Waarom de PVV niet de grootste is geworden in de Eerste Kamer

De PVV stond er zo goed voor in de peilingen, en toch is de partij maar de vijfde van het land geworden. Hoe kan dat?

Zo, de uitslagen van de verkiezingen zijn binnen. En die zien er, eerlijk gezegd, niet goed uit voor de PVV. De uitslag was dramatisch voor Diederik Samsom, maar voor de PVV valt er ook genoeg te klagen. Dit is de uitslag, na 99,3 procent van de getelde stemmen: VVD 13 (-3), CDA 12 (+1), D66 10 (+5), SP 9 (+1), PVV 9 (-1), PvdA 8 (-6), GroenLinks 4 (-1), ChristenUnie 3 (+1), SGP 2 (+1), Partij voor de Dieren 2 (+1), 50Plus 2 (+1).

Wat opvalt aan het rijtje is dat de PVV op de vijfde plek staat, na VVD, CDA, D66 én SP. Dat is gek, want de PVV staat al maanden bovenaan in vrijwel alle peilingen. Vlak voor de verkiezingen dook een peiling op waarin de voorsprong van de PVV wat kleiner werd, maar toch: Geert Wilders zou van zijn partij de grootste partij maken als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn. Hoe komt het dan dat Wilders tevreden moet zijn met een vijfde plek en verlies van een zetel in de Eerste Kamer?

Ik denk dat Wilders het ook wel een beetje zag aankomen. Zijn partij organiseerde gisteren niet eens een verkiezingsfeestje. Deze verkiezingscampagne draaide het allemaal om opkomst, opkomst en nog eens opkomst. De partijen met een loyale achterban zouden de verkiezingen makkelijker kunnen winnen dan de partijen zonder een achterban die trouw naar de stembus gaat. Daar is het fout gegaan voor de PVV.

Hoewel de opkomst onder PVV’ers in Rotterdam vrij hoog was (in Rotterdam is de PVV de grootste geworden), viel het in de rest van het land vies tegen. De PVV-achterban had gewoon geen zin om naar de stembus te gaan voor de Provinciale Statenverkiezingen. De opkomstcampagne van de PVV heeft onvoldoende effect gehad. Dat is een probleem, want de komende vier jaar moet Wilders het doen met 9 zetels in de Eerste Kamer.

Een coalitie zoals die tijdens Rutte I zit er niet meer in als er ook rekening wordt gehouden met de samenstelling van de Eerste Kamer: VVD, CDA, PVV en SGP halen samen 36 zetels, twee te weinig voor een meerderheid. PVV’ers die zo graag het kabinet hadden willen zien vallen, hadden in groten getale moeten gaan stemmen. Thuisblijven was eigenlijk geen optie. Nu blijft het kabinet misschien nog zitten ook. Teleurstellend.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

96 reacties

 1. Willie.F

  Stemmen fraude sluit ik ook niet uit.

  1. Wachteres

   Inderdaad, @Willy.

   Bij de komende landelijke verkiezingen zal er een immense controle moeten zijn van betrouwbare mensen.

   Vergeet niet dat de EU er lettelijk alles aan zal doen dat zij haar macht kan behouden.

   En daarmee bedoel ik ALLES.

   Hiermee wil ik trouwens niet de lage opkomst goed praten. Daar waren we al bang voor.

  2. HenkieAltea

   We mogen bij de overheid alles doen via Digi D,maar waarom mogen we niet stemmen via dit item?
   Zijn ze bang dat dan een PVV wel veel stemmers zal krijgen.
   Want meer dan 60% van de autochtone Nederlanders zijn het met de standpunten van de PVV eens.
   Maar om te gaan stemmen op deze partij is voor veel mensen een stap te veel,en dat komt alleen maar door het Bashen van Wilders door de linkse media.
   Maar het geeft niet,over 20 jaar is er geen plaats meer voor mensen die geen moslim zijn,en dan weten de vrouwen ook weer waar ze staan.
   Ja juist,in de middel eeuwen.

   1. Nog1

    Het probleem is dat je met DigId het stemgeheim opheft. Slecht idee dus.

   2. Avander

    @HenkieAltea.
    Stemmen met je digi D kan niet omdat er nog altijd een groep van 15% of meer ouderen is die geen PC in huis hebben. Daar zitten ongetwijfeld ook veel Allochtonen tussen en die kunnen door bepaalde partijen beslist niet gemist worden.

    1. HenkieAltea

     De oudjes kunnen altijd nog met het potlood dan gaan stemmen.
     Je geeft op hoe je wilt stemmen,en je zou met een SMS control toch kunnen stemmen op Digi-D.

  3. Jantje

   Zelf heb ik, om die reden, met geenpeil meegedaan.
   Volgens mij ging het er wel eerlijk aan toe.
   Het tellen gebeurt door meerdere mensen en de meeste mensen zijn eerlijk.

  4. henkmeijer11

   nee ik ook niet maar de mensen willen bedonderd worden in dit land wij als nederlander worden uitgeroeid in eigen land . eigen mensen op straat en illegalen in ons huis . zo gaat het worden en is het al . en wij hebben in eigen land niets meer te zeggen .

 2. W.H.J. Reiss

  Waarom heeft de PVV zo weinig gescoord.
  Er staan te weinig mensen op de lijst. In mijn gemeente 33% naar het CDA, omdat er iemand van het dorp opstond. Een 20 jarige, die nu Statenlid zal worden.
  Tip: PVV doe iets aan werving van mensen voor Uw partij anders blijven jullie altijd een partij in de marge ! De PVV moet hier een groep personen voor aanstellen, die hier dagelijks mee bezig zijn !
  Doet men dit niet, dat is het enkel ‘kwik kwek en kwak’ op de achtergrond en wachten tot er grote aanslagen komen !

  1. Nog1

   Het probleem is niet het werven, maar hetfeit dat PVV-politici steeds uit de partij stappen of gezet worden.

   1. W.H.J. Reiss

    Men is daar dus niet goed mee bezig. U bevestigd hetgeen ik vertel !

   2. J.C.

    @Nog1

    De PVV is dan ook een van de weinige politieke partijen met zelfreinigend vermogen………..

    1. Nog1

     Die opmerking zou kloppen als het alleen ging om mensen die de partij uit gezet zijn. Maar dat is niet zo, de meeste PVV-ers die opgestapt zijn hebben dat zelf gedaan, meestal vanwege hun kritiek op de ondemocratische structuur, of het feit dat Wilders als hij fouten maakt ze niet wenst toe te geven. (Zoals dat minder minder minder)

     1. J.C.

      @Nog1

      “Die opmerking zou kloppen als het alleen ging om mensen die de partij uit gezet zijn. Maar dat is niet zo”. Hier maakt u m.i. een denkfout, immers als iemand wegloopt omdat hij/zij zich niet meer kan verenigen met het gedachtengoed van de PVV, of omdat hij/zij vertrekt vanwege subversieve activiteiten van vertrokken machtsgeile egootjes, of omdat hij/zij bang is privé geterroriseerd te worden (zie de terroristische activiteiten jegens PVV’ers in de afgelopen week) dan valt dat voor mij ook onder zelfreinigend vermogen van de PVV. En ja, welke van de 3 genoemde redenen is bij velen van toepassing?

      “de meeste PVV-ers die opgestapt zijn hebben dat zelf gedaan, meestal vanwege hun kritiek op de ondemocratische structuur, of het feit dat Wilders als hij fouten maakt ze niet wenst toe te geven.” Deze kennis heeft u waarschijnlijk van rancuneuze opgestapte of teleurgestelde ex-PVV’ers, die uit de partij gezet zijn. Vallen m.i. juist in de categorie ex-PVV’er vanwege zelfreinigend vermogen van de PVV.

    2. LantR.fant

     Misschien wel iets te zelfreinigend!

     1. J.C.

      @LantR.fant

      Niet als de PVV er uiteindelijk, na de zelfreiniging, sterker uitkomt.

  2. rinus

   Ik moet eerlijk zeggen dat het mij nog erg meeviel. Ik zag in de exitpolls de opkomst voorbij komen van Almere en Den Haag. Die waren zelfs ver onder gemiddeld. De PVV voert daarnaast ook nagenoeg geen campagne zoals andere partijen. Is moeilijk vanwege bedreigingen enz. Lijsttrekkers kunnen zonder problemen gaan en staan waar ze willen, Wilders kan dat nooit. Je eigen naam aan de PVV verbinden is voor veel mensen moeilijk, durven niet of je wordt met de nek aangekeken en dat heeft ook weer consequenties
   op je werk of bv als ondernemer. Daarnaast heb je volksstammen links tuig dat dus nergens voor terug deinst. Van uitschelden (zelfs op deze site schaamt links zich nergens voor) tot het gebruiken geweld tegen je. Zo werkt het nu eenmaal in deze “democratie”.

   1. rinus

    Mijn reactie was trouwens voor WHJ Reiss. Maar komt ergens anders. Neem.me niet kwalijk.

 3. NederPiet

  Erg voorbarig en ook nog onjuist want PVV heeft geen 9 maar 10 zetels gehaald.
  De rest van het episteltje is ongeveer net zo onjuist en heeft veel weg van een wens die de vader van de gedachte is.

  1. Frank Verhoef

   De PVV heeft 9 zetels gehaald, niet 10. Jij zit er naast, ik niet.

   1. Nog1

    Jullie zitten er allebei naast; de Senaatsverkiezing is namenlijk pas in mei. Niemand (ook de PVV) heeft dus al zetels.

    En aangezien er meer dan 10 restzetels zijn die verdeeld moeten worden door onderhandelingen en stemmenruil, is de precieze uitslag niet op basis van deze uitslag te voorspellen.

    1. Frank Verhoef

     We gaan er nu maar even niet vanuit dat D66 weer iemand in de gelederen heeft zitten die niet weet hoe een potloodje werkt. Op basis van de uitslag krijgt de PVV 9 zetels. Er is nu geen enkele partij die de PVV gaat helpen een extra zetel te halen, als dat al mogelijk zou zijn.

     1. Nog1

      Dat laatste kon wel eens kloppen, maar 1 van de zetels die je nu rekent is een restzetel. Het zouden er dus ook 8 kunnen worden.

      Maar het is nog nooit gebeurd dat de uitslag van de PS precies die van de Senaat wordt. En in de huidige situatie (met steeds groter wordende lokale partijen) is de uitkomst van de Senaatsverkiezing in mei onzekerder dan ooit.

   2. Antidotum

    We moeten overgaan naar een drie partijenstelsel, weg met al die splinterpartijen.
    PVV, VVD en ?.
    Meer dan genoeg.

    1. Daniel

     Ja hoor, ik zou nog een stapje verder gaan, alleen de PVV en de SGP.

     1. Avander

      Dromen, maar wel aardig.
      Rechts, dan links, linkser en linkst.
      Dan krijgen we dus republikeinen en democraten maar dan een beetje anders.

    2. Nog1

     Als we dat echt zouden doen, dan zouden de drie grootste partijen alle zetels verdelen. En daar zit de PVV dus niet bij.

     Tenzij U bedoelt dat U de democratie wil afschaffen en alleen partijen wil toestaan waar U het mee eens bent. Maar dan heeft U vermoedelijk genoeg aan 1 partij.

     1. Antidotum

      Nog1

      Ik probeer te redden wat er nu nog is, maar straks niet meer al we zo doorgaan.

      Daniel Pipes (oprichter en hoofd van het Middle East Forum (MEF), een denktank in Philadelphia) schatte dat het vrije Westen nog tien jaar had om het tij van de islamisering te keren. ‘Wilders geeft dergelijke gevoelens een gezicht, hij wint er geen doekjes om, zegt dat er maatregelen moeten worden genomen en wijst de weg.

