Adembenemend. Hoe wetenschappers de mammoet weer tot leven gaan wekken

Amerikaanse wetenschappers zitten heel dicht tegen het punt aan dat ze de majestueuze mammoeten weer over ijzige vlaktes kunnen laten grazen. Lees hier hoe ze het willen gaan doen.

De wollige mammoeten, verwant aan de olifant, zijn 4000 jaar geleden uitgestorven, maar spreken nog immer tot de verbeelding. Anders dan andere legendarische beesten uit vervlogen tijden – zoals de olifant – hebben onze voorouders namelijk nog gejaagd op deze dieren en danken wij voor een belangrijk deel ons Europese voortbestaan aan de talrijke mammoetpopulaties die ooit ons continent hun thuis noemden. Totdat het klimaat langzaamaan opwarmde en er voor de dikhuidige reuzen steeds minder plaats was op de aardbol. In Siberië omstreeks 1650 voor Christus was het dan ook definitief einde oefening voor dit symbool van de prehistorie. Dood.

En eenmaal dood blijft dood, toch?

Nou, dat hoeft helemaal niet. Want vele karkassen van mammoeten zijn door de kou in vrijwel ongeschonden staat bewaard gebleven in Siberië. Wetenschappers zijn in staat gebleken om DNA uit de lichamelijke overblijfselen van de laatste mammoeten te halen:

A huge step towards recreating the woolly mammoth has been taken by scientists who inserted more than a dozen of its genes into the live DNA of an elephant.

Researchers studied the structure of DNA from mammoths preserved in the Arctic to reproduce exact copies of 14 of the extinct animal’s genes.

These were then integrated by experts at Harvard University in Massachusetts into the elephant genome – and functioned as normal DNA.

Alhoewel dit een belangrijke eerste stap is, zijn we er nog niet. Een klein beetje erfelijk materiaal van mammoeten, maakt nog geen hele mammoet. Er zal nog veel meer DNA van de uitgestorven vlaktegrazers onderzocht moeten worden, maar de gedachte is erg prikkelend: we kennen namelijk de mammoet allemaal uit films, van plaatjes en uit stripboeken. Maar hoe gaaf zou het zijn als we zo’n prehistorisch slagtandmonster eens over de kop konden aaien of een appel voeren?

De natuur heeft een hoop te bieden. Niet alleen de natuur van nu, maar ook die van vroeger. Over een paar korte jaren zou het al zover kunnen zijn dat de behaarde reus weer door de aardse kou struint. Een onvoorstelbaar, maar prachtig vooruitzicht!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

28 reacties

 1. nick

  Nee, Tim dat is een ongewenst vooruitzicht! Tegen de natuur in. Altijd is allerlei leven uitgestorven in onze evolutie, zo gaat dat. Zo hoort dat.
  De mens moet niet voor “god’ willen spelen. Deze ontwikkeling is zeer gevaarlijk. Dat de mens, door zijn eigen ontwikkeling, dit zou kunnen is zeer verontrustend voor zijn eigen voortbestaan. Ze zouden in al hun wijsheid beter moeten weten.

 2. carthago

  Ik ga alvast m’n tuinhek aanpassen. Worden ook stoere mutsen en jassen straks te koop. Gaaf.

 3. van Urk

  God zou zeggen; De mens heeft mij verlaten als een kind die zijn vader niet erkent en hiermee denkt dat hij zelf voor God kan spelen vanwege het beetje “Goddelijke” wijsheid en talenten die ik via de genen aan hem gegeven heb! Laat zijn gang dan maar gaan en doen wat ie niet laten kan tot op het moment dat hij, tot aan zijn knielen als een verloren zoon huilend naar me toe komt, zeggende; Hoe verslaat u de dood?

 4. -Harry

  Die achterlijke Amerikanen zouden er beter aan doen om Ronald Reagan weer tot leven te brengen , daar had je tenminste wat aan !

  Wat ga je dan met zo’n mammoet doen ?
  Nog meer van produceren en dan een fokprogramma opzetten ?
  Of alleen die ene , laten verkommeren van eenzaamheid in een dierentuin ?

