Saoedi-Arabië bereidt zich voor op oorlog

Saoedi-Arabië bereidt zich voor op oorlog

De grootste wapenimporteur ter wereld is...

Als we het over bewapening hebben denken we altijd dat landen als Irak, Iran, Noord-Korea, Pakistan en India de lijst aanvoeren van grootste wapenimporteurs. Dat blijkt niet te kloppen. Raad eens wie zich lijkt voor te bereiden op een grote oorlog?

Juist, onze zogenaamde bondgenoot Saoedi-Arabië:

Saoedi-Arabië heeft India vorig jaar ingehaald als 's werelds grootste wapenimporteur. Dat maakte het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS bekend. Volgens IHS gingen de importen van defensieapparatuur in Saoedi-Arabië met 54 procent omhoog.

Het zal u niet verbazen waarom Saoedi-Arabië dit doet: men vreest voor een grote oorlog in het Midden-Oosten. Natuurlijk is die er al in Irak en Syrië, maar de Saoedi's gaan er blijkbaar vanuit dat zij binnenkort ook het doelwit worden van ofwel Iran, ofwel van soennitische extremisten die het koningshuis als 'afvalligen' beschouwen.

Saoedi-Arabië gaat dit jaar hoogstwaarschijnlijk stug door met het inkopen van wapens. Volgens experts zal zijn wapenimporten in 2015 toenemen met 53 procent. Het totale bedrag dat dit land dan aan bewapening besteedt is 9,8 miljard dollar, oftewel 9 miljard euro.

Dit bewijst eens temeer dat President Obama een enorme vergissing begaat als hij denkt dat het geen grote impact op het Midden-Oosten zal hebben als Iran nucleaire wapens in handen krijgt. Saoedi-Arabië bereidt zich overduidelijk voor op oorlog - zo niet een hete, dan tenminste een koude. Hoe groter, sterker en gevaarlijker Iran wordt, des te meer Saoedi-Arabië zich zal bewapenen, al ware het maar om Iran ervan te overtuigen dat het er verstandig aan doet om zijn imperialistische ambities enigszins te beperken.

Daarnaast is dit natuurlijk ook het effect van ISIS. Saoedi-Arabië is weliswaar in religieus opzicht een achterlijk land en een islamistische theocratie, maar toch hebben moslimextremisten een hekel aan het koninklijk huis. Zij beschouwen de koning en de vele prinsen en prinsessen als 'afvalligen,' ongetwijfeld omdat ze nogal rijk zijn en van een luxeleventje genieten.

Er kan alleen een wapenwedloop voorkomen worden in het Midden-Oosten als zowel Iran als ISIS worden aangepakt. Iedereen moet ervan overtuigd zijn dat Iran geen kernwapens kan ontwikkelen, en ISIS moet naar het hiernamaals worden gejaagd. Als dat gebeurt zullen de Saoedi's vrijwel zeker pas op de plaats maken. Aangezien dat land bepaald niet vooruitstrevend is lijkt me dat wel zo plezant.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties