Gebrokengeweertjespartij D66 wil alsnog aanschaf JSF schrappen

Geen categoriefeb 26 2015, 16:00
De aanschaf van de JSF nu stoppen? Dat is zo'n beetje het slechtst denkbare moment om de futuristische straaljager aan de wilgen te hangen.
De saga rond de Joint Strike Fighter, ookwel F35, gaat al meer dan tien jaar rond. In de verkiezingscampagne van 2002 was het al een punt, waarbij moordcomplotten waarin Martin Lockheed en het Koningshuis figureerden vanwege Fortuyns standpunt aangaande de gloednieuwe straaljager steeds hardnekkig de kop bleven opsteken. De oerwoudverhalen over het nieuwe toestel zijn sindsdien nooit ver weg geweest. De SP denkt dat je in Nederland een jaar lang zorg kan financieren als je geen JSF's koopt (quod non, overigens), en partijen als de PvdA hebben met stoere tekenfilmpjes gepoogd de kiezer ervan te overtuigen dat de JSF een onding is.
Anno 2015 is D66 dan eindelijk ook zover om hun mening over het toestel met de wereld te delen:
D66 heeft de spanning er lang ingehouden: is de partij nu voor of tegen de Joint Strike Fighter? Maar vandaag komt het hoge woord eruit. In het debat over de aanschaf van acht nieuwe JSF-toestellen voor de vervanging van de F-16, zal de partij zich tegen de aanschaf keren. Volgens D66-Tweede Kamerlid en defensiewoordvoerder Wassila Hachchi zijn er te veel onzekerheden.
De lalaliberale naïviteit waarmee de sociaal-liberalen zich omgeven is ronduit stuitend te noemen. De F16s die Nederland hard nodig heeft voor onze defensie worden namelijk te oud om nog veel langer te gebruiken. Vervanging is dus gewenst, en de F35 is dan ook bijna zover om in onze luchtmacht opgenomen te worden.
De productie zit in een vergevorderde staat. Er vliegen momenteel al voor Nederland geoormerkte test-JSF's rondjes boven Californië. Piloten worden al opgeleid om met deze hypertechnische en gloednieuwe Amerikaanse bakken de vrede en veiligheid van ons Koninkrijk te bewaken.
Het zou dus echt een enorme blamage zijn als we op dit moment in het project er nog uitstappen. Dan krijg je de minimale return (geen vliegtuigen), maar ben je wel de maximale inleg kwijt. Alle investeringen die de afgelopen tien jaar gedaan zijn, blijken dan voor niets te zijn geweest. Dood- en doodzonde. Belastinggeld dat je dan gewoon door de wc blijkt te hebben gespoeld.
Nee, de JSF moet er gewoon komen. En D66 moet gewoon even ophouden met dit soort levensgevaarlijke en opportunistische proefballonnetjes om nog snel even wat kiezers aan zich te binden voor 18 maart. Het leidt namelijk niet tot verstandige politieke ideeën, maar tot regelrechte onzin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten