Na declaratieschandaal Mark Verheijen: VVD keldert in peilingen

Geen categoriefeb 15 2015, 11:00
Oeps, dat was natuurlijk niet de bedoeling.
De afgelopen maanden is er weinig veranderd in de peilingen. Hier en daar ging er een zeteltje af en kwam er een zeteltje bij, maar over het algemeen komt het hier op neer: de PVV staat steeds weer bovenaan, en de PvdA is op sterven na dood. Maar de corruptie bij de VVD die deze week aan het licht kwam, heeft wel veel invloed gehad op voorkeuren van de kiezer.
Het declaratieschandaal van VVD-Kamerlid Mark Verheijen, de vergoelijkende reacties van de lokale VVD - álle VVD'ers zijn integer - en van premier Mark Rutte op het schandaal - "het is behoorlijk opgeblazen" - heeft bijzonder slecht uitgepakt voor de liberalen. Volgens de peiling van Maurice de Hond verliest de VVD in één klap twee zetels. De peiler meldt:
Hoewel we over het geheel gezien al meer dan 2 maanden in een behoorlijk stabiele electorale periode zitten, daalt de VVD deze week 2 zetels. Dit is onder invloed van de publiciteit rondom de declaraties van kamerlid Verheijen. Ook de PvdA verzwakt electoraal, maar kan haast niet veel meer wegzakken (-1 naar 11). CDA, SP en Partij voor de Dieren gaan er 1 vooruit.
De beslissing van de VVD om Verheijen niet naar huis te sturen, wordt steeds onbegrijpelijker. De volledige peiling ziet er zo uit:
peilingdehond
Uit de peiling blijkt verder dat 63 procent van de VVD-kiezers uit 2012 de VVD een kans wil geven bij de verkiezingen. Oftewel: bijna 40 procent van die kiezers is niet meer van plan om VVD te gaan stemmen bij de volgende verkiezingen. Dat heeft niet alleen met het declaratieschandaal te maken, maar ook met het beleid van de VVD in het kabinet: belastingverhogingen, belastingverhogingen en nog eens belastingverhogingen.
Verschillende VVD'ers hebben de afgelopen dagen tegen mij gezegd dat ze juist hun verantwoordelijkheid nemen, in tegenstelling tot de andere partijen. Dat hoort als je de grootste partij bent, zeggen ze dan. Ik vind het verhogen van de belastingen en het laten aanblijven van een Kamerlid dat onterecht duizenden euro's heeft gedeclareerd niet bepaald getuigen van het nemen van verantwoordelijkheid. Integendeel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten