Ahmed Aboutaleb ‘Nederlander van het Jaar’

Een groot compliment voor de Rotterdamse burgervader. Maar is het ook terecht?
Dat is nog eens een verrassing. Weekblad Elsevier, dat toch wel wordt gezien als een rechts blad, heeft PvdA’er en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. Zo ziet de cover van Elsevier er deze week uit:

Elsevier roept nu al elf jaar iemand uit tot Nederlander van het Jaar. In 2004 was het nog Ayaan Hirsi Ali. Elsevier schrijft:

In de ogen van de redactie van Elsevier komt burgemeester Aboutaleb (53) de titel toe omdat hij het gezicht is van de stad die dit jaar uitzonderlijk vaak positief in het nieuws was, ook internationaal. Met nieuwe architectonische hoogstandjes als het Centraal Station en de Markthal trok Rotterdam dit jaar wereldwijd de aandacht en veranderde de reputatie van de stad in positieve zin. De stad die jarenlang vooral op ‘foute’ lijstjes figureerde, staat sinds dit jaar opeens op allemaal ‘goede’ lijstjes.

Rotterdam is ontegenzeggelijk een aantrekkelijkere stad geworden de laatste jaren. Of dat allemaal op het conto te schrijven is van Aboutaleb? Natuurlijk niet. Gelukkig is dat niet de enige reden waarom Aboutaleb de ‘prijs’ heeft gewonnen. Elsevier schrijft ook dat Aboutaleb niet bang is voor “uitgesproken opvattingen” zoals gemeentelijke wietteelt en het laten afreizen van polderjihadi’s.

Het zijn inderdaad “uitgesproken” opvattingen, maar daar is alles ook wel mee gezegd. Het idee van gemeentelijke wietteelt is ronduit bezopen. Het laten gaan van polderjihadi’s naar Syrië en Irak is ook al zo’n oliedom plan, omdat we daarmee de islamitische terreurorganisatie ISIS versterken in plaats van verzwakken. Zo bezien is Aboutaleb helemaal geen Nederlander van het Jaar, maar gewoon de zoveelste PvdA’er die niets heeft begrepen van de wereld.

Daarover gesproken: als Elsevier Aboutaleb zo geweldig vindt, misschien kan de Rotterdamse burgervader dan Diederik Samsom opvolgen als partijleider? Die schijnt het nogal moeilijk te hebben de laatste tijd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. Willie.F

  Als hij nog twee paspoorten heeft dan moet dat toch halve Nederlander van het jaar zijn.

 2. Kuifje

  Ik heb bij Aboutaleb vaak het idee dat hij met een dubbele tong spreek en niet zijn ware gezicht laat zien.

  Dit is een interessant artikel over Aboutaleb en nog steeds actueel.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/04/aboutaleb-moet-excuses-aanbieden-over-fortuyn/

 3. peterdeRuyter

  Voor mij kan geen enkele aanhanger van de meest verraderlijke partij ooit, het gedrocht dat zich PvdA noemt, Nederlander van het jaar worden, ook als hij een keer een terechte opmerking plaatst ; hij blijft dienaar en lid van een voor mij criminele organisatie…

 4. Beukman

  Wat hinderlijk zeg, dat uitgerekend het rechts-liberale Elsevier de prijs heeft toegekend! Dit is bijna net zo irritant als het feit dat Aboutaleb zijn Nederlands beter spreekt dan de gemiddelde Nederlander. Wat moeten we nou met zo’n man met twee paspoorten?
  Ik ken hem vooral van zijn tijd als wethouder in Amsterdam. Ik vond hem een boekhouder (niet vleiend bedoeld), en nogal rechtlijnig. Dat was tegelijk zijn kracht: de man was volstrekt onkreukbaar, en had een groot gevoel voor rechtvaardigheid zonder onderscheids des persoons.
  Ik kan me eigenlijk wel voorstellen dat Elsevier hem deze onderscheiding heeft toegekend. Wat vinden Rotterdammers ervan? Staat Abou boven de partijen? Gedraagt hij zich als een echte burgervader? Mij dunkt dat deze vragen meer gewicht in de schaal leggen dan het zurige ouwemannetjesgezeur hierboven.