  Het zou nog enig nut hebben als je die beesten zó kon programmeren dat ze alle moslims platstampen .

  1. carthago

   Bij elke grenspost twee mammoeten, scheelt ook een hoop douanekosten

 5. Ni28

  Jurassic Park was wat mij betreft goed genoeg. En ik kom in het echt liever een kip dan een dino tegen.

 6. Nicky

  Haha platstamp robots zouden ze kunnen maken!

  Maar LEVEN kan de ‘wetenschap’ nooit maken.
  Ze kunnen nog geen EEN grassprietje maken waar leven in zit! Jezus zei inderdaad dat er in een grassprietje meer heerlijkheid zit dat alle rijkdom van Salomo.

  God schiep geen bomen, of dieren… hij schiep alles ook zaaddragend, alles had zaad in zich, naar hun aard. Anders had God steeds weer opnieuw moeten scheppen. Het geheim van levend(gevend) zaad, dat leven produceert, blijft voor eeuwig geheim!

  Hoeveel zaadjes gaan er in een appel… en hoeveel appels gaan er in een zaadje! Wat een God hebben wij, en wat is de hoogmoed zonder God gestegen!

  1. Lieftinck

   Één zaadje is genoeg, een strengetje replicerende DNA. De rest volgt vanzelf, totdat ontstaan de genen.

   De genen willen zichzelf zo veel mogelijk voortplanten, en daarvoor hebben ze voertuigen nodig, meervoudige organismes met een drang tot seks, en dus voortplanting, tot uiteindelijk ontstond de mens, nadat een ramp de concurrenten vernietigde.

   Wij worden gezien door het universum, dus wij kennen hierdoor het nu en het zelfbewustzijn.

  2. -Harry

   Nicky ,

   God is een achterhaald begrip .
   En de wetenschap heeft hem , als ie al ooit bestaan had , allang achterhaald , vind je het nou ook niet een beetje een primitieve gedachte dat er EEN persoon of wat dan ook , alles geschapen zou hebben ?
   Ook het hele heelal met zijn eindeloze uitgestrektheid ?
   Waarom ? Had ie het dan niet een beetje beter kunnen doen ? Is het niet een beetje een prutser , op de manier waarop een turk een auto repareert ?
   Iemand met een technische opleiding schudt zijn hoofd meestal bij dergelijke invalshoeken .

   Had twee weken geleden nog hooggaande ruzie met zo’n fanatieke moslim , zo een met zo’n koppensnijdersbaard , die kwam me ook al vertellen dat Allah de wereld geschapen had , kijk maar naar alles buiten !

   God en Allah ……………..
   Laat die twee het eerst even uitzoeken .
   Ik hou het maar even nog op de evolutie .

   1. van Urk

    @ Harry De wetenschap heeft God niet achterhaald en staat nog volledig in de kinderschoenen! De wetenschap ontdekt eigenlijk dingen die gewoon al bestond wat dus eigenlijk niet bijzonder is alleen is het zo uniek omdat wij dat nooit gezien of ervaren hadden! De wetenschap is daarom ook bedoelt om de geheimen van God te ontdekken wat iedere keer als een soort doorbraak wordt bestempeld!

 7. Nicky

  @ Lieftinck, Ik herhaal nogmaals, het is voor de mens ten ene male, en voor altijd en eeuwig onmogelijk om LEVEN te creëren!

  Als we iets gaan KENNEN (niet alleen ‘gnosis’ maar vooral ‘epignosis’, Joh17:3 – het intieme, praktische KENNEN) van onze levende, dierbare persoonlijke God (niet een hautaine new age interpretatie zoals ‘universum’ of ‘energie’) en dus het kennen van Godsbewustzijn (niet ‘zelfbewustzijn’, – I did it MY way- zoals de godloze Sinatra zijn egoliedje deed)…

  DAN pas zullen wij geen moeite hebben met Zijn Creatie en (steeds meer: als we ons daarin wat in willen verdiepen) het evolutionisme als volkomen dwaas en zelfs totaal onwetenschappelijk gaan beschouwen.

  God kreeg en krijgt toch altijd gelijk, de dwaasheid van de ‘wetenschap’ is vele en vele malen geopenbaard, terwijl de Bijbel al duizenden jaren gelijk had betr. ecologie, astronomie, biologie, oudheidkunde, oceanografie, psychologie, enz, enz.).
  Hij hoeft zich niet te verdedigen: ‘En God(? huh, wie, wat waar hoe?) schiep hemel en aarde’.

 8. Dennis_WSPK

  @Nicky : wat een onzin. Natuurlijk kan de mens leven creëren. Leven is namelijk niets anders dan een bijzondere combinatie van electro-chemische processen. Niets meer en niets minder.

  Bovendien : met DNA kun je bestaande dieren veranderen en bijvoorbeeld een olifant nakomelingen laten baren die mammoet-DNA hebben.

  Bizar dat je leven nog steeds aan een godheid toeschrijft, terwijl we inmiddels allang beter weten.

  1. van Urk

   @Dennis WSPK Nu zeggen ze dat de bijbel een sprookjesboek is..Maar u verdedigt de wetenschap door ook met een sprookje aan te komen! Een mens kan geen leven maken zomaar uit het niets, daar heeft ie de processen nodig die ook uit de basis van de hand van God zijn gekomen.

 9. nick

  @Nicky, laat je niet van je Godsbesef afbrengen, het is prima en goed voor een ieder die daar voor kiest!

  Wij, als de mensheid, staan op een wissel wat betreft geloof en de intepretatie daarvan, van God dus.
  Door onze eigen ontwikkeling kunnen we niet meer echt geloven in het bijbelse verhaal, het zwart op wit verhaal. Dat de intepretatie anders moet zijn lijkt mij wel helder.

  Maar de stugge evolutie theorie klopt ook van geen meter! Die kan ook niet, totaal niet.
  De macro evolutie doel ik op, die mini evolutie wel, die is aantoonbaar.

  Nu de mens zelf zo ver ontwikkeld is dat ze van alles willen gaan creëren en veranderen in leven, zit ze op een gevaarlijk spoor. Wie dat niet begrijpt of juist toejuigd heeft er nog te weinig van begrepen. Daarom moeten we heel attend zijn op on onze eigen ontwikkeling/kennis en daar zeer zorgvulig mee omgaan. Het veranderen van planten en dieren is tegen natuurlijk en we kunnen nu nog niet overzien wat de uiteindelijke gevolgen daarvan zullen zijn. We zullen dus eerst zelf een grote pas op de plaats moeten maken! Dat is wijsheid, die komt met de jaren.

 10. Nicky

  @Nick: dank je wel maar maak je geen enkele zorgen. God en oorzakelijke wereld, met ook bovennatuurlijke dingen die ik veel heb meegemaakt, zijn voor mij reeëler dan het fysieke, tijdelijke realm die de wetten van roest en verval onherroepelijk hanteert! TX.

  @Harry: HAHA. HA. HEHEHE…. PpfffFIEEUWHHH.
  @Dennis: Hhahahah. HA.HA. HAHA. SCHEI UIT, HOU OP. Ik kan niet meer.

  Maaarrr.
  De Bijbel Blijkt Altijd en Opnieuw Waar!

  Paar voorbeelden:

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): Vrije, zwevende massa in de ruimte –Job26:7

  De ‘wetenschap’ toen: De aarde zat op een groot beest

  De ‘wetenschap’ nu: Vrije, zwevende massa in de ruimte

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): Elke ster is verschillend –1Kor15:41

  De ‘wetenschap’ toen: Alle sterren zijn dezelfde

  De ‘wetenschap’ nu: ): Elke ster is verschillend

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): Licht beweegt – Job38:19,20

  De ‘wetenschap’ toen: Licht was bepaald door een plaats

  De ‘wetenschap’ nu: Licht beweegt

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): Lucht heeft gewicht – Job28:25

  De ‘wetenschap’ toen: Lucht was gewichtsloos

  De ‘wetenschap’ nu: Lucht heeft gewicht

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): De wind waait in cyclonen – Pred1:6, Joh3:8

  De ‘wetenschap’ toen: De wind waait rechtuit

  De ‘wetenschap’ nu: De wind waait in cyclonen

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): De oceaan bevat bronnen – Job38:16

  De ‘wetenschap’ toen: De oceaan wordt alleen gevoed door rivieren en regen

  De ‘wetenschap’ nu: De oceaan bevat bronnen

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): De aarde is een sfeer – Jes40:22)

  De ‘wetenschap’ toen: de aarde was vlak.

  De ‘wetenschap’ nu: de aarde is een sfeer.

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): Oneindig veel sterren –Jer33:22

  De ‘wetenschap’ toen: Slechts 1100 sterren

  De ‘wetenschap’ nu: Oneindig veel sterren

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): Schepping gemaakt uit onzichtbare elementen –Hebr11:3

  De ‘wetenschap’ toen: De ‘wetenschap’ was onwetend en onbekend hierover

  De ‘wetenschap’ nu: Schepping gemaakt uit onzichtbare elementen (‘atomen’).

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): Bloed is de bron van leven en gezondheid –Lev17:11

  De ‘wetenschap’ toen: Zieke mensen moeten worden ader gelaten, bloed verspild

  De ‘wetenschap’ nu: Bloed is de bron van leven en gezondheid

  De Bijbel (2-3000 jaar geleden): De oceaan bevat diepe valeien en bergen – 2Sam22:16, Jon2:6

  De ‘wetenschap’ toen: De oceaanbodem is plat

  De ‘wetenschap’ nu: De oceaan bevat diepe valeien en bergen

  Enzovoort, enzovoort, enzovoort.

  =====

  Natuurlijk, we mogen onze God danken voor de zegeningen van goede (dus Bijbelgetrouwe) wetenschap. Anders kunnen we spijt krijgen, zoals Charles Darwin op zijn sterfbed, die erkende dat hij vele mensen heeft misleid door zijn Evolutionisme (een van de vele –ismen), en dat hij helaas niets meer kon doen om het terug te draaien!

  Komt daar nog bij het dikwijls laffe en corrupte vervalsen door vele andere wetenschappers (vele lekten reeds uit in de media), en zo wordt humanistische, niet- en antichristelijke ‘wetenschap’ zo wel dikwijls een algehele farce!

  Maar hoe dom kan je zijn en nog steeds ademen!?

  Ook een sterk groeiend aantal ‘niet gelovige’ wetenschappers (niet alleen Bijbelgetrouwe ‘creationisten’!) erkennen de totale onwetenschappelijkheid, dwaasheid, maar ook leugens en bedrog van evolutionisme steeds meer.

  Gelukkig maar. We houden van FEITEN!

  1. van Urk

   Inderdaad, we houden van Feiten! De bijbel maar ook de wetenschappelijke feiten van bijvoorbeeld creationisten leggen het ontstaan van de wereld,heelal en het leven maar ook de geschiedenis op zo,n logische manier vast, dat het voor iedere wetenschapper eigenlijk niet zo moeilijk meer is om daar onderzoek naar te gaan doen zonder daar ook zo moeilijk over te gaan denken en juist sneller resultaten mee te gaan halen!

 11. Nicky

  @Harry: Ronald Reagan die jij (net als ik) zo bewondert was trouwens een wedergeboren Christen. Geen fake, geen huichelaar zoals je vaak om je heen ziet.
  Straks weer Bach (OOK een waar gelovige, de grootste aller tijden! o.a. muslims en andere godlozen kunnen dit bij lange na nooit bereiken), maar de huichelaars die tijdens the Passion enz weer gaan grienen en sippen, dat zou Bach schokken!

  Daarna zijn er niet meer geweest na Reagan.

  Wel daarvóór; sterke, volwassen gelovigen die letterlijk in Gods Woord geloofden, van A tot Z, ENNE…
  die de USA hebben grootgemaakt!