   3. Mart

    Het luie volkje heeft gekozen…maar de helft kwam NIET uit hun betonnen dozen.

 4. Thoth

  Bij een 2e-Kamer verkiezing worden het zeker meer, te weten, zo’n 80% opkomst. Dus mensen, dit kabinet breekt of anders, op naar maart 2017!
  .

 5. Nog1

  Dit is de 5e verkiezing op rij waarbij de PVV procentueel verliest. Dat is dus ongeacht de opkomst.

  En dat de peilingen anders waren is geen nieuws, die zitten er altijd naast. In een land waar de helft van de partijen kleiner zijn dan de foutmarge is peilen volstrekte flauwekul.

  1. Frank Verhoef

   Maar de PVV had eventueel kunnen profiteren van de lage opkomst door veel mensen naar de stembus te krijgen. Geldt overigens ook voor andere partijen. Vooral het CDA en de kleine christelijke partijen hebben er voordeel bij gehad.

   1. Nog1

    Idd, hoe lager de opkomst, hoe groter de SGP wordt. Dat is een stelling die al een eeuw opgaat.

   2. Nico

    In Rotterdam was een lage opkomst maar werd de PVV de grootste. Ik denk niet dat PVV kiezers vaker thuisblijven dan andere kiezers. Rotterdam laat eerder het tegendeel zien.

    1. rinus

     Ik denk dat veel Leefbaar-Rotterdam kiezers op de PVV hebben gestemd. Sorensen is natuurlijk ook bekend daar, misschien heeft dat ook nog iets geholpen. Wat óók heel opvallend was is het massaal wegblijven van allochtonen, met name Turken en Marokkanen die altijd trouw PvdA stemmen. De uitslag in Rotterdam was werkelijk dramatisch. Wat mij ook opviel is dat de PVV in Den Haag het beter heeft gedaan dan in 2011. Ook opvallend: PVV-Overijssel. Daar stond eerder al een stuk over in Trouw. Deze PVV-ers doen het best redelijk daar en werken ook meer samen, zelfs met de PvdA, om dingen te bereiken voor hun kiezers. Daar was na de “minder” uitspraak even sprake van een boycot maar die was volgens dat bericht snel weer over. Ik denk ook dat dát nu de uitdaging gaat worden. Toch meer samenwerken om dingen te bereiken. Dat wordt blijkbaar gewaardeerd door de kiezers.

  2. J.C.

   Ik ben niet praktiserend Rooms Katholiek, maar ben blij dat de PVV de Joodse mensen wel steunt………………

 6. Giny

  De media heeft daar ook een behoorlijk deel
  aan bijgedragen!
  Maar blijven hameren dat niemand met ze
  wil samenwerken en maar door blijven gaan!
  Wat ik nu zo vreemd blijf vinden is, dat de VVD en de SP laag stonden in de peilingen,
  het meeste geld hadden om campagne te
  voeren, opeens omhoog schoten (voor geld is alles te koop)
  Trouwens die 9 zetels kunnen er zomaar
  nog 10 worden!
  Ondanks de lage opkomst valt het mij nóg
  mee!
  De meeste zetels die D66 erbij heeft gekregen komen bij de moslim partij (PVDA) vandaan!
  Trouwens laten ze maar fijn een partijtje
  gaan vechten om een meerderheid te
  krijgen met een partij of 6 in de eerste kamer!
  De PVV overleeft dit met gemak en komt
  sterker uit de strijd vandaan!

 7. Jasterke

  ’t Was gisteren aan jou
  .
  Maar ja, daar is ’t wel mee gezegd
  jij bent zeg-maar in hoofdzaak thuisgebleven
  dat heeft zo hier-en-daar geen windeitjes gelegd
  dus zijn veel blogjes best knap zinloos volgeschreven !
  .
  dat is niet best…Ons Volk heeft méér verdiend,
  Qua vrijheid dus voor ons en onze kinderen
  nu voltrekt zich toch wat stiekem-weg is uitgekiend,
  want je bleeft thuis…het kon jouw pret niet hinderen !
  .
  maar we moeten dóór, dat is ons mensenlot,
  dus tóch de koeien bij de horens maar gegrepen,
  ( of waar er ook gegrepen worden mot…)
  daar we verbaal toch geen partij zijn voor die lepen !

 8. nick

  Teleurstellend is het zeker!
  Het meest dat de VVD nog zo belachelijk veel stemmen heeft gekregen, waarom in vredesnaam. En dan die stemmers op D666 dat is pas verbijsterend.
  Ok, CDAers zijn plichtsgetrouwe sukkels die weer in het regentenkliekje zijn getrapt, die zagen we wel aankomen. Stemmen op communisten is ook zoiets merkwaardigs, men is blijkbaar totaal vergeten wat de werkelijke doelstelling is van deze partij… onbegrijpelijk…en ja, heel jammer dat vele PVVers het blijkbaar niet op konden brengen de enige partij te steunen die iets voor ze wil doen en ons land probeert te beschermen.

  En idd. verkiezingsfaude hier en daar sluit ik helemaal niet uit, het is vorige keer ook aantoonbaar gebeurd…en dat is geen complotdenken maar gewoon een feit, ja ook in ons land!!

  En Rutte wilde zowiezo blijven zitten, die plakt zich vast met ducktape en wil nooit meer uit het pluche. Afwachten hoe lang ze het volhouden, deze oplichters en leugenaars.

  En, als laatse, vergeet niet dat dit geen 2e kamer verkiezingen waren, jammer van deze mogelijkheid om het tot een referendum te maken, die is door de lage opkomst totaal mislukt en mede daarom kan je absoluut geen enkele voorspelling doen hoe het er dan uit gaat zien.

  Ik hoop op een totale verrassing in de positieve zin, negatief zal destraseus zijn maar je moet ook realistisch zijn, een volk krijgt gewoon de regering die ze verdiend…en het “volk” is blijkbaar nog niet genoeg gevilt, pas als ze dat echt persoonlijk gaan ervaren komt men (te laat) in actie.
  Maar ik blijf hopen op meer ,meer, meer ontwakend gezond verstand.

