Dolle boel: nog drie kwesties op te lossen in nucleaire deal met schurkenstaat Iran

Want Iran is natuurlijk superbetrouwbaar.

President Barack Obama probeert zijn uiterste best te doen om tenminste één ding te bereiken in de acht jaar dat hij straks president van het machtigste land ter wereld is geweest: een nucleaire deal met Iran. En ja, die zit er echt aan te komen (de deadline is aanstaande woensdag, maar die deadline kan natuurlijk weer verschoven worden, als Obama zijn deal maar krijgt). Wel moeten er eerst drie grote kwesties worden opgelost:

Het zou gaan over het opheffen van de VN-sancties en over het opnieuw instellen daarvan in het geval Iran afspraken niet nakomt. Ook is de vraag of Iran over tien jaar nog beperkt moet worden in zijn nucleaire activiteiten.

Is zo’n deal met Iran het nou écht waard? Nee, nee en nog eens nee. Waarom niet? Omdat het Westen Iran niet kan vertrouwen. Als er nu een deal wordt gesloten, dan rolt ayatollah Ali Khamenei over de grond van het lachen. Want dan hebben ze een deal gesloten met de Grote Satan – dat is hoe ze de VS noemen – en dat doen ze alleen als ze het land (en Israël, de Kleine Satan) een loer kunnen draaien. Dat is de reden waarom ze überhaupt meedoen met de onderhandelingen.

Helaas gelooft Obama dat Iran kennelijk wel te vertrouwen is. Of in ieder geval: hij wil het graag geloven, want hij heeft zo drastisch een succesje nodig in het buitenland, na de grote mislukkingen in Syrië, Irak en Oost-Oekraïne. En dat ‘succesje’ gaat ten koste van de veiligheid in de regio, want als Iran nog dichterbij een nucleaire bom komt, dan zal het de balans doen kantelen in het voordeel van Iran (ten opzichte van Saoedi-Arabië, en dat zal het koninkrijk niet pikken) en Israël zal dan met één druk op de knop kunnen worden weggevaagd.

“Dood aan Amerika, dood aan Israël,” wordt dan pas echt een geloofwaardig dreigement. En bedankt, Obama.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. van Urk

  Niets meer aan dit op de feiten gedrukte artikel toe te voegen!

 2. hendrikush

  Zeer zorgelijk.
  Oboema heeft geen plan-B en ook Rusland en het Westen nemen hem niet langer serieus. Een historische flater in de maak.

 3. Swieber

  Obama wil zo graag een buitenlandse “nalatenschap” dat een Iraanse “overloper” die bij de onderhandelingen was betrokken zegt dat Obama voor de Iraniërs onderhandeld om de overige leden over te halen een deal met Iran te sluiten.

  Iranian Defector: ‘U.S. Negotiating Team Mainly There to Speak on Iran’s Behalf’

  “An Iranian journalist writing about the nuclear negotiations between the United States and Iran has defected. In an interview Amir Hossein Motaghi, has some harsh words for his native Iran. He also has a damning indictment of America’s role in the nuclear negotiations.

  “The U.S. negotiating team are mainly there to speak on Iran’s behalf with other members of the 5+1 countries and convince them of a deal,” Motaghi told a TV station after just defecting from the Iranian delegation while abroad for the nuclear talks. The P 5 + 1 is made up of United States, United Kingdom, Russia, China, France, plus Germany.”
  http://www.weeklystandard.com/blogs/iranian-defector-us-negotiating-team-mainly-there-speak-iran-s-behalf_901776.html

 4. Swieber

  En ondertussen voelt Israël en de soennieten de dreiging van Iran die steeds meer invloed vergaard in de regio.

  Als reactie op de komende deal met Iran willen de soennieten nu ook een atoom wapen. Dus deze deal zal leiden tot een nucleaire wapenwedloop in de regio.

  Saudi Arabia says it won’t rule out building nuclear weapons
  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-says-it-wont-rule-out-building-nuclear-weapons-10139229.html

 5. cmsuijkerbuijk

  Ik zie Obama nog wel in de SingSing belanden. Die gaat de volle periode niet afmaken!

 6. nick

  Kan niemand die man tregenhouden?

 7. toetssteen

  @Frank
  Dat was toch die vorige joker, genaamd Ahmadinejad? Dat is een Arabier. De meeste Perzen zijn geen Arabier. Mwah, dat is een lastige.
  Waarom werd Mosaddegh eigenlijk verdreven?

  1. Hans_VS

   AhmadNutJob (Ahmadinejad) was Arabier?!… Dan ben echt fout hoor!…

 8. van Urk

  Verdeel en heers! Ik denk dat Obama zoiets in gedachten heeft door een kweekvijver aan radicaliteit te kweken in het midden oosten, om in het begin de troepen uit Irak te laten terugtrekken om daarna de rebellen en de moslimbroeders tijdens de Arabische lente te steunen, wat voor een logisch vooruitziend oog gaf voor iemand die aan oorlogsgeschiedenis heeft gestudeerd en wist dat dit geen goede zet was geweest en wat we nu ondervonden hebben met het resultaat onder de naam IS! Daarnaast heeft ie de jarenlange Amerikaanse vriendschap met Israel verbroken vanwege de aanval op Gaza op een organisatie die ook door de Amerikanen net zo goed bestempeld waren als terroristisch! En daarna ook nog wat wapenleveringen aan het zenuwachtige soennitisch Arabie die sjiitische aanvallen vreest maar ondertussen tegelijk nog een deal proberen te maken met het Arabische en Israelische grote vijand Sjiitisch Iran! O ja! De stabiliserende banden met oud vijand Rusland moest ook nog even gauw verpest worden om Europa te dwingen om zijn defensiebudgetten op te laten schroeven. Wat dat betreft hebben de Amerikanen dankzij Obama een dubbelagenda en eten ze van twee walletjes voor tja.. welk en wie zijn belangen eigenlijk?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.