 12. Nicky

  Order out of Chaos. Life was ‘just there’?
  Brainwashing versus scientific FACTS:

  http://downloads.awmi.net/teaching/awm_k55_evolution.mp3

  Evolutie is slechts een ouderwets, stram, totaal achterhaald GELOOF!
  Immers, bijna DAGELIJKS wordt het tegendeel van Evolutionisme bewezen.

  Ach, sommige dementerende grijze ouderen – ook hier merk ik – houden het ook niet allemaal meer bij. Geloven in dit geloof-systeem, paradigma.
  En moeten een veel groter geloof hebben dan Christenen.
  Om in die totale dwaasheid te GELOVEN.

  In tegenspraak tot alle moderne wetenschappelijke bevindingen (geen: axioma’s!).

  Probability. Leakly, fossiles. DNA. De wetten van Physics, biologie, enz…
  De mens ontstaan uit amoebes of slijm… tja. Of uit ‘soep’.
  De grootste wetenschappers van deze tijd zien steeds meer in dat dit kul kul kul is.
  En zooo naïf. And stuff…

  En voor diegenen die van wiskunde houden:
  10 tot de macht 12, hm. Toevalligheids berekeningen…

  Voor Christenen en voor God lozen:
  Listen to this Mp3 audio, 1 uur 20 min…
  “IF YOU DARE!”

 13. van Urk

  Tegenwoordig denken velen dat wetenschap anti-God is. Atheisten stimuleren deze gedachte alleen maar,door te beweren dat hun manier van denken” wetenschappelijk” is. Door dit te beweren zijn zij echter alleen bezig om de wetenschap te herdefinieren,met het doel God uit te sluiten. Feit is dat de wetenschap pas opbloeide toen de bijbelse visie op de schepping wortel begon te schieten,op het moment dat de reformatie in Europa doorbrak. De vooronderstellingen die een wetenschappelijke aanpak van het onderzoeken van de wereld mogelijk maakten,zijn afkomstig uit de bijbel. Denk bijvoorbeeld aan de vooronderstelling dat het geschapen heelal echt, consistent en begrijpelijk is en dat de mogelijkheid bestaat dit te onderzoeken. Zelfs niet-christelijke wetenschapshistorici als Loren Eiseley erkennen dit. Nagenoeg elke tak van de wetenschap werd ofwel gegrondvest,of mede gegrondvest of zeer sterk vooruit geholpen door wetenschappers die geloofden in het bijbelse verslag van de schepping en de zondvloed. En ook in onze tijd zijn er nog vele wetenschappers die in de bijbel geloven of zijn erin te gaan geloven.

 14. van Urk

  Alles WAT EEN BEGIN HEEFT, heeft een oorzaak, Het heelal heeft een begin , Daarom heeft het heelal een oorzaak(aangetoond aan de hand van de wetten van de thermodynamica en onderzoekstheorieen van Albert Einstein)! Omdat God de schepper is van het gehele heelal, is Hij ook de schepper van de tijd. Daarom is Hij niet beperkt door de tijdsdimensie die Hij geschapen heeft. Daarom heeft hij geen begin in de tijd. En daarom heeft Hij geen oorzaak,en heeft Hij die ook niet nodig! Het is namelijk onlogisch te geloven dat iets begint zonder oorzaak, Het heelal heeft daarom een oorzaak nodig, net zoals Genesis 1:1 en Romeinen 1:20 aangeven. God als schepper van de tijd,staat buiten de tijd. Daarom had Hij geen begin in de tijd,staat buiten de tijd. Daarom had Hij geen begin in de tijd,maar bestond Hij al, en dus heeft Hij geen oorzaak! Daarom is het niet aannemelijk maar is het de enige constructieve verklaring van een almachtige,alwetende schepper.

