RTL bewijst: kalasjnikov kopen kinderspel in Nederland

Huh, welk wapenverbod?

In Nederland is het bezit van wapens verboden, tenzij je een vergunning hebt en aan allerlei steeds strengere regels voldoet. Het is inmiddels makkelijker in Nederland om een juwelier te beroven met een illegaal wapen dan een vergunning te krijgen voor legaal wapenbezit. De handel in zware vuurwapens floreert op de zwarte markt, en het is echt heel makkelijk om aan zo’n wapen te komen. Dat bewijst tv-programma Editie NL maar weer eens:

Het tv-programma Editie NL heeft zonder veel moeite een kalasjnikov weten aan te schaffen.Niet alleen was het relatief eenvoudig dit zware aanvalswapen aan te kopen, het was ook binnen de kortste keren geregeld. Binnen twee weken had de redactie van Editie NL het wapen daadwerkelijk in handen.

Het is kinderlijk eenvouding om aan een zwaar vuurwapen te komen. Kalasjnikovs worden in Amsterdam veel gebruikt voor liquidaties en andere zware criminaliteit. Dat een journalist van het tv-programma er twee weken voor nodig had, betekent maar één ding: iemand die zelf middenin het criminele circuit zit, kan waarschijnlijk binnen een dag aan zo’n wapen komen.

Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie zijn er geen speciale teams die onderzoek doen naar illegale wapenhandel en illegaal wapenbezit: “Opsporing gebeurt ad hoc, wanneer er voldoende informatie is. Het is geen benoemde landelijke prioriteit in de veiligheidsagenda voor de politie.” Geen wonder dat criminelen zich onaantastbaar wanen.

Intussen worden schietverenigingen steeds harder aangepakt door minister Ivo ‘crimefighter‘ Opstelten van Veiligheid & Justitie. Want dat is wel zo makkelijk. Brave burgers aanpakken. Zo gaat dat ook op de weg: iedereen die vier kilometer per uur te hard rijdt, krijgt een envelop op de mat, maar de doorgewinterde criminelen komen overal mee weg.

Beter besteedt Opstelten meer geld, tijd en aandacht aan het opsporen en berechten van zware criminelen die handelen in kalasjnikovs. Of nee, nog beter: Opstelten moet naar huis worden gestuurd na deze zoveelste onthulling van het geblunder van de minister. Hij heeft zijn prioriteiten totaal niet op een rijtje. Aan zo’n flutminister hebben we helemaal niks.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. arie_jansz

  Dan moeten we, zoals DDS reeds vaak heeft toegejuigd” het wapenverbod in Nederland maar snel opheffen.

  Dan is de aankoop van een Kalashnikov ineens ook “legaal”.

  Dat het makkelijker in Nederland is om een juwelier te beroven met een “illegaal” wapen dan een vergunning te krijgen voor legaal wapenbezit waag ik te betwijfelen. Zelfs met een legaal wapen.

  1. Kuifje

   Automatische wapens zijn niet te koop voor de schietsport.

   En andere wapens die worden gekocht worden geregistreerd en dus is de eigenaar te achterhalen.

   Criminelen ,terroristen en andere kwaadwilligen komen altijd wel aan wapens hoe streng de wapenwetten ook zijn. Dat hebben we ook in Frankrijk gezien die zeer strenge wapenwetten heeft.

   De “slachtoffers” van strenge wapenwetten zijn de mensen die wapens hebben voor de schietsport. En juist die mensen zullen hun wapens niet inzetten voor criminele doeleinden.

   1. Matthijs

    De slachtoffers zijn diegene die kogels koppen, niet diegene die aan meer regeltjes moeten voldoen.

    1. Kuifje

     Criminelen en terroristen die “kogels koppen” vallen bij niet onder de “slachtoffers”.

     1. M. Brandenburg

      Hear hear, dat valt onder beroepsrisico.

  2. zomaar

   onder de PvdA bestaat het woord illegaal niet meer , alles en iedereen is legaal .

   dus wat let je om dat wapenbezit aan te kaarten binnen je partij .

 2. Primo

  When finally the islamshit hits the fan its nice to have one.

  Ik ga er ook maar eens een aanschaffen, want als een mak schaap mij laten slachten destijds zie ik niet zo zitten, een mooie Magnum erbij als back-up…..

 3. vigilante

  Een klein waakhondje is ook handig.
  Ik heb er; 2 heckler en koch ze vreten niet veel,alleen blauwe bonen.
  Ze slapen gezellig in m’n nachtkastje.
  meh

 4. Matthijs

  We weten allemaal dat wapens mensen doden.
  Net zoals auto’s, die doden ook mensen. Niet de bestuurders.
  Ik heb de proef op de som genomen, mijn auto staat al de hele dag op de parkeerplaats, nog geen doden. Heb de politie alvast maar gebeld, je weet het immers maar nooit.

  1. M. Brandenburg

   Ik heb het zelfde, al mijn vorken en lepels opgeborgen achter slot en grendel, ik heb gehoord dat ze je dik maken.

 5. Ingwaz

  Geef wapenbezit maar vrij, iedereen heeft nou ook toegang tot messen, bijlen enzovoorts en dat leidt ook niet tot slachtpartijen.

  1. zomaar

   zo denk en dacht ik er ook over , geeft de burger wat meer zekerheid .

   dat je , je kan verweren indien dat nodig is , met regelmaat lees je dat er ergens ouderen mensen zijn gemarteld en vermoord ,tijdens een inbraak .

   en dan komt er weer een stille tocht , vol verontwaardiging dat zoiets is gebeurt .

   als wij dan toch het Internationale multie circus opgedrongen moet krijgen , zorg dan dat ieder zich weren kan .

 6. Jantje

  Mijn krik is wel aan een upgrade toe, zo te zien.

 7. Dinkydau

  De gevaarlijkste mensen van het land zijn goed bewapend, maar ik kan me er vrijwel niet tegen verdedigen zonder ook zelf illegaal te gaan doen en m’n legale brave leven op het spel te zetten. Krommer kan niet. Een tijd geleden schoot een juwelier twee inbrekers dood. Zulke zaken bewijzen hoe belangrijk het is dat iedereen zich moet mogen verdedigen.

 8. M. Brandenburg

  Ach het is nog steeds een waarheid als een koe; “wanneer je wapenbezit criminaliseert, hebben alleen criminelen wapens”.

  Het was vroeger een waarheid en dat is het nog steeds.

  opvallend is trouwens dat waar normale burgers makkelijker legaal een wapen kunnen krijgen de criminaliteit vele malen lager is. Opvallend ook dat men altijd wijst naar de VS en daar alle doden door vuurwapens op een hoop gooit, van criminelen tot zichzelf beschermende mensen en orde handhavers aan toe, om een punt te maken en vervolgens keihard verzwijgen dat die hoge cijfers juist mogelijk zijn, omdat de meeste moorden worden gepleegd door criminelen in de steden(staten) alwaar de strengste wapenwetgeving heersen.

  Zo worden opgewerkte cijfers van criminelen gebruikt, om de zelfverdediging van normale burgers aan banden te leggen.

  Echter criminelen maken ook afwegingen, hoe groter de kans is dat een burger zich evenredig kan verdedigen hoe groter de kans is dat de crimineel van zijn daden afziet, immers zaken worden pas interessant wanneer de consequenties en straffen nihil zijn!

 9. V.K.

  -Nu het sprookje dat het wel meevalt met het illegaal wapenbezit niet meer vol te houden is, wordt je met dit soort journalestiek geconfronteerd.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.