Hedonistische carnavalsvierders te laf voor een Mohammed-pak

IOM article2
Foto: Screenshot Innocence of Muslims / YouTube

Dit weekend barst de carnavalgekte in alle hevigheid weer los in Brabant en Limburg. Lekker alles belachelijk maken! Maar geen islamkritiek, helaas. Zonde.

In de Volkskrant staat vandaag een interview met een uitbater van een feestwinkel in Brabant. De vrouw wordt gevraagd of haar etablissement toevallig ook Mohammed-kostuums verkoopt:

Heeft u ook een Mohammed-pak? De vraag overvalt Astrid Hoofs van de feestwinkel P.W. Hoofs in het centrum van Den Bosch niet eens. ‘Nee’, zegt ze in ‘de grootste feestwinkel van Nederland’ resoluut. ‘Daar is geen vraag naar. We willen het wel gezellig houden. En als er wel vraag naar was, weet ik niet of we ze zouden verkopen. Het lijkt me niet zo carnavalesk.’  

Niet zo carnavalesk, huh? Gelukkig dient de ‘goed volk’-krant haar snel van terechte repliek:

Carnaval is satire. Tijdens de optochten wordt de actualiteit op de hak genomen, van de blunderende wethouder tot de al te rigide bisschop. Ook internationale gebeurtenissen komen regelmatig aan bod. De vraag is dus wat de carnavalvierders met de terroristische aanslagen op Charlie Hebdo of de onthoofdingen in Syrië gaan doen. En wat de organisatoren nog wel en wat ze net niet meer gepast vinden.

Wat ze ermee gaan doen? Niks dus. ‘Je suis Charlie‘-praalwagens worden uit de optocht verwijderd, en in Sittard mocht een man alleen maar met een bordje waarop die tekst stond afgedrukt rondlopen omdat hij daarbij verkleed was als Charlie Chaplin. Maar verder zwijgen zowel organisatoren als feestvierders in alle talen over Mohammed en de islam.

Liever bekritiseert men nog een keer een gekke katholieke bisschop, of zelfs de Paus. Het katholicisme bracht het carnaval voort, maar is bepaald niet veilig voor allerlei kwinkslagen, parodieën, grappen en satire. Een moedige houding van de feestvierders, maar niet eentje die consequent aangehouden wordt. Want de islam ontspringt dus wel de dans. Want je zou tussen het zuipen en aanpappen door eens een keertje je mond opendoen over zaken die de wereldvrede bedreigen. Stel je voor!

Kortom: het is allemaal intens zonde, want juist de religie van Mohammed en z’n vriendjes kan wel een portie spot gebruiken. Al is het alleen maar om de middelvinger te laten zien na het uitmoorden van een krantenredactie omdat ze wat groffe cartoons hadden gepubliceerd. Al is het alleen maar om aan te geven dat op carnaval niets heilig is, en zeker de gewelddadige uitbarsting van een andere religie niet.

Daarom des te meer respect voor zuiderlingen die deze satirische en broodnodige (en laten we eerlijk zijn: enorm geinige) taak wél op zich nemen: de fantastische Hans Teeuwen die enkele hilarische filmpjes heeft gemaakt die vol schimpscheuten zitten – hier, hier en hier – richting de enige echte religie van de hemelse vrede.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!