 15. Bommelstein

  Beste meneer uit Urk

  Wat is het toch vermakelijk u en vele andere gelovigen zien voort te hollen langs het smalle pad van uw zelfgenoegzaamheid. Mensen zoals u halen hun kennis uit één boek dat geschreven is in een tijd dat men dacht dat de aarde plat was en tevens het middelpunt van het heelal. Wetenschappers trachten hun kennis te vergaren door onderzoek en het lezen van wetenschappelijke lectuur die te allen tijde aangepast kan worden aan nieuwe bevindingen.

  1. van Urk

   @ Bommelstein, De Bijbel is nauwkeurig als het om wetenschap gaat! Enkele voorbeelden hiervan kan ik zo opnoemen bijvoorbeeld dat de aarde rond is(Jes 40:22), DE aarde hangt in de ruimte zonder ondersteuning(Job 26:7); het ontelbare sterren(Genesis 15:5) de kringloop van het water,zeestromingen,levende dingen planten zich voort naar hun aard,vele inzichten wat betreft gezondheid,voeding,fysiologie(zoals het belang van bloed Lev.17:11)),de eerste en de tweede wet van de thermodynamica(bijv.Jes.51:6)en vele andere dingen. Ik lees net zo goed wetenschappelijke boeken maar gebruik de bijbel als uitgangspunt net zoals wetenschappers dat vroeger ook deden voor hun onderzoek! Een voorbeeld in Job 38:31 wordt door God het verschil weergegeven tussen twee sterrenbeelden aan Job met de tekst: “”Kunt gij de banden der Pleiaden binden, of de boeien van de Orion slaken? De sterren van de Orion lijken voor ons oog een mooie groep te vormen,maar zijn volkomen los staande sterren,die elk op verschillende afstanden van de aarde staan. Zij horen niet bij elkaar,ze zijn niet met elkaar verbonden. Ze zijn “ontbonden”. De sterren van de Pleiaden horen wel bij elkaar omdat ze relatief dichter bij elkaar staan en zweven als groep bij elkaar in de ruimte. Ze zijn”gebonden”. En wat dacht u van oceanograaf M.F.Maury(wetenschapper dus) die de grote zeestromen ontdekte op grond van de tekst die hij uit Psalm 8:9 als ziek kind las waarin de woorden ”paden der zee” hem kruiste! Als God zegt dat er paden in de zee zijn,dan zal ik ze vinden als ik weer beter ben! En zo is bijna iedere wetenschapper in het verleden begonnen om de geheimen van de schepper te ontdekken.

   1. van Urk

    Als je i.p.v. boeken gaat lezen over evolutie ook de werken en onderzoekverslagen van creationistische wetenschappers bestudeert dan krijg je automatisch een ander kijk op het ontstaan van de wereld en over die van het leven en die in mijn oogpunt veel logischer in mekaar steekt dan de evolutietheorie! Vooral over onderwerpen als DNA en onze genen maar ook die van Noach en de zondvloed zijn zeer interessant! Want het is al opmerkelijk dat wetenschappers anno 2015 de algehele zondvloed niet erkennen ondanks vele geologische bewijzen en verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld van indianen tot Papoea,s,Maori,s tot mensen uit India die bekend zijn met deze grote gebeurtenis uit het verleden dat door hun voorouders werden doorverteld en waarbij sommige stammen hun Goden hadden vernoemd naar hun oervader en behoeder van mens en dier Noach.

 16. Nicky

  @Bommelstein, begrijpend lezen graag, zie boven mijn vergelijkingen met wat de Bijbel al 2-3000 jaar geleden voor FEITEN noemde – terwijl de ‘wetenschap’ GELOOFDE in de grootste flauwekul. God openbaarde zelfs ruim 3500 jaar(?) geleden aan Job (deze moet Noach nog gekend hebben) dingen waar de ‘wetenschap’ pas duizenden jaren later achter kwam! Na alle verschrikkingen zoals ‘aderlaten’. Joodse en Christen artsen deden daar natuurlijk niet aan mee, als ze de Bijbel kenden!

