Aboutaleb wordt gevaarlijke concurrent van Asscher

Geen categoriefeb 16 2015, 14:00
Aboutalebs ster is rijzende; hij mag nu zelfs naar het Witte Huis. Mocht Samsom opstappen, dan kan hij zomaar de nieuwe PvdA-leider worden.
Al jaar en dag gaan media, politici en het electoraat er blind vanuit dat wanneer Samsom eindelijk het onvermijdelijke einde aan zijn politieke loopbaan aankondigt, hij in z'n positie als politiek leider van de PvdA zal worden opgevolgd door Lodewijk Asscher. Maar dat 'zekerheidje' wordt steeds minder zeker. Want wat ontwikkelingen van de laatste maanden aantonen, is dat er ook een andere kaper op de kust is die hoge ogen zou kunnen gaan gooien. Het gaat om een oude bekende van politiek Den Haag: Ahmed Aboutaleb.
De Marokkaanse Nederlander timmert stevig aan de weg om de meest populaire burgemeester van Nederland te woorden. Vriend en vijand zijn het er over eens dat hij de juiste houding aanneemt richting jihadjongeren ("rot op"), en kan bovendien bogen op interessante endorsements uit het buitenland. Tory-politicus Boris Johnson noemt Aboutaleb "my hero" en ook de Amerikaanse talkshowhost Bill Maher is helemaal gek op de voormalig staatssecretaris.
En nu mag Aboutaleb dan ook nog eens met de échte groten der aarde aan tafel gaan zitten in het Witte Huis:
Buitenlandse burgemeesters bezoeken het Witte Huis doorgaans als toerist, maar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is er officieel uitgenodigd om er mee te praten over extremisme. Onder voorzitterschap van vice-president Joe Biden zal hij deelnemen aan de brainstorm over de situatie in westerse, multicultureel bevolkte steden. Alles kan ter sprake komen, van spanningen tussen bevolkingsgroepen tot jihadisten die de kalasjnikov oppakken.
Hij heeft wel een idee waarom hij is uitgenodigd voor de topontmoeting, zegt Aboutaleb (53) in Los Angeles, waar hij een handelsmissie aanvoert. „Ik weet dat de Amerikanen mijn verrichtingen altijd al volgen. Er is belangstelling voor wat ik zeg en doe.”
Aboutaleb kan zich nu gaan profileren als de gevierde burgemeester. Het is een in Nederland succesvolle troefkaart die in het verleden ook al door Job Cohen is gebruikt om partijleider te worden en op een haar na het premierschap te missen. Ivo Opstelten is er tweemaal minister mee geworden. Wie zegt niet dat de up and coming Aboutaleb zijn positieve publieke profiel niet gaan inzetten om partijleider te worden en een gooi te doen naar het hoogste ambt van Nederland?
Asscher moet in ieder geval op z'n tellen passen. Want zijn dagen als kroonprins van de PvdA lijken geteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten