Peiling: VVD en PvdA samen op bijna 50 zetels verlies

Als het aan de kiezer ligt, blijft er bijna niets meer over van de coalitie.

Van respectievelijk 41 zetels en 38 zetels in 2012 zakken naar 17 en 13 zetels in begin 2015: VVD en PvdA kunnen het. In de nieuwe peiling van Maurice de Hond staan de twee coalitiepartijen samen op 49 zetels verlies. De VVD verliest er 24 en de PvdA 25. Dat moet haast wel een record zijn.

Het is een interessant gegeven dat de liberalen net zo hard aan het verliezen zijn als de sociaal-democraten, want in de afgelopen maanden ging het nog best redelijk met de VVD in de peilingen. Inmiddels is dat niet meer zo, mede door toedoen van de niet-integere declaratiekoning Mark Verheijen, die heel lang weigerde op te stappen.

Hoe dan ook: het is goed om te zien dat beide partijen inmiddels ongeveer even hard worden gestraft om deelname aan het nivelleringskabinet. Het gevolg van deze prachtige peilingen is dat de coalitie plus gedoogpartners straks geen meerderheid meer hebben in de Eerste Kamer. Premier Rutte is niets voor niets doodsbenauwd voor de verkiezingen van 18 maart.

Dan nu de partijen die wél goed scoren. De PVV staat met 28 zetels bovenaan, gevolgd door CDA en D66 met ieder 24 zetels en de SP met 18 zetels. Dat is de top-4 op dit moment. Oef, de realiteit is kei- en keihard voor Rutte en Samsom. Niemand ziet dit kabinet zitten. Houd er maar mee op, jongens. Wij willen verkiezingen!

peilingdehond

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

32 reacties

 1. Primo

  De PVDA stijgt twee zetels, dit vind ik toch wel kras, zijn er nu echt nog idioten die op die partij stemmen of manipuleert de Hond dit?

  1. Epimenides

   De PVV verliest 1 zetel, zijn er nu nog echt idioten die niet op die partij stemmen?

   Is dit echt een land van eigenheimers..?

  2. Sjonny

   Lol. De PvdA gaat omhoog en de PVV omlaag. Nog meer verhalen over ruzie en opligters in de PVV zal ze verlies geven. We wachten rustig af. De PVV blaast zichzelf op.

   1. Adrianus 43

    @sjonny
    Vervelens wat meer over de oplichters en ruzie binnen de PVV ben wel erg nieuwsgierig .
    Weet er niets van af .

    1. Adrianus 43

     Vervelens moet vertel zijn was weer eens te snel.

    2. JanvanEechoud

     Adrianus.
     “Vervelens wat “.

     Zo te zien ben je bezig of je telefoon? ‘Woordcompletie’? 🙂

   2. Noordermiede

    Het a-sociale rampkabinet van de EU-partijen PvdA en VVD met 50 zetels verlies blaast zichzelf op18 maart en iedereen is blij! Jij ook?

    De PVV is groter dan VVD en PvdA samen! Gek he?
    Vreemd toch dat Wilders het mijn joods-indische roots en gogme het in zijn uppie met zijn tokkies kiezers het slimmer aanpakt dan de concurrentie met 300.000 partijleden.

   3. JanvanEechoud

    Je hebt helemaal gelijk Sjonny…..

    “Het begin van het einde voor de PVV”! (Hoeveelste keer?) 🙂

  3. Koos_Koets

   De winst voor de PVDA is een Aboutaleb effect, vanwege zijn rot-toch-op-uitspraak. Kennelijk zijn er mensen die tussen PVV en PVDA zweven.

 2. Jan

  Bij de politiekebarometer stond de VVD donderdag nog op 25 zetels. Wel een opvallend verschil. Ik ben benieuwd naar de uitslag op 18 maart.

 3. Ni28

  De verkiezingen hadden na twee maanden van dit kabinet al gemoeten. De oppositie bleek een variatie van collaborateurs, blaffende honden die niet bijten en tandeloze bijters. Ik zie geen licht aan het eind van de tunnel.

 4. J.C.

  Deze peiling logenstraft evident de tot vervelens toe herhaalde leugenachtige mantra, dat de kiezers niet zitten te wachten op alweer nieuwe verkiezingen………

  Voor de gevestigde orde lijkt het beter te gaan, maar voor heel veel kiezers is daar nog lang geen sprake van!

  Een groot deel van de kiezers eist inmiddels steeds nadrukkelijker direct nieuwe verkiezingen.

  1. nick

   Het grootste deel wil idd nieuwe verkiezingen maar waar willlen ze dan op gaan stemmen om verandering van beleid te krijgen?

   Men kan werkelijk maar op een partij stemmen, de PVV, want alle anderen zullen exact hetzelfde blijven doen. Nu een hoop verkiezingsrethoriek en valse beloftes en straks gaat het weer van kwaad tot erger.
   Zeker wanneer men denkt op een D666 te gaan stemmen, dan is ons land voorgoed verloren maar het lijkt wel of niemand dat wil inzien.
   Het zelfde wanneer je je handtekening zet onder je eigen doodvonnis. Dan ben je echt ver heen en dat is de meerderheid blijkbaar.

   Het volk krijgt de regering die het verdient, wel heel jammer voor dat ook heel grote deel van de bevolking welke wel zijn hersens gebruikt en wel een heldere kijk op e.e.a. heeft.
   Het inzicht groet wel maar veel te langzaam. Dat is vooral de schuld van de media, de propaganda machine van de de landverraders. Het is voor die meerderheid lastig om zelf een mening te vormen omdat men te laks is om zelf na te denken, dat gebeurd pas wanneer er in de eigen omgeving iets mis gaat waarvoor men de verantwoordelijkheid bij de regering kan neerleggen.
   Een harde manier van wakker worden maar wel een feit.

   Dus pas wanneer er iets heel vreselijks gebeurd in ons land zal de enige partij die het wel goed met ons voor heeft, het destructieve beleid van de huidige regering kunnen keren. Want pas dan zullen ze een meerderheid gaan krijgen van de nu nog gehypnotiseerde en gemanipuleerde sheeple.

 5. Svetlana26

  PVV de grootste? voorlopig blijft de campagne dus in de kast

  1. Beukman

   @Svetlana
   Die campagne komt er echt wel. Het grote probleem bij de PVV was steeds dat de peilingen er veelbelovend uitzagen, maar de kiezer vervolgens thuis bleef. De beste remedie tegen deze “luiheid” van zijn achterban is de straat op gaan, en in debat gaan met zijn tegenstanders.

   1. Svetlana26

    sorry beuk. Ik bedoelde champagne 😀

    1. Beukman

     @Svetlana.
     Ah. Ja die ook, vrees ik. 🙂

   2. JanvanEechoud

    ” en in debat gaan met zijn tegenstanders.”
    Dat wíl jij helemaal niet, Beukman! 🙂

    Wordt de afgang voor je partij nog véél groter!

    Al wat gevonden trouwens?
    Euh, euh…., ff zoeken…, euh…, PVV racistisch…, bijvoorbeeld…..

    Ja,ja…! Gevonden….
    De PVV wil ‘buitenlanders’ wel helpen met zich thuis voelen hier…., maar dan moeten ze ons NIET willen vertellen hoe wij hier leven moeten!
    Snap je? Das “racistisch’! Buitenlanders vertellen dat ze ons niet moeten willen overheersen!
    SCHANDALIG! Schunnig! WEERZINWEKKEND, toch, Beukman?

    Mvg, en ik ga naar boven, nog ff relaxen….

 6. Anna

  Vreemde is dat kiezers deze regering afvallen en naar D66 overstappen. D66 dat nog een graadje erger is dan regering PvdA en VVD samen.
  Zag Pechtold bij WNL met drie D66’ers naast hem. Het was 25 minuten Wilders afkraken.

 7. Willie.F

  Ik vrees voor een enorme stem corruptie.

 8. Jasterke

  De Vrijheid lokt op 18 Maart…ik ga ervoor,
  gewoon om Geert die éne kleine kans te gunnen
  omdat menslievendheid in Nederland gewoon moet kunnen
  in plaats van elk fanatisch haatgedreven spoor !
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 9. arie_jansz

  drogredenen worden nu al verzonnen voor het geval de PVV niet de grootste zou worden.

  Wees eens eerlijk, het probleem zit in de opkomst van de PVV-stemmer en bij de twijfel wat de PVV nu weer lokaal zal verprutsen, zoals in Limburg.

  De kwaliteit van de gemiddelde PVV bestuurder is recht-evenredig aan die van de PVV-reaguurder hier, dus het kan ook niks worden.

  Peilingen doen we lekker warm, lui achter de notebook of I-pad zonder veel denkwerk, voor echte verkiezingen moet je in idee geval het kiesformulier kunnen ontcijferen en de weg naar een stemhokje weten te vinden.

  1. Svetlana26

   Laten we hopen dat zoveel mogelijk PVVers thuisblijven

   1. nogmaals

    @vette lama
    Praat voor jezelf. of heb je beukman vooraf gevraagd of je namens hem mocht spreken.

  2. JanvanEechoud

   Wálgelijk, die PVV toch, Arie?

   Die ‘uitdaging’ aan de Beuk telt ook voor jou hoor!

   Mvg.

 10. Joop Klepzijkert

  @arie_jansz
  Dat kan wel zijn maar PVV ers stelen niet van daklozen.

 11. nick

  Tuurlijk @Arie, en de kwaliteit van de gemiddelde VVD en PvdA en D666 en CDA en en en… bestuurder is bijzonder hmmm??? Praat ik nog niet eens over de kiezers voor deze verraders van ons land en bevolking. Die zitten echt te slapen en denken geen seconde na. Verwachtten slechts dat het alllemaal vanzelf wel weer goed komt zoals altijd, nou ik kan je vertellen, dit keer dus niet!!!

  De kwaliteit van de gemiddelde PVV bestuurder is prima maar wordt gesaboteerd door de corrupte stupiditeit van de rest.

  Wel hoop ik dat de gemiddelde PVV stemmer nu wel behoefte heeft om zijn stem te verzilveren…het is al twaalf uur geweest en als we niets doen gaat de afbraak en uitlevering van ons land aan de EUSSR alleen maar verder.

 12. Harrybr

  Niet verbazend, daar zo’n beetje iedereen die in een “krant” schrijft, het beter denkt te weten. Gaat leuk worden met al die ego’s samen: Niemand wil meer met de PVV in één regering, dus al hebben ze 60 zetels.. behalve veel roepen komt er niets tot stand.
  Als de PVV minder groot wordt, en de anderen kunnen zonder de SP ( en GL, PvdD) zullen ze dat ook doen. Blijft over een PvdA, D66, CDA, VVD combinatie, want SGP en CU kunnen zulke gaten niet vullen.

  Belangrijkste: tijdens de laatste Tweede Kamer verkiezingen stond de gemeenschappelijke staatsschuld op € 24,600 per hoofd, ofwel: pa, ma+2 kids: bijna een ton !
  Dankzij ongebreidelde gat-in-de-hand is dit nu , zie Z24, €28,787. Dat is voor een 4-p gezin: € 16.748, in 2 1/2 jaar MEER !. Moet je thuis bij de buis eens vertellen: je partner gooit je de deur uit en je kinderen eisen achternaam verandering, want.. DIE zadelen we met de aflossing op. Van dat totaal is € 700 pp de Griekse garantie”, dus valt wel mee.
  Vraag maar aan de Grieken: er zijn twee methoden om daar uit te komen: OF meer belasting heffen OF bezuinigen op de uitgaven, Links of rechtsom.

  Straks bij de 2eK verkiezingen net als de Belgen anderhalf jaar formeren, en.. we zijn ook failliet.

  Kent u het spreekwoord: water bij de wijn doen. nadeel is, dat dan alles niet meer te zuipen is.

  Alternatief: slokje water, slokje wijn. Dat is wat PvdA en VVD nu hebben geprobeerd. Wel zijn de meeste hervormingen aangenomen, incl. steun door het CDA.

  Zo beroerd hebben ze het dus niet gedaan.

 13. Obomov

  De teleurgestelde kiezers zijn naar D66 en het CDA overgestapt, wat uiteraard exact hetzelfde is als de PVVDA. Wie er ook regeert, ze voeren de EU-agenda uit. Onze minpres noemt dat ‘geen ideologische vergezichten’. Een heleboel kiezer hebben er dus nog niet zoveel van begrepen. Volgens bovenstaande peiling hebben PVVDA, samen met D66 en het CDA, nog altijd een meerderheid. Er al dus niet zoveel veranderen want de 28 + 18 van de PVV + SP, ook een rampzalige combinatie trouwens, zijn bij lange na niet genoeg om een regering te vormen. En als dat wel zo gaat zijn, dan vrees ik dat we een ongekend offensief vanuit alle staatsapparaten (media, onderwijs, justitie) tegen de anti-EU partijen gaan meemaken. De Europese unificatie is namelijk veel belangrijker voor degene die werkelijk aan de touwtjes trekken dan welk democratisch principe dan ook.

 14. NemTudom

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/02/10-redenen-waarom-de-VS-en-de-EU-uit-zijn-op-oorlog

  1. Oorlog betekent crisis, en die kan worden aangegrepen om de schulden verder te laten oplopen en het bijdrukken van nieuw geld onbeperkt te laten doorgaan.

  2. Bij een oorlog kunnen de politici anderen –Rusland en China- de schuld geven van het instorten van de dollar en een alsnog uit de hand lopende Amerikaanse en Europese schuldencrisis.

  3. De Federal Reserve, de ECB en het wereldwijde centrale bankenkartel hebben de economieën van het Westen verwoest met het onbeperkt creëren van nieuw geld, goedkope kredieten en het tot onvoorstelbare hoogte laten oplopen van de (staats)schulden. Een oorlog stelt ‘onze’ politici in staat om de schuld van het uiteenspatten van deze zeepbel in de schoenen van ‘de vijand(en)’ te schuiven.

  4. Door oorlog krijgt de VS de totale controle over de EU, de NAVO en de individuele Europese landen. Ondanks sporadische tegensputteringen volgen alle EU-landen, inclusief Duitsland en Frankrijk, de koers van het Witte Huis richting oorlog met Rusland, zogenaamd om de ‘democratie’ van Oekraïne te verdedigen.

  5. Oorlog zal de sterke opkomst van afscheidingsbewegingen in Europa –Spanje, Schotland, Griekenland, Italië- en anti-Brusselse politieke partijen –Frankrijk, Nederland, Groot Brittannië en heel Zuid Europa- een halt toeroepen.

  6. Oorlog zal door Washington en Brussel als excuus worden gebruikt om alle oppositie monddood te maken en alternatieve websites als ‘staatsgevaarlijk’ te bestempelen en te blokkeren. Het publiek krijgt dan uitsluitend nog propaganda te lezen en te horen, wat in de reguliere media feitelijk nu al het geval is.

  7. Oorlog tegen het olierijke Rusland en Iran zorgt ervoor dat het monopolie van de Arabische moslimlanden op energieleveranties aan het Westen in stand blijft, en daardoor ook de petrodollar –waaraan het overleven van de euro is gekoppeld- zijn status behoudt.

  8. Net zoals tijdens WO-1 en WO-2 gebeurde stelt oorlog de heersende elite in staat om alle politieke partijen, groepen en bewegingen die zich verzetten tegen het beleid van deze elite en die tegen oorlog zijn –denk aan het Front National in Frankrijk, de UKIP in Groot Brittannië en de PVV in Nederland-, op iedere mogelijke wijze te elimineren.

  9. Een succesvolle oorlog tegen de bondgenoten van China stelt de onvermijdelijke strijd om de wereldmacht met de VS / het Westen weer een aantal jaar uit.

  10. Tijdens een oorlog is het voor politici heel eenvoudig om de laatste restjes vrijheid –zoals die van de pers- weg te nemen en de welvaart van burgers en bedrijven (niet-multinationals) in beslag te nemen. Het eerste begon in Amerika reeds na de aanslagen van 9/11, het tweede na het uitbreken van de financiële crisis in 2008, toen de banken met honderden miljarden werden ‘gered’ en de gewone man daar middels keiharde bezuinigingen voor moest betalen. (1)

  Alle bezittingen in beslag genomen

  Een echte oorlog is het excuus om spaargeld, goud, pensioenen, vastgoed, vermogen en andere bezittingen in beslag te nemen, de sociale zekerheid af te breken, de belastingen fors te verhogen en onze vrijheid van leven en bewegen tot in extreme mate te beperken.

  1. nick

   Het is altijd de reden geweest om een oorlog te ontketenen. Wanneer de crisis niet meer te hanteren is kan alleen een vernietigende oorlog de oplossing zijn. Alles is dan geoorloofd en alles moet kapot zodat we daarna weer opnieuw kunnen beginnen.

   Een zeer beangstigende gedachte want alleen de bevolkingen zijn hiervan echt de dupe en zullen alles, zelfs vaak hun leven, verliezen.
   De machthebbers zorgen goed voor zichzelf en hen zal zo’n oorlog niet echt raken, dat is het enorm hypocriete en valse van het systeem.
   Dus een bevolking mag en moet zich niet laten verleiden tot een oorlog want ze zullen daarmee zichzelf vernietigen.

 15. nick

  ‘Zij die essentiële vrijheden opgeven om tijdelijk enige veiligheid te verkrijgen, verdienen noch vrijheid, noch veiligheid,’ is wellicht de beroemdste uitspraak van een van Amerika’s ‘founding fathers’, Benjamin Franklin.

  En dat is dan ook precies wat in de komende jaren dreigen te verliezen: onze vrijheid en onze veiligheid, naast onze welvaart, onze bestaanszekerheid en daarmee onze hele toekomst.

  Laten we daarom hopen dat er ergens in Washington, Brussel en Den Haag nog politici te vinden zijn die tenminste zullen proberen aan de handrem van de Westelijke oorlogstrein te trekken.”

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.