Verbodsfetisjisten willen verbod op reclame voor kinderen

Ja, overgewicht bij kinderen is een probleem en nee, dat lossen we niet op door reclame te verbieden.

Als ik voor ieder onzinnig voorstel om iets te verbieden een euro zou krijgen, zou ik eraan kunnen gaan denken om een vrijstaand huis met zwembad te kopen. Nu zijn er weer verschillende wetenschappers en organisaties, waaronder de Consumentenbond en de Hartstichting, die een verbod willen op alle reclame-uitingen die zijn gericht op kinderen:

De wetenschappers en organisaties willen dat de voedselindustrie stopt met het aanprijzen van ongezonde producten aan kinderen onder de 13 jaar. Deze groep kent volgens hen het verschil tussen reclame en informatie niet goed. De organisaties denken dat kinderen met een reclameverbod makkelijker een gezond voedingspatroon aanleren.

Volgens de cijfers heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht. Dat is niet schrikbarend veel, maar het kan altijd minder. Daar moeten we ook naar streven als samenleving, omdat overgewicht op jonge leeftijd kan zorgen voor veel grote problemen, zoals diabetes, kanker, etc. Dikke kinderen worden ook vaker gepest op school. Zo bezien snap ik de roep om het verbod wel.

Het enige probleem: zo’n verbod gaat helemaal niks opleveren. Het zijn niet de kinderen onder de 13 jaar die snoep kopen, het zijn hun ouders die dat doen. Niet alleen is overgewicht een teken van een zwakke wil, het kopen van snoep voor de kinderen omdat zij dat eisen, is dat óók. Het is aan de ouders om hun kinderen aan te leren op een gezonde manier te leven. Snoepen mag heus wel, maar niet teveel. En er moet ook gesport worden.

Een verbod op reclame voor kinderen is betuttelend. Sowieso is het een arbitrair verbod. Is reclame voor frisdrank bijvoorbeeld voor kinderen bedoeld tot 13 jaar of voor kinderen ouder dan 13 jaar? Dat werkt niet. Als we met z’n allen willen dat we als samenleving gezonder worden, dan moeten we gaan denken aan goede voorlichting en aan het stimuleren van sport, en niet aan een onzinnig verbod dat gegarandeerd helemaal niets oplevert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Theo345

  Ik pleit voor een verbod op verboden.

 2. pussymanx

  Ik vind 1 op de 7 kinderen met overgewicht wel veel en vind het dan ook erg goed dat er iets tegen wordt ondernomen. Kinderen vinden tegenwoordig iets niet meer lekker als het niet stijf staat van de suiker. Suiker is absoluut een sluipmoordenaar en veroorzaakt zoals bekend diverse kwalen en ziektes.
  Opvallend hoeveel kinderen ADHD hebben en ritalin moeten slikken. Beter eerst eens stoppen met al die mierzoete cola en die gore energiedrankjes en het eten van roze glazuurkoeken.

 3. V.K.

  -Nou, snoep alleen verkopen op vertoon van I.D. pas. En op de verpakking schokkende foto’s van ongelukkige kinderen met overgewicht.

 4. arie_jansz

  Zelden zo eenvoudig een stelling omver kunnen schoppen.

  Vrije markt of overheid?

  Ik wijs maar even naar de USA…land van de vetste kindjes op aard….

 5. Julius

  “Als ik voor ieder onzinnig voorstel om iets te verbieden een euro zou krijgen, zou ik eraan kunnen gaan denken om een vrijstaand huis met zwembad te kopen”

  Frank, als je nou eerst je opleiding had afgemaakt dan had je niet van die onzinnige stukjes geschreven, had je misschien een fatsoenlijk baantje gevonden en had je misschien wat centjes kunnen sparen. Dat is een kwestie van een wat langere termijn visie hebben. Meestal vloeit dat voort uit een degelijke opvoeding want heb je enig idee wat die dikke kindertjes de samenleving gaan kosten als ze volwassen zijn?

 6. Freek

  Niemand?

  Een verbod op verminking (besnijdenis) en indoctrinatie (geloof) lijkt me min of meer wel goed begin.

  1. Staphylocoque

   Een verbod op indoctrinatie (atheïsme) zou geen goed begin zijn? Alsof er een neutrale levensbeschouwing zou bestaan…

   Joden zijn helemaal tevreden met hun besnijdenis. Het zijn de buitenstaanders die klagen over besnijdenis. Laat die joden toch lekker met rust.
   http://www.volkskrant.nl/dossier-zorg/ik-zal-met-verve-mijn-besneden-piemel-verdedigen~a2907681/

 7. Pietje Precies

  burgers zijn handelingsonbekwaam is waarschijnlijk het idee. Ik vind het daarom nog een soort belediging, al die verboden.
  1 ik leg mijn kinderen uit hoe reclame werkt, waarom er altijd snoep bij de kassa ligt en vraag hoe zij de relatie zien tussen het plaatje op de verpakking en de inhoud. “mensen zijn bereid meer te betalen voor een leuk plaatje of een biscuitje in een vormpje, maar het blijft een biscuitje. hoeveel gram zit er in? en hoeveel in een gewone rol biscuit? wat is duurder? is dat niet raar? als je het nou zelf moest betalen, welke zou je nemen?” is nog een leuk gesprek ook…..

 8. HenryJoseph

  Veel ouders kunnen geen ‘nee’ zeggen. Dat is het probleem.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.