Ave Caesar, morituri te salutant

Enthousiasme voor naïef wensdenken, waarin men zich heeft laten meevoeren uit pure onwetendheid. Een gastbijdrage van Jeroen Hetzler.

Op vrijdagavond 13 maart mocht ik getuige zijn van de zegetocht van de hernieuwbare elektriciteitsopwekking op het NOS-journaal (10.50). Het staat nu vast dat windmolens en zonnepanelen er definitief in geslaagd zijn de verdere stijging van CO2 tot staan te brengen.

Misschien had de NOS er verstandiger aan gedaan de meest toonaangevende bron voor mondiale CO2-meting op historisch aspect te raadplegen. Inbedden van een enkele waarneming die toevallig zo uitkomt, in het groene wensdenken dat de inmiddels ten dode opgeschreven mythe van hernieuwbare energie moet schragen, is riskant. Althans, dit is waar het verdacht veel op lijkt.

Nee maar, minder dan 1% windenergie en enkele tienden van procenten zonne–energie zijn erin geslaagd de wereldwijde CO2-emissie ondanks de economische groei van de BRIC-landen, tot staan te brengen.

Gelooft u het? Bouwen die landen thans uitsluitend wind- en zonparken en hebben ze de olie- gas- en kernkraan definitief dichtgedraaid? Drijven de Koreaanse scheepswerven, Braziliaanse chemische fabrieken en Indiase en Russische energiecentrales uitsluitend op wind, zon, bio en thermo? Als ik de NOS moet geloven: ja! Als ik mijn gezonde verstand in stelling breng, hopende dat de Opperarchitect mijn denkpap van de juiste bedrading heeft voorzien en seniliteit mij nog vreemd is: nee!

Zou het nu bij niemand van de NOS opkomen dat er iets niet klopt? Zou het nog steeds niet doordringen dat men als landelijke nieuwsverstrekker zichzelf door het uitdragen van sprookjes en selectief ‘onderzoek’ ongeloofwaardig, zo niet bespottelijk maakt? Met toenemende verbijstering en irritatie verwonder ik mij erover dat lieden op verantwoordelijke posities zich zo met huid en haar kunnen overleveren aan de prietpraat en bluf van cultuurmarxistische intimidatie om maar niet in de politiek incorrecte hoek te belanden.

Ik breng u welwillende lezer de recente ontluistering van de AGW-hypothese (‘Anthropogenic Global Warming’; door de mens veroorzaakte catastrofale opwarming) en de bedrog plegende protagonisten ervan in herinnering teneinde het perspectief te duiden waarin ons door hen, en de milieubeweging, met holle bluf een rad voor de ogen wordt gedraaid:

Het moge duidelijk zijn dat bluf, leugens, misleiding en gebrek aan kennis niet de geëigende ingrediënten zijn voor politiek wereldbeleid van de ontwikkeling van onze maatschappij op langere termijn. Eerder is sprake van weinig visionair slaafse onderwerping aan cultuurmarxisme dat even gevaarlijk is als jihadisme.

Dit EPA-verhoor is onmiskenbaar een keerpunt in de geschiedenis, doordat de klimaatalarmisten in de gedaante van het EPA blijk geven van opzettelijke en kwaadwillend gebrek aan oog voor de feiten. Wij mogen senator Sessions dankbaar zijn voor zijn kritiek die de betovering waarmee Groen ons decennialang een rad voor de ogen draait, heeft doorbroken. Nimmer werd de bluf en de ongeloofwaardigheid van de protagonisten van de AGW-hypothese zo effectief aan de kaak gesteld als bij dit verhoor.

Gebrek aan politieke ruggengraat en een kritische visie lijken de geestelijke welvaartsziekten van deze tijd te zijn. Wat beweegt men toch zo’n slaafse knieval doen om de brallende protagonisten van een ten dode opgeschreven techniek als windmolens en een thans nog zo onvolwaardige techniek als die van zonnepanelen ten onrechte die doorslaggevende rol te dichten? Voor alle duidelijkheid: beide kunnen niet zonder subsidie bestaan. Voor wind is de rol uitgespeeld; voor zon is er mogelijk een bescheiden rol weggelegd in de verre toekomst. Er wordt alom aan gewerkt.

Laat ik mij onthouden van termen als kwaadwilligheid en politiek correcte onderworpenheid aan het cultuurmarxisme van de milieubeweging. Vooruit, ik ben in een genereuze bui: het is enthousiasme voor naïef wensdenken waarin men zich heeft laten meevoeren uit pure onwetendheid, dit commentaar van het NOS-journaal. Het doet mij denken aan de eertijds ten dode opgeschreven gladiatoren. Ik wens de protagonisten van hernieuwbaar een beter inzicht toe en vooral veel moed in een strijd waarbij de natuurwetten en gezond verstand het onvermijdelijk zullen winnen.

Aldus Jeroen Hetzler.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. JanvanEechoud

  Zo is het maar nét, Hans.

  Zelfs voor mij, een leek, is het overduidelijk:
  We worden weer genaaid!

 2. David

  Uiteindelijk zal de economie het winnen. Bij voortzetting van dit beleid gaat dramatisch welvaartsverlies optreden.
  Nu lijkt het nog wat, omdat het aandeel “hernieuwbaar” gering is.

 3. howardelgersma

  Agreed with article, and very well written!

  Pseudo science seems to be in fashion
  .
  Does NOS stand for:No Objective Science.(rhetorical)

  @David(DavData):(nice extensive math website), and I agree with your comment @18:12, 100%

 4. Teun

  NOS denkt wel voor ons, want wij zijn allemaal onNOSel.

 5. Pimsch

  Wie naar het Enno Esch journaal kijkt, wil zelf niet verder denken. Dit journaal is slechts lullig amusement gelardeerd met slecht nieuws om de schijn van ernst te bewaren.

 6. hendrikush

  Voor een fundamentele oplossing van het mileuprobleem moet de basisoorzaak, het expanderende aantal mensen, worden aangepakt.
  Hoe verminderen we het aantal homini op aarde? IS?

 7. Herman Vruggink

  Indien het IEA met het bericht komt dan is het op zich niet zo vreemd dat de NOS dat overneemt. http://www.iea.org/newsroomandevents/news/2015/march/global-energy-related-emissions-of-carbon-dioxide-stalled-in-2014.html
  In de westerse landen daalt of stagneert de uitstoot al een tijdje. Nu lijkt China daar nu voor het eerst bij te komen. China heeft ambitieus ingezet om het kolenverbruik snel en sterk te doen dalen en te vervangen door gas, olie, kernenergie en duurzaam. En ja, dan zou de CO2 emissie weleens kunnen gaan stabiliseren of dalen de komende jaren. Dat wil niet zeggen dat de CO2 concentratie in de atmosfeer zal gaan dalen, dat is weer een ander verhaal. Het stopzetten van massale ontbossing is dan bijvoorbeeld een factor die meeweegt.

  1. Ronel

   Herman, geen idee waar IEA hun cijfers vandaan halen, maar dit rapport van BP (ok, gaat over 2013) wijkt toch wel sterk af van de beweringen in het IEA rapport.
   Meest opvallend: Totale wereld energieconsumptie stijgt met 2,3%, en hernieuwbaar maakt van dat totaal maar 2,2% uit.
   Ook is duidelijk te zien dat China en India in 2013 nog een groei in kolenconsumptie laten zien van resp. 4 en 7,6% . En die groei zou in 2014 ineens gestopt of zelfs negatief zijn??
   http://www.bp.com/content/dam/bp/pdf/Energy-economics/statistical-review-2014/BP-statistical-review-of-world-energy-2014-full-report.pdf

   1. Gerben

    Volgens voorlopige cijfers is het verbruik van kolen in China in 2014 inderdaad gedaald. Een belangrijke oorzaak was dat het een goed jaar was voor waterkracht. Daarnaast is er ook veel geinvesteerd, naast investeringen in waterkracht in gas, duurzame energie en efficiencyverbeteringen. Vanwege de invloed van het weer, is het maar zeer de vraag of de daling doorzet. Het lijkt er wel op dat de snelle groei ten einde is gekomen.

   2. Herman Vruggink

    Ronel,

    Dat is inderdaad het grote verschil, 2013 of 2014.
    Maar de manier van meten is wel discussie over.
    http://energydesk.greenpeace.org/2014/12/17/china-coal-peak-iea-missed/
    Ik denk ook niet dat je veel conclusies moet trekken op basis van 1 jaar.

  2. Ronel

   Ook hier zie ik géén stagnatie. Jij wel??
   http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/global.html#global

 8. David

  http://www.dezwijger.nl/144012/nl/debat-pensioenfondsen-fossielvrij

  Di 17 maart ontvangt het ABP pensioenfonds de ABPfossielvrij-petitie. Met de petitie roepen bezorgde deelnemers bij ABP hun pensioenfonds op te stoppen pensioengeld te investeren in de fossiele sector. De petitie wordt overhandigd door o.a. Hans Schenk (hoogleraar Universiteit Utrecht en SER-kroonlid), Linda Hilhorst (ABP-verantwoordingsorgaanlid en ambtenaar bij Ministerie van VWS), Chris Roorda (onderzoeker bij DRIFT, Erasmus Universiteit en mede-initiatiefnemer van campagneteam ABPfossielvrij) en Sofie Faes (docent biologie).

  Ziehier een nieuw bewijs van groene waanzin.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.