5 lessen die rechts Nederland moet leren van Netanyahu’s overwinning

Laat zijn overwinning een inspiratie zijn voor ons allemaal.

Ben Shapiro, één van mijn favoriete Amerikaanse bloggers, columnisten, ondernemers en radio show hosts, heeft een bijzonder goede column geschreven voor Breitbart.com waarin hij uitlegt wat conservatieve Amerikanen (maar ook u en ik!) kunnen leren van Netanyahus overwinning.

Zijn artikel is verplicht leesmateriaal. Aangezien niet iedereen het Engels even goed machtig is, hier een korte samenvatting van zijn punten:

1. Bouw een beweging op rond een persoon, niet een partij

Netanyahu had de moed om kiezers om hun steun te vragen voor hém, als persoon en als politicus, niet voor de hele partij als zodanig. Daarbij zette hij zichzelf op fantastische wijze op de kaart door een fantastische speech te geven in het Amerikaanse Congres, waarin hij liet zien dat hij een echte, dappere wereldleider is. Wij moeten hetzelfde doen: partijen verkopen niet, personen verkopen. Maak het dus persoonlijk.

2. Doe nooit een stap terug, vecht, vecht, vecht

Netanyahu werd zwaar bekritiseerd, zowel door zijn vijanden als door mensen die hem  tot voor kort nog steunden. In plaats van pas op de plaats te maken besloot Netanyahu terug te vechten. Hij bood zijn excuses niet aan voor scherpe uitspraken, maar deed er zelfs nog een schepje bovenop. Hij zorgde ervoor dat de verkiezingen een strijd werden tussen goed en kwaad. En raad eens? Goed won.

3. Inspireer en motiveer de achterban

Pak een onderwerp waar je achterban buitengewoon gepassioneerd over is en hamer er keer op keer op. Hoewel Netanyahu in het verleden had aangegeven dat hij openstond voor een Palestijnse staat brak hij daar tijdens de campagne volledig mee. “Ik denk dat een ieder die een Palestijnse staat creëert en gebieden evacueert om dat doel te bereiken de Radicale Islam de mogelijkheid geeft om aanvallen uit te voeren op Israël.” Met andere woorden: die Palestijnse staat komt er wat hem betreft dus niet. De media vonden dat heel erg, maar het motiveerde Likuds achterban om toch maar te gaan stemmen; men had eindelijk door dat Netanyahu net zo denkt als zij.

4. Pak je tegenstanders keihard aan

In Nederland denken we maar al te vaak dat we politieke tegenstanders op een vriendelijke manier moeten behandelen. Onzin. Netanyahu ging in for the kill; hij liet zien wat zijn vijanden willen, wie ze zijn, en wat er gebeurt als zij aan de macht komen. Zo opende hij de aanval bijvoorbeeld op de Verenigde Arabische Lijst. Hij waarschuwde joodse kiezers dat deze partijen actief bezig waren om Arabische kiezers naar de stembus te krijgen, wat een direct gevaar zou opleveren voor het bestaan van Israël. Alweer geldt: de media noemden hem een racist, maar hij had gelijk (de lijst vindt Hamas helden en accepteert het bestaansrecht van Israël niet) … en het werkte ook nog. Rechtse, joodse kiezers begrepen dat deze strategie van links (die Arabieren naar de stembus probeerden te krijgen om ervoor te zorgen dat Netanyahu geen coalitie kon opzetten) voor serieuze problemen zou zorgen en grepen in.

5. Kies een onderwerp en hamer er steeds weer op

Netanyahu besloot dat veiligheid hét centrale thema moest worden van de verkiezingen. Andere partijen begonnen te pas en te onpas over andere onderwerpen, zoals de economie, maar de premier bleef stug doorgaan met het praten over Israëls veiligheidsproblemen. Deze strategie bleek ook uit zijn campagnevideo’s: in één zo’n advertentie pretendeerde hij een babysitter te zijn. Toen verbaasde ouders dag zagen vroegen ze hem waar. “Tja,” zei Netanyahu, “het is of ik, of Livni of Buji.” Met andere woorden: zij konden niet vertrouwd worden met die verantwoordelijkheid, hij wel. De economie is leuk, maar lang niet zo belangrijk als Israëls voortbestaan. In Nederland kunnen we hetzelfde doen: pak een onderwerp waarop rechts sterk staat en hamer er keer op keer op. De rest doet er niet toe.

Ik zou zeggen: laten we hier iets mee doen. Dit is hoe je verkiezingen wint, of het nou in Israël, Amerika of Nederland is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

29 reacties

 1. nick

  Goed stuk Michael, ik ben het hier zo mee eens!
  Super dat je deze reacties geeft op deze overwinning van Israel/Netanyahu op de slinkse krachten die het willen vernietigen.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Hè, maar de ‘onafhankelijke en objectieve’ staatsmedia en MSM verzekeren ons al weken dat Bibi zwaar gaat verliezen. Hè ? De journalisten waren al tijden in een juich stemming ? Wat nu ? Depressie ? Of gewoon eens een journalist naar landen afsturen die iets van de materie weten ipv. figuren die vanuit de grachtengordel hun eigen mening tot waarheid verheffen. Ik doe maar een suggestie.

 3. Pjotter

  Dit is een felicitatie voor Israël waard en uiteraard voor Bibi zelf.
  Zo´n MP heeft NL nodig, dikke tam voor de P-correcten en pechkereltje, wat een zielig eikeltje vergeleken met Bibi.

 4. Skeptic

  Als ik het goed begrijp is dat dus de Geert Wilders/PVV aanpak die hierboven wordt beschreven.
  Hopelijk met dezelfde resultataten maar dat weten we vanavond.

  1. Noordermiede

   Geert Wilders doet het strategisch uitstekend, recht door zee, stapje voor stapje, zoals de winst bij de scholieren verkiezingen, koers houden zoals zijn vriend en geestverwant Bibi Netanyjahu tot grote ergernis van de linkse en liberale media in de westerse denkwereld.

   Wens vandaag de 185 PVV kandidaten succes bij de Statenverkiezingen. In Fryslan stem ik op mevr. Erna Cohen de nr. 5 op de PVV-lijst en slachtoffer van de linkse terreur en intimidatie.

  2. Pjotter

   Skeptic 12.32.

   Voor de PVV aanpak zijn weinig woorden nodig, overduidelijk, onveranderlijk.

   Gelijk aan 1 van de vijf punten van Bibi.

 5. Wachteres

  Geweldig! Gefeliciteerd, Israël, Europa en de westerse wereld!

  Piunt 6: Maak je los van het linkse denken, rechtse partijen!!!

  Als jullie je liberale erfgoed niet hadden verkwanseld, waren we nu nog een vrij land geweest.

 6. NemTudom

  Dan zal Wilders zijn economische onderdeel van zijn programma heel vaak moeten vertellen, om uit de EU en de Euro vaarwel te zeggen. wordt te weinig in het nieuws gebracht wanneer hij daar de mogelijkheid voor heeft. Andere partijen willen het omgekeerde dus die hebben geen recht van spreken.

 7. Mar

  “1. Bouw een beweging op rond een persoon, niet een partij”

  Hoe ironisch in meerdere opzichten.

  Het zal wel niet zo bedoeld zijn, maar in Nederland is er een partij die voldoet aan deze uitstekende wijze, waardoor dit als een oproep voor steun aan de PVV gelezen kan worden.

  1. JanvanEechoud

   Maar gelukkig, Mar….. worden er volop argumenten…. én oplossingen aangevoerd door de PVV voor hun beleid, vind je ook niet?
   Mocht je ze niet meer weten… dan wil ik ze nog wel even in herinnering brengen…. mits je belooft dat je ze deze keer in te telefoon op slaat!
   Of op een A4-tje naast je bed legt…. en elke avond even (een half uurtje) doorleest! 🙂

 8. Gerard Boerma

  Israel heeft wederom een kans laten liggen om de westerse wereld te tonen over enig zelf corrigerend vermogen te beschikken om aan westerse beschaafdheidsregels te voldoen. De lont in het kruidvat van wereldse instabiliteit is weer een stukje korter.

  1. Skeptic

   Dus eigenlijk propageert U hier hetgeen Chamberlain deed met Hitler indertijd. De taktiek die u voorstaat zou mogelijk kunnen werken als de andere partij enige vorm van beschaving zou omarmen. Anders is het niet meer dan appeasement. En we weten wat er in de regel met appeasers gebeurt.

  2. Hans_VS

   Westerse beschaafdheidsregels?!… Sorry, maar Israel heeft (heel gelijk) geen zin om “beschaafd” (zij het “westers” of anders) zelfmoord te plegen…

  3. JanvanEechoud

   Zoals deze man uitspreekt:
   De wereld houdt van de joden….. als ze regelmatig op grote schaal vermoord mogen worden.
   Wanneer de Joden dat nu niet meer toelaten…. worden ze gehaat door de hele wereld!
   https://www.youtube.com/watch?v=LueR5XtX7f0

   1. J. C. Th. Kohler

    Dit artikel gaat over de vijf lessen die rechts Nederland kan trekken uit de overwinning van Netanyahu.

    Vanavond op Aish.com een artikel over de lessen die Menachem Begin heeft getrokken uit de holocaust.

    Les 1: First, if an enemy of our people says he seeks to destroy us, believe him. Don’t doubt him for a moment. Don’t make light of it. Do all in your power to deny him the means of carrying out his satanic intent.

    {Ten eerste, als een vijand van ons volk zegt dat hij erop uit is ons te vernietigen, geloof hem. Twijfel geen moment aan z’n woorden. Doe alles wat binnen je mogelijkheden ligt om hem de middelen te ontzeggen om dit satanische plan ten uitvoer te leggen.}

    Dus als Iran verklaart dat Israel van de kaart geveegd moet worden, geloof dat dan. Denk niet dat het grootspraak is. Het feit dat Obama toch probeert een overeenkomst met Iran te sluiten, laat zien wat een Israel-vijand hij is. Niet zo vreemd overigens, voor een crypto-moslim.

