Porosjenko geeft zich over aan de pro-Russische rebellen

Dat is in feite wel waar het op neerkomt nu hij een ‘akkoord’ met de Poetinbandieten heeft gesloten om alle zware wapens terug te trekken.
In Kiev zien hebben ze alvast besloten dat ze de oorlog in het oosten van het land verloren hebben, zo lijkt het. Porosjenko staakt namelijk de belegering van het door de rebellen illegaal veroverde Debaltsevo en haalt al het zware wapenmaterieel terug naar Kiev:

Bij het akkoord dat vorige week in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, was afgesproken dat de strijdende partijen wapens zoals artillerie en raketten zouden terugtrekken. Toen de strijd rond met name het plaatsje Debaltseve doorwoedde, besloten beide kampen geen gehoor te geven aan dat besluit.

Debaltseve viel deze week echter in handen van de rebellen. Daarop luwde de strijd. De aangekondigde terugtrekking van het grove geschut lijkt daar een gevolg van.

Ik snap dus niet waarom Oekraïne hiermee akkoord gaat. De rebellen hebben er namelijk belang bij even niet aangevallen te worden. Wat ze na de zware gevechten namelijk nu gaan doen is hun macht consolideren in de gebieden die ze bezetten, alle gewonde soldaten weer oplappen, de troepen hergroepen en dan trekken ze met verse moed verdertrekken naar de volgende Oekraïense stad die ze willen veroveren. Wapenstilstand? We hebben het hier over een stelletje volstrekte machtsdronken wilden. Aan wapenstilstanden hebben zij net zo min een boodschap als aan democratie, mensenrechten, menselijke waardigheid of überhaupt fatsoen.

Juist daarom moet Oekraïne niet opgeven en gewoon doorgaan met de strijd totdat al deze boeven verdreven zijn. Zeker omdat Amerika en de EU – weliswaar schoorvoetend – bereid zijn wapens te leveren. Deze strijd is nog niet voorbij, dus Porosjenko moet de moed dus ook nog niet opgeven.

Laten we dus hopen dat dit akkoord over het terugtrekken van artillerie en andere zware wapens een geniale zet is van Porosjenko om de Russen om de tuin te luiden. Anders kan ik er met m’n verstand niet bij waarom je de wapens terugtrekt en daarmee in feite dus plaatsen als Debaltsevo gewoon opgeeft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

38 reacties

 1. Willie.F

  Wat let jouw Tim om de wapens op te pakken en daar in de strijd te gaan.Je bent zo te lezen nogal gek op een oorlogje waarbij vele burgers het slachtoffer worden.Ben jij eigenlijk geen schreeuwende lafbek ver achter de frontlinies.

  1. Teun

   Let op Tim, hier komt in aansluiting op Willie F:
   Neem een voorbeeld aan Richard Jansen, de held, die voor de Koerden vocht, halfzijdig verlamd raakte, snel wil revalideren om verder te kunnen vechten tegen Isis.
   Onze geniepige machtselite wenst in het geniep dat we pro Isis zijn en pro Oekraïne. Dat zijn nl. de door ‘ons’ opgeleide fascisten, die de fascistische nieuwe wereld orde van bankiers en ander tuig mee moet helpen optuigen.
   Dus Tim, ga vechten voor Isis en tegen Richard Jansen.

   1. D. G. Neree

    Helemaal raak. “put your money where your mouth is”.

 2. Dennis_WSPK

  Porochenko ziet in dat de prijs die hij moet betalen om door te vechten veel te hoog is. Dat verliest hij namelijk en bovendien wil hij geen verwoestende oorlog tussen Rusland en het westen op zijn naam hebben.

  Aan zijn Europese onderhandelingstafel-politici Merkel c.s. heeft ie ook niks, want het met veel tamtam en borstklopperij door de EU geregelde “akkoord” stelt niets voor en heeft nog geen minuut tot wapenstilstand geleid.

 3. aquarius

  “door rebellen illegaal veroverde Debaltsevo” schrijft Tim .
  Wat is er illegaal aan ? Als de ene parij het doet is het illegaal en als de ander het doet is het ineens legaal ?
  Vlgs mij is het oorlog daar en geldt alleen het recht van de sterkste en geen moralistisch-ethische afspraak over wie of wat zich “legaal” mag noemen .

 4. Ruud2605

  Tim heeft er schijnbaar geen enkel probleem mee, om de nazi’s in Kiev te steunen. Zal wel deel uit maken van zijn geheime islam agenda. Want daar is hij ook al zo dol op.

  1. Teun

   Zoals ik eerder min of meer zei: Oekraine steunen is Isis steunen. Allemaal fascisten.

 5. W.H.J. Reiss

  Proficiat, slechtste artikel ooit !
  Oproepen om gedood te worden in een ‘broederstrijd’. Zo noemde men het in Oekraine zelf. Het lijkt wel of je de rechterhand van van Baalen bent !
  In vorige artikelen met dezelfde strekking kwam veel goed commentaar. Zou fijn zijn als hier niet de Telegraaf of de Volkskrant maar klakkeloos wordt overgeschreven !

 6. Ni28

  Met lege handen kan Porosjenko niets doen. En met lege handen is hij uit Minsk teruggekomen. Het Westen zal dit stap nog bezuren. Munchen 1938 was hetzelfde verhaal.

 7. Teun

  Lege handen? Het maakt niet uit. In WO I en WO II had je ook 1 partij, die aan beide zijden van het conflict een vinger in de pap had en er dik aan heeft verdiend.
  Het is dezelfde als die er straks met ons spaargeld en pensioen vandoor gaat.

  1. Adrianus 43

   Beste mensen het is wel duidelijk dat Tim,”onze Tim”
   natuurlijk z’n uiterste best doet om dagelijks enige opstellen moet schrijven voor z’n brood ,hij moet tenslotte ook eten .Daar kunnen wij dan weer samen heerlijk over soebatten.Dus val hem niet te veel af,hij doet ook z’n best.( mag ik hopen)

   1. Adrianus 43

    Zit een kromme zin tussen ,ik was iets te snel.

    1. D. G. Neree

     het is toch duidelijk 😉

 8. Chef-70

  Dat ook de rebellen bezig zijn met het terugtrekken van zware wapens vergeet Tim even te vermelden.

  1. aquarius

   ja Tim vergeet weleens wat als het hem niet zo uitkomt . Beetje eenzijdige blik voor een journalist.

  2. D. G. Neree

   Inderdaad: Debaltsevo was niet opgenomen in de besprekingen, maar verder wordt het akkoord, zeker door de Novorussen nageleefd, hoewel ze niet eens hun handtekening onder het akkoord hebben gezet.

 9. Baksteen

  Pro russische rebellen? Het zijn gewoon etnische Russen die er al sinds 1780 zitten, voor alle duidelijkheid dat is al voordat de VS en Nederland bestonden.

 10. D. G. Neree

  De heer Engelbart vergeet niet alleen dingen, hij is blijkbaar volledig gehersenspoeld door…. ja, door wat? Waarschijnlijk door de Volkskrant, dat 21e eeuwse leugenvod.

  In die trant steunt Engelbart Nazi’s en massamoordenaar Poroshenko en noemt hij boeren, mijnwerkers, mecaniciens en monteurs, (fabrieks)arbeiders, studenten, ambtenaren en wat al niet meer (mensen zoals jij en ik, die de wapens hebben gegrepen tegen het moordzuchtige Kievtuig) Poetinbandieten en machtsdronken wilden.

  “Ik snap dus niet waarom Oekraïne hiermee akkoord gaat”

  De heer Engelbart leeft in een fantasiewereld. Het is de Kievjunta die al 2 keer (zomer- en winteroffensief) een smadelijke nederlaag heeft geleden, niet de Luhansk en Donetsk Armed Forces.

  Ik heb verder geen zin om alle idiote nonsens in dit artikel te gaan weerleggen. Een gek kan met 1 idioterie 10 wijzen aan het werk zetten. Niet dat Engelbart gek is of ik wijs, maar zo zout als Tim het brengt heb ik het zelden meegemaakt.

  Daarom nogmaals mijn advies: kijk eens een dagje op het internet rond in plaats van klakkeloos artikeltjes in de Volkskrant (en je eigen, even dwaze en gevaarlijke artikelen) als bron te nemen.

