Moeder dwingt vriendin van zoon tot abortus, SGP eist opheldering

lossless-page1-800px-Fostre.tif
Foto: Stinelk / Wikimedia Commons

Gedwongen worden tot een abortus. Veel fouter wordt het niet.

Er stond afgelopen woensdag een afschuwelijk verhaal in De Telegraaf. Een jongen van 17 had zijn vriendinnetje zwanger gemaakt. Het meisje wilde graag het kindje dat in haar buik groeide houden. De moeder van de jongen vond dat een verschrikkelijk idee. Dus ging ze, samen met haar man en de ouders van het meisje, een hele avond plus nacht op haar inpraten om vooral wél een abortus te plegen:

Tot 3 uur ’s nachts hebben we met z’n allen op haar ingepraat. Het was bijna te intimiderend, maar ik had alles voor de toekomst van mijn zoon over. Uiteindelijk gaf ze tot ieders opluchting toe. De volgende dag ging ze met haar moeder en met mijn zoon naar een kliniek om alles in gang te zetten. De week erna was het zover. Jeetje wat duurde die week lang. Mijn zoon was op van de zenuwen: wat als ze zich toch bedacht in die dagen bedenktijd?

Eindelijk was het zover. Ik wilde zeker weten dat alles echt door zou gaan. Dat deze nachtmerrie voorbij zou zijn. Ik heb mijn zoon afgezet bij de kliniek. Als ie zo’n held was om intiem met haar te zijn, dan moest hij ook een held zijn om haar hier te steunen. Maar ik deed het ook voor mezelf. Ik wilde zeker weten dat het echt ging gebeuren.

Het is een ongelofelijk triest verhaal. Alsof een kind dat wordt geboren in het welvarende Nederland serieus de toekomst kan verpesten van de 17-jarige jongen. Zelfs de meest progressieve voorstanders van abortus moeten erkennen: wat hier is gebeurd, is niet oké. Een meisje of vrouw dwing je niet tot abortus, zeker niet als ze zelf het kindje graag geboren had laten worden om het te kunnen opvoeden.

SGP-leider Kees van der Staaij is terecht bezorgd over dit verhaal:

Abortus is al erg genoeg, maar als zwangere vrouwen en meisjes daar ook nog eens toe gedwongen worden, dan moeten werkelijk alle alarmbellen gaan rinkelen. Iemand dwingen tot een abortus is in strijd met de wet. Dat moet iedereen weten. Daarom wil ik precies horen hoe zulke dwang aangepakt kan worden. Het komt vaker voor, maar ook al zou dit het enige voorbeeld zijn, dan zal dit ook de regering ervan moeten doordringen dat we echt op de verkeerde weg zitten. De SGP zal er in ieder geval niet in berusten dat dit soort situaties nog steeds bestaan in Nederland.

Het gebeurt ongetwijfeld vaker dat zwangere meisjes en vrouwen worden gedwongen om een abortus te plegen, hetzij door hun partner, hetzij door familie en vrienden (of een combinatie daarvan, zoals in het verhaal hierboven). Er moet veel meer voorlichting en duidelijkheid komen over de alternatieven die er zijn voor abortus, zoals het kindje gewoon geboren laten worden of het kindje bij geboorte afstaan aan adoptieouders die zelf geen kinderen kunnen krijgen.

Nu lopen talloze Nederlandse vrouwen rond met de gedachte dat ze een zoontje of dochtertje zouden hebben als ze niet waren gedwongen tot een abortus. Dat kan toch niet meer anno 2015?

Dit zijn de Kamervragen die de SGP heeft gesteld over deze zaak:

1. Hebt u kennis genomen van het bericht ‘Mam… ze is zwanger'[1]

2. Is het op enigerlei wijze onder druk zetten van een vrouw om een abortus te plegen in Nederland toegestaan?

3. Bent u met ons van mening dat onder druk zetten van een zwangere vrouw om een abortus te plegen, zeer ongewenst is en met alle mogelijke middelen tegengegaan moet worden?

4. Op welke wijze is het in Nederland precies strafbaar gesteld om een zwangere vrouw aan te zetten tot het laten weghalen van haar ongeboren kind? Welke strafbepalingen zijn hierop van toepassing?

5. Kan er in een dergelijk geval sprake zijn van medeplichtigheid bij of het medeplegen van een abortus door degene die een ander door woorden of gedrag onder druk zet om een abortus te ondergaan?

6. In hoeverre maakt het voor de strafbaarheid uit of er sprake is van een gezagsrelatie tussen degene die aanzet tot een abortus en de zwangere vrouw? Geldt een dergelijke omstandigheid als een strafverzwarende omstandigheid?

7. Hoe gaat het Openbaar Ministerie om met gevallen waarin sprake is of lijkt te zijn van abortus onder druk, dreiging of dwang door de partner, ouders of omgeving van vrouwen die zwanger zijn?

8. Bent u met ons van mening dat het onderkennen dat er sprake is van druk om een abortus te ondergaan een belangrijke taak is voor artsen, verloskundigen, maatschappelijk werkers of abortusklinieken die zwangere vrouwen begeleiden en dat in een dergelijk geval nooit tot een abortus overgegaan mag worden?

9. Bent u bereid maatregelen te nemen om via voorlichting, het bieden van alternatieven of op een andere wijze te bevorderen dat tot het uiterste wordt voorkomen dat er in Nederland sprake is van gedwongen abortussen?

10. Vindt er vanuit de overheid specifieke voorlichting plaats richting ouders om hun kinderen te steunen bij een onbedoelde zwangerschap?

[1] ‘Mam… ze is zwanger..’, www.telegraaf.nl, 25 maart 2015.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!