Na declaratieschandaal Mark Verheijen: VVD keldert in peilingen

Oeps, dat was natuurlijk niet de bedoeling.

De afgelopen maanden is er weinig veranderd in de peilingen. Hier en daar ging er een zeteltje af en kwam er een zeteltje bij, maar over het algemeen komt het hier op neer: de PVV staat steeds weer bovenaan, en de PvdA is op sterven na dood. Maar de corruptie bij de VVD die deze week aan het licht kwam, heeft wel veel invloed gehad op voorkeuren van de kiezer.

Het declaratieschandaal van VVD-Kamerlid Mark Verheijen, de vergoelijkende reacties van de lokale VVD – álle VVD’ers zijn integer – en van premier Mark Rutte op het schandaal – “het is behoorlijk opgeblazen” – heeft bijzonder slecht uitgepakt voor de liberalen. Volgens de peiling van Maurice de Hond verliest de VVD in één klap twee zetels. De peiler meldt:

Hoewel we over het geheel gezien al meer dan 2 maanden in een behoorlijk stabiele electorale periode zitten, daalt de VVD deze week 2 zetels. Dit is onder invloed van de publiciteit rondom de declaraties van kamerlid Verheijen. Ook de PvdA verzwakt electoraal, maar kan haast niet veel meer wegzakken (-1 naar 11). CDA, SP en Partij voor de Dieren gaan er 1 vooruit.

De beslissing van de VVD om Verheijen niet naar huis te sturen, wordt steeds onbegrijpelijker. De volledige peiling ziet er zo uit:

peilingdehond

Uit de peiling blijkt verder dat 63 procent van de VVD-kiezers uit 2012 de VVD een kans wil geven bij de verkiezingen. Oftewel: bijna 40 procent van die kiezers is niet meer van plan om VVD te gaan stemmen bij de volgende verkiezingen. Dat heeft niet alleen met het declaratieschandaal te maken, maar ook met het beleid van de VVD in het kabinet: belastingverhogingen, belastingverhogingen en nog eens belastingverhogingen.

Verschillende VVD’ers hebben de afgelopen dagen tegen mij gezegd dat ze juist hun verantwoordelijkheid nemen, in tegenstelling tot de andere partijen. Dat hoort als je de grootste partij bent, zeggen ze dan. Ik vind het verhogen van de belastingen en het laten aanblijven van een Kamerlid dat onterecht duizenden euro’s heeft gedeclareerd niet bepaald getuigen van het nemen van verantwoordelijkheid. Integendeel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

53 reacties

 1. tonzwart

  Dat VVD beleid is niet verantwoordelijkheid nemen, maar het uitvoeren van de PvdA agenda om zo lang mogelijk op het pluche te kunnen blijven zitten.

 2. arie_jansz

  Want? Noem eens een voorbeeld?

  En kom niet met “nivelleren” aanzetten…

  Waarschijnlijk stemde je altijd op die club van oplichters en mooie praatjes vertellers?

  1. nogmaals

   @ arie,
   waarom mag hij niet met nivelleren komen aanzetten
   ik dacht dat jij daar toch wel een fan van was.

 3. The Fox

  Mooi. Belastingverhogingen waren “nodig” om de staatsfinancien op orde te brengen. De werkelijkheid is dat na historische verhogingen (die voor het eerst in jaren ook de middenklasse raken) er nog steeds een tekort is. Kortom waar blijft ons belastinggeld?

  Verder heeft dit kabinet enorme schade toegebracht aan de economie. De combinatie van toegepaste psychologie en belastingverhogingen heeft Nederland nog steeds niet sterker gemaakt. Nog sterker de claim dat een grotere overheid een economie sterker maakt is typisch marxistisch.

  De winnaar is de PvdA met een grotere groep afhankelijken. De PvdA heeft blijkbaar een communicatieprobleem of in werkelijkheid had ze teveel kiezers in de middenklasse, die nu de ware aard van deze club doorzien hebben.

  Ten slotte. De crisis begon in 2008 en duurt maar voort omdat we een nieuwe goudstandaard (de euro) hebben ingevoerd.

 4. Dennis_WSPK

  Mooi zo ! De neo-liberale zakkenvullers en pleitbezorgers voor de rijken mogen van mij zo snel mogelijk terug naar waar de thuishoren : de oppositie. Evenals de landverraders van de PvdA en ook die zijn hard op weg !

  Jammer dat het CDA toch weer wat stijgt. Deze “rentmeesterpartij” heeft sinds haar oprichting begin jaren 80 met hun eindeloze bezuinigingen op politie en justitie het land aardig wat schade berokkend.

