'Einde kabinet is in zicht'

'Einde kabinet is in zicht'

Volgens RTL Nieuws hangt het voortbestaan van Rutte II aan een zijden draadje.

Parlementair-verslaggever Jos Heymans, van RTL Nieuws, laat weten dat het einde van het kabinet in zicht lijkt. Volgens de oudgediende heeft het er namelijk alle schijn van dat de drie dissidente PvdA-senatoren weigeren om water bij de wijn te doen. In dat geval heeft de VVD achter de schermen al duidelijk gemaakt wat er gebeurt: de stekker wordt uit het kabinet getrokken en we gaan op naar nieuwe verkiezingen.

De stemming had uitgesteld kunnen worden voor nader overleg met de dissidenten. Die hadden vooraf aangegeven te willen meewerken aan een oplossing. Die kans werd niet geboden; zij vonden dat hun het pistool op de borst werd gezet.

Het gedram van de minister heeft de dissidenten geharnast. Of zoals Guusje ter Horst vannacht zei: “Zolang deze PvdA-fractie er zit, zal dit wetsvoorstel het niet halen”.

Schippers en de andere leden van het kabinet gingen er dus vanuit dat de PvdA-senatoren wel even voor zouden stemmen, ook al konden ze zich misschien niet helemaal vinden in de plannen. Dat blijkt nu een misrekening te zijn van epische proporties. De drie Eerste Kamerleden voelen zich niet gebonden aan de afspraken tussen PvdA en VVD, en doen dus gewoon waar ze zin in hebben. Als dat betekent dat het kabinet mogelijk valt, soit, het zij zo.

Opmerkelijk genoeg zou het voor beide betrokken partijen helemaal niet zo slecht zijn als het kabinet vandaag wordt opgeblazen. Als het er volgend jaar namelijk nog steeds zit gaan beide clubs een verschrikkelijke nederlaag tegemoet bij de Provinciale Statenverkiezingen, die natuurlijk een directe impact hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer. Daar komt bij dat de PvdA'ers niets te verliezen hebben omdat ze nu al weten dat ze na die verkiezingen niet terugkomen in de Senaat. Ze kunnen ervoor kiezen om het kabinet met opgeheven hoofd te laten vallen of om hun tijd uit te dienen en daarna op links bekend te staan als de senatoren die een zogenaamd 'rechts' (ahem, even lachen) kabinet kapotmaakten. De sociaaldemocratische achterban zal hen daardoor in de armen sluiten. Het einde van het kabinet lijkt dus in zicht, maar helaas is het nog te vroeg voor een feestje. Er wordt namelijk nog steeds druk onderhandeld over een mogelijk compromis... Lees verder op pagina 2: ze werken aan een compromis, maar RTL heeft de politieke necrologie van Rutte II alvast klaargezet.

Het goede nieuws is dat het erg lastig wordt voor beide partijen om een deal te sluiten waar iedereen zich in kan vinden. De bezwaren van de dissidenten zijn immers principieel van aard. Dan kun je wel wat kleine wijzigingen doorvoeren, maar als de hoofdgedachte hetzelfde blijft zullen zij niet akkoord gaan.

Niet zo gek dus dat Frits Wester de mening van zijn collega Heymans deelt:

Zij stelt zich hard op. "Zolang deze fractie er zit zal deze wet het niet halen", zei Ter Horst vannacht tegen Wester. Volgens Wester zitten de drie dissidenten er 'behoorlijk geharnast in, net als minister Schippers'. Er wordt druk gezocht naar een oplossing. Volgens Wester een 'smal bruggetje'. "Maar als de drie niet instemmen met de zorgwet, hebben we een dikke kabinetscrisis te pakken."

Een andere politiek verslaggever van RTL laat zelfs al weten op Twitter dat ze de necrologie van Rutte II als grotendeels hebben geschreven. Het kabinet hoeft alleen nog maar te vallen dan kan het hele handeltje online worden gezet:

UPDATE:

Schippers heeft de PvdA een ultimatum gegeven. Kort gezegd komt het neer op her way or the highway.

Update II:

Lodewijk Asscher houdt de moed erin:

We blijven een vinger aan de pols houden. Onze eigen Frank is op het Binnenhof en zal het ongetwijfeld melden als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer