Halleluja! "Griekenland moet uiteindelijk uit de euro"

Geen categoriefeb 08 2015, 21:00
Soms zijn dromen géén bedrog.
De voormalige voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (FED), Alan Greenspan, zei eerder vandaag in een interview met de BBC dat hij ervan uitgaat dat Griekenland uiteindelijk uit de euro stapt.
In zijn eigen woorden (vertaald uit het Engels, natuurlijk):
"Het is een kwestie van tijd voordat iedereen inziet dat uit elkaar gaan de beste strategie is."
Hij ziet geen andere oplossing die voordelig (lees: betaalbaar) is voor Griekenland of de andere eurolanden. Misschien dat ze het euroblok in theorie ten koste van alles bij elkaar willen houden, maar in de praktijk gaat dat niet lukken. Het zal nu eenmaal te duur zijn... en dan ook nog eens onhoudbaar. Uiteindelijk zullen er welvarende Europese landen zijn die zeggen, 'nu is het afgelopen, zoek het maar uit Athene.'
Tenminste, dat denkt Greenspan. Ik help het hem hopen. Helaas ben ik bang dat sommige eurofielen bereid zijn om alle eurolanden aan de bedelstaf te helpen als ze het europroject daardoor overeind kunnen houden. Natuurlijk zijn dat de meest gestoorde autocraten van het stel, maar er lopen er een paar van rond in Brussel.
Misschien ben ik te negatief. Zoals Greenspan uitlegt kan iedereen immers zien dat het zo niet (veel) langer kan. Griekenland had nooit bij de euro gemoeten... en moet er nu zo snel mogelijk worden uitgewerkt. Vroeg of laat zal met name Duitsland dat ook beseffen en de knoop moeten doorhakken. Anders dan D66'ers zijn onze oosterburen wel goed, maar niet gek. Zeker niet als het over centen gaat.
Het zou geweldig zijn... zeker omdat Greenspan (die zeker in zijn jongere jaren overigens een uitgesproken aanhanger was van Ayn Rand) er ook even bij meldde dat andere zuid-Europese landen over niet al te lange tijd vrijwel zeker hetzelfde lot zullen ondergaan. Ook zij kunnen in zijn ogen op lange termijn niet profiteren van de euro.
Komt het er dan echt aan? Is het einde van het maniakale europroject in zicht?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten