Bewapen conducteurs

De zoveelste mishandeling van een NS-conducteur in slechts enkele dagen tijd.

Nu is het welletjes:

Een man heeft zaterdag een conducteur van de NS mishandeld omdat hij een boete voor zwartrijden kreeg. Dat gebeurde in Helmond. De conducteur heeft een station verder, in Eindhoven, aangifte gedaan bij de politie. De zwartrijder is inmiddels aangehouden. De conducteur heeft geen ernstig letsel opgelopen. “Maar hij is wel heel erg geschrokken”, aldus een woordvoerster van de NS zondag.

Ja, natuurlijk is de conducteur geschrokken! Wie zou dat niet zijn? Hij probeert zijn werk gewoon te doen, wat betekent dat hij controleert dat iedere reiziger daadwerkelijke en kaartje heeft gekocht en dus niet indirect op kosten van een ander reist. Het is wellicht niet de leukste baan om te hebben, maar er is niets oneervols aan.

Vervolgens stapt er één of andere asociale tokkie zonder vervoersbewijs in de trein die het botte lef heeft om boos te worden als hij daarop wordt aangesproken en een welverdiende boete krijgt. Het gevolg: meneer de conducteur doet aangifte en moet behandeld worden voor zijn (lichte) letsel.

Het ergste hiervan? Dit soort dingen gebeuren tegenwoordig regelmatig. Enkele dagen geleden werd een vrouwelijke conducteur al in elkaar geslagen omdat ze haar werk probeerde te doen. Ook in dat geval was de dader een zwartrijder die weigerde voor zijn kaartje te betalen.

In Nederland mogen we het niet zeggen, maar de oplossing voor dit soort wangedrag is: wapens. Jawel, conducteurs moeten een handwapen krijgen zodat ze zich kunnen verdedigen als ze aan worden gevallen. Op zijn minst moeten ze een taser krijgen zodat ze zwartrijders goed kunnen elektrocuteren als ze stampij maken, maar ik zou het ook prima vinden als ze een vuurwapen krijgen; laat ze autoriteit uitstralen en geef ze de bevoegdheid én de middelen om zichzelf te beschermen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. NvanderReuk

  Noop je moet niet de conducteurs bewapenen maar gewoon de eigen bijdrage voor psychiatrisch patiënten schrappen. Sinds die ingevoerd is worden er deurwaarders en agenten neergestoken, flats en huizen opgeblazen, conducteurs/conductrices aangevallen etc. etc. Sinds die eigen bijdrage ingevoerd is worden deze patiënten niet meer thuis bezocht door GGZ-hulpverleners, slikken ze hun medicijnen niet meer, worden ze hun huis uitgezet en ga zo maar door. Is dat nou zo moeilijk te begrijpen beste Michael? Er zijn al steden waar ze speciale GGZ-politie op gaan zetten omdat het de spuigaten uitloopt. Lees maar: http://www.nu.nl/binnenland/3878773/politie-wil-wijk-ggzer-als-hulp-overlast.html

 2. Epimenides

  Lijkt me geen gek idee voor de Nederlandse burger.
  Een taser of vuurwapen.

 3. NvanderReuk

  Van iemand die hoofdredacteur is van De Dagelijkse Standaard verwacht ik toch echt meer kennis van zaken, verdieping want dit artikel raakt echt kant nog wal en is in mijn ogen gebral voor de bühne.

 4. Primo

  Ja want sedert de eigen bijdrage voor psychiatrisch patiënten is afgeschaft ervaart men agressie in het openbaar vervoer, nog meer onzin NvanderReuk?

 5. Koos_Koets

  2 of 3 conducteurs is gezelliger dan 1 conducteur met een wapen.

 6. Staphylocoque

  Bewapen conducteurs, als in: geef conducteurs het recht agressievelingen in een volle coupé neer te schieten, want dan tref je vast geen andere reizigers?

 7. HR

  Volgens mij los je met het bewapenen van conducteurs niets op, je moet gewoon strenger straffen.
  Als bekend wordt dat je een half jaar moet brommen, en dan niets geen aftrek of iets dergelijks, dan is het probleem zo opgelost.
  Je kan in Nederland tegenwoordig beter een stoplicht jatten dan door rood licht rijden, zolang dat zo blijft houden we problemen als deze.

 8. LantR.fant

  Iedereen een wapen lijkt me niet zo een goed idee.

  Maar een rechtspraak die eindelijk eens oog krijgt voor slachtoffers en -voor de verandering- aanpak van daders zou een hoop schelen.

  Als die rechtsspraak er niet komt is een wild-west, waarin iedereen het recht in eigen hand neemt onvermijdelijk.

 9. halo1

  Er lopen veel te veel losgeslagen figuren in NL rond. doe daar wat aan..en stop die heilloze zieligheidscultuur.. laat die figuren tot bloedens toe (herstel)betalen.. zo niet : heel lang ultra-sober de bak in..

 10. tipo

  Een wapenstok en handboeien zou al veel helpen. Sinds 1983 roepen conducteurs daar al om, maar ze hebben het nooit )definitief’ gekregen.

  Een vuurwapen in de trein lijkt me erg onpraktisch.

 11. JanvanEechoud

  Kan iemand verklaren hoe ik dágen ná een nieuw artikel…. een popup in beeld krijg over dat artikel??
  Mvg.

  1. mijn-idee

   J v E. wil ik ook graag weten. Irritant…. Ik vind het geen verbetering.

 12. Dennis_WSPK

  Laten we wel zijn : de verhuftering op dit terrein is 100 % de oorzaak van de aanwezigheid van allochtonen, Antillianen en andere verrijkingen.
  Deze lieden met korte lontjes grossieren meestal in
  persoonlijkheidsstoornissen en slaan, steken en schieten er op los wanneer dat zo uitkomt. Zelfs een simpele OV-boete en de vraag, de voeten van de banken te verwijderen, kan al de trigger zijn om helemaal los te gaan op een conducteur of medepassagier.

  Door ons land vol te laten stromen met dit soort tuig (en er komen er nog véééééél meer !!) is bewust deze situatie gecreëerd. Nog erger is dat er niets aan gedaan wordt. De spoorwegpolitie, die vroeger alom aanwezig was en die écht gezag afdwong, is afgeschaft en de conducteurs zijn onbeschermd tegen dit gespuis.

  Bewapenen is geen oplossing. Het moet veel breder worden aangepakt : het tuig moet van de straat. Flippen en geweld ? Directie 5 jaar cel. Onvoorwaardelijk en zonder vervroegde vrijlating. Recidive ? 10 jaar cel of langer. Van de straat met die gasten. En of het nu helpt of niet : als ze vast zitten vormen ze geen gevaar.
  Ze horen niet losgelaten te worden op onze samenleving !

  1. Koos_Koets

   Dat wordt dan “moslims in deze trein niet gewenst”, en eventueel speciale Halal-treinen, zonder voor moslims aanstootgevende blote benen, en met een imam als conducteur. Iedereen tevreden toch?
   Het gaat onvermijdelijk deze kant op.

   1. Dennis_WSPK

    Deze omgekeerde apartheid wordt zeker realiteit. Als de moskee in Gouda door zou gaan, begint het daar al met de bouw van een muur zodat de moslims geen onzedige autochtone vrouwen hoeven te zien.

 13. Jantje

  Medereizigers moeten een handje helpen om tuig in bedwang te krijgen.
  Dat zou ik zeker doen.

 14. jonathan

  een wapen in de vorm van een wapenstok en pepperspray is een optie. Een vuurwapen is een link soep. Maar wat anderen al zeiden. Beter straffen en niets pikken aan geweld. Meestal zijn het allochtonen en mensen zonder vaste woon-of verblijfplaast. Poortjes in heel NL in werking zetten Passagiers zouden ook met meerderen kunnen helpen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.