  Dat – en het bestaan van een levende Schepper – te ontkennen is pas echte ‘zelfgenoegzaamheid’! U holt dus zelf langs het BREDE pad (hetgeen de domme massa GELOOFT en nabept) van die zelfgenoegzaamheid, het volkomen hoogmoedige ik-gerichte: dat is nog veel ernstiger!

  Het ‘brede pad dat naar verderf (=de eeuwige hel) leidt’, zei Jezus Zelf, niet ik.
  Napapagaaien is simpel. Zelf nadenken kost wat meer.

 17. Nicky

  Bommelstein, ‘MEN dacht’ ja… domdom… (dom in het kwadraat); als men de Bijbel niet las. De aarde plat haha.

 18. van Urk

  @Nicky Waarom dacht je anders dat de katholieke kerk in de middeleeuwen de mensen voor dom hielde en elk soort wetenschap tegenhield? In de Bijbel werd gezegd dat men alles mag onderzoeken maar het goede mag behouden, En daar was de kerk juist bang voor, dat al het moois wat God ons gegeven heeft aan talenten en kennis, hierdoor misbruik van gemaakt zal worden! En dat zie je tegenwoordig met sommige zaken die ontdekt zijn, maar ook die gemaakt zijn zoals b.v. de computer die juist handig en veilig zou moeten zijn maar in plaats daarvan ook misbruik van gemaakt wordt die tegen de wetten van God in gaan!

  1. Nicky

   Helemaal eens Van Urk, en niet alleen in de middeleeuwen heeft het Catholicisme de mens dom gehouden, want wat dacht je wat, bijvoorbeeld:

   TOT 1962(!) werd de Bijbel met sloten dichtgehouden voor de leek! Pas bij het 2e Vaticaans Concilie mocht iedereen Gods Woord lezen!

   Als er EEN ECHT kwade macht in de wereld is, is het m.i. wel religie. Niet alleen Islam, Hinduïsme enz, maar ook ‘Christelijke’ religie. Waarachtig Christendom is het einde van religie! Vrijheid, liefde, blijdschap en een leven van geven; deel zijn van de oplossing ipv het probleem (zoals de meeste ‘Christenen’ helaas zijn) en een intieme relatie met de Heer.

   Bovenstaande is een van de vele voorbeelden daarvan. Jezus leerde juist dat er geen ‘leken’ en ‘priesters’ meer zijn; de Catholieke sekte kopieerde veel van het Jodendom. Enz.

   Kenmerken van religie zijn ook: controle, manipulatie, dmv het farizeërs syndroom: oordelen, angst-, minderwaardigheids- en schuldgevoelens bij de mensen opwekken.
   Maar dat komt allemaal nooit uit God maar uit de hel, en van mensen die het OT mengen met het totaal andere NT worden op die manier hypocriet, zij die God niet persoonlijk kennen (gr. ginosko), die wettisch en performance based (‘verdienstelijk’ is zo’n prachtig klassiek woord wat je nooit meer hoort;) hun ‘heilig’ leven proberen te leven. Maar heiligheid is een vrucht, een bijproduct, en niet een wortel.
   Immers de wortel van alles is ware, onconditionele, gevende Liefde! Ook tot de vijand (dat wil zeggen je kan gedrag haten; maar niet de arme mens die niet beter weet). De rest gaat dan… vanzelf!

   Religie wil ook de mensen veranderen van buiten naar binnen, maar de mens kan alleen – zelf; bij eigen vrije keuze! – veranderen from the inside out!
   Trouwens, ik kan en wil niet eens mensen veranderen. Hoewel ik zendeling ben. Relax, man. Haha.

 19. Nicky

  @Van Urk, wat is het trouwens stil geworden aan de overkant. Ze zijn letterlijk met stomheid geslagen waarschijnlijk!?

  Tja, want wat deze god-lozen ook probeerden – zelfs nog wat inhoudelijk soms – overtuigend was het allemaal niet echt.

  Wat je niet hebt, kan je ook niet geven. Armoe van binnen, zonder nuchtere kennis van zaken en FEITEN, leidt tot niets.

  Hun huis is gebouwd op zand. Een bries er over heen, en weg was het bouwsel…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.