 9. Pieter G

  VVD heeft 1 miljoen gespendeerd voor deze verkiezingen.
  De PVV 1000 euro.

  Daarnaast moet de PVV tijdens een verkiezingsfeest ZELF de kosten van beveiliging dragen.

  Omdat de PVV geen leden heeft krijgt de PVV GEEN subsidie.

  In dat licht bezien is de PVV een politiek wonder.
  En zoveel heeft de PVV niet verloren. In sommige steden en gemeenten zelfs provincies heeft de PVV gewonnen.
  Grootste partij in Rotterdam om maar wat te noemen.

  Het is de winst van het CDA en D66 wat de toon zet.

  Overigens geloof ik er niet in dat de PVV kiezers zijn weggebleven. Dat kan je aan Rotterdam zien met een opkomst percentage van slechts 35% en toch ruimschoots de grootste. Jammer van D66 dat die partij wint, maar daar kunnen ze zo ook weer bij weglopen. Wat zal gebeuren als de islam en de Europese Unie nog meer problemen op gaan leveren.

  1. Nog1

   Dat klopt niet, de PVV krijgt wel subsidie.

   De subsidies (meervoud) zijn namenlijk gesplits in verschillende onderdelen; fractiesubsidie, verenigingssubsidie enz.

   De enige subsidie die de PVV niet krijgt is die voor de vereniging; daarvoor moet je meer dan 1000 leden hebben en dat heeft de PVV niet. Die subsidie zou ca 7 ton geweest zijn.

   De fractiesubsidie die de PVV ontvangt is tussen de 1,5 en 2 miljoen per jaar en wordt uitgekeerd aan de Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie Partij voor de Vrijheid.

   Daarnaast krijgen de gemeente/provinciale fracties ook subsidie, net als de EU fractie.

   http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/28/pvv-besteedt-80-000-euro-subsidie-in-strijd-met-de-regels/

   1. Jan

    Ik geloof ook niet dat men zo krap bij kas zit. Men heeft gewoon besloten weer eens de zieligheidskaart te spelen. De doelgroep is daar blijkbaar gevoelig voor.

 10. Anna

  Over de PVV hoeven we ons niet druk te maken die heeft prima gescoord. Wel over deze regering en media die van mening zijn dat PvdA en VVD een “tik” hebben gekregen. Het valt nog mee dat ze niet over een tikje spreken. D66 die zo juicht met al zijn allochtone stemmen uit Gouda en Amsterdam. Regering loopt leeg en ze bluffen maar.

  1. J.C.

   @ Anna,

   Het is een kwestie van wachten op de eerlijke verhalen. Over de economie, de gestegen koopkracht, de goede zorg, het goede onderwijs en noem maar op……ik verwacht dat die ineens minder rooskleurig zullen zijn dan tijdens de verkiezingscampagne. Gelukkig zijn de drie gedogers gevangen in het web van Rutte II, en geldt het andersom ook. Nu nog een stupide politieke partij, die ook z’n vingers wil branden aan de “grootste hervorming” van na de oorlog. Of is het al bedacht voor de oorlog?

 11. Anna

  Een partij die wordt bedreigd en geïntimideerd moet in Nederland zelf voor zijn beveiliging zorgen.Regering (PvdA/VVD) en parlement doen alsof hun neus bloedt.

 12. Yato

  Verlies voor de PVV, jammer, maar het valt tenminste nog wel mee in vergelijking met de PVDA. ik heb in ieder geval, in het rooie noorden nog wel, mijn plicht gedaan voor dit land.

 13. CJD

  Ach beste PVVERS. Niet zo zuur. Wilders wou toch MINDER MINDER MINDER. Die heeft hij nu wel gekregen 🙂

  1. Eminem2

   Ach, de SP heeft ook nog altijd minder, minder, minder behaald dan ze procentueel bij de TK2006 verkiezingen haalde. En ze heeft nu (zoals het zich laat aanzien) even veel (of weinig) Senaatszetels als de PVV. Dus als de ondergang voor de PVV nabij is dan geldt dat voor de SP evenzeer…

   1. CJD

    Nee Eninen2, er is namelijk een verschil. Provincie Groningen is altijd een socialistisch bolwerk geweest en dat zullen ze altijd blijven. De leegloop van de PvdA, die het daar altijd voor het zeggen heeft, speelt heel mooi in de handen van de SP, zeker aangezien die nuttige idioten van Henk Kamp zich liever bezig houden met gaswinning dan belangen van de burgers. De SP zal het in Groningen voorlopig voor het zeggen hebben

 14. Giny

  Pieter G

  Dat schreef ik al, voor geld is bijna
  alles te koop, zelfs zetels!

  Frappant, dat de peiling van de Hond na alles wat er gebeurd was bij
  de VVD, opeens als een speer omhoog
  schoot, ook bij de SP, die ook goed bij kas
  zit!!!
  Anna, over de PVV maak ik me echt geen
  zorgen!
  Kijk eens bij de grote steden waar de PVV
  op 1 staat en nog niet is meegenomen in
  de zetelverdeling!

  1. Jan

   Giny, de uitslagen van alle steden zijn inmiddels echt wel meegenomen in de zetelverdeling. Dus ook die van Rotterdam, de enige grote stad waar de PVV gisteren op één stond.

 15. Jan

  Het is het zoveelste verlies op rij voor de PVV. Dat ligt niet alleen aan de opkomst. De beste verkiezingen ooit voor de PVV waren de europese verkiezingen in 2009. Die hadden met 36,8% een historisch lage opkomst. Daarna is het alleen maar minder geworden, zowel bij hoge als bij lage opkomstem.

  Ik denk dat eerder de peilingen vaak niet kloppen. Het zijn tegenwoordig allemaal internetpeilingen waarvoor je jezelf op moet geven. Daarmee krijg je nooit een representatieve groep kiezers. Mensen die daar aan meedoen zijn wellicht vaker geneigd om in de peilingen met een proteststem een signaal af te geven. Maar in het hokje maken ze toch weer een andere keuze. Ook zijn de Internetpeilingen door kwaadwillenden makkelijk te manipuleren.

  1. toetssteen

   @Jan
   De peilingen gaan veelal óf over de Tweede Kamer of de kleine provinciale partijen worden niet meegenomen. Peilingen voor de Provinciale Staten zijn daarom waardeloos.
   Wat mij betreft zou die hele lobbyclub in de Eerste Kamer afgeschaft moeten worden. Laten rechters maar toetsen.

   1. Nog1

    STap 1 van dat plan lag klaar, maar de VVD heeft deze grondwetswijziging weggestemd. (Wetsvoorstel Halsema)

    1. toetssteen

     @Nog1
     Dat is dan erg jammer, want u zult het toch met eens zijn dat hoe het er nu aan toegaat, een complete aanfluiting is.
     Nu weer een VVD’er weg pal na het bekend worden van de uitslag, waar gaat het allemaal nog over?

     Jarenlang trouw VVD gestemd, maar als ik zie wat er geworden is van deze club, dan was ik of jaren blind, of (eigenlijk binnen het hele politieke speelveld) is iets danig mis.

  2. Daniel

   Juist Jan en er is nog iets. Men (wij) vergeten dat horden mensen niet naar Radio 1 luisteren, Nieuwsuur, Pauw, Umberto, EenVandaag etc. kijken, opiniebladen lezen.
   Er zijn legio mensen politiek niet geïnteresseerd en dat is hun goed recht. Maar bij de analyses wordt dat wel eens vergeten.

 16. Siphra

  @ Jan 19 maart 2015 at 13:08
  De PVV had in 2011 ook 9 zetels.
  Die tiende zetel was een restzetel die er later bijkwam.

  1. Jan

   Dat was een restzetel die de PVV die ze mede dankzij de VVD ook konden binnenhalen. NU is de 9e zetel ook een restzetel. Die is erg sterk en zullen ze zeker houden. Om nu nog een 10e zetel te halen, hebben extra steun nodig. Dat lijkt onwaarschijnlijk.

   1. Eminem2

    Duidelijk. Echter, dat zou hoe dan ook dus niet aan de kracht of zwakte van de PVV zijn toe te rekenen.

    Wat laten we meer in het algemeen nou eens heel eerlijk zijn: met maximale zetelaantallen van 24 in de Tweede Kamer, 10 in de Eerste Kamer en 5 in het EP is de PVV nooit een dominante factor geweest. Dus net doen alsof ze ten opzichte van hun nooit zo bijzonder riante positie nu enorm zijn afgezakt, is nogal kunstmatig.

    En zoals ik ook al in de draad over Samson schreef: hoeveel praktisch verschil bijvoorbeeld 3 of 4 Senaatszetels extra voor de PVV, ten laste van de VVD, precies zou hebben gemaakt, is nogal twijfelachtig. In dat geval was GroenLinks zeker niet in staat geweest de coalitie aan een meerderheid te helpen en zou de positie van het CDA als enige partij (naast de onwaarschijnlijke SP) die dat wel in één klap zou kunnen aanzienlijk versterkt zijn. En Wilders had dan de vrij nutteloze bokaal voor “Grootste Partij in de Eerste Kamer” in ontvangst kunnen nemen, terwijl Buma er per saldo met de extra invloed vandoor zou zijn gegaan. En we verwijten PVV’ers nu dat ze daarvoor niet de moeite wilde nemen naar de stembus te komen? Terwijl de PVV ook nog eens weinig campagne heeft gevoerd, afgezien van sterke optredens van Wilders bij de debatten?

 17. Siphra

  Oeps, Johan Houwers keert terug in de Kamer.
  ALS EENMANSFRACTIE.
  En daarmee verliest de VVD dus 1 zetel.

 18. Giny

  Jan

  Volgens u is de PVV alleen in Rotterdam
  de grootste partij!

  In de volgende grote plaatsen is de
  PVV de grootste partij

  Ridderkerk
  Rotterdam
  Zaanstad
  Capelle a/d IJssel
  Den Helder
  Dordrecht
  Maastricht samen met de VVD
  En meerder kleine plaatsen

 19. J.C.

  Hetgeen ik op 17 maart jl. hier op DDS schreef, kan ik hier onverkort herhalen:

  Het is best denkbaar dat policor Nederland morgen als winnaar uit de bus komt. Toch weten ook zij, dat dat dan maar tijdelijk zal zijn. De paniekreacties van policor politiek Den Haag zijn dan ook niet vreemd en onnatuurlijk: men voelt de onvermijdelijke afstraffing langzaam, maar zeker naderen………met name door de feiten van alle dag. De economische groei, die nu keer op keer door policor Nederland de wereld wordt ingeslingerd wordt nergens onderbouwd. Heeft het soms te maken met anticiperen op wijzigingen in de belastingen (en koopt men gauw nog even…..of laat men gauw nog even arbeid door derden verrichten, is de lage rente aantrekkelijk -nu de geldpersen rollen- enzovoorts? Waar blijven de zogenaamde eerlijke verhalen of komen die na 18 maart weer los? Als de omvang van de schade door het wegkijken van policor politiek Den Haag, de invloed van het haatzaaien van policor Nederland en het snel wegebben van de vlugge belastingvoordeeltjes, in volle omvang zichtbaar worden, zal er har geoordeeld worden over policor Nederland. Daar heeft de heer Wilders (PVV) volkomen gelijk in. En de feiten beginnen steeds meer voor zich te spreken, en policor politiek Den Haag realiseert zich dat maar al te goed.

 20. Jan

  Zaanstad is de 15e stad van Nederland, de rest is kleiner. Maar het hangt inderdaad van de definitie van grote steden af.

  1. toetssteen

   @Jan
   Is Rotterdam kleiner dan Zaanstad?

 21. van Urk

  En toch had ik het gevoel of ik een deja vu had of in een twee dimensionale Nederland terecht ben gekomen sinds ik las dat Rutte mag blijven! Kennelijk had ik toch wat gemist na alle kritiek over de VVD en Rutte en al dat gedoe over werkloosheid,armoede,voedselbanken en plukken bij ouderen dat deze partij toch weer de bovenste lijst aanvoert wat net zo geldt voor de CDA trouwens, die aardig wat Balkenellende had veroorzaakt in het verleden! Nee, wat dat betreft laat ik het vandaag op zo,n mooie zonnige dag nou maar niet meer over ezels en stenen hebben.

 22. Giny

  Jan

  Net bekend, groot en kleine plaatsen,
  staat de teller inmiddels op 23

  U vertelde een fabel dat de PVV alleen
  in Rotterdam de grootste was!

  Een beetje voorbarig misschien?

  1. Nog1

   Dat schreef hij niet, Jan schreef; ‘Dus ook die van Rotterdam, de enige grote stad waar de PVV gisteren op één stond.’

   In ons land kennen we 4 grote steden; Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

 23. halo1

  Ik denk dat er twee kernpunten veranderd moeten worden: 1- de prominente islamofobie stoppen maar in plaats daarvan algemeen immigratie-reductie eisen: iedere mislukte immigrant/binnendringer kost miljoenen op life-time-basis 2-. de terug-naaar-de-gulden-fobie stoppen en in plaats daarvan eisen dat de nadelen van de EU eruit worden gehaald. Zo zou een 51%+-optie erin zitten maar gelukkig voor de tegenstanders is men niet zo slim…..

  1. Taljaard

   @halo1
   Hou dat prominente islamkritische element er maar gewoon in, want de islamisten zullen Wilders in de toekomst alleen maar meer in het gelijk stellen met hun moordpartijen en terreur.
   Wanneer er een aanslag in NL had plaatsgevonden was de PVV zonder meer de grootste geworden. En dat ook met een flinke meerderheid.
   Wat de EU betreft zou men het spoor van Farage moeten volgen in plaats van dat van het FN, want Nederlanders zijn cultureel en politiek veel meer verwant met de Britten dan met de Fransen en lusten bijv. het Franse antisemitisme niet.
   De PVV is, ondanks al het vileine gekuip van de gevestigde politiek en het gedemoniseer van de MSM, hoe dan ook een blijvende factor in het Nederlandse politieke landschap geworden en gebleven.

   1. DeManVanIngrid

    @Taljaard

    “Wanneer er een aanslag in NL had plaatsgevonden was de PVV zonder meer de grootste geworden. En dat ook met een flinke meerderheid.”
    Het is alleen maar een kwestie van tijd helaas!
    “Er waren twee IS-schutters, die pas werden gedood toen zij door hun munitie heen waren, staat in de verklaring. Het jihadleger dreigt met meer aanslagen. “Wat jullie nu hebben gezien is nog maar de eerste druppel van een regenbui.”
    http://nos.nl/artikel/2025746-is-claimt-terreuraanslag-bij-museum-in-tunis.html
    Dat de PVV niet ging winnen en de verloren stemmers van de PVDA naar d666 zouden gaan was ook duidelijk. Ik ben al lang blij dat de kern van de aanhangers er nog staat want die zijn de wortel van het gewas wat er uiteindelijk voor gaat zorgen dat Nederland voor Nederlanders is en met Nederlander bedoel ik iedereen die Nederlander wil zijn en er trots op is Nederlander te zijn.

    Één ding is zeker, er staat ons nog een hoop ellende te wachten, maar na de bovenstaande regenbui komt zonneschijn!

  2. Nico

   Als Eerdmans met VNL in zee gaat zal die partij op rechts het gat gaan vullen met een gematigd islamkritisch en EU-kritisch geluid en een liberaal economisch programma. De PVV zal dan alleen de harde kern blijven vasthouden.

   1. toetssteen

    @Nico
    Eerdmans heeft zomin als de PVV ergens wortels in de ambtenarij. Geen enkele opkomende partij zal iets klaar maken om exact dezelfde reden.
    Wellicht als men over zou stappen naar een systeem waar bij nieuwe landsverkiezingen het gros van de ambtenarij vervangen wordt, dat een nieuweling een kans maakt.

    1. Gielah

     Hoho… Joost Eerdmans was jarenlang ambtenaar op het ministerie van Justitie, hoor!
     Dat weet ik zo goed omdat hij daar een werkkamer deelde met een van mijn vriendinnen.
     Dat was in de tijd dat de vorige commissaris van de koning in Noord-Holland, Harry Borghouts, hun chef was.

 24. Taljaard

  Vergeleken met de TK verkiezingen van 2012 heeft de PVV veel minder verloren en mag je zelfs zeggen dat zij in de EK min of meer stabiel zijn gebleven vergeleken met de laatste PS-verkiezingen van 2011..
  Wat echter bijzonder zorgwekkend te noemen valt is de grote winst voor dat ellendige D’66 en het feit dat de Vereniging Van Dikvreters er nog zo relatief ongeschonden is uitgesprongen na een reeks van schandalen. Waarom Christus Dacht Anders zo heeft gewonnen is mij eerlijk gezegd ook een raadsel.
  Maar het kabinet heeft in ieder geval, vanwege het verlies van de Partij van de Armoede, inclusief de gedoogsteun waarop zij tot nu toe konden rekenen,
  geen meerderheid meer in de EK.
  Dat is, samen met de bescheiden winst voor de SGP, eigenlijk het enige positieve. Al met al niks om blij over te zijn, want de PvdA gaat dit rampenkabinet never nooit opblazen, dus deze coalitie zal de rit uitzitten tot 2017.