    Wat de PVV kan leren van de les van Begin is, dat als de vijand (en dat is heel politiek-correct Nederland) zegt hem te zullen vernietigen, doe dan niet net of het spierballentaal is. Ze menen het. Want de complotten met de Arabische wereld zijn gesmeed en iedereen die een spaak in dat wiel wil steken is levensgevaarlijk. Totnutoe is Geert Wilders de enige die dat doet. Dus moet hij monddood gemaakt worden, beschuldigd, beledigd en ga zo maar door.

    Laten we de lessen van Menachem Begin en Ben Shapiro ter harte nemen. Ons achter een man scharen, niet achter een partij. En de vijand op z’n woord geloven als die zegt hem te willen vernietigen.

    Geert, ik sta achter je.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

 9. hendrikush

  “lack of principle” heeft de tegenstanders de das omgedaan. Dat moet Nederland hiervan leren.

 10. DeKadt

  Bouw het rond een persoon; 3x vecht; inspireer & motiveer; pak tegenstanders keihard aan en kies een onderwerp en blijf dat trouw. Zie hier het stappenplan van Geert Wilders. Maar dat weet vd Galien natuurlijk ook wel. Daarom schrijft hij dit artikel.

  Er is slechts 1 politicus die dit uitvoert, en dat is Wilders. De rest duikt weg of demoniseert. Dat is al sinds Fortuyn zo. De Nederlandse politiek is doodziek. Zelfs al haalt de PVV een monsterzege, dan NOG staat ze aan de kant, dan wel doen sommige schoorvoetend mee in een vechtkabinet. De rest springt op de ‘red de natie tegen de nazi’s’ toer. Zie wat er al eerder is gebeurd.

  1. Mart

   Er is maar èèn politieker mel BALLS!!!

 11. NvanderReuk

  Bibi Netanyahu = narcistische corrupte zakkenvuller met een IQ van een randdebiel.

  1. Piet Root

   Ja voor dom links is schelden en framen het enige wat ze kunnen. doodsbang als ze zijn dat het rechtse gedachtegoed nog sterker zal worden dan het al is. Ga zo door vd Reuk!

  2. nick

   Zo zo, komt me bekend voor dat soort gescheld. Komt veel voor bij de beperkten die zich makkelijk laten manipuleren en misleiden. Wel zielig maar ook rampzalig voor de wereld, deze mensen.

  3. Pjotter

   Nvander Reuk 13.44

   Wat ruikt mijn neusnvd, jodenhaat van een super randdebiel

  4. J. C. Th. Kohler

   NvanderReuk:

   Er stinkt hier iets. Zou het antisemitisme kunnen zijn?

   Wat zo vreemd is, hè, vanderReuk, dat die Israeli’s met al hun Nobelprijzen, hun patenten, hun uitvindingen, allemaal ineens debiel blijken te zijn als het op een regering kiezen aan komt.

   Of zouden ze het toch scherper gezien hebben dan de eerste de beste Jodenhater?

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

 12. arie_jansz

  Maar Michael,

  Dit zijn oude politieke lessen, werkt perfect in een gepolariseerd politiek landschap.

  Alleen stort zo’n partij als een kaartenhuis in elkaar als de politiek leider afscheid moet nemen.

  Daarnaast, wil je dit? Een partij die de tegenstellingen bewust groter maakt dan ze zijn?

  We zien het resultaat bij de VVD en PvdA die in de praktijk meer delen dan ons beloofd was.

  1. Noordermiede

   Het instorten van een partij na een politieke moord zoals bij Pim Fortuyn is geen ramp. Er komen altijd nieuwe mensen boven drijven nu Geert Wilders die het opnemen tegen de vermolmde partijen en oude politiek van de elite.

  2. JanvanEechoud

   “Alleen stort zo’n partij als een kaartenhuis in elkaar als de politiek leider afscheid moet nemen.”

   Je gaat nog vreemd opkijken, Arie…., wanneer je vriendjes het gelukt om Wilders uit de weg te ruimen…… zul je zien dat de PVV zélf de allure krijgt van PIM F………

 13. pejoar

  De termen links en rechts zijn achterhaald.
  Dit moet vervangen worden door niet-realistisch (links) en realistisch (rechts).
  De niet-realistische bewegingen die denken dat alles wat ze zeggen correct is , dat de ethiek aan hun kant staat en dat achterlijke idiologieen een verrijking voor het westen zijn,zijn plotseling niet meer geïnteresseerd in vrouwenemancipatie en homorechten.Ook geweld wordt door deze groepen weer omarmd.
  In een land waar het realistisch besef groot is kan alleen een realistische partij regeren.
  Negeer ze

 14. van Urk

  Kijk maar weer naar Frankfurt wat de vriendjes van Arie aan het uitvreten zijn! Zit totaal geen fatsoen bij linkse organisaties en groeperingen. Als het niet de socialisten het zijn dan zijn het wel de moslims die rotzooi trappen in de samenleving! Maar ja de appel valt bij dit vriendenclubje niet ver van de boom zeg ik maar.

  1. V.K.

   -@Van Urk

   Hoezo?…Het waren geen sociaaldemocraten welke rotzooi trapten.

   -Wat is jouw mening over het ECB?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.