  De groei van de nix-partij D66 is ook geen fijn vooruitzicht. Sloper en landverrader Pechtold zal ons land doen aansluiten in de rij van Brussel-getrouwde armenhuizen.

 5. Jacobus

  Frank heeft heldere kritiek op het economische beleid van dit Kabinet maar is helaas wat minder helder over het beleid dat hij dan wel zou willen zien en welke partij dat dichterbij zou kunnen brengen.

  1. Dennis_WSPK

   De PVV en zelfs de SP.

   1. Jacobus

    @ Dennis,

    En welke coalitie had je dan in beeld: een Regering van SP en PVV onder leiding van Emile Roemer?

    1. Daniel

     Geert Wilders wil veel, maar niet alléén regeren en samen met een andere partij ook niet. Want dan moet hij uitleggen dat een partijprogramma iets anders is dan een regeerakkoord.
     Een partijprogramma is er voor de achterban en anders nergens voor beste Jacobus, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen.
     Ik heb respect voor elke partij die verantwoordelijkheid durft te nemen en uit weet te leggen dat regeren niet het partijprogramma uitvoeren betekent.
     Helaas zal Geert altijd aan de zijlijn blijven staan, want doet hij mee is zijn mooie verhaal over en uit.

     1. Jacobus

      @ Daniel,

      Wilders deed eens mee maar liep vervolgens laf weg toe het aankwam op het nemen van verantwoordelijkheid voor minder prettige maar noodzakelijke maatregelen.
      Vanaf dat moment is voor iedereen duidelijk dat Wilders eigenlijk niet tot meer in staat is dan poep roepen in de oppositie. Om die reden is de uitslag van de verkiezingen feitelijk irrelevant, tenzij hij meer dan 50 zetels of daaromtrent haalt. Niemand houdt dat voor mogelijk.

     2. nogmaals

      @daniel,
      Je hebt het over “Wilders wil…” maar hoe weet je zoiets als Wilders dat niet zelf heeft gezegd of geschreven.
      Of heb je het voor elkaar gekregen om bij Geert Wilders een gedachtenlees-chip met zendertje te implanteren?.

    2. -Harry

     Je bent een echte leugenaar Jacobus . 12.47.
     En dat is niet de eerste keer dat dat onder je neus gewreven wordt .
     Maar wat wil je ook als je gelieerd bent aan het taqiyya gepeupel .

     Het CDA heeft het de PVV onmogelijk gemaakt om akkoord te gaan en die hebben dat wegens interne problemen met linkse en rechtse stromingen binnen hun gelederen bewerkstelligd .
     Het is je bij herhaling verteld , maar jouw leugen past beter in je eigen straatje .
     Binnen het CDA vonden velen hun eigen Verhagen ook een rioolrat !

     De mentaliteit van Rutte , daar hoeven we helemaal niet over te praten , dat weten we inmiddels , het is een laffe landverrader die er enkel voor zichzelf zit !
     En beslist niet omdat het zo’n eer is om ” het land te dienen ” .
     Of ” tot dit hoge ambt geroepen ” .
     Bullshit !

     Wie herinnert zich niet de uitspraak van Rutte : “ik ga dat partijtje van jou helemaal slopen ” of woorden van die strekking , tegen Wilders ?

     D’as voorlopig goed mislukt !

     In de peiling van de Hond is ie net zo groot als de VVD en pvda SAMEN !

     En Wilders had vorige keer mee willen regeren , maar dat werd hem door diezelfde vrome kloten van het CDA ontzegd .
     Vandaar dat ie die gedoogrol geaccepteerd had , om toch maar mee te kunnen doen .
     Maak je dus ook maar geen illusies dat ie liever aan de kant blijft staan , ik ken een aantal PVV kamerleden en die staan te trappelen als het zo ver is !

     1. Jacobus

      @ Harry,

      De chronologie van de gebeurtenissen laat geen andere conclusie toe dat Wilders terugdeinsde voor de electorale consequenties op de noodzakelijke bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid. CDA en VVD zagen in dat die onvermijdelijk waren en gen econoom zal dat ontkennen.
      Wilder liet deze moeilijke maatregelen liever door anderen opknappen zodat hij daar vanuit de oppositie comfortabel op kon schelden.

      http://www.nu.nl/politiek/2792728/chronologie-kabinetscrisis.html

  2. arie_jansz

   Ik heb het helemaal gehad met deze Frank….
   Helemaal na een vreselijke opmerking op http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/02/deense-politie-schiet-dader-terreuraanslagen-kopenhagen-dood/#comment-485441

   Als je het toestaat als schrijver, moderator dat je ook maar de kinderen moet laten afmaken….

   1. luis_indepels

    Welke vreselijke opmerking bedoelt u? Dat F. Verhoef weinig sympathie kan opbrengen voor een islamitische moordenaar die door de politie is doodgeschoten? Lijkt me toch een beetje het risico van het vak. Ik kan ook weinig sympathie opbrengen voor cartoonisten doders en hals-afsnijders die de islam aanhangen.

   2. nogmaals

    Ik heb geen enkele vreselijke opmerking van Frank gelezen. Maar misschien dat een islamiet anders leest dan een weldenkende Nederlander.
    Misschien moet arie beginnen met het van links naar rechts lezen bijvoorbeeld.

    Als je een frequent bezoeker van dds iets moet uitleggen inzake de trappen van vergelijking dan is dat heel eenvoudig:
    waanzinnig, waanzinniger, arie_jansz

 6. Willie.F

  Corruptie is niet slecht in de ogen van de VVD als je betrapt wordt het maar terugbetaalt. Het is dan ook onzin in hun ogen om die dingen op te blazen. Eigenlijk is er gewoon niets aan de hand.

  1. DeManVanIngrid

   Inderdaad..doorlopen mensen.. NIETS te zien….

 7. HenryJoseph

  Kijk ‘m eens onschuldig kijken!

 8. tonzwart

  @ arie_jansz

  “Want? Noem eens een voorbeeld?

  En kom niet met “nivelleren” aanzetten…

  Waarschijnlijk stemde je altijd op die club van oplichters en mooie praatjes vertellers?”

  Voorbeeld: het instandhouden van de OWSm
  Het nivelleren
  De voortdurende belastingverhogingen
  Het volplempen van het land met windmolens.

  Ja, heel lang geleden heb ik VVD gestemd.
  Nu nieirt meer en nooit meer en al helmaal niet op linkse partijen.

  1. luis_indepels

   Ik zie niet waarom nivelleren niet genoemd mag worden. De PvdA vind het een feestje maar de VVD faciliteert het.
   Het hardwerkende stemvee komt er nu massaal achter dat zowel de PvdA als de VVD niet voor hen opkomt.

 9. DeKadt

  PVV slechts op 29? Hahaha!. Welterusten De Hond.

  1. Jacobus

   @ De Kadt,

   Ik verwacht inderdaad niet dat de PVV dat in de verkiezingen ook daadwerkelijk zal halen. De PVV-aanhang is politiek zwak betrokken en komt vaak slecht op. De schandalen die we de komende maand zullen zien als de kandidatenlijsten van de PVV bekend worden zullen de partij mogelijk verder schaden.

   1. Noordermiede

    De PVV-kandidaten voor de PS zijn bekend en idem voor de Eerste Kamer. De linkse media is druk bezig met behulp van het gajes en krakers van extreem links, de PVV kandidaten te bedreigen met huisbezoek, broodroof en terreur zoals 4 jaar geleden in Friesland en diverse andere provincies. Vergeleken met de geurende corruptie zaken, valse declaraties, vriendjespolitiek en nepotisme van de gevestigde partijen, zijn de PVV-Kamer en Statenleden slechts Amsterdamse lieverdjes.

    1. Jacobus

     Omdat het zulke lieverdjes zijn zullen ze wel het collectieve spreekverbod opgelegd gekregen hebben:

     http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/spreekverbod-pvv-wekt-woede-1.2299520

     1. Noordermiede

      Volgens Marjolein Faber PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer en spreekbuis van Geert Wilders. Zij is tevens PVV-lijstrekker in Gelderland, en heel verstandig is er voor één woordvoerder per provincie gekozen om de lijsttrekker zoveel mogelijk bekendheid te geven. Uiteraard tot ongenoegen van de linkse media en corrupte PvdA-lijsttrekker Co Verdaas in Gelderland, die binnen een maand moest aftreden als staatssecretaris in Rutte 2 vanwege het PVV rapport over zijn graaitalenten.
      Tenslotte een Gelderse peiling van Maurice de Hond onder 500 Gelderlanders, het CDA op 9 zetels gevolgd door de PVV en D66 met elk 8. De VVD, nu met 11 zetels is de grootste verliezer en zakt naar 6. Ook de PvdA wacht een fors verlies van 9 naar 5.

     2. Jacobus

      Ik denk dat het spreekverbod (hioe democratisch is een partij waarin kandidaten een spreekverbod opgelegd krijgen) tot doel heeft te voorkomen dat de gelukzoekers die op de kandidatenlijsten zijn geplaatst hun hart laten spreken. Dat zal dan namelijk rel na rel veroorzaken.

 10. Gerard Boerma

  Peanuts die paar onbenullige declaraties. Maar dit gaat alle perken te buiten! … Niet alleen dat het niet te pas komt, maar deze laster richting Mark Verheijen is zelfs stuitend! Kortom pure karaktermoord om niets.

  1. Avander

   Voor karaktermoord moet je wel een karakter bezitten Gerard. En met karakter bedoel ik dan dat je als meevreter uit de ruif goed in de gaten houdt wat je toekomt en waar dat niet het geval is.

  2. nogmaals

   Voor de gemoedrust van sommigen is het beter om uit te leggen dat je het ironisch bedoelde

   1. Gerard Boerma

    Ik dacht het niet. Wat is er mis met het declareren van een paar goede jenevers of een restaurant rekening in ruil voor geleverde efforts?

    1. nogmaals

     @ boerma
     Jij lijkt zelf ook wel zo’n vvd-graaiertje !
     Hopelijk doe je dit dan net zo debiel als het reageren hier, en wordt je snel betrapt !
     Ik zal het pek en veren vast klaarzetten !

 11. Dennis_WSPK

  @Jacobus

  Wilders liep niet laf weg maar wilde niet langer meewerken aan het asociale neoliberale beleid van Rutte en zijn medeschurken als Kamp en Te Krom.
  Hij had groot gelijk dat hij de stekker er uit trok. Dat was 100 % in het belang van de gewone mensen en daar zitten politici toch altijd nog voor, ook al zijn de meeste regenten dat allang vergeten.

  Het beste zou het zijn als de PVV 76 zetels behaalt maar dat is helaas in ons tot op het bot verdeelde landje niet realistisch. Met de SP samen is helemaal niet zo raar. Beide partijen behoren niet tot de verrotte elite en hebben doorgaans de sociale belangen van de gewone burger op het oog en geen partijbelangen en lobbygroep-belangen.

  1. Jacobus

   Dus je ziet wel brood in een coalitie van SP en PVV?

 12. Noordermiede

  De PVV is een sociale Doorbraakpartij (bron: Meindert Fennema in de Volkskrant) met conservatieve geluiden van links en rechts. Kortom de Vrijheidspartij van Geert Wilders is de enige echte Middenpartij van het land zoals bij vader en zoon Drees. Het PVV kiezers potentieel is 24 tot 30 procent van het electoraat en hoogopgeleid 12 procent (bron: Peil.nl).Vandaar de onzindelijke hetze campagnes tegen de PVV en Geert Wilders door de valse extreem linkse en liberale spindocters voor de gevestigde partijen en elite.

  1. Jacobus

   De kwalificatie hoogopgeleid klopt in elk geval niet, in elk geval niet in relatie met andere partijen.

   http://stukroodvlees.nl/populisme/wie-zijn-henk-en-ingrid-eigenlijk/

   1. TijlUilenspiegel

    @Jacobus 15 februari 2015 at 16:46

    Een link naar een artikel wat een NKO uit 2010 gebruikt. Het is nu 2015.

    En wat is toch uw obsessie voor wat betreft hoogopgeleiden?

    1. Jacobus

     Zijn er na 2010 veel hoogopgeleiden toegestroomd naar de PVV?

     Het is geen obsessie (het is algemeen bekend dat de PVV relatief veel laagopgeleiden en politiek zwak betrokken mensen trekt) maar ik reageerde op een opmerking op dat punt van Noordermiede.

   2. -Harry

    Je hebt nu kunnen zien wat die volgens jou “hoogopgeleiden” zoals de pindakaasverkoper Rutte er van gebakken heeft , Jacobus .
    We zijn als land haast failliet .
    Ik zou als ondernemer geen oog dicht doen als mijn bedrijf er zo slecht voor stond !

    Geef mij maar een stel mensen die geslaagd zijn als ondernemer of voortrekkers in een andere setting om dit soort landverkwanselaars te vervangen .

    We hadden een geweldige vent , Fortuyn , maar die is zoals je weet door een andere linkse idioot op een laffe manier vermoord !

    Die was hoogopgeleid , welbespraakt en tegen het linkse tuig opgewassen .
    Alleen niet tegen linkse kogels .
    Voelt dat nou niet ongemakkelijk , om bij dat geteisem te horen ?

    1. Jacobus

     Ik heb niet de waarneming dat ons land haast failliet is. Waarop baseert u die opmerkelijke uitspraak?

     1. Willie.F

      Met 500 miljard stadsschuld, zo 30000 Euro schuld voor iedere inwoner en daarbij nog 600 miljard hypotheek schuld weet ik niet welke indruk jij hebt.

     2. Jacobus

      Wat bedoelt u met stadsschuld?

     3. cmsuijkerbuijk

      @Jacobus
      15 februari 2015 at 17:51
      Maar jij bent dan ook ziende blind en horende doof.

     4. Willie.F

      Jodocus
      Sorry van dat typfoutje, moest staatsschuld zijn.Maar dat weet jij wel taalkundig ratje.

     5. Jacobus

      @WillyF,

      De staatsschuld betreft schulden van Nederlanders aan elkaar. Dat geldt ook voor de hypotheekschulden. In combinatie met een torenhoog overschot op onze nationale betalingsbalans kun je met de beste wil zelfs niet over het risico van een nationaal faillissement spreken.

   3. nogmaals

    Ik sta niet direct te trappelen om de SP te laten mee-regeren, maar als het de enige manier is om ons land te bevrijden van de policor-schoften waar wij nu onder lijden, dan moet dat maar. Soms moet je nu eenmaal kiezen voor het minst kwade.

    Overigens eerst maar eens afwachten wat de resultaten zijn van de a.s. verkiezingen, en die van de daarop volgende verkiezingen van de 2e kamer.

    1. nogmaals

     Jacobus schreef hierboven om 19:51 het volgende aan @WillyF,

     “De staatsschuld betreft schulden van Nederlanders aan elkaar. Dat geldt ook voor de hypotheekschulden. In combinatie met een torenhoog overschot op onze nationale betalingsbalans kun je met de beste wil zelfs niet over het risico van een nationaal faillissement spreken”

     Er zijn maar weinig zaken (afgezien van punten en komma’s) waar Jacobus verstand van heeft, maar van economie heeft hij inderdaad de ballen verstand ! Maar dat belet onze Jacobus niet om onzin neer te plempen als het hem zo uitkomt.

     Nederland heeft een staatsschuld die momenteel ca 500.000.000.000 euro bedraagt !
     Dat bedrag is ontstaan doordat we elk jaar, vooral in het buitenland,geld lenen om rond te komen. Het geleende geld wordt gebruikt om de islaminvasie van te bekostigen, de EU (denk aan Griekenland), om de binnengekomen islamieten te pamperen, de zieligheidsindustrie, allerlei subsidies aan policor instituten, banken overeind te houden, zodat politici daar leuke baantjes kunnen krijgen.
     En noem maar op.
     Bijna niets van dit geleende geld wordt gebruikt ten nutte van de belastingbetalende bevolking die volledig garant staat voor deze giga-schuld.
     En dat gelul van Jacobus over ons torenhoog overschot op de betalingsbalans heeft betrekking op een bedrag van luttele procenten van onze schuld. We kunnen er momenteel maar amper de rente op onze staatsschuld van betalen omdat die zo laag staat.

     1. Jacobus

      Kun je deze bijdrage onderbouwen met een bron? Ik ben daar bijzonder nieuwsgierig naar.

 13. RvRavenstijn

  De PVV samen met de SP lijkt me uiteindelijk minder slecht voor Nederland dan een potpourrie uit de gevestigde kliek welke ons land “uitverkocht en verraden” heeft.

  De PvdA, CDA, Gl en verder links zijn altijd vernietigend geweest voor dit eens zo fraaie land, de VVD is zover van het padje af, dat daar ook weinig opbouw meer van is te verwachten de komende jaren — D66 is reeds 49 jaar veel geblèr ( geblaat zo U wilt ) maar weinig wol en is in zijn huidige zetting met kereltje P. ’t ergste wat een land kan overkomen.

  Een Islam kritisch bestuur is waar we om zitten te gillen, geen Moslim knuffelaars zoals de overigen !!

 14. Pieter V

  @Jacobus 15 februari 2015 at 18:20

  “Wat bedoelt u met stadsschuld?”

  Krijg je daar nou lekker een stijve van?
  Misschien heb ik het mis en ben je werkelijk te achterlijk om te snappen wat er bedoeld werd.
  Man wat ben je toch een ongelooflijk misselijk stuk vreten.

  1. Jacobus

   Zou u niet eens moeten proberen uw fatsoen te houden? Dit is wel heel erg grof.

 15. nogmaals

  @Jacobus
  Ik ga geen bron geven inzake mijn bijdrage van 22:47
  Iedereen met een beetje kennis van economie en gezond verstand weet dit.
  En ik heb nu geen tijd en zin om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen.
  Volkomen zinloos trouwens bij iemand die zo weinig verstand van economie heeft dat hij niet eens begrijpt dat stadsschuld een typefoutje is, waar staatsschuld wordt bedoeld, Iets van parels en varkens !

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.