  1. toetssteen

   @Taljaard
   Ik noem het het Pieter Omzight syndroom. De man heeft een heel mooi beeld geschetst en mensen willen nu eenmaal graag luisteren naar dit soort zoetgevooisde geluiden.

 25. Nog1

  @ Antidotum

  (Ik kon hierboven niet op je reactie reageren, dus doe ik het hieronder.)

  Je schreef;

  Daniel Pipes (oprichter en hoofd van het Middle East Forum (MEF), een denktank in Philadelphia) schatte dat het vrije Westen nog tien jaar had om het tij van de islamisering te keren.

  Dat schreef Pipes in 1990…25 jaar geleden dus.

  Maar de werkelijkheid is anders. Weliswaar zijn er wat moslims bij gekomen, maar er zijn ook periodes geweest dat het aantal juist afnam.

  Het is onwaarschijnlijk dat er ooit meer dan 1 miljoen moslims in Nederland zullen komen; de natuurlijke aanwas en de secularisering onder moslims houden elkaar redelijk in evenwicht. En eigenlijk geldt dat voor heel Europa.

  1. toetssteen

   @Nog1
   Sinds wanneer wordt er in Nederland weer in het persoonsregister de religie opgenomen? Vertel geen flauwekul Nog1, dat is geruime tijd geleden al afgeschaft, dus het is allemaal natte vingerwerk en wensdenken.

   1. Mar

    toetssteen:

    Het klopt dat religie niet meer in het persoonsregister wordt opgenomen.

    Daarom worden er om de zoveel tijd onderzoek gedaan onder de bevolking met de vraag welke religie men eventueel heeft.

    Het natte vingerwerk en wensdenken werkt twee kanten op. Exacte aantallen heeft men niet. Ook niet de mensen die zeggen dat er 2 tot 3 miljoen moslims leven in Nederland.

 26. pejoar

  De PVV moet ook concessies doen willen ze groter worden.Zo gaat dat hier helaas.
  Nooit zal 1 partij 76 zetels krijgen.En dan heb je nog het probleem dat de verkiezingen voor eerste en tweede kamer niet gelijktijdig zijn.

 27. Kokkie

  De PVV is op de eerste plaats toe aan een andere leider. Wilders is op zijn minst ‘dramatisch ongenuanceerd en onfatsoenlijk’ dat maakt hem ondanks zijn gelijk incapabel.

  1. toetssteen

   @Kokkie
   Goh, nu meende ik toch even dat u PvdA zou zeggen….
   De grote verliezer in 393 gemeente, maar men prevelt als een wanhopige PVV/Wilders.

   1. arie_jansz

    De PvdA heeft idd. een nieuwe leider nodig en een beter verhaal.
    Gelukkig kan ik daar toe bijdragen als lid.

   2. Julius

    Zelfs zijn eigen Venlo heeft hem laten vallen als een baksteen.

 28. Two Ravens Black Kettle

  “A nation can survive its fools, and even the ambitious. But it cannot survive treason from within. An enemy at the gates is less formidable, for he is known and carries his banner openly. But the traitor moves amongst those within the gate freely, his sly whispers rustling through all the alleys, heard in the very halls of
  government itself. For the traitor appears not a traitor; he speaks in accents familiar to his victims, and he wears their face and their arguments, he appeals to the baseness that lies deep in the hearts of all men. He rots the soul of a nation, he works secretly and unknown in the night to undermine the pillars of the city, he infects the body politic so that it can no longer resist. A murderer is less to fear.”

  -Cicero-

  1. Eminem2

   @ TRBK
   Goed citaat. Het blijft echter de vraag of het om “verraders” gaat of om “kop-in-het-zand-stekers”, “kop-in-de-wolken-lopers” of om “onvoorwaardelijke positievelingen”.

  2. Nog1

   En Cicero kon het weten, zelf verraadde hij de Sernaatsfactie om met Caesar een deal te sluiten, zodat hij veilig naar Rome kon terugkeren.

 29. Bes Tolen

  Er zijn meer oorzaken waarom de PVV niet een beter resultaat heeft verkregen. De westerse wereld heeft één grondoorzaak en die is al heel oud en gelegen in de strategie van list en bedrog, die Rome en Carthago voorgoed over de westerse wereld hebben uitgestort en waarom de meeste mensen niet tot nooit in staat zijn hun werkelijke eigen belang te onderkennen. Anders dan hooguit kortzichtig eigen belang. Napoleon paste de strategie toe om Europa te veroveren. Hij trok een hechte groep uitgelezen bankiers aan om zijn oorlogen te financieren en hij kreeg de gelovigen achter zich door een concordaat met de paus en de verplichting het Roomse geloof te bevoordelen waarop de paus hem na de eerste belangrijke prestaties tot keizer kon kronen. [Dat Napoleon zich zelf de keizerskroon op het hoofd zette, is waarschijnlijk een fabel.Dit omdat de paus dat niet zou hebben genomen.]. Ook voor de politieke propaganda werd een keurkorps aan lieden gevormd. De politieke en godsdienstige correctheid, de scherpe indoctrinatie, zorgde er voor dat alle kritiek in een vroeg stadium al verdacht was en voortdurend verdacht werd gemaakt. Waar grote delen van de bevolking hun steun aan verleenden. Dit systeem van beïnvloeding en machtsontplooiing is vervolgens ook in Engeland ingevoerd en daarna in de Verenigde Staten. Het kolonialisme heeft er haar ontplooiing aan te danken. Het harde optreden tegenover de eigen bevolking en de elders te onderwerpen bevolking zou anders niet zo bruut en strak georganiseerd zijn. De oorzaken van de eerste wereldoorlog en de optredende financieel economische crises zijn ook te relateren aan de moderne versie van het optreden van Rome en Carthago. De moderne versie waaraan dus Napoleon zijn successen te danken heeft en die nog altijd door de Fransen hoog wordt geëerd. Hoewel hij miljoenen slachtoffers maakte en Frankrijk voor lang op haar ”gat” legde. [Ook Nederland ondervond lange tijd de naweeën.]. En de oorzaak er van is dat Fransen in eigen land gaandeweg in de minderheid raken. Wat natuurlijk niet gezegd mag worden.
  Voor nu geldt dus dat een partij als de PVV moeilijk van de grond komt waar ze op alle manieren wordt tegengewerkt. Alle manieren, die ondemocratisch zijn om reden dat de democratieën geen eigen hart mogen tonen. Eerlijkheid is ver te zoeken. Het belang van oligarchie staat voorop. De democratie heeft het altijd nog zwaar te verduren. Niet in de laatste plaats door charlatans, mooipraters, wegpoetsers, relativeerders “zo slecht hebben we het toch nog niet”. Een keur van krachten ter ondersteuning met aan het hoofd die o, zo manipulerende, inschikkelijke lieden, die het zelf ook niet zo precies weten behalve dan dat het allemaal zo redelijk toegaat dat elk probleem gebagatelliseerd moet worden. Als je dan maar goed kunt verkopen, ach dan kun je in de politiek veel bereiken. Met de basis wordt ieder opgevoed door het wereldvreemde onderwijs. Hulpeloze wereldburgers zo veel mogelijk verdronken in gelijke rechten. Het maakt het leven er niet prettiger op. Het doorschuiven van de grote problemen. Tenslotte gaat het een keer echt fout zoals de geschiedenis al vaak heeft laten zien. En dan komt daarna de groep Rome Carthago toch weer aan het bewind. Gemoderniseerd. Nog moeilijker te bevechten.

  1. Nog1

   ‘Dat Napoleon zich zelf de keizerskroon op het hoofd zette, is waarschijnlijk een fabel.Dit omdat de paus dat niet zou hebben genomen’

   Dat is niet waar, er zijn enkele honderden getuigen geweest die gezien hebben dat Napoleon zichzelf kroonde en dit in brieven en dagboeken hebben beschreven.

   Daarnaast hebben we het 300 bladzijden dikke draaiboek nog. En dan nog de weigering van Napoleon’s moeder om aanwezig te zijn omdat zij het ongepast vond dat hij zichzelf kroonde.

   De paus had wel meer te slikken van Napoleon; hij werd meer als gevangene behandeld dan als gast, en werd bewaakt door niet-katholieken, zoals de islamitische Mamelukken. Bij het verlaten van de koets werd hij zelfs in een modderpoel afgezet.

 30. Noordermiede

  De waaromvraag is helder: amper geld (1000 euro) om de PVV campagne te voeren en intimidatie en bedreigingen deden de rest. Bovendien was Geert Wilders ruim een week ziek met griep en bleef 40 procent van de PVV kiezers thuis.

  Desondanks heeft de PVV woensdag voor de Provinciale staten in 23 gemeenten de meeste stemmen gekregen ondanks de lage opkomst van PVV kiezers.

  De partij van Geert Wilders kreeg onder meer veel stemmen in Rotterdam de stad van Pim Fortuyn. De PVV was niet alleen het populairst in de Maasstad zelf, maar ook in Capelle ad IJssel, Ridderkerk, Zwijndrecht, Nissewaard, Dordrecht, Schiedam, Vlaardingen en Hellevoetsluis. De PVV werd verder de grootste in de Limburgse gemeenten Maastricht, Kerkrade, Onderbanken, Landgraaf, Brussum en Stein.

  Tenslotte in Almere en Lelystad liet de PVV van Geert Wilders de anderen partijen ook achter zich.

  1. Nog1

   Waar haal je die 1000 euro vandaan? De PVV kreeg vorig jaar een kleine 3 miljoen overgemaakt aan subsidies.

   1. toetssteen

    @Nog1
    Nota’s of het is onzin.

    1. Julius

     Die 1000 euro is toch wel het meest zielige excuus.

     Toets, waar haal jij die duizend euro vandaan? van horen zeggen?

     Ik vraag me af waarom die PVV-gasten altijd zo graag het Calimero-schaaltje dragen…

    2. Nog1

     citaat;

     ‘De PVV krijgt subsidie voor fractieondersteuning, jaarlijks tussen de 1,5 en 2 miljoen euro. Omdat de PVV geen leden heeft komt de partij, als enige in de Tweede Kamer, niet in aanmerking voor aanvullende miljoenensubsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.’

     http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/28/pvv-besteedt-80-000-euro-subsidie-in-strijd-met-de-regels/

     De bedragen staan in artikel 8 van de Wet financiering politieke partijen. Lid a gaat over de subsidie voor de kamerleden die is vastgesteld op € 178.384, per kamerzetel

  2. Noordermiede

   Totaal verdeling stemmen Provinciale Staten

   VVD 15.8%
   CDA 14,7%
   D66 12,3%
   PVV 11,7%
   SP 11,6%
   PvdA 10.0%
   GL 5,3%

   PVV scoort meer kiezers dan de linkse partijen SP en PvdA. In Drenthe en Overijssel gaat de PVV zelfs een zetel vooruit en landelijk van 69 naar 66 Statenzetels.

   Sir Winston Churchill had gelijk er komen altijd volgende verkiezingen met kansen voor overwinningen.

 31. Trudy

  Iedereen weet als je een PVV-poster voor je raam hebt hangen dat dan door linkse krachten je raam wordt ingeslagen…..De media is links en tegen Wilders…..Als linkse krachten de ramen kunnen inslaan waar PVV-posters hangen dan kunnen zij ook de PVV-stembiljetten oneerlijk tellen….Kortom op de PVV-stembiljetten is gewoon sabotage gepleegd…..Want vreemd is het wel dat zij in 33 gemeentes hebben gewonnen….en elders niet…

  1. CJD

   Hoezo is dat vreemd? In provincie Groningen is de SP de grootste partij geworden, in Utrecht waren dat VVD en D66 en in Limburg het CDA. Kortom in verschillende plaatsen zijn er verschillende prioriteiten

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.