De vakbonden stellen eigenlijk niets meer voor

Hef ze allemaal maar op.

Iemand bij EenVandaag werd gisteren blijkbaar wakker en schrok zich een hoedje: de de macht van de vakbonden is ernstig afgenomen!  Hoe kan dat? Wat is er in vredesnaam aan de hand?

Screen Shot 2015-02-27 at 15.34.02

Terugblik: Vakbonden slaan de plank mis.

Ja, ja, u gelooft het niet, maar de linkse media worden zich er opeens van bewust dat de vakbonden eigenlijk maar bar weinig steun genieten van de Nederlandse werknemer. Natuurlijk roepen ze net zo hard van de zijlijn dat het zo allemaal niet kan als enkele jaren geleden, maar in werkelijkheid kunnen ze eigenlijk geen vuist meer maken; zelfs hun eigen leden vinden de vakbonden maar onzinnig.

En dat is niet geheel onterecht. Zoals EenVandaag opmerkt:

Ook de veranderende arbeidsmarkt bezorgt de vakbonden hoofdbrekens. Zo neemt het aantal zzp’ ers hand over hand toe, maar lid van een vakbond worden ze niet. Ook kost het de vakbeweging moeite een adequaat antwoord te vinden op de harde mentaliteit van buitenlandse durfinvesteerders die Nederlandse bedrijven overnemen. Zo haalden de bonden in het conflict om een loonoffer bij V&D voor de rechter weliswaar een overwinning, maar wat als investeerder Sun Capital de stekker alsnog uit de warenhuisketen trekt? Dan komt het personeel, ook de achterban van de vakbond, alsnog op straat te staan.

Screen Shot 2015-02-27 at 15.31.39

Terugblik: “De FNV blaast zichzelf op.”

De vakbond probeert al jaren niet meer de belangen van (toekomstige) werknemers te beschermen. De mannen en vrouwen die de teugels in handen hebben bij die collectivistische organisaties maken zich maar om één druk: hun eigen macht. De gemiddelde werknemer heeft dat al tijden door en is niet van plan om ze daarin te helpen, zeker niet als die macht ten koste gaat van zijn eigen baan.

Hier de video:

sitestat

Wat mij betreft hét citaat van de aflevering:

“Je kunt niet anders dan concluderen dat het het aantal leden in de afgelopen decennia is teruggelopen en je ziet ook dat werkgevers inmiddels in een aantal sectoren min of meer de middelvinger naar ons uitsteken (sic) en zeggen, ‘bekijk het maar met die afspraken’.”

Laten we hopen dat deze trend zich in de komende jaren doorzet waardoor de vakbonden uiteindelijk helemaal buitenspel komen te staan. Er is werkelijk niemand die nog zit te wachten op al hun idiote gedrag, ‘eisen’ en contraproductieve ideeën.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. The Fox

  Het probleem van de vakbonden is dat ze zich met alles hebben bemoeid in de jaren 70-90 en weinig oog hadden voor de leden en de bedrijven waar de leden werken. In de jaren 90 tot nu hebben ze zich gemanifesteerd als een trouwe partner van met name PvdA en leden voorgelogen over de afschaffing van de VUT en verhoging van de pensioenleeftijd. De Waal en Jongerius zijn rijkelijk beloond en de leden moeten maar zien.

  En meer recent hebben ze laten zien dat ze niet opkomen voor de middenklasse en dus dit kabinet hebben geholpen om vraaguitval en dus werkloosheid te bevorderen. In ieder geval geen enkele poging om het tij te keren. Alleen maar op schoot zitten bij het kabinet.

  Kortom zonde van het geld. Je kunt het beter in een spaarpot doen dan wel beleggen.

  Ze zijn alleen nog relatief sterk bij de (semi)overheid waar de overheid onderhandelt met zichzelf.

 2. gerry-pc

  In de tijd dat mensen solidair met elkaar waren,had je vakbonden met veel leden,met goed overleg tussen werkgevers werknemers en overheid.Het heeft ons welvaart gebracht (Waarom Michael moet je de vakbonden dan opheffen?)Sinds het slecht gaat met de vakbonden gaat het ook slecht met Nederland.Zie de werkloosheid cijfers.

  1. luis_indepels

   Dus u denkt dat het slecht met Nederland gaat omdat het slecht met de vakbonden gaat? Vakbonden hebben zichzelf overbodig gemaakt doordat ze niet meer voor hun achterban opkomen. Jongerius en cs. Gingen zich bemoeien met azielzoekers, uitkeringstrekkers en het klimaat. Dan begrijpt een vakbondslid niet meer waarvoor hij zijn contributie betaalt. Nieuwe leden trek het al helemaal niet.

  2. LantR.fant

   Vakbonden maken werknemers duurder zonder een bijbehorende groei van productiviteit of kwaliteit. Vervolgens worden die werknemers op straat gezet omdat ze te duur zijn. Dan kan de arbeid voordeliger worden uitbesteed aan andere landen, of geautomatiseerd worden.

   Nederland is geen economisch eiland.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.