  Misschien dat je dan terugkomt van het verheerlijken van een Poroshenko, die zijn eigen (burger)bevolking bombardeert en vanaf dag 1 (het is vandaag een jaar geleden dat het tuig door een door de USA en de EU voorbereide) staatsgreep de macht greep en in dit afgelopen jaar een bloedbad heeft aangericht en het land op de rand van de afgrond heeft gebracht, in militair, politiek, economisch, moreel en vooral menselijk opzicht.

  Zoals je bezorgde Groningers afschildert, en je medeschrijvers demonstrerende Grieken, zo doe je dat een tandje hoger met de Oost-Oekraïners. Schandalig, dat je mensen zo beledigt. Wat weet je eigenlijk van die mensen? Ga er eens kijken, in plaats van de woorden van John McCain en John Kerry als honing in te zuigen en hier weer uit te spugen. Schandalig gewoon.

  1. D. G. Neree

   excuus, het afsluithaakje moest achter “…. de macht greep” staan en “en” hoort er niet te staan.

 11. D. G. Neree

  En als Poroshenko het land tot een puinhoop heeft teruggebracht (wacht maar af: hij wordt straks zelf als een dolle hond weggejaagd) komt het westen wat er overblijft plunderen en in slavernij brengen. https://ejbron.wordpress.com/2015/02/22/oekraine-imf-drukt-prijsverhoging-van-40-voor-elektriciteit-door/

  1. W.H.J. Reiss

   De EU en het IMF financieren de oorlog. Dat is niet hun doelstelling. Het zijn dus marionetten van Bombama, de grootste oorloghitser na Hitler.

   1. D. G. Neree

    Inderdaad, de “EU” heeft zich voor het karretje laten spannen van Obomba en de neocons. Hopelijk gaan Merkel, Hollande en andere regeringsleiders inzien, dat de Europese landen opgeofferd worden voor de Amerikaanse agressieve anti-Ruslandpolitiek.

 12. D. G. Neree

  Het zal Tim Engelbart wel als muziek in de oren klinken, dat het tuig dat vanuit Kiev de dienst uitmaakt in west-Oekraïne een oekaze heeft ingesteld, dat Russische journalisten geen accreditatie meer mogen krijgen. Ze zijn dus ‘outlawed’

  1. W.H.J. Reiss

   Indrukwekkend, maar als je een ‘waas’ voor je ogen hebt dan boeit het niet !

  1. W.H.J. Reiss

   Ook hier, de VS het zijn en blijven leugenaars die overal met geweld hun democratie moeten brengen. De enigen die erbij gebaat zijn is de VS wapenindustrie. Zou de lobby van deze wapenindustrie in de Regering zitten ? En dat al 60 jaar ? Of is het Achterlijkheid ? Amerika = Problemen = Oorlog.

 13. D. G. Neree

  Ik lees trouwens ergens dat Jacobus hier geband is.
  Vreemd. Waarschijnlijk is dat omdat hij onder verschillende namen (zelfde IP-nummer?) reageerde? Verder was hij namelijk wel amusant, hoewel nogal dominant aanwezig.

 14. Bes Tolen

  De wapenstilstand is naar mijn idee meer in het voordeel van de Oekraïne van Porosjenko, die in het begin van de oorlog grote terreinwinst wist te behalen doordat in diverse regio’s een begin van opstand wel onderhanden was maar men zich niet tijdig genoeg kon organiseren. Anders was het hele zuiden al voor Porosjenko verloren gegaan en mogelijk ook nog gebieden met een aantal grote steden. Hoe de toekomst van de Oekraïne er uit zal zien, lijkt mij met geen mogelijkheid te zeggen. Als Europa ver in de oorlog betrokken raakt, wordt het (nog) erger dan in de negentiger jaren in Joego Slavië. De blijvende gevolgen ook.

  1. D. G. Neree

   Inderdaad: Novorossia was bezig de Kiev-junta grandioos te verslaan. Dat is ook de reden dat Poroshenko het bestand is aangegaan. De ‘rebellen’ waren nogal afwijzend tegen dit bestand, aangezien ze aan de (beslissende) winnende hand waren. Toch ebben ze ermee ingestemd, althans, de wapens worden nu teruggetrokken en er is blijkbaar een demarcatielijn afgesproken (met Debaltsevo als Novosussisch gebied), wat betekent, dat Oekraïne in feite al opgedeeld is in twee gebieden…. ware het niet dat de Kievjunta olv Poroshenko er alles aan zal doen om komende lente een nieuw offensief te beginnen. Dat zal echter niet gaan gebeuren en zo ja, dan zijn de gevolgen zeer onoverzichtelijk.

 15. kees rudolf

  “De Volkskrant, dat 21ste eeuwse leugenvod” lees ik ergens hier boven. Toevallig ken ik De Volkskrant een beetje, als lezer. Als een van de kenmerken van deze krant valt mij op dat niet alleen onder de vaste medewerkers geen eensluidende opinie is over tal van onderwerpen, maar dat er bovendien in de opiniesectie tal van zeer verschillende opinies uit verschillende hoek aan bod komen. Het kan dus in die krant nooit een en al leugen zijn wat de klok slaat. Verder heb ik zelf het gevoel dat ik inzake Poetin door De Volkskrant redelijk adequaat wordt geinformeerd, o.m. door de uitstekende analyses van Arnout Brouwers. Maar ik ben mij er van bewust dat deze vermetele onthulling hier niet tot mijn aanbeveling strekt.

  1. D. G. Neree

   ach, aanbeveling….
   Voor mij geldt: als een krant eenmaal heeft aangetoond met leugens te komen (bijvoorbeeld over Israël, maar ook een hoop andere onderwerpen), dan is dat instituut als geheel onbetrouwbaar geworden en dus als bron niet geschikt.

  2. D. G. Neree

   er is trouwens verschil tussen een opiniestuk en een nieuwsbericht, althans dat zou er moeten zijn. Bij een opiniestuk kun je ervan uitgaan dat het een subjectieve visie betreft, opgebouwd uit argumenten die al of niet hout snijden. Bij een nieuwsbericht is dat anders. Hier wordt van aangenomen dat men feiten brengt. Maar aangezien de Volkskrant getoond heeft er (al of niet bewust) vaak volkomen naast te zitten of zelfs leugens en halve waarheden te presenteren, is het in dat opzicht niet betrouwbaar meer en moet van ieder gepresenteerd feit nagegaan of opgezocht worden of het wel klopt (wat dus vaak niet zo is)

   Overigens is bij de VK de scheiding tussen opinie en nieuws door subjectieve kwalificaties en partijdige bewoordingen bijzonder verwaterd.

   Op DDS wordt dat onderscheid al helemaal niet gemaakt, maar is vrijwel ieder artikel een mengeling van feiten en persoonlijke opinies.

 16. Bes Tolen

  Ik weet niet precies waar (dat kan ik nog wel eens uitzoeken) maar in 1916 woonden er in het zuiden van de Oekraïne grote groepen boerenbevolking van Nederlandse afkomst. Dat sinds Catharina de Grote. Deze bevolking was rechtstreeks afkomstig uit West Pruisen waar ze midden zestiende eeuw naar toe waren gekomen om het vege lijf te redden. Om aan geloofsvervolging door Philips II te ontsnappen. Het communisme heeft aan deze bevolkingsgroep, die zich haar afkomst bewust was, een eind gemaakt met de haar gebruikelijke misdadige methodes. De boerderijen deden denken aan de bouwstijl in de provincie Groningen wat aangaf dat de bouwstijl en omvang van de boerderijen in genoemde provincie er ook al was in de zestiende eeuw. Tragisch is evenzo dat de overeenkomstige bevolking in West Pruisen hetzelfde lot onder ging als dat in de Oekraïne.

 17. nogmaals

  Kan Tim geen ban krijgen?
  Desnoods komt Jacobus dan maar weer terug !

 18. renevers

  Poro en PM Arseniy Yatseniuk willen nog wat geld van Rusland voor de schade die hij met zijn eigen artillerie heeft aangericht! Gotspe van het jaar een nobelprijs waardig.
  http://russia-insider.com/en/2015/02/18/3619

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.