Tegenstanders van Zwarte Piet zijn intellectuele terroristen

Op zaterdag 21 februari – je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen – begon de aftrap van Kick out Zwarte Piet, editie 2015.

Journalist Robert Engel, die voor The Post Online een verslag over de bijeenkomst schreef, werd hardhandig de zaal uit geëscorteerd en moest onder dreiging de door hem gemaakte foto’s verwijderen. Volgens de organisatie, die uiteraard afstand neemt, is dit echter buiten medeweten en buiten het oog van de organisatie geschied. Dat moeten we maar aannemen dan.

Op de sociale media, de hyperrealiteit die soms een echte werkelijkheid wordt, werd natuurlijk heftig over het incident gediscussieerd. Gelukkig had bijna iedereen kritiek op de bedreigingen aan het adres van Engel. Alleen the usual suspects vonden dat Engel, die trouwens eufemistisch gezegd niet bepaald van onbesproken gedrag is, een koekje van eigen deeg heeft gekregen en vonden geweld dus blijkbaar gerechtvaardigd.

In tegenstelling tot veel lezers van De Dagelijkse Standaard ben ik geen voorstander van Zwarte Piet. Het onderwerp vind ik namelijk niet zo belangrijk, het is maar een symbool, en ik kan mij ook wel goed voorstellen dat tegenstanders van Zwarte Piet hier racisme in zien. Als Zwarte Piet wordt afgeschaft, zal ik daar dan ook geen traan om laten. Mijn probleem met de tegenstanders van Zwarte Piet is het bekrompen fanatisme waarmee ze hun strijd voeren. Het zijn intellectuele terroristen. Hun strijd is een heilige oorlog, een jihad. Iedereen die daar kritiek op heeft of grappen hierover maakt is moreel fout en moet worden verketterd.

Om jihadi’s te kunnen bestrijden, moet je ze eerst leren begrijpen.

Wat heel erg opvalt, is dat de tegenstanders van Zwarte Piet vooral twintigers en dertigers zijn die relatief gezien goed zijn opgeleid. Het gaat dus om een groep jonge mensen die bezig is om een positie in de samenleving te bemachtigen. Het gaat dus in de eerste plaats om aandacht, aanzien en macht. Het feit dat Quinsy Gario, Zihni Özdil en Anousha Nzume als gevolg van de Zwarte Piet-discussie veel in de media komen en BN’ers zijn geworden, is voor deze mensen misschien nog wel belangrijker dan de vraag of Zwarte Piet al dan niet wordt afgeschaft. Very Machiavelli, maar zo werkt het.

Maar profileringsdrang is niet hetzelfde als fanatisme. Waarom gedragen de tegenstanders van Zwarte Piet zich als intellectuele terroristen? Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Sorensen

  Intellectueel ?

 2. Henk

  Ik begrijp niet waarom Ewout Klei hier het GPV er bijhaalt. Dat maakt zijn betoog onnodig lang en warrig. Het GPV, niet te verwarren met de SGP, is in 2001 opgegaan in de ChristenUnie. De meeste tegenstanders van Zwarte Piet hebben waarschijnlijk nog nooit gehoord van het GPV en weten dan ook niet waar Klei het over heeft.
  Verder maak ik bezwaar tegen de term intellectueel voor Gario cs. Ik zie weinig intellect in die beweging. Klei moet maar eens uitleggen wat er intellectueel is aan geschiedsvervalsing over ons slavernijverleden en het bewust tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen, zoals de tegenstanders van Zwarte Piet doen.
  Net als Klei had ik vroeger overigens weinig met de figuur van Zwarte Piet. Racistische kenmerken heb ik echter nooit in Zwarte Piet gezien en door het fanatisme van de tegenstanders ben ik nu helemaal pro Zwarte Piet. Afschaffen van Zwarte Piet zou een knieval zijn voor deze racistische fanatici en dat moeten we niet willen met zijn allen.

 3. Zander

  Mijn kind is er nog steeds van overtuigd dat zwarte Piet zwart is omdat hij door de schoorsteen bij mensen naar binnen gaat.

  Ik kan niet anders zeggen dat mijn vijf jarige meer intellect laat zien dan die beroepsslachtoffers.

 4. WWW

  Deze mensen leven van racisme. Helaas voor hen is er in Nederland niet zoveel racisme meer tegen mensen met een andere huidskleur.
  Tegen gewelddadige bontkraagjes, vuurgevaarlijke Antillianen en extremistische moslims wel. Maar zijn deze voorbeelden wel racisme of eerder een gevolg van zelf protectie en angst?

 5. vigilante

  Vraag jezelf eens af waarom er meer surinamers in Nederland wonen dan in hun “eigen” land.
  Toen het land onafhankelijk werd trok de bevolking massaal naar het land van de kolonisators/slavendrijvers.

 6. Sorensen

  Verder een goed stuk Ewout.

  Overigens ben ik zelf ook indirect zeer geholpen door de slavernij net als het gros van de creoolse Surinamers en Antillianen, want die zitten net als ik in een welvarend land van alle gemakken voorzien.

  Mijn overgrootvader werd als slachtoffer van de kinderarbeid (waar kan ik mijn klachten kwijt?) en op 10 jarige leeftijd aan boord van een Noorse brik gezet.
  Op 15 jarige leeftijd werd hij in Egypte ontvoerd en als “blanke christen” slaaf te werk gesteld. Een paar jaar laten ontsnapte hij en werd met behulp van Hollandse matrozen (men kende de plaatselijke gebruiken en hielp elkaar als christenen) in Rotterdam afgezet. Voila: Eerste Sørensen in 010 !
  Ik ben dus ook slachtoffer*, maar werd onlangs door een Noord Afrikaan (je moet maar durven) voor de voeten geworpen, niets van mijn slavenhalers verleden te weten!

  Aan te bevelen is trouwens om in de Koran even op te zoeken hoe je dient om te gaan met slaven. Staat er in! 4,3, 24, 25, 36; 16, 71; 23, 6 24,31,33,58; enz.
  Allah heeft er principieel geen bezwaar tegen.

  Ben benieuwd wanneer onze islamitische landgenoten ter verantwoording worden geroepen?

  * Don’t mention the Vikings !

 7. Lieftinck

  Afgezien van het feit dat zwarte Piet geen zwarte slaaf is, maar het hulpje van Wodan (vaak in de vorm van een raaf, die de offers in de schoenen van mensen keurde via het brandgat), en Wodan voer door de lucht op Sleipnir, en werd op de hoogte gehouden door zijn ‘Pieten’, is het slavengebeuren niet alleen een blank gebeuren, in tegendeel zou ik bijna zeggen.
  Ten eerste waren de eerste slavenhandelaren die de Amerikanen gebruikten van Noord Afrikaanse en Islamitische snit. Ten tweede kende de ottomanen de uit het Koran afkomstige bloedbelasting, onderworpen Christelijke naties waren verplicht kinderen af te staan, die als slaaf door de Osmaanse gebruikt werden voor o.a. oorlog of werk. Dit waren vaak stoute kinderen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dev%C5%9Firme

  Dit was een enorm onrecht.

  Echter, ook in de kuststeden werden door Noord Afrikanen blanke slaven geronsold.

 8. HenkieAltea

  Heb ik moeite met zwarte Piet.
  Nee,maar wel met een witte margriet,waarom moet die wit zijn en niet zwart?
  Ook met die klote madeliefjes,allemaal wit,en daar ga ik aangifte van doen.
  Je word als zwarte in Nederland zelfs door de natuur nog gediscrimineerd.
  Je zou voor minder je boeltje bij elkaar pakken,en vertrekken naar het zwarte land waar je voorouders ooit zijn opgepakt om als slaaf verkocht te worden.
  Ja,dat het je eigen stamgenoten waren die dat deden,daar konden ze niks aan doen,maar die gemene slaven vervoerders wel.
  Die brachten je zomaar de zee over,en moest je nog gaan werken ook,ja,werken,iets wat we gelukkig in Nederland niet meer hoeven,want voor alles hebben ze een subsidie potje,of een enkeltje Sociale Dienst.

 9. leidenhaag

  Ezzeroli heeft een mooie column (vk) gepend over hoe vergiftigd mensen raken als je steeds racisme vermoed bij de ander.

  @sørensen: “een westfriese zeeman als slaaf in Barbarije” zien te lezen, ‘atlantic jihad’ op youtube zou je voorouder ook bekend voorkomen.
  @lieftinck die wiki had ik gister getweet aan Ozturk, die mol zat medemoslim Wijbenga voor kapo/basja uit te schelden (hij had rake islamkritiek tijdens 2ekamersessie en Ozturk bewees diens gelijk door in zn slachtofferrol te schieten, de hilarische idioot). Geen antwoord natuurlijk, wat moet je ook als je voorouders jongetjes roofden om er homofiele slaafsoldaten van te maken?
  Als dat kutgeloof behalve wreedheden ook op andere vlakken zo creatief was dan zouden ze ook eens een Nobelprijs verdienen.

  Verder hoop ik dat die racistische antiblanken hier en de rest van de media doodgezwegen worden de rest van het jaar. De ME moet bij de intochten-die ze nu overal willen verstoren- kei en keihard optreden.
  Ik heb nul begrip voor het volharden in een leugen en heel Nederland racistisch noemen. Ook niet voor mensen die daar begrip voor hebben, het blijft sabotage en onwaar. Dan heb je een “wir haben es nicht gewuBt” mentaliteit.
  De helden waar zij zich aan spiegelen hadden een goed doel, wel zijn het allemaal Garoïde theatrale slachtofferrol uitbuiters. Jankers die goedmensen bespelen.

  Europeanen hebben ook veel slavernij gekend, alleen identificeren wij ons met de beste cultuur, de ontdekkingsreizigers, de winnaars, niet met losers.

  Daarom goed als de subsidie voor ketikoti vervalt, liever dat beeld helemaal weg om het misplaatste slachtofferschap een halt toe te roepen. Of ook blanke slaven herdenken.

 10. Koos_Koets

  De enige echte haat die er in Nederland is, is de blinde haat van de links-fascisten tegen te realisten. Alles, hoe onbeduidend ook, zullen ze aangrijpen om hun tegenstanders te verketteren, monddood te maken, of fysiek aan te vallen.

  1. Gielah

   Maar het zijn juist deze figuren die… ook op forums… een ieder met een eigen mening voortdurend voor de voeten werpen dat zij dit of dat zo háten!

   En dan kun je een paar keer schrijven dat je niémand haat.. hooguit anders denkt dán…. maar nee.. nee… nee… je MOET en ZULT haten!
   Je moet toch immers zo lelijk mogelijk worden neergezet en weggezet?
   Nu… mensen die haten… die zijn héél slecht… dus of je nu wilt of niet… van links móet je haten!

   Rare mensen.
   Verknipte mensen.
   Niet helemaal áf.

   Maar al die ‘u haat’ roepers gedragen zich zelf dus in de praktijk of ze niets goeds in iemand met andere meningen kunnen zien … en dat is dus écht het tegenovergestelde van respect en waardering.
   Dus in feite beschuldigen zij óns van wat zijzelf DOEN.

   Ingewikkelde mensen.
   Mensen met een gebruiksaanwijzing.

 11. nou2maar

  Ewout Klei is een voorbeeld van de huidige generatie die vinden dat globaal denken en het niet hechten aan tradities toch wel zeer intellectueel overkomt. Het zijn echter deze “D66” verkwanselaars en wegkijkers waar de politiek en de media vol mee zitten. Opgegroeid in een alles kan en niets moet tijdperk, waardoor we hard op weg zijn naar, niets kan en alles moet systeem. Het verdwijnen van een volk en een vaderland is het verlies van saamhorigheid en bescherming van de zwakke. Deze saamhorigheid zit vol met tradities, de vele onbeschreven do’s and dont’s die van een Fransman een Fransman maakt en van een Nederlander een Nederlander. Deze kenmerken en tradities dreigen nu met kleine beetjes, met volle medewerking vanuit Brussel, afgebroken te worden.
  Ook zwarte piet is een belangrijk onderdeel wat nou typisch Nederlands is. Het verlies van eigenwaarde en het missen van saamhorigheid zal pas ontdekt worden wanneer de ieder voor zich maatschappij niet meer terug te draaien is. Maar helaas voor de wegkijkers, een Duitser zal nooit als een Fransman leven, daarvoor hebben zij te veel eeuwen oude tradities opgebouwd.

 12. Pimsch

  “Om jihadi’s te kunnen bestrijden, moet je ze eerst leren begrijpen.”
  Nee, niet begrijpen. Wel kennen en doorgronden, maar nooit begrijpen. Begrijpen is empathiseren. Niet doen jonge avonturier. Wilt u ook Eichman begrijpen? Of de moordenaar van Anne Frank? Of de duivelse Charles Manson? Kijk in de afgrond en de afgrond sleurt je naar beneden.
  Begrijpen, begrijpen, begrijpen. De dwaasheid van de elites.

 13. Bommelstein

  Dat het terroristen zijn begrijp ik nog wel maar intellectueel? Dit soort mensen wordt juist gekenmerkt door tunnelvisie en zijn niet in staat om ook maar een millimeter af te wijken van het nauwe pad van hun eigen zelfgenoegzame denkwijze.

 14. Limburgse Kuifje

  Mijn avator zegt in feite alles !

 15. jelle

  @Ewout Kleij
  Jij durft!!
  Met je potverdomme’s..
  Gossiemijne.
  (’t is zonde dat ik ’t zeg.)
  Potjandoossie nog an toe.

  @ Pimsch @nou2maar
  Niets meer aan toe te voegen.

 16. V.K.

  -toch knap hoe mede dank zij de internationale socialisten we nu een kill zwarte Piet free Palestina front hebben.

  -Zeg wel eens tegen mijn vrouw wanneer er zo’n zielig Oxfam-Novib negertje met dikke buik op tv wordt getoond met giro nummer:,,Oh, de Palestijnen zitten ook weer eens krap bij kas.”

  -Nederlanders zijn er ware meesters in om iemand anders voor hun karretje te spannen.

  -Een huis genaamd lechaim bekladden met ”hier wonen moslimhaters”, dat verzint alleen een laffe autochtone anti-semiet.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.