 5. Maaike

  Ach Beukman, in het begin van zijn loopbaan als burgemeester werd hem onder andere de rellen op het strand verweten, moest hij van Leefbaar zijn tweede paspoort inleveren en heeft hij meer voor zijn kiezen gehad,en toch heeft hij het gered. Dat is moeilijk te verkroppen voor de doelgroep van de DDS, want marokkaan, want PvdA. Tja…

 6. Jantje

  Politiek correct, dat Elsevier.

 7. Beukman

  Waren de leefbaren aanvankelijk niet heel erg tegen Abou als burgemeester? Ik herinner me een Marco Pastors die zich wel heel opzichtig liet kennen. Ik hoor ze er niet meer over. Het zal dus wel goed zitten met de burgemeester. De man heeft zijn onderscheiding verdiend.

 8. toetssteen

  Als burgemeester doet Aboutaleb het niet slecht. Mijn enige bezwaar is, maar dat heeft niets met het uitoefenen van zijn functie te maken, dat het raar is dat iemand met een dubbele nationaliteit burgemeester kan worden. Ik zou datzelfde vinden van een Amerikaan. Allemaal prima, maar niet op bestuursfuncties.

 9. V.K.

  -Na ja, wat heb je eraan als inwoner dat een selectief architectonisch clubje vooral te spreken is over bepaalde gebouwen, wanneer je het de Rotterdammer zelf vraagt is natuurlijk de moskee het mooiste gebouw.

  http://www.elsevier.nl/Cultuur–Televisie/nieuws/2006/4/Rotterdammers-Mevlana-moskee-mooiste-gebouw-ELSEVIER072755W/
  -Dat de ongekozen burgemeester van Rotterdam door Elsevier is uitgeroepen, let wel niet gekozen, dat zegt wel iets van de kwaliteit van rechts welke er blijkbaar de laatste tijd niet in slaagt om spraakmakende figuren zoals Jozias van Aartsen, welke toch ook prima door één deur kan met z’n opponenten van de Pvda als visite kaartje van de VVD te presenteren.
  -Dat Rutte indertijd op de cover van Elsevier met een blaauw oog stond afgebeeld is ook veelzeggend.

 10. JanvanEechoud

  “doelgroep van de DDS, want marokkaan, want PvdA. Tja…”
  Je snapt er weer eens geen réét van, Maaike.
  Er zullen weinig PVVers zijn die een hekel hebben aan de méns Aboutaleb. Of aan de “van afkomst Marokkaanse” Aboutaleb.
  Wel heb ik een hekel aan een Marokkaanse Aboutaleb, die consequent weigert publiekelijk afstand te doen van zijn Maroc identiteit.
  Die ex-LPFers geen excuses aanbiedt voor zijn totaal verkeerde, a-sociale visie op Pim F.
  Mvg.

 11. monach

  Dat Aboutaleb zichzelf moslim noemt begrijpt ik niet. Hij gedraagt zich te beschaafd, wat in strijd is met de Koran.

 12. Maaike

  JanvanEechoud, lees het commentaar van monach en u begrijpt wat ik bedoel

 13. Maaike

  En waarom moet Aboutaleb afstand doen van zijn marokkaanse identiteit. Hij onderstreept de nederlandse normen en waarden van vrijheid, respect, tolerantie etc. meer dan menig PVV er

 14. Cresto

  Wat heeft Elsevier in hemelsnaam bewogen om Achmed Aboutaleb te kiezen tot man van het jaar ? Politieke-correctheid of is de redactie van dit oorspronkelijk toch rechtse weekblad geïnfiltreerd met linkse sympathieën.

  Want ga maar na: Als Aboutaleb’s verdiensten worden o.a. genoemd het realiseren van een nieuw Centraal Station en de Markthal. Iedereen snapt dat hij daar nauwelijks iets voor heeft betekend: De NS heeft CS neergezet en de markthal is een product van een vastgoed-projectontwikkelaar. natuurlijk is de gemeente erbij betrokken, maar dan toch eerder de wethouder RO dan de burgemeester. De planvorming van zowel CS als markthal was trouwens al bijna afgerond, voordat Aboutaleb tot burgemeester werd benoemd. De vraag blijft dus waarom Aboutaleb is benoemd; CS en Markthal zijn in ieder geval niet zijn verdiensten !

  Wat zorgvuldig uit de CV van Aboutaleb wordt gelaten, is dat hij zich politiek verwant voelde bij de LPF, zeg maar de voorloper van de PVV. Daar was hij echter niet welkom, vanwege bezit dubbele paspoorten. In arre moede meldde hij zich toen maar bij de PvdA en die laten iedereen binnen. Die kon een intelligente Marokkaan met tamelijk rechtse opvattingen (LPF in spe) goed gebruiken. Hij maakte dan ook snel carrière (wethouder Amsterdam, staatssecretaris Sociale Zaken, burgemeester Rotterdam), maar ook dat is geen eigen verdienste, want gepusht door PvdA-partijtop.

  Zijn enige verdienste is dat hij er geen puinhoop van zijn burgemeesterschap heeft gemaakt (zoals bv. Aleid Wolfsen in Utrecht of Peter Rehwinkel in Groningen, ook geparachuteerde PvdA-ers). Maar dat is toch wel wat magertjes om tot man van het jaar te worden uitgeroepen.

 15. kees rudolf

  Hij is nu al vele jaren burgemeester van die grote stad Rotterdam. Wat hem nu wel of niet precies als verdienste kan worden aangerekend vind ik minder wezenlijk dan het m.i. toch moeilijk te loochenen feit dat hij het in die functie in elk geval niet slecht gedaan heeft. Het is een niet onbelangrijk gegeven dat een in Marokko geboren Nederlander, tevens moslim naar het schijnt, in een dergelijke hoge functie klaarblijkelijk behoorlijk, misschien zelfs meer dan behoorlijk, presteert. Ik vind het eigenlijk wel leuk dat Elsevier hem eert met het predikaat “Nederlander van het jaar”, speciaal dat “Nederlander”. Mij dunkt dat dit toch een staaltje van meer dan geslaagde integratie is. Daarin kan hij een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen van Marokkaanse komaf. Tevens laat zijn voorbeeld zien dat het moslim zijn niet onverenigbaar is met een bijzonder verdienstelijk en loyaal Nederlands staatsburger zijn (voor wie zou kunnen menen dat hier een onverenigbaarheid bestond). Dat is dan toch ook voor de zogeheten autochtone Nederlander in zekere zin hoopgevend. Of ben ik nu plotseling net als Elsevier met een links virus besmet?

 16. Ambtenaren: Aboutaleb is beste bestuurder van 2014 – De Dagelijkse Standaard

  […] goede burgemeester is hij daarentegen ook niet, met zijn pleidooi om jihadi’s maar te laten vertrekken. Dat zorgt alleen maar voor méér problemen, niet […]

 17. Aboutaleb wil polderjihadi’s met potje geld naar Syrië sturen – De Dagelijkse Standaard

  […] van 2014‘,  blijft zeggen dat polderjihadi’s in Nederland wat hem betreft mogen afreizen naar Syrië en Irak. Gisteren zei hij het weer tijdens een debat met PvdA-minister Lodewijk Asscher. Trouw heeft er een […]

 18. Aboutaleb wordt gevaarlijke concurrent van Asscher – De Dagelijkse Standaard

  […] kan zich nu gaan profileren als de gevierde burgemeester. Het is een in Nederland succesvolle troefkaart die in het verleden ook al door Job Cohen is […]

 19. Pas op! De PvdA komt er weer aan met Aboutaleb en Van der Laan – De Dagelijkse Standaard

  […] niet onberoerd laten. Politiek relevante ontwikkelingen tekenen zich daar steeds scherper af. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb spreekt niet alleen voor zijn inwoners, of voor Nederland. Maar voor het oog van de gehele wereld […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.