Jihadi Job: hoe oud-PvdA-leider Cohen ISIS bagatelliseert

Geen categoriemrt 12 2015, 16:00
Als het aan de voorganger van Diederik Samsom ligt, mag je prima ISIS ophemelen, een fervente antisemiet zijn én kan je nog steeds functies bekleden binnen de Rijksoverheid. Koe-koek.
Alhoewel Job Cohen gelukkig alweer drie jaar weg is van het Binnenhof, is de Nederlandse overheid in bredere zin helaas nog niet verlost van dit fantoom uit Amsterdam. Als voorzitter van de subsidiegraaiclub 'Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren' bemoeit de oud-burgemeester zich nog altijd met politieke kwesties. Zoals het ontslag van Justitie-ambtenaar Yasmina Haifi, die meende op Twitter te moeten verkondigen dat ISIS geen kwaadaardige islamitische organisatie is.. maar eigenlijk een zionistisch complot:
Volgens Cohen vormt deze tweet niet genoeg reden voor strafontslag, en volstaat een schriftelijke berisping. Het ministerie probeert, tegen de gebruiken in, het advies geheim te houden, dat in het bezit is van NRC Handelsblad.
De tweet van Haifi, lid van de PvdA, veroorzaakte een politieke rel. Nadat De Telegraaf over de kwestie schreef, werden diverse Kamervragen gesteld. Minister Asscher sprak over een “afgrijselijke” tweet, die getuigde van een “bijna onmetelijke domheid” en een “klassieke vorm van antisemitisme”. Toenmalig minister Opstelten zei over de ambtenaar: “Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit.”
Volgens de commissie-Cohen hadden beide ministers zich niet zo in het openbaar mogen uitlaten over haar schorsing “nog voordat zij daarover persoonlijk was ingelicht”.
Job Cohen gaat inderdaad zo ver dat hij over z'n politieke graf heenregeert en het zelfs noodzakelijk vindt om ministers in het openbaar terug te fluiten. Waar de man de brutaliteit vandaan haalt, is me een raadsel.
Feit is echter wel dat Cohen ook na Charlie Hebdo, ook na Denemarken en ook na Sydney nog altijd niet in de gaten heeft wat voor een gigantisch gevaar er uitgaat van islamitisch terrorisme en hoeveel vrijheid en mensenlevens daarbij op het spel staan. Dat los je niet even op met een kopje thee, en een aai over de bol van een ambtenaar die ISIS goedpraat, wegdenkt of alle kwaadaardigheid gewoon doodleuk toeschrijft aan Joden. Natúúrlijk donder je zo iemand uit haar baan, Cohen! Waarom zouden we ISIS-infiltranten binnen de Nederlandse overheid blijven tolereren?
Hoe ernstig al dit wegwuiven van Cohen ook is; gelukkig zijn er twee factoren die nog enig soelaas bieden. We hebben de Kamerleden Bontes en Van Klaveren die deze kwestie al hebben aangemeld voor Kamervragen. En we hebben het feit dat Cohen slechts advies uitbrengt, en godzijdank niet het laatste woord heeft over de arbeidsbetrekking van Haifi.
Laten we dus hopen dat de opvolger van Opstelten zo verstandig is om de theedrinkende wegkijkadviezen van Jihadi Job te negeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten