Ook nog mogelijk na verkiezingen: Rutte dumpt PvdA en blijft premier

Geen categoriefeb 13 2015, 12:00
Ja, dat kan zomaar gebeuren na de verkiezingen van 18 maart.
Eerlijk is eerlijk: heel waarschijnlijk is dit scenario niet, maar niets is onmogelijk in de politiek en premier Rutte kennende wil hij niets liever dan premier blijven. Ik zal uitleggen wat ik bedoel. Ik las vanochtend in de Volkskrant een artikel over het gasdebat van gisteren. Mijn oog viel op dit zinnetje aan het eind van het artikel:
In juli is de nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd, dan weet het kabinet hoe stevig het nog te paard zit en weet de VVD of de PvdA nog een stabiele, aantrekkelijke coalitiepartner is - en ook of zich met CDA en D66 wellicht aantrekkelijker partners aandienen.
Als we naar de stembus zijn geweest op 18 maart weten we al min of meer hoe de samenstelling van de Eerste Kamer eruit komt te zien. De leden van de Provinciale Staten bepalen in mei wie er in de Eerste Kamer komen, en vanaf juli zit er definitief een nieuwe Eerste Kamer. Als VVD en PvdA samen geen meerderheid halen, zelfs niet met de drie gedoogpartijen erbij, dan is het over en uit voor Rutte II.
Dat betekent niet dat de premier automatisch nieuwe verkiezingen hoeft uit te schrijven. Integendeel. Hij zou zijn ronduit onbetrouwbare coalitiegenoot kunnen dumpen - Samsom hangt na 18 maart in de touwen en de partij gaat op zoek naar een vervanger - en verder kunnen regeren met een nieuwe brede coalitie van, let op, VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks die straks wél een meerderheid hebben in de senaat. Zij hebben samen 75 zetels in de Tweede Kamer, samen met gedoogsteun van de SGP zelfs 78 zetels.
Nogmaals, erg waarschijnlijk is het niet. Maar de VVD heeft de afgelopen jaren bijna niets bereikt. Met een kabinet zonder de PvdA erin zou er tenminste iets meer zichtbaar worden van de VVD-agenda. Wat mij betreft is een derde kabinet-Rutte zonder tussentijdse verkiezingen geen optie, omdat ik vind dat de kiezer zich moet kunnen uitspreken over het wanbeleid van de afgelopen jaren, maar ik denk wel dat zo'n kabinet voor de VVD-kiezer aantrekkelijker is dan het linkse nivelleringskabinet dat er nu zit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten