Dierengekkies Wakker Dier: vissen moeten verdoofd worden

Houdt het dan nooit op met die onzin?

Mogen wij nog wel vis eten? Niet als het aan Wakker Dier ligt. De radicale dierenrechtenclub wil dat alle vissen voortaan worden verdoofd voordat we ze doodmaken, in de pan gooien en oppeuzelen. Ja, echt. Vissen lijden pijn volgens Wakker Dier, en daarom mogen visverwerkers die zielige wilde vissen en kweekvissen niet zomaar doodmaken zonder verdoving. Uit De Telegraaf van vanochtend:

“Wetenschappers hebben ontdekt dat vissen pijn, angst en stress kunnen voelen”, betoogt campagneleider Sjoerd van de Wouw van de dierenorganisatie. “Maak ze daarom fatsoenlijk dood! Vissen kunnen immers niet schreeuwen zoals wij kunnen. De politiek grijpt niet in en daarom doet de sector ook niets. Kweekvis als zalm en paling wordt vaak al door een stroomstoot gedood. Wij vinden dat dat nu ook moet gaan gelden voor alle andere vissoorten.”

Volgens Wakker Dier reageren dode vissen soms nog een uur op pijnprikkels. “En daarom moeten de vissen per direct worden verdoofd.” Het is me wat. Zouden ze bij Wakker Dier weleens naar China zijn geweest? Of een willekeurig ander land op de wereld? Mensen vangen vissen, maken ze dood op de manier die het meest effectief is en verkopen ze dan voor consumptie. Doen we praktisch de hele mensheid al zo.

Denken ze nou echt dat de Nederlandse visserswereld zit te wachten op een verplichte verdoving, die klauwen met geld gaat kosten (waardoor niemand nog vis zal kunnen eten in ons land)? Nee, daar zitten ze absoluut niet op te wachten. En terecht. Volgens Guus Pastoor van de Visfederatie is er helemaal geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat er sprake is van ondraaglijk lijden bij vissen. “Sterker nog, het is niet eens duidelijk in welke mate er sprake is van pijn.” En Gerard van Balsfoort uit de visserswereld zegt tegen de krant:

“Wij mogen dit jaar namelijk 80.000 ton haring vangen, dat is ons quotum. Dan hebben we het hier dus over honderden miljoenen van die visjes, die wij stuk voor stuk moeten gaan verdoven? Dat is zo’n arbeidsintensieve en daarmee dure maatregel, dat de vis voor de klant onbetaalbaar wordt. En dat lijkt me niet wenselijk. Ik zie het daarom niet gebeuren.”

Wakker Dier begint meer en meer een verlengstuk van de dierengekkies van de Dierenpartij te worden. Ze streven een vlees- en visloze samenleving na door keihard te lobbyen voor de meest bizarre regeltjes, net zolang tot een linkse minister of staatssecretaris een keer buigt voor de druk. Dan zitten wij met de gebakken peren.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. arie_jansz

  Geen probleem, ik heb mijn zoon geleerd om elke eetbare vis permanent te verdoven….

  Bon apetit!

 2. halo1

  Het is voor niemand te hopen dat hij in een tweede leven als vis reincarneert..dan piep je wel anders.. m.a.w…ik vind dit toch goed~!

 3. V.K.

  -akoestisch verdoven met de palingsound.

 4. Baksteen

  Vrienden van Volkert van de Graaf, de moordenaars van mens en maatschappij. Lees even verder op Climategate

  http://climategate.nl/2015/02/11/voortaan-vis-doodknuffelen-beter-leven-ster-voor-voedselproducent-campagne-wakker-mens/

 5. Harrybr

  Wat een partij onbenul weer.
  Als even gekeken was, HOE die vissen verdoofd worden, was er een andere opstelling geweest.
  NEE, de vissen krijgen niet stuk-voor-stuk een spuitje, waarna individueel een afscheidsrede wordt afgestoken, doch rollen tussen twee elektrische platen door als ze binnengehaald worden. Kost dus enkel die platen + installatie. Nihil tov de totale aanschaf van een vistrawler.
  Wat “pijn-bij-vissen” betreft: jaren geleden eens met zo’n vakantieboot mee geweest: vis vangen en aan boord barbecueën. Iedereen schrok, toen een vis -waarvan iedereen dacht, dat die reeds dood door verstikking had ondergaan- wegsprong van het hete rooster, waar hij opgelegd werd. Zeker dus nog in leven en.. had PIJN !
  De klassieke Grieken vonden 2500 jaar geleden al, dat je aan de behandeling van de slaven kon zien, wat voor een innerlijke standaard de eigenaar had.
  Zo te lezen, zijn er mensen, die nog steeds als de steentijd-holenbeer zich wensen te gedragen.

  1. Jacobus

   Goede bijdrage, Harrybr, geheel mee eens.

 6. van Urk

  Helemaal eens,Harrybr, sommige vissen lijken een sterk levensdrang te hebben wat ik zelf bij uitzondering heb meegemaakt heb van zogenaamde dode platvissen die ongestript(niet ongedaan zijn van hun ingewanden) op zee vervoerd werden in kisten met ijs en later via de weg naar de visveiling tenslotte in visverwerkingsbedrijven gefileerd moesten worden en bij alle wonderen van de wereld nog tekenen van leven toonden! Ook vissen als Paling en Meervallen zijn behoorlijke taaie rakkers.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.