PvdA is totaal onbetrouwbare coalitiegenoot

Tijd voor de VVD om de stekker uit het kabinet te trekken.

Eric Vrijsen heeft een prima artikel geschreven voor Elsevier waarin hij uitlegt dat het zorgfiasco in de Eerste Kamer een teken aan de wand is dat de VVD niet langer kan vertrouwen op de PvdA. In iedere coalitie gaat weleens iets mis, maar bij de PvdA is er sprake van chronische problemen.

Dat drie PvdA-senatoren de Zorgwet van minister Schippers blokkeerden, is een nieuw bewijs dat niemand de baas is bij de PvdA. Elke coalitie kent weleens een bedrijfsongeval, maar dit is veel ernstiger.

Het kabinet kan de geleden schade maar op enkele manieren ongedaan proberen te maken. Jammer genoeg is de burger daar het dupe van; zogenaamd degene die de PvdA graag wil beschermen:

De coalitie zal het gat over de ruggen van de verzekerden proberen te repareren: eigen bijdragen voor geneeskundige hulp; minder behandelingen worden vergoed; het eigen risico moet verder omhoog.

Op zich leuk bedacht als dit inderdaad de weg is die het kabinet wil behandelen, maar het lost feitelijk niets op. De PvdA is nu namelijk volstrekt onbetrouwbaar en ook nog eens ongeloofwaardig. Er waren politieke afspraken gemaakt tussen beide coalitiepartijen; het zorgstelstel zou onder handen worden genomen. Nu dat niet gelukt is doordat drie PvdA-senatoren ineens bedachten dat ze ‘principes’ hadden kan de VVD die partij niet meer vertrouwen. De kans is namelijk groot dat recalcitrante leden van die partijen andere wetsvoorstellen waar ze het mee oneens zijn vanaf nu ook weg zullen stemmen. Ze hebben immers al bewezen zich niets aan te trekken van gemaakte deals.

Elke coalitie kent weleens een bedrijfsongeval, maar dit is veel ernstiger. De nederlagenstrategie van de PvdA maakt samenwerken feitelijk onmogelijk.

Er is eenvoudigweg niemand de baas in de PvdA, de partij die bij de eerstvolgende verkiezingen bijna driekwart van zijn kiezers dreigt kwijt te raken.

De situatie is nu al erg, maar wacht maar eens tot de PvdA een enorme nederlaag lijdt bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en daarmee voor de Eerste Kamer.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Duidelijk: PvdA die, nét zoals de PVV onbetrouwbaarheid wordt verweten, dus nóóit meer in een kabinet! Prachtig. Het clubje “onbetrouwbaren” wordt groter en groter. Leden zijn inmiddels: D66, PVV, PvdA en wie volgt!
  Alleen is het wel gek, dat dat “Nooit meer meedoen, want onbetrouwbaar”, nu niet wordt geopperd, en schijnbaar exclusief geldt voor de PVV!
  Hypocriete bende!

  1. Limburgse Kuifje

   Tot die onbetrouwbare partijen mag je het CDA ook rekenen. Balkenende zei toentertijd dat hij en zijn partij nooit, maar dan ook nooit meer met de Pvda zouden samen regeren. Wedden dat als de situatie zich voordoet dat ze mogen regeren ze gewoon samen met de pvda in een coalitie stappen? Ze zijn allemaal onbetrouwbaar en het minste nog wel de PVV, die heb ik eigenlijk daar niet op weten te betrappen.

 2. joga

  That’s the way it goes, Michael. Ben het volledig eens met deze analyse. Zoals ik al eerder aangaf bij “Crisis! Valt ’t kabinet?
  Rutte zou wel echt gek zijn, wanneer hij deze kans voor open doel (terugkrijgen van een aantal kiezers) laat liggen. Hij is dan echt geen knip voor zijn neus waard en doet zijn bijnaam rubberen Rutte alle eer aan.
  Voor mij mogen beide partijen trouwens volledig door het ijs zakken, want daar hebben ze allebei (ongewild) maar door eigen belang (pluche) flink hun best voor gedaan.
  Hit ‘m up, move’m out. Let’s do it!

 3. halo1

  Al het gejubel en gejuich heeft weinig zin want er is geen alternatief…. alleen een PVV-51%..en dat zit er echt niet in.

 4. Phoenix

  Tja zeg, stel je eens voor dat je zonder last zou stemmen en je eigen geweten zou kunnen volgen, dat zou toch een schande zijn, nietwaar? Kadaverdiscipline, daar moeten we het van hebben! De Eerste Kamer moet er toch alleen voor spekman en bonen bijzitten? Wat de Tweede Kamer bekokstooft, daar mag absoluut niet meer aan getornd worden, hoor!

  1. Frits B

   De kwestie is natuurlijk wel dat de Eerste Kamer niet een mening behoort te hebben over de inhoud van een wet, alleen over de legale juistheid en uitvoerbaarheid. Ik begrijp de ophef niet helemaal. De wet is afgekeurd door de Eerste Kamer, de Tweede Kamer kan hem ongewijzigd opnieuw aannemen en opnieuw naar de Eerste Kamer sturen. In dat geval moet de Eerste Kamer hem goedkeuren. Duurt wat langer, dus de wet gaat wat later in.

 5. Staphylocoque

  “Er waren politieke afspraken gemaakt tussen beide coalitiepartijen; het zorgstelstel zou onder handen worden genomen. ”

  In de Tweede Kamer ja, maar niet in de Eerste Kamer. Dat dit akkoord nu gesneuveld is toont het nut van de Eerste Kamer en logenstraft Halbe Zijlstra’s kletspraat omtrent het afschaffen van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer stemt niet klakkeloos mee met de Tweede Kamer en dat is nu juist de bedoeling van de Eerste Kamer. De stemmingsuitslagen zijn dus niet altijd naar de zin van het kabinet, jammer dan.

  1. Laetitia

   Dit is een gewone wraakaktie van die drie. Wel toevallig dat ze geen van drieeen op een verkiesbare plaats staan bij de provinciale verkiezingen!!!
   Dit is zo’n vuile politiek!!!

   1. Staphylocoque

    Flauwekul, Duivesteijn is ernstig ziek, die kwam sowieso al niet terug.

 6. reageerbuis

  @Suijkerbuijk
  Daarbij komt nog dat de val van Rutte niet door de opstelling van de PVV is veroorzaakt, maar door de onbetrouwbaarheid van het CDA dat hoe dan ook wilde vasthouden aan het budget van ontwikkelingssamenwerking. Zodoende werd de PVV gedwongen er een punt achter te zetten.

 7. josef kuijpers

  Het door toedoen van de PvdA ontstane tekort ad 1 miljard, moet gecompenseerd worden met een uitgave te schrappen waar de PvdA zo prat op gaat: Ontwikkelingshulp.

 8. lic

  Het gaat er mij meer om hoe betrouwbaar een partij is om op te stemmen.

 9. RvRavenstijn

  Rutte zal echt de stekker er niet uittrekken —
  dat premierschap bevalt dit politieke brekebeentje wel.

  Zo eens in de honderd jaar levert de VVD de premier, de kans dat Rutte weer in ’t torentje komt
  bij verkiezingen is nul !!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.