Geweldig! Afschaffen lage btw kost 55.000 banen!

Ik bedoel maar: het is het doel van de regering om de economie kapot te maken, toch?

Volgens mij is dat écht zo. Hoe kun je anders verklaren dat Rutte en co. erover nadenken om het lage btw-tarief af te schaffen? Een 2-jarig kind begrijpt nog dat zo’n maatregel je vele tienduizenden banen kost.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft aangegeven de boodschappenkar uit te zonderen van een btw-verhoging, maar de vrije-tijdssector zou dus wel met een hoger tarief geconfronteerd kunnen worden. Nyfer concludeert dat verhoging van de btw de koopkracht uitholt van gepensioneerden en mensen met een laag inkomen.

 

Het gevolg, aldus een onderzoek van onderzoeksinstituut  Nyfer? Er zullen zo’n 55.000 banen verloren gaan. De reden daarvoor laat zich raden, maar ik leg het toch nog maar een keertje uit voor de hoge dames en heren in Den Haag:

Als je de btw (of belastingen in hun algemeenheid) verhoogt moeten bedrijven de prijzen van hun producten/diensten verhogen. Ze moeten namelijk winst maken. Hoe hoger de prijs, hoe minder vraag naar het product/de dienst. Een minder hoge vraag betekent dat bedrijven minder werknemers nodig hebben. Het gevolg: hele volksmassas verliezen hun baan.

Mensen die hun baan verliezen hebben minder geld te besteden en dus daalt de vraag naar eerder genoemde diensten/producten nog verder. Ze hebben daar zelfs een deftige term voor: een vicieuze cirkel.

Als de regering bovenstaande redenering niet begrijpt zijn alle ministers en staatssecretarissen van Rutte II volstrekt incompetent. En als ze dat wél doen – als ze precies begrijpen wat ik bedoel maar het idee om de lage btw af te schaffen alsnog serieus nemen – zijn ze bijna crimineel bezig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  De VVD heeft een diepe minachting voor middenstanders en de hardwerkende Nederlanders. Een diepe, diepe minachting. Anders valt hun haatcampagne tegen deze groepen niet te verklaren.

  En nog zijn er mensen die op deze destructieve belastinggeile clique blijven stemmen ?
  Zoveel multi multi millionairs en topmannen van multinationals zijn er toch helemaal niet ?
  Dus wie zijn die lui ?

 2. Bart

  Helaas zijn er nogal wat naieve mensen in Nederland die de schuld leggen bij de samenwerking met de pvda en denken dat ze in een volgend kabinet zonder pvda een echte vvd te zien krijgen.

 3. Twan 21

  Nog een reden om in Duitsland de boodschappen te gaan/blijven doen.

 4. Ni28

  Zo simpel is het uitleg over verhoging van belastingen. De VVD zou het moeten weten maar om in de pluche te kunnen blijven zullen zij een cadeautje aan PvdA geven die niets liever ziet dan dat wij allemaal onze geld aan hun inleveren om de bodemloze putten in de wereld te kunnen vullen.
  Hersenloze monsters in Den Haag.

 5. carthago

  De vvd is helemaal geen ondernemers partij, ook nooit geweest. Ze hebben zich altijd alleen maar afgezet tegen socialisme maar nooit een alternatief gegeven. Zalm bijvoorbeeld is jarenlang ministertje geweest en kijk eens hoe hij bijvoorbeeld de huizenbezitters kapotbelast heeft,ook de btw heeft verdubbeld, tarieven heeft verhoogd, bonussen gegarandeerd enz.enz.
  Gij ook wiegel, inmiddels hoofdman van de zorgoligarchen.

 6. maxime15

  Het wordt nu echt eens tijd dat falende politici zich moeten verantwoorden voor de rechter. Willens en wetens 55.000 mensen werkeloos laten worden is misdadig.

 7. Wachteres

  Er is steeds meer geld nodig voor Griekenland en andere zeer arme landen die bij Europa komen.

  En vergeet niet de immense instroom van ‘vluchtelingen’.

  Links wordt wijsgemaakt dat dit allemaal ‘arme, zielige vluchtelingen’ zijn.

  De feiten liggen anders. Naar verluidt, en dat komt uit meerdere bronnen, worden er naar Afrika zelfs ‘ronselaars’ gestuurd, die de Afrikanen vertellen dat zij naar Europa moeten gaan, want daar krijgen zij een uitkering en alles wat zij wensen.

  En gezien de mentaliteit van onze regeerders, geloof ik dat van harte.

  Wat is er mis mee om je eigen land/werelddeel op te bouwen? Dat hebben de Israëlisch in 65 jaar gedaan.

  Zijn al die vele miljarden, die er aan Afrika zijn besteed voor niets geweest?

  Het is de wens van de EU dat wij overstroomd worden met ‘andersdenkenden’. Dat daardoor ons een primitieve manier van denken wordt opgedrongen, is voor hen maar bijzaak.

  Het gaat erom dat wij ‘vermengd’ worden, zodat wij ons dan geen Nederlander meer zullen voelen, maar Europeaan.

  Deze EU-waanzin moet allemaal worden opgebracht door de ‘gewone mensen’.

  Ook heb ik het vermoeden dat de economie en de Nederlandse schatkist er veel slechter voorstaan dan de leiders ons willen doen geloven.

  Waarom zou het anders nodig zijn dat het volk zo door hen wordt uitgekleed?

  1. lanex

   Ben met je eens, volgens mij staan we er veel slechter voor. Er zou toch een dappere strijder moeten opstaan tussen deze slapende massa oncapabelen om duidelijk te krijgen hoe dit land ervoor staat. Laat maar zien met keiharde cijfers waar al het bespaarde geld blijft, maar vooral waar aan!
   Dat zou een drama zijn zonder weerga als dit in de openbaarheid komt.

 8. Gerben

  Lijkt me een uitstekende maatregel. Het kabinet wil 100.000 banen creëren door de belasting op arbeid te verlagen. Dat moet betaald worden door de btw te verhogen. Uit het rapport blijkt dat hierdoor weer 55.000 banen verloren gaan. Dan hou je nog altijd 45.000 extra banen over.

  1. W.H.J. Reiss

   @Gerben.
   Je hebt de door mij beschreven ziekte !
   Als ik de belasting op arbeid verlaag kan de werknemer meer netto loon overhouden.
   Als ik de belasting op goederen (BTW) verhoog, dan kan diezelfde werknemer met dat loon dezelfde aantallen goederen kopen, daar deze duurder worden.
   Als er geen buitenmarkt zou zijn valt dit dus tegen elkaar weg.
   Er is echter wel een buitenmarkt. Goed voorbeeld hiervan is de prijsverhoging op benzine. Kent U een Belg die in Nederland komt tanken ? Nee, maar wel Nederlanders die in België gaan tanken. En dat gaat dan in sterkere mate gebeuren met kopen van goederen over de grens door particulieren !

   1. Gerben

    De verhoging van het BTW tarief gaat met name over de vrije-tijdssector. Hierdoor zullen verschuivingen optreden in de vraag. Mensen zullen meer andere goederen kopen die nu al in het hoge tarief vallen, of onder het lage tarief blijven vallen. Met meer geld kun je dan meer goederen kopen. Of de getallen kloppen kan ik niet beoordelen, maar ik sluit niet uit dat er door dit soort verschuivingen banen ontstaan.

    1. W.H.J. Reiss

     Men zal minder gaan ‘uit eten’, minder de trein/bus nemen, minder naar de kapper gaan, minder naar de schoenhersteller, fietsenmaker.
     Tarieven voor deze laatsten zijn destijds in werking gesteld om de arbeidsparticipatie te verhogen en het zwart werk tegen te gaan.
     .
     Gerben als je ergens geen kennis van hebt kun je beter zwijgen of is het soms een tegengeluid om die idioten van de AllochtonenClub en de Declareren Partij tegemoet te komen.

     1. Gerben

      Ja, er treden verschuivingen op. Bepaalde dingen zal men minder gaan doen. Andere dingen meer. Netto zou het 45.000 banen op moeten leveren.
      Ik heb niks met het huidige kabinet, maar als dit werkt, lijkt het me het overwegen waard.

  2. Moose

   Ja. Jij. snapt. het.

 9. W.H.J. Reiss

  @Wachteres
  Griekenland staat hierbuiten. Die nieuwe leningen vervangen de oude. En allemaal van de ECB/IMF en handelsbanken.
  .
  We hebben al een ‘lijder’, die het allemaal niet meer begrijpt. Die kwezel van een (K)wiebes begrijpt het ook niet, maar hij is een ‘oprechte leugenaar’, hij zegt het niet ! We hebben te maken met een kabinet die de ziekte het ‘Achterlijkheidssyndroom’ heeft !
  Die ‘mongool’ heeft het al eens voor elkaar gekregen om de accijnzen op brandstoffen te verhogen met als gevolg een ‘minder meer opbrengst’ van 27 Miljoen. En dat is dan bezijdens de andere nadelen (minder koopkracht e.d.).
  .
  De belasting opbrengsten worden vervolgens gebruikt om nog meer Achterlijkheid te importeren. Onze kinderen zullen met weemoed terugdenken aan hun ouders, die jarenlang met de ‘Achterlijkheidsziekte’ hebben rondgelopen. De definitie van de ziekte is:”Ik begrijp het niet en ik wil het ook niet begrijpen, want ik ben Achterlijk” !!!

 10. jansje2

  Het is toch geen nieuws dat deze klungels niets anders doen dan de economie kapot maken. Vooral nu het weer een beetje beter lijkt te gaan weer iets bedenken waardoor de zaak weer stagneert. Vooral die Wiebes is een “grote aanwinst”. Wat een incompetente zooi daar.

 11. W.H.J. Reiss

  Deze goederen gaan in prijs omhoog:
  .
  voedingsmiddelen
  water
  agrarische goederen
  geneesmiddelen en hulpmiddelen
  kunst, verzamelvoorwerpen en antiek
  boeken en periodieken
  gas en minerale olie voor de tuinbouw
  .
  En dan de diensten:
  fietsen repareren
  schoeisel en lederwaren repareren
  kleding en huishoudlinnen repareren
  diensten van kappers
  werkzaamheden aan woningen
  kampeergelegenheid bieden
  logies
  cultuur en recreatie
  uitvoerende kunstenaars
  sport waaronder zwembaden en sauna’s
  personenvervoer
  diensten aan agrariërs.
  .
  Arbeidsintensieve diensten in prijs verhogen. Dat zal de werkgelegenheid ten goed komen volgens ene (K)Wiebes ?

 12. hjtoeset

  “Een 2-jarig kind begrijpt nog dat zo’n maatregel je vele tienduizenden banen kost.”
  Hoezo?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.