(Liveblog) Terroristische aanslag op Mohammed-cartoonist Lars Vilks

Geen categoriefeb 14 2015, 17:08
Politie en ambulances zijn op de plek van de waarschijnlijke aanslag. De Franse ambassadeur was ook aanwezig. Update: in ieder geval één dode.
Het heeft er alle schijn van dat radicale moslims (lees: jihadisten) hun dodenlijsten aan het afwerken zijn. Vorige maand werden de dames en heren van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo aangevallen, vandaag is er een aanslag gepleegd bij een debat over blasfemie en Mohammed-cartoons in Kopenhagen. De daders zijn gevlucht.
De belangrijkste aanwezigen: Lars Vilks, de cartoonist van de befaamde Mohammed-cartoons die jaren geleden voor flink wat ophef zorgden in het Midden-Oosten, en de Franse ambassadeur. Die laatste tweet:
We zullen deze post natuurlijk updaten als er meer informatie naar buiten komt. We weten al wel dat Vilks niet geraakt is, dat er 30 kogelhulzen zijn gevonden en dat drie politieagenten wél gewond zijn afgevoerd.
Update I:
Er is helaas wel degelijk iemand omgekomen bij het geweld.
Vilks staat op de dodenlijst waar Charlie Hebdo-hoofdredacteur Stéphane Charbonnier ook op stond. Het moge duidelijk zijn dat moslimextremisten hun best doen om die lijst helemaal af te werken. Dat is bijzonder zorgwekkend: onze eigen Geert Wilders staat er ook op.
Deze aanslag doet sterk denken aan die op Charlie Hebdo. Ook toen waren cartoonisten het doelwit en ook toen vluchtten de aanvallers nadien. Het is te hopen dat de mensen achter de aanslag in Kopenhagen niet een vergelijkbaar plan hebben om andere onschuldige burgers te gijzelen en te doden, zoals de Kouachi-broers en hun vriend Coulibaly deden. Ik vrees in ieder geval het ergste.
Update II:
Zoals Omri Ceren zegt op Twitter zijn jihadisten duidelijk een terreurcampagne begonnen om westerlingen bang te maken om kritiek te uiten op de (Radicale) Islam.
Alleen daarom al is het van het grootste belang dat iedere mediaorganisatie juist wél islamkritische cartoons publiceren.
Update III:
Toeval of niet?
Update IV:
Zoals wij meteen al berichtten was Vilks het waarschijnlijke doelwit van de aanslag. Een ooggetuige bevestigt dat nu:
Update V:
Het zou gaan om twee gemaskerde mannen - wat de vergelijking met de aanslag op Charlie Hebdo nog sterker maakt.
Update VI
Waarom noemt de NOS Vilks in vredesnaam een "controversiële tekenaar?" De enigen die hem "controversieel" vinden zijn radicale moslims. De rest van de mensheid - dat is dus de overweldigende meerderheid - vindt niets "controversieels" aan hem. Interessant om te zien hoe Westerse media onwillekeurig de meningen van moslimextremisten serieus nemen.
Update VII:
Voor mensen die nog twijfelden aan de toedracht: volgens de NOS riepen de schutters "Allahu Akbar".
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten