Kamp zwicht onder druk: minder gas tot de zomer

Waar is de ruggengraat van Henk Kamp gebleven?

De ontwikkelingen in de wereld – het oprukken van ISIS, de Russische agressie in Oost-Oekraïne – tonen aan dat we in Nederland veel minder afhankelijk moeten worden van andere landen als het gaat om onze energievoorziening. Gelukkig hebben we heel veel gas zitten in de bodem in Groningen.

Helaas hebben we een minister van Economische Zaken met slappe knieën, die in ieder geval tot aan de zomer minder gas wil winnen in Groningen. Hij gaat dus de lijsttrekker van de lokale VVD achterna, die eerder vandaag zei dat de gaswinning moet worden verlaagd.

Tot 1 juli wordt er minder gas uit de Groningse bodem gehaald. Het kabinet beperkt de gaswinning het eerste halfjaar tot 16,5 miljard kuub gas.

Nieuw onderzoek moet uitwijzen of na de zomer de gaskraan nog verder moet worden dichtgedraaid of dat Kamp durft vast te houden aan de eerder gestelde grens van 39,4 miljard kuub dit jaar. Dit zou helemaal niet zo’n issue zijn geweest als Rene Leegte van de VVD niet in de trein kletste over het manipuleren van de Groningers om zoveel mogelijk gas te kunnen winnen. Dat was hartstikke dom.

Het optreden van Leegte blijkt een keerpunt in deze discussie. Niemand durft nog te zeggen dat we juist meer gas moeten winnen. Niet zodat de PvdA lekker geld kan blijven uitgeven als water, maar zodat de belastingen omlaag kunnen voor burgers en ondernemers. Het dichtdraaien van de gaskraan gaat ons honderden miljoenen, zo niet miljarden euro’s kosten aan inkomsten. Drie keer raden wat het kabinet dan gaat doen. Inderdaad, dan komen er geen échte bezuinigingen, maar dan gaan de lasten gewoon doodleuk wéér omhoog.

Nee, doe mij die extra gaswinning maar. Dat moet uiteraard gebeuren zonder de Groningers te benadelen, maar het is van groot belang dat we onafhankelijker worden in onze energievoorziening én niet weer nieuwe belastingverhogingen voor onze kiezen krijgen.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. CJD

  ‘Nee, doe mij die extra gaswinning maar. Dat moet uiteraard gebeuren zonder de Groningers te benadelen’

  Frank, het is duidelijk dat jij schijt hebt aan de in jouw ogen ‘simpele zielen in Groningen’ . Het zijn maar boeren he?

  Walgelijke opstelling! maar afijn, 1-0 voor de Groningers. Wij zijn een strijdbaar volk!

 2. Gerben

  Nu de kraan in Groningen deels dicht gaat, moeten we elders meer gas winnen. Dan kunnen we niet meer om schaliegas heen en kunnen we het gas in Groningen langer als strategische reserve achter de hand houden.

 3. aquarius

  volgens mij heeft Poetin nog wel wat gas over .
  Als Rutte nu even lief lacht ……

  1. carthago

   Als putin rutte ziet lachen weet hij meteen dat hij belazerd wordt.

 4. G-krul

  Zomaar een vraag van een leek op dat gebied: als we vandaag stoppen met gaswinning in groningen, hoe lang duurt het dan nog voor de bodem daar tot rust is gekomen? Maand? Week? Jaar?

 5. carthago

  Het gas in groningen heeft dan wel veel geld opgeleverd voor de schatkist maar geen invloed gehad op de gasprijs.Die schatkist heeft het er meteen doorheen gejaagd aan megalomane projecten zoals immigratie,ontwikkelingshulp,griekenlandse schulden overnemen en totaal geen reserve mee opgebouwd,noch investeringen mee gedaan,Als groningen straks nog verder de zee in zakt is de schade onherstelbaar,en ook geen inkomsten.Energiewinning is interessant als later niet de rekening alsnog komt.Er zijn zat alternatieven die met de opbrengst van die gasbel gefinancierd hadden kunnen worden.

 6. Joop Klepzijkert

  Na 18 maart is alles anders let maar op, dan gaat de productie omhoog om het verlies te compenseren. Ze geven geen moer om de Martini toren mocht die door de gaswinning omvallen. De VVD weg ermee.

 7. Jasterke

  Wat ’n kiene knakker is het toch die Kamp,
  hij blijft de zaak maar naar de toekomst schuiven
  daar hij toch vreest dat U ‘m uit gaat wuiven,
  want vroeg of laat loopt hij tegen de lamp…
  .
  uiterst geraffineerd speelt hij z’n pokerspel
  en flikt het vriend en vijand niet écht te vervreemden,
  maar in Groningen groeit het aantal haast-ontheemden
  dus trekt Kamp even ingehouden aan de bel…
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 8. Klimaatviool

  We worden niet afhankelijker van Russisch gas door méér gas te winnen in Groningen, in tegendeel! Momenteel wordt meer dan 2x zoveel gas opgepompt als wat we zelf nodig hebben voor verwarming van onze huizen en industrie. De andere helft van de productie wordt geëxporteerd naar het buitenland voor de nodige centen.

  Door nu alleen de langlopende verplichtingen na te komen kan de gasproductie flink teruggeschroefd worden (Groningers blij) en blijft er meer gas beschikbaar voor eigen gebruik in de komende 20-30 jaar.

  Om de lagere aardgasbaten te compenseren zal er flink gesneden moeten worden in de uitgaven van de overheid. Bijv. door bestuursorganen als provincie, eerste kamer en waterschappen op te doeken. En door de te beginnen met het AFBOUWEN van de hypotheekrenteaftrek. Verder kunnen er ontelbare onzinnige subsidies afgeschaft worden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.