Occupy Maagdenhuis

Voor werk en de geneugten des levens was ik vorige week voor een paar dagen in Amsterdam. Het toeval wilde dat ik op de Dam Amsterjan tegenkwam. Amsterjan, die in het echt Jan Tervoort heet, is de wereldberoemdste stadsgids van Amsterdam. Omdat ik tegenwoordig ook een beetje beroemd ben, wat privileges met zich meebrengt, mocht ik gratis mee met zijn Jaren ’60-tour door Amsterdam.

“De geschiedenis herhaalt zich, de eerste keer als tragedie de tweede keer als klucht”

Karl Marx

De happenings in 1965 van ‘antirookmagiër’ Robert Jasper Grootveld bij het lieverdje op het Spui, de rookbom bij de Westertoren op de bruiloft van Beatrix in 1966, de bestorming van het Telegraafgebouw in datzelfde jaar en de bezetting van het Maagdenhuis in 1969 kwamen natuurlijk allemaal aan bod tijdens de tour, net als vele andere interessante historische gebeurtenissen. Voor het eerst zag ik bovendien de kraakpanden aan de Spuistraat. Amsterjan vertelde dat de krakers vele euro’s verdienden aan de parkeergarage en deze allemaal opzopen in de kroeg.

Het bekendste kraakpand is Vrankrijk, waar antiglobalisten, antifascisten en anarchofeministen de scepter zwaaien. Het is een berucht pand. In 2008 besloot de toenmalige burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, het krakerscafé voor twee jaar te sluiten nadat er iemand ernstig was mishandeld. In 2002 dook ETA-terrorist Juan Ramón Rodríquez Fernández met hulp van AFA voor een tijdje in het pand onder, totdat hij door de politie werd gesnapt. Dit extreemlinkse broeinest ligt dus vlak in de buurt van het voormalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal en het Maagdenhuis aan het Spui. Op een steenworp afstand slechts.

Maagdenhuis

Het hoogtepunt van Amsterjans tour was het Maagdenhuis. Het leek erop alsof we terug in 1969 waren, want het gebouw was opnieuw bezet. We konden Marxzijdank heel gemakkelijk naar binnen, wat natuurlijk kwam omdat Jan met de pet op als twee druppels water op de Dokwerker lijkt, en ik kon daarna driftig foto’s maken.

Revolutionairen moeten laten zien dat ze iets bijzonder doen. De bezetters hadden dit pand van de Universiteit van Amsterdam daarom omgedoopt tot de Nieuwe Universiteit van Amsterdam. Een weinig originele naam. In 1969 heette het Maagdenhuis heel even de Karl Marx Universiteit. Waarom geen Thomas Piketty Universiteit nu? Dat is toch veel leuker? En dan is Jesse Klaver ook van de partij.

De leuzen op de spandoeken en posters in de zaal waren bijna allemaal in het Engels. Omdat enkele studenten internationaal waren was de voertaal ook Engels. Dat vond ik natuurlijk ‘quite splendid’ en ik keek mijn ogen uit.

20150306_155710

(De Nieuwe Universiteit van Amsterdam.)

Soms waren de leuzen leuk, zoals ‘Screw us and we multiply’ en het Kafkaesque ‘It’s not a protest, it’s also a process.’ Minder geslaagd was ‘Break the system. Support de (sic!) studenten (sic!)’. Op een Nederlandse poster stond ‘Bankiers en politici bestelen ons’. Daaronder stond ‘Het is tijd om wakker te worden, het is tijd om op te staan’. Zouden ze hiermee nou bedoelen dat studenten te lang uitslapen? Heel aardig vond ik ten slotte de zelfgemaakte poster ‘Alle universiteiten verenigt u’. Er waart een spook door Amsterdam.

20150306_154822

(Dus stiekem toch een Karl Marx Universiteit.)

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. 4Duwertje3

  Het lijkt mij beter te studeren dan rotzooi te trappen. Zonder enige ervaring in het leven proberen ze Nederland, de burgers, hardwerkende mensen e.a. de maat te nemen. Dit gespuis is onze toekomst. Bah.

 2. jelle

  @Ewout Klei
  Mij is ook nog steeds niet duidelijk wat die bezetters willen.
  Inspraak in studie-beoordelingen?
  Betere huisvesting van docenten, in de nabijheid v/d werkplek?(Thomas vonderDunk heeft toch ’n prima sociale woningbouw-flatje in de Jodenbreestraat, of is dat al gekocht door de patser?)
  Je moest eens weten hoeveel v/d “Bevlogenen” v/d Krakersrellen ten tijde v/d aanleg v/d Metro uiteindelijk voor ’n appel en ’n ei een “woninkie” op A-locatie toegewezen kregen.
  Maar dit terzijde.

  Gewoon opvegen dat sooitje in die UvA-gebouwen.

  De enige hervormingen die broodnodig zijn in het universitaire?
  Afschaffing van Scherts-studies als communicatief-diversificatief-media-blabla.
  En de daarvoor uitgevonden Hoogleraren.

  Die Hoogleraar Linda Duits, btw, heeft die echt zo’n dikke kop gekregen?

 3. V.K.

  -Kortom op de universiteit is het achterhaalde boekwerkje van Gene Sharp nog steeds populair leesvoer onder de studenten.

  http://www.vpro.nl/buitenland/smaakmakers/chris-kijne/smaakmaker-chris-maart.html

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.