Volkomen logisch: minimumleeftijd voor e-sigaret omhoog naar 18 jaar

Geen categoriemrt 23 2015, 21:00
Kinderen horen niet te roken met 'nepsigaretten' waar vaak nog gewoon nicotine in zit ook.
Roken is dodelijk. Dat weet zelfs een kind. Of nou ja, dat weet een kind vaak niet. Daarom gaat staatssecretaris Martin van Rijn een minimumleeftijd invoeren voor e-sigaretten. Voor gewone sigaretten is die er al: 18 jaar. Maar e-sigaretten geven het slechte voorbeeld en bevatten vaak net zo goed nicotine, het schadelijke kankerverwekkende stofje in sigaretten. Prima actie van Van Rijn dus:
Van Rijn schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij de minimumleeftijd zo snel mogelijk wil invoeren. De bewindsman beloofde de Kamer al dat hij met een leeftijdsgrens zou komen voor e-sigaretten met nicotine. Nu wil Van Rijn die leeftijdsgrens voor alle e-sigaretten.
Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat de e-sigaret schadelijker is dan eerder werd aangenomen.
Zelfs de branchevereniging Elektronische Sigaretten Bond (ja, die bestaat) is blij met de invoering van de minimumleeftijd. De voorzitter van de bond zegt er al jaren voorstander van te zijn: "Wij vinden dat het niet past bij het gedrag van een kind om roken te imiteren met een e-sigaret." Oftewel, de staatssecretaris blij, de branchevereniging blij en de ouders met verslavingsgevoelige kinderen blij.
Ik denk echt dat roken over enkele generaties definitief tot het verleden behoort. Er zullen altijd rokers blijven, maar de meeste mensen beginnen in te zien hoe ongezond roken is. Iedereen kent wel een paar familieleden die zijn overleden aan de gevolgen van roken. Natuurlijk, roken blijft een zelfstandige keuze van vrije individuen, maar dat betekent niet dat kinderen ook moeten kunnen roken en dat het allemaal maar normaal moet worden gevonden. Roken is niet normaal. Roken is smerig. En dodelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten