Eindelijk! Pakistan arresteert 10.000 extremisten

Opeens kan het dus wel.

Pakistan is één van die islamitische landen die jarenlang – nee, decennialang – extremisten hebben getolereerd, maar in de afgelopen maand of twee is daar dan eindelijk verandering in gekomen. De reden? De Taliban-aanslag op een school waarbij maar liefst 136 kinderen werden vermoord.

Na de bloederige aanval op een school in Pakistan half december hebben de autoriteiten in het Aziatische land meer dan 10.000 extremisten en terreurverdachten gearresteerd. De regering heeft de strijd tegen radicale bewegingen sterk opgevoerd na de aanslag door de Taliban waarbij 136 schoolkinderen werden vermoord.

Meer dan zesduizend (jawel, 6.000) extremisten werden opgepakt in Khyber-Pakhtunkhwa. Die provincie grenst aan Afghanistan en staat bekend als een waar bolwerk van de Taliban en Al Qaeda. Dat blijkt dus te kloppen. Ik bedoel maar: zesduizend arrestaties. Dat betekent dat er hele dorpen ontruimd zijn, en hele stammen gehalveerd (of zelfs helemaal verwijderd zijn uit de provincie).

Het bewijst maar weer eens dat Taliban extremisten veel te lang heeft getolereerd. Zolang de Taliban en Al Qaeda zich voornamelijk op Afghanistan en India (ook niet vergeten!) richtten had Islamabad geen enkel probleem met ze. Ze grijpen nu pas in omdat ze begrijpen dat zij en hun kinderen zélf het slachtoffer zullen zijn van extremisten als er niets wordt gedaan.

Natuurlijk geldt ook in dit geval beter laat dan nooit, maar toch: het steekt wel een beetje dat Pakistan niets deed toen duizenden burgers (en soldaten) in andere landen werden afgeslacht door deze extremisten. Islamabad trok zich daar niets van aan. Sterker nog, de Taliban zijn jarenlang actief gesteund door de Pakistaanse regering; zij moesten zowel voor problemen zorgen in Afghanistan als tegen India.

Goed, laten we hopen dat Pakistan dit beleid doorzet en inderdaad op grote schaal extremisten arresteert en vervolgens opsluit. Want dat is natuurlijk stap nummer twee: ervoor zorgen dat deze types nooit meer op vrije voeten komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. Primo

  Pakistan kent toch de doodstraf?

  1. loritta

   Ja, maar dan ook snel uitvoeren!

 2. Joop Klepzijkert

  Dit beleid is in Nederland ook nodig. Streng maar rechtvaardig. Beginnen met scheiding van religie en staat. ook christelijke politieke partijen verbieden.

 3. Teun

  “….het steekt wel een beetje dat Pakistan niets deed toen duizenden burgers (en soldaten) in andere landen werden afgeslacht door deze extremisten.”

  Nederland deed niets toen burgers en soldaten in Syrië afgeslacht werden door Nederlandse extremisten.

  Het steekt wel een beetje is erg eufemistisch uitgedrukt.

 4. anna67

  En nu Saoedi Arabie en Qatar alle moslim vluchtelingen nog opnemen en klaar zijn we?

 5. arie_jansz

  Zo te zien beschikken de moslims wel over zelfreinigend vermogen.

  En daar is dan speciaal in Nederland een heuse politieke partij voor opgericht…

  1. Antidotum

   Arie Jansz.

   Maar zodra moslims in het westen zijn is dat zelfreinigend vermogen verdwenen en wensen zij eenzelfde situatie te creëren als waarvoor zij nu juist zijn gevlucht.

   Rara????

   Zou dat mogelijk dan toch iets te maken hebben met hun overheersingsdrang??

   Ik denk van wel!

 6. Pimsch

  Waarom zou de Pakistaanse regering extremisten gaan vervolgen? Door druk van Amerika? Onzin. De rechtbanken mogen niet het geloof bestrijden maar wel de daders van terreur. Hoe zit dat met de Koran en de Hadith? De regering moet wereldkundig maken waarom zij scherp het terrorisme scheiden van de islam.

 7. Joop Klepzijkert

  Islam is terreur. Het hoogste is het kalifaat, elke moslim is verplicht daar aan mee te werken. De sharia is de wet van de islam. op afvalligheid staat de doodstraf. Islam betekend: onderwerping of overgave aan de wil van de enige echte God : Allah. Doeidoei vrijheid

 8. carthago

  Een aantal razzia’s in nederland zou ook een dorp vol tuig opleveren.

 9. toetssteen

  Pakistan zit middenin de zelfontploffers. Ik denk dat ze het, terecht, meer dan zat zijn.
  India mag wel zorgen dat de grenzen goed bewaakt worden……

  1. HR

   Het is alleen de vraag waarom ze dit nu doen, en dan ineens op een dergelijke schaal.

   Het zou mij niets verbazen als het alleen voor de bühne is, of voor een goede indruk op het westen…….

   1. toetssteen

    @H.R.

    Het zou zomaar kunnen zijn dat zelfs de Pakistani geen trek hebben in IS. En dan vooral de regenten, want die voelen er niets voor om met of zonder hoofd het veld te moeten ruimen.
    Kortom, welbegrepen eigenbelang.

    Het westen heeft er niets mee te maken, het gaat om de vooruitgeschoven posities van de lui aan de top veilig te stellen.

 10. Jantje

  In Pakistan is het een stammenstrijd, net als in Afganistan. Het ene stelletje extremisten ‘arresteert’ het andere stelletje extremisten.
  De stammen werken alleen maar samen bij buitenlandse inmenging.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.