Nu officieel: coalitie komt twee zetels tekort voor meerderheid Eerste Kamer

Nu officieel: coalitie komt twee zetels tekort voor meerderheid Eerste Kamer

Goed nieuws.

Goed nieuws om de eerste dag van de week mee te eindigen: VVD, PvdA plus D66, ChristenUnie en SGP hebben straks definitief niet genoeg zetels voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Ze komen twee zetels tekort en blijven steken op 36 zetels. Dat wisten we al een dag na de verkiezingen, maar het is nu officieel vastgesteld door de Kiesraad. Via De Telegraaf:

Die projectie van de zetelverdeling door de ANP Verkiezingsdienst in de nacht van woensdag op donderdag blijft daarmee gehandhaafd. De regeringscoalitie van VVD (13 zetels) en PvdA (8) neemt in de Eerste Kamer 21 zetels in. Zelfs met steun van D66 (10 zetels), ChristenUnie (3) en SGP (2) kan de regering niet bogen op een meerderheid in de Senaat. Daarvoor zijn 38 zetels vereist.

De leden van de Provinciale Staten bepalen 26 mei wie er in de Eerste Kamer komen te zitten, dus er zou nog wat kunnen veranderen aan de samenstelling als Statenleden op de verkeerde partij stemmen (bij D66 hebben ze daar nogal een handje van). Maar hier komt het op neer: de VVD wordt de grootste partij met 13 zetels, het CDA tweede met 12 zetels en de PVV vijfde met 9 zetels.

Het is jammer dat de échte oppositiepartijen niet wat groter zijn geworden bij de verkiezingen, want nu kan het kabinet waarschijnlijk gewoon blijven doorregeren door GroenLinks bij de gedoogpartners te trekken. Als zelfs dat niet mogelijk was geweest, dan had de coalitie moeten samenwerken met nog twee partijen, waardoor het totaal aantal gedoogpartners op vijf zou komen te staan (D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en een vijfde partij).

Regeren is nu al moeilijk genoeg voor ze, maar dat zou dan echt onmogelijk worden. Helaas.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties