Video: New Yorkse imam neemt het op tegen extremisten

Screen Shot 2015-02-03 at 12.43.45
Foto:

“Ik schaam me dood voor het wangedrag van moslims!”

Vorige maand, na de vreselijke terroristische aanval op Charlie Hebdo, waren er flink wat gematigde en verlichte moslims die deze verschrikkelijke daad veroordeelden. Er werden Facebook-pagina’s opgericht als #NietMijnIslam en bekende hervormers kwamen – terecht – langs bij televisieprogramma’s om te vertellen wat de oorzaak van dit soort terrorisme is… en wat ze daar aan hopen te doen.

Ook waren er verschillende imams – de spirituele leiders van moskeeën – die zich uitspraken tegen terrorisme. Een voorbeeld daarvan is deze New Yorkse imam genaamd Tareq Yousef Al-Masri:

De imam spreekt Arabisch, maar de video is ondertiteld in het Engels. Voor de meeste mensen zou dat dus geen probleem moeten opleveren.

Zijn voornaamste boodschap? Niet alleen jihadisten zijn schuldig en medeverantwoordelijk voor terroristische aanslagen, maar heel veel fundamentalistische en zelfs conservative moslims óók. Ja, het probleem is veel dieper verankerd in de islamitische gemeenschap dan veel mensen willen toegeven. En dat komt allemaal door de enorme invloed van het (door Saoedi-Arabië geëxporteerde!) salafisme.

“Laten we toegeven zonder tegen onszelf te liegen dat wij, de moslims, wandelende tijdbommen zijn. Met ‘de moslims’ bedoel ik niet alle moslims zijn, maar wel zij die religieus en politiek actief zijn.” (Letterlijk: “van de religieuze sector”) “Wanneer een zondaar zich bekeert” (of: vergeving vraagt voor zijn zonden) “is het eerste wat hij doet een bom maken. Het blaast het op en vermoordt mensen. We moeten dit toegeven. We kunnen dit probleem niet verhelpen als we het niet toegeven. Als je kanker hebt heeft het geen zin dat ik je vertel dat je een onschuldige griep hebt. Nee, ik moet eerlijk zijn, tests doen, en je duidelijk vertellen waar je aan lijdt zodat we er iets aan kunnen doen.”

Vervolgens zegt Al-Masri dat, als je het probleem wilt oplossen, je moet weten wat de oorzaken ervan zijn. Wat extremisme betreft is hij daar heel helder over: de invloed van Moslimbroeders, Wahabi’s en andere fundamentalisten.

“De meerderheid van ons moslims haat de christenen, klopt dat? Ja, dat is de waarheid… Als je ziet hoeveel moslims erop tegen zijn om christenen prettige feestdagen te wensen als ze een religieuze feestdag hebben moet je toegeven dat er een diepgewortelde haat zit in de harten van de moslims.”

Lees verder op pagina 2: meer citaten (in het Nederlands) uit de preek


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!