Eindelijk: niet-integere VVD’er en declaratiekoning Mark Verheijen stapt op

Dat heeft veel te lang geduurd.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen houdt ermee op. Na alle onthullingen over zijn declaraties, zijn dubbele salaris, zijn vermeende corruptie, en zijn gratis verkiezingsfeestje voor premier Mark Rutte was de maat toch wel vol voor de VVD. De interne VVD-commissie die onderzoek heeft gedaan naar zijn integriteit, heeft geconcludeerd dat “de feiten en de dynamiek” rond Verheijen “niet passen in het integriteitskader van de partij”.

Dit is de volledige verklaring van Verheijen, via VVD.nl:

“Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat. Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval. Dat was niet goed voor mijn partij, niet voor mij en niet voor het aanzien van de politiek.

Ik heb daarom vandaag besloten mijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer te leggen.

De verschillende publicaties van de afgelopen weken in combinatie met een aangifte in mijn richting bij het Openbaar Ministerie zorgde voor veel onrust. Naar aanleiding daarvan heb ik de Permanente Commissie Integriteit van de VVD gevraagd hiernaar te kijen. Deze Commissie concludeert vandaag dat als bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader van de partij. Dat alles bij elkaar laat mij geen andere keuze dan mijn functie neer te leggen. Met pijn in het hart maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is.

Ik ben meer dan 16 jaar actief geweest in de politiek. Ik heb mijn publieke functies altijd met hart en ziel en naar eer en geweten uitgevoerd. Natuurlijk heb ik daarbij ook fouten gemaakt of vergissingen begaan maar de ontstane beeldvorming van de afgelopen weken herken ik niet en raakt mij diep. Ik heb veel te danken aan de partij en de steun die ik altijd ontvangen heb. Dat ik juist die partij, haar politici en vrijwilligers met alle publicaties heb geschaad spijt mij zeer.”

De reactie van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: “Mark Verheijen heeft vandaag besloten zijn kamerlidmaatschap te beëindigen. Voor Mark is dit een persoonlijk drama, maar op grond van het rapport van de integriteitscommissie en de publicaties van de laatste weken is dit een logisch besluit.” Dat lijkt me ook. Maar dit had natuurlijk veel eerder moet gebeuren. Laat dit een les zijn voor de volgende keer dat een VVD’er niet-integer gedrag vertoont.

Overigens, en dit is niet onbelangrijk, Rutte heeft nog heel wat uit te leggen met zijn opmerking dat de affaire-Verheijen “redelijk opgeblazen” was.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

21 reacties

 1. NemTudom

  En met wat voor leuke baan is dat gelukt?

  1. Wachteres

   Hij kan eerst wel een lange tijd vakantie gaan vieren.

  2. loritta

   En zit er ook nog een wachtgeld regeling voor deze oplichter ???
   Het is niet te hopen, maar ja, je weet het maar nooit!

 2. W.H.J. Reiss

  Mark, Bedankt voor hetgeen je gedaan hebt, je was een topper die je maar weinig tegenkomt in het leven !
  Je was de man die de Floriade in Venlo tot grote bloei heeft gebracht.
  In de jaren dat je wethouder was in Venlo was je in jullie Limburg een soort Heiland die zijn weerga niet kende als het om kennis en kennisoverdracht ging !
  Als gedeputeerde van de provincie Limburg heb je iets laten zien waar ze over 100 jaar in dat achtergebleven gebied nog over zullen spreken.
  Zonder jouw uitstraling zou Limburg niet Limburg zijn, maar een miezerig stukje aarde.
  En met je carriere in ogenschouw zullen we je zeer zeker niet vergeten !!!
  Getekend Mark (je vriendje) Rutten !

 3. Two Ravens Black Kettle

  Zo en nu de rest van de VVD-Champagne-socialisten nog. De vleesgeworden Knipmessen van de multinationals en de EUSSR en de gesel van de middenstand.en hardwerkende Nederlanders.

  In mijn omgeving ken ik nog 2 diehard VVD stemmers, ‘diehards’, grootverdieners die nimmer van het pad zullen wijken. Diehards die nog op de VVD zouden stemmen al zou Rutte met een sikkel en halve maan in de Tweede Kamer staan te zwaaien terwijl voor hem de allerlaatste middenstander wordt verzopen door de VVD-apparatsjiks.

 4. W.H.J. Reiss

  Waarde Mark Verhijen,
  Het was een groot genoegen om jouw beleid, je beleidslijnen en je organisatievermogen te mogen aanschouwen.
  Jij was in veler ogen de Held die ons kleine landje ontbeert, de man waar een andere man in zijn stoutste dromen mag naar wensen ! Jij de eenvoud zelve met een charisma die zijn weerga in deze wereld niet eerder heeft getoond. Een tulp, die in bloei staat en waar wij in de toekomst ook nog veel van kunnen verwachten.
  De man waar wij van de VVD van zeggen, hij was Hercules en Spartacus in een en dezelfde persoon. Een half Griekse God en een strijder in een persoon. Je goddelijke aanwezigheid bij vergaderingen. Velen hebben ervan mogen genieten. Wij vragen daarom ook aan jou, Mark, laat ons niet in de steek zoals wij jouw ook niet zullen laten vallen !
  Jij zult altijd onze VVD harten luider doen laten bonzen. Het bonzen was even te heftig, maar over een tijdje gaan wij tezamen met de ‘old boys’ op de oude voet verder !
  Godenzonen zijn Godenzonen en zullen nooit naar de bedelstaf uitgezonden worden. Gij, Mark, gij zijt de man die weet wat waarde is en dat ook kan inschatten.
  Ere wie Ere toekomt, Bedankt Mark Verhijen.
  Getekend, Hans Wiegel.

 5. HenryJoseph

  Hij krijgt toch wel wachtgeld ?

 6. aquarius

  Nou dan is de logische vervolgstap dat ook Halbe Zijlstra en Mark Rutten opstappen .
  Zij vonden het toch allemaal niet zo erg en het was opgeblazen ? Kun je zien hoe er gedacht wordt in die VVD kringen .
  Alleen als ze betrapt zijn en het niet meer kunnen spinnen , dan pas trekken ze zich terug .
  Wat niet weet wat niet deert is dus hun motto !

 7. nogmaals

  De reden dat zijn vvd-vrinden hem uit de weg willen hebben is het feit dat ze door hem misschien wel minder pluchen stoeltjes kunnen krijgen, en dat moet je toch niet willen. Verder hebben ze geen enkele moeite met zijn gedrag, Ze vinden het vooral jammer dat deze affaire zo ‘opgeblazen” wordt door de media.
  Oh ja, Verheijen zegt zelf hierboven ergens dat hij 16 jaar actief is geweest in de politiek. Dus nooit echt gewerkt om zijn kostje te verdienen, alleen maar 16 jaar gegraaid en gegrabbeld.

 8. Mart

  Weer een laajelichter op gesodemieterd dus, Wie volgd??

 9. Beukman

  Het volgende geval van een politicus die sjoemelt dient zich alweer aan:
  “PVV-politica Marjolein Faber huurde bedrijf van haar zoon in”
  http://goo.gl/HX4bKf

  1. Sjonny

   Dat is leuk. Dominee Gieblabla gaat straks zeggen dat het niet zo erg was van die Faber. Die is geen opligter want ze is van de PVV. Wilder krijg miljoenen uit het buitenland maar is natuurlijk ook geen opligter.

   Mensen word wakker. De PVV is een zootje opligters!!

 10. Primo

  Het bagger smijten is begonnen, het zal het NRC niet wezen…..

  1. Beukman

   @Primo
   Ach, bagger. Het is nogal wiedes dat de krant juist op de vrouw die vorige week nog beweerde “Het maakt niet uit of het om een tientje, 9.000 euro of een ton gaat” een journalist heeft gezet.

   1. Primo

    Faber heeft niets tegen de wet gedaan, de samenwerking is beëindigt, dus wat is nu eigenlijk het probleem?

 11. Beukman

  @Primo
  Faber heeft de schijn van belangenverstrengeling niet vermeden, wat natuurlijk wel had gemoeten. Juist zij.

  1. Sjonny

   Binnen de PVV zijn er veel opligters. Ook kamer leden zijn beschuldigt van opligting. Algemeen bekend. Dus Faber past goed bij die partij.

   Primo vind dat er niets aan de hand is. Het is namelijk PVV en dan zie je het door de vingers.

  2. Primo

   Nee hoor dat had in het geheel niet gemoeten, het is namelijk niet tegen de wet, spijkers op laag water zoeken is precies wat het is.

   1. Sjonny

    Zo leren wij de PVV er kennen. Als onze bruine vrientjes naast het potje piesen mag het wel. Maar o wee als iemand van de PvdA of D66 het doet. Dan gillen wij moord en brand.

    Primo valt dus goed door de mant.

    1. Primo

     Zeg Sjonny, moet jij niet eens wat nuttigs doen, de rugharen van je moeder vlechten ofzo…..

     1. Sjonny

      Snap wel dat pislink bent. Voor de vrientjes van Wilders is dit natuurlijk kei lullig.

      Wel LOL!!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.