ChristenUnie dreigt kabinet te laten vallen als gaswinning niet omlaag gaat

800px-Arie-Slob-9518
Foto: Reiniercu / Wikimedia Commons

Een geloofwaardig dreigement? Nou, nee.

Tjonge, wat beginnen alle politici ineens principieel te worden, zo vlak voor de verkiezingen van 18 maart. ChristenUnie-leider Arie Slob wil dat het kabinet uiterlijk volgende maand besluit om minder gas te winnen in Groningen. En anders zwaait er wat.

Als het kabinet niet minder gas gaat winnen voor dit jaar, dan wil de ChristenUnie niet meer meepraten over de begroting van 2016. Oftewel, dan trekt Slob zich terug en dan laat hij met alle plezier het kabinet vallen, want ja, dat is daar het gevolg van. “Het gaat om veiligheid, niet om de inkomsten,” aldus Slob.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem reageerde als door een wesp gestoken:

“Ik begrijp het dreigement niet en vind het ook niet bij de ChristenUnie passen”, zei hij bij RTL Z. Dijsselbloem vermoedt dat het dreigement van Slob onderdeel is van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. “Maar ik denk niet dat de ChristenUnie-kiezers hiervan houden. Ik vind het niet verstandig. Je kunt niet zomaar onder druk van verkiezingstaal een besluit nemen. We gaan het zorgvuldig doen.”

Minister Henk Kamp heeft al sorry gezegd tegen Groningen (verkiezingen, hè?), maar hij wil niet vóór juli een besluit nemen over minder gaswinning. Dat wordt dus een probleem. Maar ik denk dat Dijsselbloem het bij het juiste eind heeft als hij zegt dat het dreigement van Slob onderdeel is van de campagne van de ChristenUnie.

Het is absoluut geen geloofwaardig dreigement van Slob. Iedereen weet dat hij straks gewoon weer aan de onderhandelingstafel zit om mee te praten over de begroting van volgend jaar. De onderhandeling voor de begroting zou overigens nog wel eens heel lastig kunnen worden, want als er inderdaad minder gas wordt gewonnen, dan moet het kabinet weer nieuwe plannetjes bedenken om te ‘bezuinigen’ (lees: de belastingen te verhogen).

Als Slob dáár nou eens zijn veto over uitspreekt. Belastingverhogingen zijn immers slecht voor de economie. Maar nee, hij roept liever iets waarmee hij op de korte termijn kan scoren bij de Groningers. De ChristenUnie is en blijft een trouwe gedoogpartner van dit kabinet, en dat gaat echt niet zomaar veranderen. Helaas voor alle Nederlanders die dit kabinet liever vandaag dan morgen zien verdwijnen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!