Israël-correspondent NRC beschrijft zijn vooroordelen

Journalisten beschrijven zelden hun motieven bij het schrijven van artikelen. Een dergelijk stuk, vooral van een bevooroordeeld journalist, kan zeer leerzaam zijn.

Derk Walters, de nieuwe correspondent van NRC Handelsblad in Israël heeft na drie maanden zo’n artikel geschreven getiteld: ‘De correspondent: “Ik had me voorgenomen: weinig vooroordelen.”‘ (1) Walters schrijft daarin: “Ik had me voorgenomen om met zo min mogelijk vooroordelen naar Israël te verhuizen. Ik kies geen kant, ik registreer.”

Uit de tekst wordt echter al snel duidelijk dat hij zwaar bevooroordeeld is, zij het gedeeltelijk onbewust. Zo schrijft Walters: “De Verenigde Naties hebben diverse resoluties aangenomen waarin Israël wordt opgeroepen om de bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen. Dan kun je moeilijk volhouden dat er in het geheel geen sprake is van bezetting.”

Walters begrijpt kennelijk niet dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zwaar beïnvloed wordt door het grote aantal Arabische lidstaten. Vele andere landen hebben die stemmen weer nodig voor hun eigen politieke doeleinden. In ruil steunen zij de Arabische moties tegen Israël. Wie zich op de resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties baseert, introduceert daarmee de extreme Arabische vooroordelen in zijn artikelen.

Walters schrijft ook dat veel Israëli’s het dagblad Haaretz als ultralinks zien. Dat is het ook. Hij schrijft: “Zo bevatten de opiniepagina’s van Haaretz vrijwel zonder uitzondering stukken van mensen die tegen de bezetting zijn.” Hij voegt daaraan toe: “Voor Europese begrippen is dat een geaccepteerd standpunt.” Walters begrijpt kennelijk niet dat zijn uitdrukking “voor Europese begrippen” zware vooroordelen inhoudt.

Van een onbevooroordeelde journalist in Israël mag verwacht worden dat hij de dubbele standaarden van de EU jegens Israël analyseert in plaats van die klakkeloos te aanvaarden. Een voorbeeld van een dubbele standaard is de houding van EU jegens het nederzettingenbeleid. De EU staat niet toe dat Europese fondsen de Israëlische nederzettingen over de zogenaamde groene lijn bereiken. Tegelijkertijd heeft de hypocriete Europese Unie een investeringsprogramma voor het illegaal door Turkije bezette Noord-Cyprus. (2)

Walters schrijft dat Haaretz een goede nieuwsbron is voor buitenlanders, maar de grote Engelstalige website van Israel National News niet. Hij vergeet het dagblad de Jerusalem Post dat een veel groter Engelstalig lezersaantal heeft dan Haaretz. Ook Israel National News claimt meer lezers dan Haaretz. Door zich te baseren op de VN, de Europese vooroordelen en Haaretz heeft Walters zijn infrastructuur gecreëerd om anti-Israëlische stukken te schrijven.

Walters schrijft ook: “Sommige propagandisten leggen het er vrij dik bovenop – bijvoorbeeld de mensen van de Israëlische ambassade in Nederland, die lijken te ontkennen dat er een conflict bestaat en graag willen dat correspondenten hun tijd besteden aan de hippe start-upscene in Tel Aviv.” Hij voegt er kleinerend aan toe: “Ze weten ook wel dat NRC Handelsblad geen correspondent naar Israël zou sturen vanwege een groep jonge Israëliërs die miljonair hopen te worden vanachter hun laptopjes.”

Hieruit wordt duidelijk dat Walters niet door NRC Handelsblad naar Israël is gestuurd om een objectief beeld van het land te geven met zijn vele zeer interessante aspecten. Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. arie_jansz

  Als ik nu zou zeggen dat de schrijver hier nogal zwaar bevooroordeeld is, zij het gedeeltelijk onbewust, dan zou ik toch afgaan als een gieter?

  1. nogmaals

   @arie
   Het woord “alweer” bent u vergeten in uw laatste zinsnede.
   Trouwens, waarom schrijft u dan niet dat de schrijver zwaar bevooroordeeld is?
   Kunt u ons het bewijs geven dat hij liegt?

 2. Jantje

  Israël is de enige beschaving in een poel van barbarij.
  Het land waarop zij nu bouwen is veroverd tijdens een oorlog, die Israël niet is begonnen.
  Hopelijk verovert Israël het hele Midden-Oosten bij een volgende oorlog want het is het enige land in de wijde omgeving dat er iets van probeert te maken.
  De rest van de landen heeft 1, ik herhaal EEN, overeenkomst: Ze zijn allemaal islamitisch.
  Dat is het grootste probleem in deze wereld.

 3. W.H.J. Reiss

  Hier lees ik ook vaak onzin (vooroordeel) over Rusland, de Krim, Poetin, Seperatisten, Wilders, PVVers enz. En telkens komt hier veel goed commentaar op, maar redactie schrijft gewoon de volgende keer weer dezelfde onzin op !

 4. Kuifje

  Tijdens de laatste Gaza oorlog hebben we ook kunnen zien hoe grote delen van de media een soort verlengstuk waren van de Hamas propaganda.

  In verband met dit onderwerp nog een interessante video waaruit blijkt dat grote delen van de media kant hebben gekozen…..tegen Israël.

  Former AP Reporter Exposes Anti-Israel Media Bias
  https://www.youtube.com/watch?v=HznIDh7kU1Y

 5. lanex

  Ik ben geen Jood, maar ook ik ga me steeds meer ongemakkelijk voelen in dit land wat steeds meer de islamitische kant opschuift!

 6. reageerbuis

  Door artikelen van snoeshanen als Walters en zijn voorgangers heb ik de NRC (aanvankelijk Algemeen Handelsblad) na 50 jaar een paar jaar geleden opgezegd.

 7. Joop Klepzijkert

  Arie Swans hoeft niks te zeggen of te schrijven, zelfs dan gaat hij nog af als een gieter. wat wil je met zo’n naam

  1. nogmaals

   Waarschijnlijk vindt hij het niet erg om af te gaan, want hij zit toch veilig verstopt achter zijn alias.
   Hetzelfde geldt voor zijn reacties-plempende islamvriendjes hier op dds.
   Als de redactie van dds een bericht zou plaatsen dat er hacker-activiteiten zijn geconstateerd, en dat dds niet langer de anonimiteit van reageerders kan waarborgen, dan zouden we waarschijnlijk nooit meer iets horen van die figuren,

   Islam de wereld uit, te beginnen in Nederland

 8. Seneca

  @nogmaals
  helemaal mee eens. islam de wereld uit, te beginnen in Nederland.

 9. Jacobus

  Ik kan me in redelikheid niet voorstellen dat een objectieve journalist in Israel tot andere waarnemingen komt dan hier door Der Walters is verwoord.
  Dat die vervelende feiten hier velen niet goed uitkomen is begrijpelijk.

  1. AJGRaalte

   Walters is duidelijk niet de enige die er een eenzijdige blik op de Israeilsche werkelijkheid op nahoudt, Jacobus.

   1. arie_jansz

    Dat ben ik geheel met je eens AJGRaalte.

    De reacties hier zijn over het algemeen vreselijk eenzijdig.

    Heel soms zie je iemand met gevoel voor nuance en weet wat duiding te geven aan het conflict.

    1. AJGRaalte

     Jij zukt het wel anders bedoelen dan ik, Arie.

     Ik doelde op anti-Zionist Jacobus zelf, jij waarschijnlijk op de meer pro-Israel reageerders.

     Nu mag van mij ieder z’n mening hebben en uitdragen, maar van een zg. “objectieve” of in elk geval een naar objectiviteit strevende journalist mag men toch wel wat meer kennis van zaken verwachten.

     1. Jacobus

      Ik sprak me hier al meerdere keren nadrukkelijk uit voor het bestaansrecht van de staat Israël. Een anti-zionist kan ik dus niet zijn.

     2. AJGRaalte

      Ach, Jacobus, anti-Zionist is slechts een mooier woord dat dat andere anti-woord versluierd.

      En nu ga je natuurlijk ontkennen dat je een antisemiet bent in 3, 2, 1 …

     3. arie_jansz

      We den niet meer aan ad hominim’s en andere overspannen verwijzingen.

      Gewoon mee kappen en normaal negeren of reageren.

     4. AJGRaalte

      @ Arie

      Commandeer je hondje en blaf zelf.

      De waarheid mag, dacht ik, nog steeds gezegd worden.

 10. Nico

  Gezien zijn eerdere artikelen neem ik Manfred Gerstenfeld niet echt serieus.

  Ik ben zelf pro Israël en erger me ook vaak aan berichtgeving hier. Gerstenfeld staat echter voor de loony right in Israël, een stroming die de idealen van het Zionisme en de democratische staat Israël verkwanselen.

  1. AJGRaalte

   Ik ben ook niet weg van Manfred, Nico, maar de “loony right” zoals jij het uitdrukt, verkwanselt zéker niet de idealen van het Zionisme, noch die van de democratie.

   Dat kunnen we met een (on)gerust hart overlaten aan de loony left in Israel.

   1. Nico

    De loony right komt met wetsvoorstellen die Israëlische staatsburgers verschillende rechten geven. Herzl, Ben Goerion, Meir en zelfs Begin zouden zich omdraaien in hun graf. Gelukkig viel het kabinet over deze onfrisse voorstellen. Op termijn zijn Israel Betanoe en ha’ Bait Jehoeda een groter gevaar voor Israël aks democratische rechtsstaat dan de Arabische buurlanden

    De loony left is zeer klein in Israël. En ik beschouw Awoda (Arbeiderspartij), Kadima, Hatnua en Jesj Atid niet als loony.

    Moge de beste winnen in Maart….

    1. AJGRaalte

     We’ll have to agree to disagree, Nico, wat betreft de verschillende partijen in Israel, maar de Arabische buurlanden, de rest van de islamitische staten en specifiek Iran vormen wel degelijk het grootste gevaar voor het voortbestaan van de minieme natiestaat van het Joodse volk.

     Inderdaad, may the best man win in March.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.