Horecamedewerkers klagen: we krijgen niet genoeg fooi

Geen categoriefeb 05 2015, 13:00
Betere service zou al een heleboel helpen.
Ik geef met alle plezier fooi als ik in een café of restaurant heb gezeten. Ik vind dat dat erbij hoort, maar ik geef niet altijd fooi. Als de service niet goed is, verdienen de medewerkers ook geen extra geld. Dat hebben ze dan aan zichzelf te danken. En ik ben niet de enige die er zo over denkt: er zijn steeds meer Nederlanders die minder of zelfs helemaal geen fooi geven.
Althans, daar klagen horecamedewerkers over volgens een onderzoek van vakbeurs Horecava en NOS op 3. Volgens 60 procent van de ondervraagde horecamedewerkers geven wij Nederlanders minder fooi dan voorheen. Daar zijn ze niet blij mee natuurlijk:
Horecamedewerkers willen graag fooi, natuurlijk omdat het voor meer inkomsten zorgt, maar ook omdat het volgens hen iets zegt over de service en de kwaliteit van het eten en drinken. "Fooi is een extra waardering voor een branche die uit beleving bestaat", laat iemand weten. Op de meeste plekken wordt de fooi verdeeld onder het personeel; het keukenteam krijgt vaak ook een deel.
33 procent van de ondervraagde horecamedewerkers beweert dat we niet minder maar ook niet meer fooi geven, en 7 procent zegt dat we méér fooi geven. De trend is duidelijk: het geven van fooi wordt steeds minder populair in Nederland.
Ik begrijp dat wel, om twee redenen: de medewerkers krijgen een prima salaris voor het werk dat ze doen, en als de service tegenvalt (omdat je wordt genegeerd, omdat je niet krijgt wat je hebt besteld, etc.), dan vind ik dat je ook geen fooi hoeft te betalen.
We denken in Nederland dat de service al snel goed is en dat er daarom maar met fooi moet worden gestrooid. Ik zou zeggen: ga eens naar Amerika. Dáár is de service pas goed. De medewerkers verliezen je geen seconde uit het oog en doen alles om je tevreden te houden. Dat komt ook omdat hun inkomen (deels) afhankelijk is van fooien van klanten.
Misschien moeten we het minimumloon ook maar loslaten voor iedereen die in de horeca werkt. Als wij tenminste écht goede service willen en horecamedewerkers meer fooi willen krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten