Syriza pokert passievol met de toekomst van Griekenland

In één van de meest bizarre persconferenties van de afgelopen jaren verzorgt minister van financiën Varoufakis weliswaar een enorm spektakel, maar het heeft allemaal nauwelijks niets om het lijf.

Een overleg om tot een uitbreiding te komen van het Griekse leningsprogramma, waardoor Griekenland niet failliet gaat, is gisteravond mislukt. De Grieken konden kennelijk simpelweg niet accepteren dat als ze geld willen om overeind te blijven, ze dat simpelweg binnen een bepaald programma moeten doen. Dat wilden ze niet. Daardoor lekten ze de concept-overeenkomst vroegtijdig (wat geldt als een doodzonde als men in Europese onderhandelingen zit), en werd het overleg al vroegtijdig afgeblazen.

De gevestigde orde van de eurozone hield het kort: Dijsselbloem stelde een ultimatum op en zei dat het aan de Grieken was om nu een voorstel in te dienen. Als onze minister van financiën alle eurokikkers in de kruiwagen wil houden, is dat natuurlijk een gewaagde zet. Immers, als Griekenland niet aanklopt voor steun en het daarna failliet dreigt te gaan zal Europa toch moeten overgaan tot schorsing en uitsluiting van het geplaagde Zuid-Europese land.

Maar als Dijsselbloem slaagt in zijn opzet, dan is het een meesterzet. Als Syriza na een maand stampij te hebben gemaakt zich aan het einde van de week tóch met hangende pootjes komt melden in Brussel, dan heeft de eurogroep gewonnen. Een oude onderhandelingsregel is immers dat beggars can’t be choosers, en daardoor vrijwel alle eisen zal moeten inwilligen die door de andere partij gesteld worden.

Na de persconferentie van Dijsselbloem was het overigens de beurt aan Yanis Varoufakis, de flamboyante minister van financiën van Griekenland. In zijn eloquente Engels sprak Varoufakis de pers toe. Het was héél wat anders dan de technocratische speeches die we van Europese bewindslieden gewend zijn te zien:

Varoufakis verkoopt natuurlijk stuitende nonsens – vooral het idee dat de uitslag van de verkiezingen de verplichtingen van een contractspartij aantast – gaat rechtstreeks tegen eeuwenoud internationaal publiekrechtelijke normen in. Maar hoe dan ook zijn de verhalen van Varoufakis fascinerend om naar te luisteren. Zelden heb ik iemand die een openlijke aanhanger van Marx is, zo gefascineerd zitten aangapen.

Het één en ander wekt het idee dat Griekenland de euro allang heeft opgegeven, maar de optredens in de marge van de eurobesprekingen toch vooral als een kans zit om diens publieke imago op te poetsen. Griekenland is al failliet, zo lijken ze te beredeneren, maar we zijn onze zeer nog lang niet kwijt. Varoufakis is daar de belichaming van.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

26 reacties

 1. Jacobus

  De Grieken en de rest van Europa zijn het al lang eens (Griekenland moet meer tijd en krediet krijgen om de schuldenproblemen op te lossen) maar de vraag is hoe dit zo kan worden verkocht dat iedereen, en in het bijzonder de Grieken, het thuis kan uitleggen.

  1. carthago

   De eu is het er allang over eens,nederigland en duitsland moeten meer tijd krijgen om de volgende 250 miljard over te maken aan griekenland,zo werkt het.

  2. LantR.fant

   Ik ben bang, dat ik u voor de verandering een keer gelijk moet geven.

 2. Antidotum

  Ben van mening dat de boel klapt en dat Griekenland de geldpers zal aanzetten, zonder onderpand inzake geldswaarde.
  Met dit waardeloos papier zal dan ook in Europa worden betaald voor allerlei goederen en consumpties.

  Beter is het om de grenzen met Griekenland te sluiten en hun geld niet meer te accepteren, anders krijgen de Grieken wederom als graties en voor niks.

  Tja, de Romeinen waren zo achterlijk nog niet toen ze geconfronteerd werden met de aard van de Grieken. Graeca fides nulla fides.

  Helaas zijn de regenten, die over het Europese volk dienen te waken, helaas te stom om ook maar enigszins in aanmerking te komen voor een vooraanstaande positie.

  Vroeger noemde men zo iemand de dorpsgek.

 3. JanvanEechoud

  “Als Syriza na een maand stampij te hebben gemaakt zich aan het einde van de week tóch met hangende pootjes komt melden in Brussel””

  Ben niet kapot van de manier waarop je over de Grieken praat. Maar we gaan het zien……

 4. cmsuijkerbuijk

  Dat de Grieken ons nog eens zouden bevrijden van de EU. Dat geld krijgen we toch nooit meer terug, dus nu beter korte pijn en wég met die hele EU dan tot het einde der tijden aanmodderen, want dát kost ons pas écht geld! En natuurlijk niet bang zijn voor die horrorverhalen, want die komen van lieden, die juist voor deze enorme puinhoop gezorgd hebben (en die wisten het toch allemaal zó goed, het lijken wel AGW’ers, die zitten er ook constant naast met hun voorspellingen, dreigementen en scenario’s)

 5. Lieftinck

  Vamorgen hoorde ik een journalist van de altijd goed geïnformeerde staatsomroep.
  Men zoekt nu naar een formule dat niemand teveel gezichtsverlies leidt, en de kiezers van de EU straks uitgelegd kan worden dat zij al het geld, uitgeleend aan de Grieken, terugkrijge. Dat dat pas over 60 jaar is, en in feite een kwijtschelding inhoudt, dat zal waarschijnlijk weggemoffeld worden in de berichtgeving.

  Alles wat we hier zien heeft een naam, het heet ketelmuziek.

  Oh ja, nog een verrassing. De NOS-journalist wist te melden dat de Europese commissie nog strakker de touwtjes in handen neemt.

  Houd er maar rekening mee dat de Eurobonds niet ver weg meer zijn en dat Rutte alles zal tekenen.

  1. Jacobus

   “Men zoekt nu naar een formule dat niemand teveel gezichtsverlies leidt, en de kiezers van de EU straks uitgelegd kan worden dat zij al het geld, uitgeleend aan de Grieken, terugkrijgen”.

   Dat zég ik.

   1. Antidotum

    @jacobus

    Dat zal dan wel ergens rond 2530 zijn.

    Dan is de hoop op teruggave iig niet vervlogen. Toch?

    1. Jacobus

     @ Antidotum,

     Als we niet bereid zijn nu ons verlies te nemen kunnen we er altijd nog lang op wachten.
     Toch?

     1. Antidotum

      @Jacobus

      Wat denk je dat deze desastreuze ontwikkeling van Griekenland, als voorbeeld, doet met de rest van de zuiderlijk gelegen landen?

      Sjuust, WIJ, de vlijtige noorderlingen, hebben ons geld, zonder blikken of blozen, laten transporteren naar de minder vlijtige zuiderlingen.
      Met goedkeuring van onze blinde eurogeile overheden, om reden, dat een riant betaalde job voor hen in het verschiet ligt in Brussel, het walhalla van de eliten.

      En Draghi zag dat het goed was, omdat onze voedselbanken welig tieren.

      Sorry Jacobus, maar enige onnozelheid bespeur wel in jouw bijdrage.

     2. Jacobus

      @ Antidotum,

      Als je me gevolgd had had je geweten dat ik geen desastreuze ontwikkeling voorzie. Griekenland stapt nooit en te nimmer uit de EU en de euro (de Grieken zijn, net als de burgers in alle andere lidstaten, in meerderheid voor het lidmaatschap van de EU) en als ze dat onverhoopt toch doen is de schade goed te overzien (Griekenland is in het grote EU-geheel een piepkleine economie.)

 6. Willie.F

  Let op de lachende de Jager.

  https://www.youtube.com/watch?v=p_7PdO9xgDM

 7. arie_jansz

  Dijsselbloem zal in zijn opzet slagen, maak je daar maar geen zorgen om. De Grieken willen slechts een smoes om aan hun achterban tevreden te stellen.

  Volgende keer een lofrede op Dijsselbloem dan maar?

  1. CJD

   Sorry hoor, maar Dijsselbloem zal er niet in slagen om een deuk in een pakje boter te slaan 😀

 8. HenryJoseph

  Ik wou dat onze regering zo z’n nek uitstak voor ons.

 9. CJD

  We zullen zien wat er gebeurt. Een ding staat vast: Syriza is een partij dat zich niet makkelijk de kaas van brood laat eten. Willen ze uit de EU? NEEN, de meesten met een beetje gezonde verstand kunnen zien dat het niet tot onze voordelen zou zijn, maar wil Griekenland af van het schandalige saneringsbeleid opgelegd door de Brussel? Zeker weten!

  1. Wilhelmson

   Als Syriza toegeeft of compromis maakt dan houdt ze politiek op relevant te zijn en heeft de EU gewonnen. Beste resultaat voor GR was een hair-cut op haar schulden af te dingen en alsnog de EU te exitten. Maar ja politici zijn ook maar mensen ( meestal zelfs dat niet ) en ik vermoed dat ook hier de leiders eieren voor hun geld en politiek carrière zullen kiezen.

   1. CJD

    Wilhelmson

    De overweldigende meerderheid van het Griekse volk wil niet uit de EU-zone. Tenslotte zou het voor de Grieken een economische ramp kunnen betekenen als dat wel zou gebeuren

    1. Wilhelmson

     Fijn dat jij zo goed weet wat grieken willen. Daarbij is willen niets altijd de beste weg. En ook al zijn de grieken voor europa, dan kunnen ze ook evengoed tegen de EU zijn. IK bedoel het is maar hoe je de vraag aan de grieken stelt. Dat weer de EU oligarchie heel goed toe te passen. Onder de grieken zijn anderzijds velen die voor Syriza gestemd hebben , wetende dat ze hiermee een directe confrontatie met de EU aangaan. Die zijn nu aan de macht en vertegenwoordigen de democratische griekse staat na een democratische politieke overwinning.

  2. JanvanEechoud

   “Willen ze uit de EU?”

   Door toch niet zo dom, man!
   Tuurlijk willen ze er niet uit. … Want het zou zomaar kunnen dat er weer miljarden hun kant op komen!
   Maar ik garandeer je dat als ze géén geld krijgen ze écht uit de Euro…. en uit de EU willen.

 10. Wilhelmson

  Zij passen gepaste chantage toe op het EU bestel. Geef ons of wij spelen niet meer mee ! De EU zal wel toegeven als de soep wat is afgekoeld en de schijnwerpers zijn gedimd. Die chantage is best effectief , want ze druist in tegen het black-tie van het EU clubben. Anderzijds hoop ik dat de Grieken beseffen, dat als ze niet exitten en op eigen benen , ze er wel dra passend een gepeperde EU wraakrekening voor gepresenteerd zullen krijgen. En dat laatste moet je niet hebben. GR kan het eerste land zijn die exit, maar ook het eerste land zijn die gewoon ophoudt een land (en volk) te zijn. Het kan 2 kanten op.

 11. W.H.J. Reiss

  De Grieken hebben gelijk.
  Overheidsbedrijven voor een appel en een ei verkopen heeft geen nut. Lastenverhogingen werken niet (BBP).
  En dan moeten ze onderhandelen met de grootste mongool aller tijden, Dijsselbloem. De dwaas verkocht Vivat (Reaal) voor 150 miljoen. Gewoon om er vanaf te zijn.
  En dan spreekt men hier van ‘winnaars’! Hier zijn geen ‘winnaars’ in dit spel !

  1. Wilhelmson

   Griekse overheidsbedrijven zijn een bron van het kwaad, corruptie en inefficient beheer.

 12. BAYDEWEE

  “Syriza pokert passievol met de toekomst van riekenland”

  Bij poker hoort bluffen, en goede kaarten.
  Dit soort informatie geeft de EU niet vrij!

  Volg onderstaande link
  Griekenland: Olie, gas en goud om uit crisis te komen | VoxEurop.eu

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.