Bewapen conducteurs

Bewapen conducteurs

De zoveelste mishandeling van een NS-conducteur in slechts enkele dagen tijd.

Nu is het welletjes:

Een man heeft zaterdag een conducteur van de NS mishandeld omdat hij een boete voor zwartrijden kreeg. Dat gebeurde in Helmond. De conducteur heeft een station verder, in Eindhoven, aangifte gedaan bij de politie. De zwartrijder is inmiddels aangehouden. De conducteur heeft geen ernstig letsel opgelopen. "Maar hij is wel heel erg geschrokken", aldus een woordvoerster van de NS zondag.

Ja, natuurlijk is de conducteur geschrokken! Wie zou dat niet zijn? Hij probeert zijn werk gewoon te doen, wat betekent dat hij controleert dat iedere reiziger daadwerkelijke en kaartje heeft gekocht en dus niet indirect op kosten van een ander reist. Het is wellicht niet de leukste baan om te hebben, maar er is niets oneervols aan.

Vervolgens stapt er één of andere asociale tokkie zonder vervoersbewijs in de trein die het botte lef heeft om boos te worden als hij daarop wordt aangesproken en een welverdiende boete krijgt. Het gevolg: meneer de conducteur doet aangifte en moet behandeld worden voor zijn (lichte) letsel.

Het ergste hiervan? Dit soort dingen gebeuren tegenwoordig regelmatig. Enkele dagen geleden werd een vrouwelijke conducteur al in elkaar geslagen omdat ze haar werk probeerde te doen. Ook in dat geval was de dader een zwartrijder die weigerde voor zijn kaartje te betalen.

In Nederland mogen we het niet zeggen, maar de oplossing voor dit soort wangedrag is: wapens. Jawel, conducteurs moeten een handwapen krijgen zodat ze zich kunnen verdedigen als ze aan worden gevallen. Op zijn minst moeten ze een taser krijgen zodat ze zwartrijders goed kunnen elektrocuteren als ze stampij maken, maar ik zou het ook prima vinden als ze een vuurwapen krijgen; laat ze autoriteit uitstralen en geef ze de bevoegdheid én de middelen om zichzelf te beschermen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer