Weer drones gezien boven Amerikaanse ambassade Parijs

Wat is hier in vredesnaam aan de hand.

Franse media berichten dat er weer drones zijn gezien boven de Amerikaanse ambassade in Parijs én verschillende toeristische trekpleisters. Eerder berichtte men al hetzelfde, waarna de politie aangaf onmiddellijk te onderzoeken van wie de drones zijn.

Franse media melden dat er zo’n vijf drones zijn gezien. Behalve bij de Amerikaanse ambassade vlogen de onbemande vliegtuigjes ook bij het Franse parlement, Place de la Concorde en de Eiffeltoren. 

De avond daarvoor werden ook vijf drones gezien boven het centrum van Parijs. 

Dit is nogal zorgwekkend omdat niemand zegt te weten wie erachter zit. Is het de Franse overheid zelf die na de aanslagen op Charlie Hebdo alles nauwlettend in de gaten houdt? Of zijn het vijanden van Frankrijk die een mogelijke aanslag voorbereiden? Niemand die het weet – of die het durft te zeggen.

Ik kan me er in ieder geval iets bij voorstellen dat de Franse autoriteiten Parijs goed in de gaten willen houden. Verschillende terroristische organisaties, waaronder ISIS, hebben immers met meer aanslagen gedreigd. Gezien het recente verleden kunnen we niet uitsluiten dat ze hun dreigementen kracht kunnen bijzetten door daden.

Toch is er een probleem (met die theorie): het is illegaal om drones in te zetten in de gebieden waar ze nu gesignaleerd zijn. Als Frankrijk er zelf achter zit betekent dit dat de regering de wet aan zijn laars lapt, wat natuurlijk buitengewoon zorgwekkend is. De strijd tegen de Radicale Islam en islamitisch terrorisme moet ongenadig hard gestreden worden, maar dat betekent niet dat het prima oké is voor westerse overheden om de wet te negeren.

Problematisch, maar het andere mogelijke scenario – dat andere mensen, groeperingen of overheden erachter zitten – is zo mogelijk nog zorgwekkender. Dat betekent namelijk dat Frankrijk niet eens de baas is over het eigen luchtruim.

Me dunkt dat de Franse regering per direct uitsluitsel moet geven over wat er gebeurt. Zijn de veiligheids- en inlichtingendiensten bezig, of hebben zij er niets mee te maken en zijn ‘derden’ de schuldige?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Ongetwijfeld zullen de Fransen er zelf achter zitten of een vriend van de Fransen.
  Echter al zou dat het geval zijn.
  Je kunt niet overal drones laten vliegen; Toulouse, Marseille etc.
  Het is tien over twaalf en de overheid blijft weigeren effectieve maatregelen te nemen;

  Muur rondom Fort Europa, migratiestop
  Opvang eigen regio, ontmantelen asielindustrieziekte
  Criminelen en jiahdisten met dubbele paspoorten uitzetten

  En internationaal
  Vrede sluiten met Poetin en Assad en trachten een nieuwe keiharde genadeloze Khadaffi op de troon te krijgen in Tripoli ipv. de Al-Qaida terroristen die Obama, Cameron en Sarkozy de laatste keer erop dumpte.

  Deze maatregelen zullen extern en intern vrede brengen
  En dus zal de overheid het tegenovergestelde doen.

 2. Antidotum

  Het kan IS zijn die voor veel geld de drones inhuren van moslims, of van gerelateerde organisaties in het westen en door adepten laat besturen om de omgeving te verkennen, waar de beste plaatsen zijn om zoveel mogelijk slachtoffers te kunnen maken.

  Putin kan het ook zijn, om strategische punten te registreren, maar dat betwijfel ik.
  Het kunnen ook liefhebbers zijn die hun speeltjes uittesten, of marsmannetjes die een invasie voorbereiden, who knows?

 3. Two Ravens Black Kettle

  Zouden Churchill en Roosevelt marsmannetjes zijn geweest ?
  Onze huidige generatie Homo sapiens (laat sapiens overigens maar weg want hedentendage zijn ze zich bewust van niets) lijken wel een bende mentale dwergen op een kleuterspeelplaats voor eencelligen.

 4. Koos_Koets

  Het lijkt me een leuke sport om zo’n drone met een buks uit de lucht te schieten, en te kijken wat er dan gebeurt.

  1. zomaar

   dan weet je gelijk van wie dat ding is geweest , die vraagt een vergoeding .

   dus is u optie de beste .

   1. Koos_Koets

    Ik dacht meer aan een bezoekje van de gendarmerie als het een Frans object is. Anders gebeurt er natuurlijk niets. Overigens vind ik wel dat het Franse leger het ding zou horen te onderscheppen als het een vijandig object is.

 5. nogmaals

  Zelfs als het klopt dat deze drones daar wettelijk niet mochten vliegen, dan nog heb ik geen enkele moeite met de inzet van deze hulpmiddelen; integendeel, als het doel ervan de beperking van slachtoffers en leed tgv ISIS-akties, dan is men daar zeer goed bezig.
  Kunnen we in ons slappe NL nog een lesje van leren.
  Als het om ISIS en aanverwante schoftenclubs gaat, geldt zondermeer keihard: nood breekt wetten, en het doel heiligt de middelen.
  Als je iets kunt doen tegen ISIS, en je doet het niet, dan ben je medeplichtig aan hun misdaden, en verdien je een passende, zware straf ! !

 6. JOzephius

  Valt me trouwens op dat veel mensen denken dat er iemand in Parijs rondloopt die deze drones vanaf de grond bestuurt. Deze drones kunnen namelijk met behulp van voorgeprogrammeerde GPS-coördinaten helemaal zelfstandig hun route vliegen.
  “Mobiele app bij DJI Inspire 1
  Met de mobiele app die bij de DJI Inspire 1 hoort, geniet je optimaal van alle mogelijke functies van deze nieuwe drone. Met de app kun je bijvoorbeeld de camera manueel besturen. Bij de DJI Inspire 1 is het namelijk mogelijk om de camera afzonderlijk van de drone zelf aan te sturen. Alles op het gebied van de vlucht van de Inspire 1 kun je instellen met de mobiele app. Het is zelfs mogelijk om de drone automatisch te laten opstijgen en landen. De app geeft tegelijkertijd weer hoe hoog je vliegt en welke route je hebt afgelegd. DJI heeft aangegeven dat de applicatie voor de Inspire 1 doorontwikkeld zal worden, waardoor er telkens nieuwe functies bij komen.” en “Vision Positioning System
  De DJI Inspire 1 is een slimme drone. De ingebouwde sensors registreren voortdurend de hoogte waarop de Inspire 1 zich bevindt. Afhankelijk van de hoogte worden de poten van de drone automatisch in- of uitgeklapt. Wanneer de drone dichtbij de grond is, wordt het landingsgestel gereed gemaakt en zodra de drone voldoende hoogte heeft, worden de poten weer ingeklapt voor 360 graden beelden. Dit mechanisme is het Vision Positiong System van DJI en geeft je meer controle en veiligheid tijdens het vliegen met de drone.” Zie ook: http://www.toemen.nl/dji-inspire-p-19696.html

 7. JOzephius

  Oh en deze nog: “Makkelijk indoor vliegen dankzij Optical Flow
  Veel drones hebben moeite met indoor vliegen omdat daar het bereik van de GPS vaak wegvalt. Normaal gesproken is dit gevaarlijk omdat de drone dan geen gegevens meer heeft over zijn positie. De DJI Inspire 1 heeft hier geen last van dankzij de Optical Flow technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de drone voortdurend op de juiste positie weet te blijven, zelfs als de GPS niet beschikbaar is. Dit biedt grote mogelijkheden om ook binnen opnames te maken, zonder dat de drone zijn positie kwijt is met alle gevolgen van dien. “

 8. JOzephius

  En nog iets, deze kleine drones kunnen hooguit 20-30 minuten vliegen op een acculading. Misschien nog iets langer op een extended-accu maar langer dan een uur zeker niet!

 9. Gielah

  Al Jazeera journalisten?

  Dit berichtje kwam ik net op Twitter tegen.
  http://www.spitsnieuws.nl/buitenland/2015/02/journalisten-al-jazeera-gepakt-om-drones-in-parijs

 10. toetssteen

  De Russen! Maar we durven de drones niet neer te schieten!

  Wat een kletsverhaal! De Franse overheid weet natuurlijk dondersgoed van wie die drones zijn. Stel puntmutsen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.