Libië luidt de noodklok: ISIS staat klaar voor machtsovername

Niet alleen Syrië en Irak hebben te lijden onder de opmars van de moslimslagers van ISIS. Het Noord-Afrikaanse Libië is het volgende slachtoffer.

Alhoewel grote delen van Syrië en Irak al maanden geleden gevallen zijn aan het slagerskalifaat van ISIS, en het Westen daar mondjesmaat intervenieert, is het bepaald nog niet gedaan met de uitbreidingsmogelijkheden van de islamitische staat. Enkele duizenden kilometers verderop aan de zuidelijke kust van de Middellandse Zee, in Libië, maken de islamitische fanatici zich op voor een bloederige overname:

The threat to Libya from Islamic State militants is “real and imminent” said the UN special envoy to the country, who urged that a request for international assistance be taken seriously.

Special envoy Bernardino Leon told the UN Security Council that as a rebel militia alliance battled the UN backed government for control of the country, Isis would take advantage of the chaos to seize more territory and consolidate its power.

“I have no doubt that terrorists groups, such as Islamic State, will stop at nothing in their bid to play on existing political divisions…to consolidate their own presence and influence in Libya,” Leon told the 15-member council on Wednesday.

Maar ook daar zijn ze niet zomaar te verslaan. Er is wat voor nodig:

Libya has sought permission from the United Nations to import 150 tanks, two dozen fighter jets, seven attack helicopters, tens of thousands of assault rifles and grenade launchers and millions of rounds of ammunition from Ukraine, Serbia and Czech Republic, reports Reuters.

Currently, the country must gain permission from a special UN embargo committee before it can import weapons.

After the fall of dictator Muammar Gaddafi, Libya became a hub for the illegal trade in weapons, with arms smuggled to conflict hotspots throughout the region, and smuggled in across unmonitored borders.

Het is echt van de gekken dat anno 2015 dit wapenembargo nog steeds van kracht was. Sure, in 2011 werd er voor absurde hoeveelheden wapens uit Khadaffi’s oude arsenaal weggesmokkeld naar andere landen om daar een veelvoud van sektarische strijden te leveren. Maar vier jaar later heeft Libië grotere problemen om aan te pakken dan de smokkel van wat handwapens: het land staat op het punt iedere vorm van beschaving te verliezen als de moslimbarbaren van ISIS daar de macht overneem. Maar anno 2015 is het echt klinkklare zottigheid dat Libië eerst nog op de blote knietjes bij de Veiligheidsraad moet smeken eerdat het zichzelf in voldoende mate kan beschermen tegen de Middeleeuwse horde die zichzelf ISIS noemt.

Laten we hopen dat Tsjechische, Oekraïense en Servische tanks snel uitkomst kunnen bieden in het door oorlog verscheurde land. Want wat we hebben gezien met ISIS is dat appeasement niet werkt. Je kan niet appalleren aan ‘gematigde elementen’ of het op de één of andere manier met een zoetgevooisde stem bewegen tot vreedzaam protest. Deze lieden zijn geharnast, gehersenspoeld en gefocust.

ISIS uitroeien is echt de enige methode. Laten we hopen dat de “150 tanks, two dozen fighter jets, seven attack helicopters, tens of thousands of assault rifles and grenade launchers and millions of rounds of ammunition” daarbij flink kunnen helpen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. NvanderReuk

  Wat hebben The United States of Assholes toch allemaal op hun geweten. Als ze Irak niet illegaal (‘weapons of mass destruction’ weten jullie nog?) waren binnen gevallen dan had de situatie in de wereld er nu nooit zó uitgezien. Bijna 25 jaar ellende al sinds die 1ste Golfoorlog.

  1. Swieber

   Irak was in 2012 gestabiliseerd en Al Qaida verslagen.

   De grote fout is door Obama gemaakt toen hij alle troepen terugtrok uit Irak tegen alle waarschuwingen in.

   Door geen troepen achter te laten is er een vacuüm ontstaan waar ISIS is in gesprongen.

   Zelfs toen ISIS nog klein was en aan een opmars begon heeft Obama niets gedaan om ISIS uit te schakelen. Daardoor kon ISIS snel groeien. En nu ISIS groot is weigert Obama om ISIS grondig aan te pakken.

   President Sisi van Egypte en de koning van Jordanië willen wel ISIS aanpakken maar Obama heeft aan beide steun geweigerd.

   1. Antidotum

    Het interesseert Obama geen zak, ten eerste is hij moslim en ten tweede hij woont een oceaan verderop.
    Tijd voor de republikeinen, menig Amerikaan is Obama meer dan zat.

 2. NvanderReuk

  En ISIS uitroeien……. Keep on dreamin’ beste Tim. Als je door het Midden-Oosten heen bent gereden met eigen vervoer zoals ik (Israël, Egypte, Jordanië, Syrië, Oost-Turkije, Iran) dan weet je dat wij dit nooit gaan winnen. Ga dat gewoon eens doen van het najaar (zomers is het soms wel 50-55 graden Celcius) dan spreek ik je daarna heel graag weer. Oh ja met je eigen vervoer door het Midden-Oosten reizen is lastig, heel erg lastig qua papierwinkel maar de aanhouder wint.

 3. Dennis_WSPK

  We zullen nog heimwee krijgen naar Khadaffi en Saddam Hussein. Beiden waren dan wel “schurken” maar
  ze zorgden wel voor stabiliteit en waren seculier en hielden de islam onder de duim.

  Het waren brave jongens vergeleken bij de verschrikkingen van ISIS. Daarnaast was het zo dat beide dictators hooguit een bedreiging waren voor de olie-toevoer, maar beslist niet voor het westen als zodanig.

  Nu heeft ISIS grote delen van Syrië en Irak in handen en straks ook Libië, op slechts 300 km van Europa.
  Fijn he, dat westers ingrijpen in Irak en Libië ?
  En nu het daar écht gevaarlijk wordt voor het westen, doet niemand iets en put Obama zich uit in het sluiten van verdragen met Iran en het met fluwelen handschoenen aanpakken van ISIS.

  En dan hebben we mega veel geluk dat Sisi nog tijdig heeft ingegrepen in Egypte en de Moslimbroederschap daar keihard onderdrukt.

  En wat doet het domme westen, in een ultieme poging tot zelfbeschadiging ? Die probeert Assad af te zetten, een seculiere en westers gezinde dictator.
  En uiteraard maakt het westen heerlijk ruzie van Putin, die we straks nog wel eens heel hard nodig kunnen hebben in de strijd tegen ISIS.

  1. tonzwart

   Quote/ Het Noord-Afrikaanse ISIS is het volgende slachtoffer.
   Unquote//
   Je bedoelt waarschijnlijk Libië?

   ISIS is al enige tijd IS.

  2. CJD

   Juist! En wie was ook al weer verantwoordelijk voor het verwijderen van Saddam? George W. Bush en toen stonden mensen als Tim Engelbart voorop te juichen. Ook hier op Dus heerst een uitermate selectieve geheugen

 4. Swieber

  Ziehier het resultaat van Obama’ s en Hillary’s buitenland beleid.

  Khadaffi weg en de Jihadisten erin. Libië is nu een vrijhaven voor de Jihadisten.

 5. toetssteen

  Generaal Haftar is nu in charge. Misschien dat Al Sisi hem te hulp wil schieten. Zou me niets verbazen, want ze hebben er beiden baat bij.

  https://nicedeb.wordpress.com/2015/02/23/al-sisi-and-haftar-fight-isis-in-libya-with-no-help-from-us-while-obama-meets-with-muslim-brotherhood/

  En wel daarom. Denk niet dat Al Sisi, noch Haftar blij werden van deze mededeling die betekent dat de US en bloodbroeders gewoon door zal gaan met het bewapenen van ISIS en de MB.

 6. carthago

  Die kokosnoot uit Washington houdt gewoonweg elke verdediging tegen bedreiging van welk land dan ook volstrekt tegen:Irak, Israël, half Afrika, georgie etc etc.Waarschijnlijk uit ijdelheid.

  1. toetssteen

   @Carthago
   Ik denk dat Israël op dit moment het meest gebaat is met een stevige alliantie met Egypte. Al Sisi heeft behoorlijke uitspraken gedaan en heeft niet met noch MB laat staan met IS en idem de nieuwe machthebber in Libië. Nee, het zijn geen lieve jongens, gelukkig niet zou ik zeggen.
   Waarom mogen zij niet de rust terugbrengen in de regio vraag ik me vaak af. Want vergeet niet dat Netanyahu en Al Sisi on speaking terms zijn:

   http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/netanyahu-el-sisi-send-condolences-over-pilots-death-confirm-support-for-jordan/2015/02/05/

 7. Robert Lemm

  De chaos in Libië is de schuld van de USA en de Nato. Evenals de opkomst van IS.

 8. gerry-pc

  Zwieber: Niet Obama,maar de publieke opinie.

 9. van Urk

  Dat gedonder is allemaal begonnen tijdens de Arabische lente! Nadat Saddam opgepakt en opgehangen werd als schurk wat waren de VS en Europa blij dat het volk tegen Khadaffi,Mubarak en Assad begonnen te keren zogenaamd omdat ze democratie wilden! De daarbij horende wapens en opleidingen aan rebellen leverden het resultaat van geflipte debielen die nog erger zijn dan al die dictators bij elkaar! Inderdaad..IS is een product van het naieve westen dat nu tegen ons keert en dat lost men niet op door bommetjes te gooien of Koerden op te leiden die zo en zo nooit op drie fronten kunnen gaan vechten maar alleen die training en wapens nodig hadden om zelf als volk te kunnen overleven voor iets wat niet te stoppen is! Zijn Amerika en Europa nu ook bereidt om grondtroepen te sturen zoals zij dat ook zo nodig direct moesten om Saddam of Osama bin laden te laten stoppen of schamen ze zich hier nu een beetje voor om hun eigen gecreeerde monster te moeten gaan stoppen?

 10. Philippine

  Binnenkort heeft TTIP het hier voor het zeggen.
  Iedereen houdt z’n mond erover dicht.
  Waarom?

  http://www.ftm.nl/exclusive/nederland-in-de-bres-voor-onacceptabel-onderdeel-handelsverdrag-ttip/

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.