LIVE! Kabinet krijgt klappen van de kiezer, en: wie wordt de grootste?

Haalt het kabinet wel of geen meerderheid? En wat doen CDA en PVV? Lees ons liveblog van de verkiezingsavond!

Het kan vanavond twee kanten op. Of PvdA-leider Diederik Samsom stapt op na de zoveelste teleurstellende uitslag voor hem en daarmee valt het kabinet, of Samsom blijft nog even zitten en daarmee krijgt het kabinet een paar maanden uitstel voordat de hele bende alsnog in elkaar stort. Er is simpelweg geen ander scenario denkbaar na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen vandaag.

Als we de peilingen mogen geloven gaan VVD, PvdA plus de drie gedoogpartijen geen meerderheid halen in de Eerste Kamer. Sterker nog, ze komen niet eens in de buurt met mogelijk slechts 34 zetels in de Eerste Kamer, waar 38 zetels nodig zijn voor een meerderheid. Nederland is klaar met VVD en PvdA. Mijn voorspelling, gebaseerd op de peilingen van de afgelopen maanden: CDA, D66 en PVV gaan vechten om de eerste plaats, waarbij we de kansen van het CDA absoluut niet moeten onderschatten.

In deze zaal wordt vanavond heel veel gehuild zodra de eerste exitpoll om 21:00 uur bekend wordt gemaakt:

VVD-coryfee Frits Bolkestein houdt intussen goede hoop dat zijn partij niet in de hoek zit waar de klappen vallen. Waarschijnlijk is dat nog waar ook: de liberalen lijken iets minder last te hebben van weglopende kiezers dan de PvdA.

Hier bij De Dagelijkse Standaard doen we live verslag van de verkiezingsavond. Blijf dit blog dus refreshen (druk regelmatig op de F5-knop) om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Wie tegelijkertijd het nieuws via tv wil volgen, kan hierrr terecht voor een livestream van NPO1. Oké, daar gaan we!

Update 20:30 uur: Hoe gaan de partijen hun winst of verlies duiden? Lezen! De spinners van VVD en PvdA zullen in ieder geval beweren dat ze op de goede weg zitten vergeleken met de beroerde peilingen, die misschien net een tikje erger zijn dan de uitslag vanavond.

Update 20:36 uur: De opkomst in Den Haag is bijzonder laag. Dat is mogelijk slecht nieuws voor de PVV, want er wonen relatief veel PVV-stemmers in deze stad.

Update 20:46 uur: De NOS zegt dat SP’ers vinden dat partijleider Emile Roemer het goed doet. Grappig. Ik ken nog wel wat SP’ers die helemáál niet blij zijn met hem.

Update 21:05 uur: En daar hebben we de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. Dit is de uitslag (die hier en daar nog kan afwijken in de loop van de avond) van de belangrijkste partijen. Het goede nieuws: het kabinet plus de gedoogpartners hebben geen meerderheid meer. Samen komen ze slechts op 34 zetels:

VVD: 12 zetels (-4).
PvdA: 8 (-6).
CDA: 12 (+1).
D66: 9 (+4).
PVV: 9 (-1),
SP: 10 (+2).
GroenLinks: 5 (0).
CU/SGP: 5 (+2).
50Plus: 2 (+1).

Update 21:10 uur: Zoals Leefbaar Rotterdam-campagneleider Ronald Buijt twittert: we moeten niet te vroeg juichen. Er kunnen nog wat zetels verschuiven.

Update 21:15 uur: De grote winnaar van vandaag is het CDA met 12 zetels. De VVD is net zo groot, maar de VVD heeft nu nog 16 zetels in de Eerste Kamer. Een verlies van 4 zetels. Knap gedaan van Sybrand Buma en co.

Update 21:17 uur: PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman: “Dit is pijnlijk. De uitslag is zoals verwacht. We zijn er niet tevreden mee.” De PvdA zit de komende vier jaar niet meer in het centrum van de macht, dat staat wel vast na vanavond.

Update 21:21 uur: Ja hoor, daar gaan we. D66 wil GroenLinks bij de gedoogcoalitie betrekken. Straks bepalen dus maar liefst zes partijen wat voor beleid er komt. Dat wordt nog wat.

Update 21:30 uur: Jeroen Dijsselbloem herhaalt wat Spekman zei: “Ik ben teleurgesteld, maar het is niet onverwachts.” Dat is dus de spin die de PvdA nu gebruikt. Dijsselbloem denkt niet dat deze uitslag negatieve gevolgen heeft voor partijleider Samsom. Zou het echt?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

63 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Ik ben benieuwd hoeveel procent der Nederlanders -grotendeels gecastreerd door de policor- bij de collaborateurs geschaard kunnen worden.
  Ik vermoed heeeeeel veel.

 2. Jan

  Leuk artikel, de link uit de update van 20.30 uur. Zeker aan te bevelen!

 3. rinus

  Ik zie de bui al hangen. Opkomst is schrikbarend laag en dat kan heel slecht uitpakken voor de PVV.

 4. V.K.

  -Ha, dat zelfde Den-Haag waar bij de vorige verkiezingen de PVV tijdens het tellen van de stemmen van een royale voorsprong ineens na een black-out van de NOS als 2e jit de bus kwam.

  1. nick

   idd V.K. Ik weet het nog goed en was er nu ook bang voor. Weet waar je het over hebt!

 5. lic

  De prognose is niet best.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Niet geheel onverwacht maar uiterst teleurstellend desalniettemin.

 7. Jan

  Mooie voorspelling voor het CDA! PVV wordt de 5e partij. Toch wel duidelijk dat de peilingen structureel de PVV te hoog inschatten.

 8. V.K.

  -ha ha, hoor Spekman ratelen dat er maar weer mooi een volle zaal PvdAers op de been is gebracht.

  -Laat men nu wijs als ze zijn voor deze verkiezingen een kleinere, als voorgaande jaren, hebben afgehuurd.

 9. Daniel

  Balen, in de peilingen goed staan en dan toch weer tegenvallen met verkiezingen. Aan Geert heeft het niet gelegen, de PVV kiezer is moeilijk te motiveren voor de PS en EK. Jammer,

  1. Jan

   Bij de laatste tweede kamer verkiezingen was het ook al niet veel beter. Het ligt niet zozeer aan de opkomst, maar de PVV is gewoon al vijf jaar over zijn top. Zelfs de crisis en het stijgende terrorisme hebben Wilders niet kunnen helpen. Je ziet ook hier op DDS berusting. Drie jaar geleden ging iedereen hier vooraf nog uit van een grote zege voor de PVV. Nu leek alleen beroepsidioot Joost Niemoller nog te geloven in succes voor de PVV.

   1. JanvanEechoud

    Over the top? Je gaat het nog wel zien, Janneman.
    Gewoon nog een stoot immigranten er bij, zo’n extra miljoen, dat òok de elite en de provincies er last van krijgen, en dan is het huillie huillie voor jullie.

 10. Jan

  Vier weken geleden peilde de Hond de PVV nog precies even groot als de VVD en de PvdA samen. Nu hebben VVD/PvdA samen 20 zetels t.o.v. 9 voor de PVV.

  Geeft wel aan wat de waarde van peilingen is. Zegt dus helemaal niets.

  1. Daniel

   Volgens mij zegt het dat potentiële PVV stemmers afhaken bij verkiezingen, niet de moeite nemen om te gaan stemmen.

   1. Jan

    Dat denk ik ook. Je ziet bij de PVV een hele fanatieke groep die het Internet domineert en zich ook massaal aanmeldt voor peilingen. Veel potentiële PVV stemmers zijn echter van nature veel minder betrokken en lijken inmiddels weer afgehaakt.

    1. JanvanEechoud

     Malloot. Denk dat de meerderheid van ons totaal niet meedoen met peilingen.

     1. Jan

      Het valt toch op de PVV het de laatste jaren steeds beter doet in de peilingen dan in werkelijkheid. Blijkbaar doen er dan toch veel PVV’ers mee. Bovendien lees ik vaak reacties van klagende PVV’ers dat ze geen uitnodiging van de Hond hebben ontvangen.

    2. JanvanEechoud

     En ook jij mag mijn uitdaging aangaan om met 2 argumenten te komen waarom de pvv ” verachtelijk” is. Je zou de eerste zijn die dat kan.

  2. Koos_Koets

   De uitslagen kunnen ook vervalst zijn. Er zijn heel veel fases in het proces van stemmen-tellen waarin zoiets mogelijk is. Stemmentellers zijn vrijwel nooit PVV-ers, maar meestal D66, GL, en PVDA.

 11. V.K.

  -Valt op dat groen-Links bijna niets verloest.

 12. Willie.F

  Maar de Eerste kamer moet toch nog gekozen worden.

 13. Lieftinck

  Op naar de superstaat EU dan maar. De pensioengelden zullen de Franse banken wel herkapitaliseren en de permanente transferunie is een feit, maar wordt versterkt doorgezet. Ik denk dat de EU blij is met deze uitslag, en een stimulans om het laatste restje soevereiniteit te vernietigen.
  De grenzen zullen nog meer wagenwijd opengaan, maar de kiezer die wil het dus.

 14. V.K.

  -weet niet wie Spekman heeft gekleed, zwart rood, dat zijn dan wel socialistische, maar niet bepaald de kleuren waarmee je als sociaal democratisch politicus mee gezien wil worden.

 15. Philippine

  Ja Lieftinck, die superstaat komt er, Niets meer aan te doen.
  Op de Duitse tv wordt Frankfurt al bejubelt als de nieuwe financiële metropool van de EU vanwege het inwijden van het ECB gebouw.
  De technokratie is een feit.

 16. W.H.J. Reiss

  CDA, Buma was gisteren ijzersterk tegenover Rutte. Ik denk dat dit veel stemmers heeft weten over te halen om het CDA te kiezen. D’66 maakte de laatste dag veel reclame met haar ‘open kamer’ verhaal. Ook succesvol. Wilders/PVV deed bijna niets. Als de PVV beter wil scoren zal men toch met een ruimer uitgelegd verhaal door meer mensen gepresenteerd moeten komen. De strategie is te lang hetzelfde gebleven.
  Succes gewenst CDA, maar ik hoop dat jullie een nieuw ‘verenpak’ hebben aangetrokken !

 17. V.K.

  -Net even op de DaveEnsberg app gekeken, nou, niks geen update van deze Limburgse CDAer, na ja hij zal het wel druk hebben met feesten.

 18. jackoss

  We leven in een land dat grotendeels door idioten bewoond word. Weet er iemand nog een land met normale mensen waar ik heen kan?

 19. Staphylocoque

  In Groningen wordt de PvdA op sommige plekken grotendeels weggevaagd ten gunste van Groninger Belang.

 20. nick

  Verbijsterend hoe makkelijk mensen te misleiden zijn!!

  Dat men nu weer vol op een CDA gaat stemmen is tekenend voor de massa. Geen geheugen, geen inzicht, geen belangstelling. CDA een typische regentenpartij, hypocriet en sluw als geen ander. Machtspartij die het weer gaat doen,het volk verlakken en macht uitoefenen. CDA wil de macht terug, ze zullen toeslaan wanneer ze weten dat ze weer aan de macht kunnen komen. Ik was er al bang voor, ik hoopte anders.

  Dat de VVD niet veel meer is verloren is ook net zo verbijsterend. Wat is men aan het denken….ik begrijp het niet….wie wel???

  Verder, het zijn geen echte verkiezingen, ze hadden een referendum kunnen zijn maar daarvoor is de opkomt te klein. Jammer, we wachten het dus af, nu is er nog geen echte soep van te brouwen behalve dat de regeringstroep het lastiger gaat krijgen als SP en CDA hun poot stijf houden en er niet gaan intrappen.

 21. JanvanEechoud

  Nou, het is wel duidelijk.
  Het volk heeft gekozen voor meer EU en meer immigratie en Islamisering.
  Binnenkort is het Wilhelmus het volkslied van de EU provincie Nederland.
  Gezongen vanaf minaretten…..

 22. TijlUilenspiegel

  Een opkomst van 49%. En dan gaan roepen dat Nederland heeft gekozen. Zulke lage opkomstpercentages zeggen wat mij betreft genoeg. Het vertrouwen van de kiezers in de politiek en politieke partijen is erg laag. Ik heb zojuist een verjaardagsfeest bezocht. Niemand is gaan stemmen, reden: het maakt niet uit, je wordt toch door de hond of de kat gebeten. En als er al gestemd zou zijn, dan was de PVV de eerste keus.

  1. Staphylocoque

   Is het vertrouwen in de politiek laag of is men gewoon niet geïnteresseerd in de provinciale staten? Spreken deze verkiezingen mensen gewoon niet aan?

  2. JanvanEechoud

   Ha Tijl. Long time no see.
   Wordt inderdaad slecht voor de kinderen.
   Denk dat erg veel allochtonen de overstap hebben gemaakt naar D666.
   Mvg

 23. Lieftinck

  Straks komt VNL, en waarschijnlijk stort dan de hele opstand in LPF gekrakeel uiteen tot helemaal niets en wordt door de plee getrokken, tezamen met nog wat hero zero egoos.

  Het ziet er naar uit dat dit land voort dendert naar problemen die we al kennen, maar dan groter, en een transferunie met verder smeltende pensioenen, ten gunste van de Fransen.

  Bij Pownews werd geklaagd dat de media zoveel macht heeft op de Russische opinie. Dat werd weer gezegd door een MSM kanaal in Nederland. Ik weet niet of ik moest lachen of huilen.

  Goed, als mensen hun pensioen en het kapitaal en hun vrijheid willen opofferen, hun democratie door de plee willen trekken en Nederland verder willen ver-islamiseren, ja dan moeten we dat maar accepteren. Mijn kinderen gaan wel een zwarte toekomst tegemoet.

  Maar goed, we hebben nog vrij internet. Geniet er nog van, het duurt niet lang meer of de MSM heeft iedereen ervan overtuigd dat het gevaarlijk is en de EU gelijk heeft met hun maatregelen en krijgen dan hun monopolie weer terug.

 24. Eminem2

  Update 23:45
  – PVV grootste in Rotterdam, houdt ook aardig stand in Limburg
  – PVV stabiel op 10 zetels in EK-prognose (nog wel slechts op een schamele 15% van de getelde stemmen gebaseerd)
  – VVD en PvdA zakken verder terug (PvdA nu precies gehalveerd, krijgt zware klappen in grote steden);
  – SP en D66 zakken terug ten opzichte van eerste exit poll.

 25. Willie.F

  In Gelderland is met name door het dagblad de Gelderlander een enorme haat campagne geweest tegen de PVV.

 26. tipo

  DDS2 is mogelijk:
  VVD 12
  CDA 13
  PVV 10
  SGP 3
  -> 38 Eerste Kamerzetels.

 27. robmdw

  Goede uitslag voor het CDA na al het herhaalde verlies van de afgelopen jaren. Buma is dus geslaagd in zijn opdracht om op welke manier dan ook eindelijk weer eens enkele zetels te winnen.
  Dat VVD en PvdA zouden verliezen was duidelijk. Opvallend is dat de PVV ook verliest. Dit is voor deze partij toch wel een echt drama nu in deze tijd van het islamitsch extremistisch geweld en van ´het slechtste kabinet ooit´…. De winst van haar aartsvijand D´66 maakt het voor de PVV nog pijnlijker.
  De PVV moet de oorzaak van dit verlies bij zichzelf zoeken. Het ligt zeker niet aan de ´domheid van de kiezer´. Dit is zelfs een bizar argument omdat de PVV zich juist fundamenteel verzet tegen het elitair kleineren van ´het volk´ en zegt de ´stem van het volk´ te zijn.
  Het verlies van de PVV (steeds weer als het erop aan komt) is de winst van Wilders. Dit is cruciaal. Wilders lijkt geen enkele ambitie te hebben om ook maar de minste bestuurlijke verantwoordelijkheid op zich te nemen. Zijn kracht is zijn vrijheid. Hij wil dus vrij blijven en niet geremd worden door de last van de verantwoordelijkheid van het besturen.

  1. D. G. Neree

   PVV verliest niet of nauwelijks.

  2. Julius

   De PVV gaat dit niet bij zichzelf zoeken. Geert is groot maar moet het doen met heel dom volk. En zijn eigen achterban is nog wel het domste want die laat het massaal afweten. Of komt het gewoon omdat “het volk” niets (meer) van hem verwacht?

   Hoe dan ook is het knap dat andere partijen wel zetels van de VVD en PvdA heeft weten weg te halen. Vooral het CDA en D66 hebben het erg goed gedaan.

 28. D. G. Neree

  Schandalig dat de NPO de uitzending afbreekt als er nog maar 47% van de stemmen geteld is. Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Die mensen worden er door ons toch goed van betaald? Schandelijk!!

  1. nick

   idd en ik vertrouw het voor geen cent!!

  2. Julius

   Gewoon morgenvroeg even kijken wat het verlies voor je is. Misschien verliest je PVV niet maar boekt het ook geen enkele winst in deze barre tijden dat je PVV toch met gemak had moeten kunnen scoren. Zo’n beetje alle oppositiepartijen hebben winst geboekt. Zou het écht helemaal niet aan Geertje liggen? Zou het echt aan alles en iedereen behalve Geert liggen? Dan heb je écht een te strak aluhoedje op je hoofd gedrukt.

   Ga gewoon lekkervnaar bed en hoop op winst. Dan slaap je misschien nog een beetje…

   1. D. G. Neree

    Heb je het tegen mij? Wat ben je, een kleuterleidster met beroepsdeformatie of zo?

   2. D. G. Neree

    wat bedoel je met oppositiepartijen? er is Maar 1 oppositiepartij en dat is de PVV. En misschien de SP, maar dat is een partij die echt nog nooit iets waar- of klaargemaakt heeft. Een stem op de SP is altijd al een verloren stem geweest.

    1. Julius

     “En misschien de SP, maar dat is een partij die echt nog nooit iets waar- of klaargemaakt heeft”

     Tja… gelukkig hebben we de PVV-foto’s nog…

 29. Philippine

  Het internet in Gelderland is extreem langzaam. Dat geeft De Gelderlander een grotere invloed dan ze verdienen.

 30. D. G. Neree

  PvdA in ieder geval gehalveerd. Dat is al dikke winst.

 31. Philippine

  Het internet in Gelderland is exreem langzaam. Daardoor heeft de Gelderlander meer invloed dan ze verdienen.

 32. Philippine

  De NPO heeft zoveel reclame gemaakt voor de PvdA dat ze zich nu ontzettend zitten te verbijten om die verloren zendtijd.
  Hoop ik.

 33. Julius

  De vierde keer op rij geen enkele winst boeken zegt genoeg. Wederom verlies zegt nog meer. Wilders heeft met zijn PVV het maximum aan kiezers bereikt en het wordt na elke verkiezing steeds weer een beetje minder, minder, minder. Zijn achterban heeft tevergeefs gewacht op een toespraak, over minachting gesproken. Hij was uitgenodigd om aan te schuiven maar liet niets van zich horen, deze volksvertegenwoordiger van “het volk”.

  Hij haalt zijn schouders op voor zijn kiezers. Zelfs een bedankje voor de mensen die wel voor de PVV naar het stemhokje gingen kon er niet af.

  En de PVV volgelingen? Zij blijven hopen maar dat is zo langzamerhand tegen beter weten in, mits ze dat in willen zien. Misschien wordt het ook voor hen tijd om het verlies van de verkeerde gok na ruim 10 jaar te accepteren en te hopen op een alternatief.

  Sterkte..

  1. JanvanEechoud

   Je blijft een simpele ziel, hè Julius?
   Je bent vol trots dat dit volk kiest voor meer EU, niet meer Europa dus, meer immigratie, dus nog meer criminaliteit, uitkeringen en verkrachtingszaken.
   En nog met van die afscheid windmolens die honderden mensen het leven kosten in China, maar Who cares?
   En jij beziet deze verkiezing als een succes omdat de pvv zo goed als gelijk gebleven is?
   Straks krijg je een lolly hoor. …

   1. Julius

    Jan, dat zijn wel een heleboel aannames. Maar da’s niet erg. Ik kan er inderdaad geentraan om laten dat de PVV de vierde afgang op rij scoort. Ik heb het altijd al gezegd; het was niks, is niks en wordt niks. En daar kan ik uiteraard niks aan doen. Spreek je politiek leider er eens op aan. Hij is degene die het vertikt om conclusies aan het doorlopende verlies te verbinden. Waarom krijgen de andere oppositie partijen het wel voor elkaar om munt te slaan uit “het slechtste kabinet ooit”?

    Of mag je zo stilletjesaan aannemen dat de PVV geen geloofwaardigheid heeft? Dat er gewoon geen vertrouwen in de leider is?

    Ik zou zeggen, probeer het eens bij het kaderlid aan te kaarten. Het excuus dat Geert niet op de kieslijst staat is natuurlijk te treurig voor woorden. Of bestaat de PVV inderdaad uit slechts 1 persoon?

 34. D. G. Neree

  Julius, je bent nogal geobsedeerd door een partij die gewoon gelijk blijft. Heb je ook nog iets te zeggen over de duikeling die de coalitiepartijen hebben gemaakt of de winst die het CDA boekte? Want dat zijn de belangrijke gebeurtenissen hier. Ik hverwachtte idd meer winst voor de PVV, maar in ieder geval is de achterban stabiel, in tegenstelling tot de andere partijen die op en neer (maar vooral neer) stuiteren naargelang de publicitaire wind staat.

  1. Nico

   Ik vind juist dat de PVV geen gelijk heeft. Ik behoor tot de ruim 90% van de Nederlanders die daarom ook op een andere partij heeft gestemd.

   1. Julius

    En die ruim 90% dat wordt steeds meer, meer, meer…

    1. Gielah

     Al zou meneer Wilders slechts 1 zetel halen…. dan nóg zou hij mijn stem krijgen.
     Ik doe het niet voor de winst en voor de macht ( al zou het mijns inziens een uitgesproken zégen zijn voor het land, als de PVV nu meer zetels en meer macht gekregen hád..) maar vooral omdat hij GELIJK heeft.

     Ik zou me dood schamen te hebben gestemd op een partij, die de EU-dictatuur steunt en die het verdómt om de levensgevaarlijke islam te bestrijden.
     Dan zou ik namelijk persoonlijk meegeholpen hebben mijn land naar de ratsmodee te helpen… niet echt een fijn geschenk voor de generaties na mij…. en een niet geringe schuld.

     Het is jammer dat de uitslagen geworden zijn wát ze geworden zijn, maar noch leedvermaak ( bij sommigen kennelijk het hoofdbestanddeel van hun armzalige karakter) noch verslagenheid zijn hier op zijn plaats, dunkt mij.

     Gewoon vastberaden doorgaan met te staan waarvoor wij staan.
     In het geval van PVV-ers is en blijft dit: ons land proberen uit de klauwen van élke tirannie te houden…. tegen de verdrukking van degenen, die de tirannie omarmen, goedpraten en op zijn minst toleréren… in.

     Goede vaderlanders ervaren in deze tijd het slot van het zesde couplet van het Wilhelmus als hoogst actueel:

     “Dat ik toch vroom ( = dapper) mag blijven…
     Úw dienaar.. t’ allen stond.
     De tirannie verdrijven,
     die mij mijn hart doorwondt”.

     Daar gaat het toch om?

     1. Julius

      Nee Gielah, natuurlijk gaat het daar niet om. Het gaat erom dat een politiek leider zijn stinkende best doet om idealen om te zetten in beleid. Als hij dat niet kan dan is hij niet geschikt voor het vak.

      Vergelijk die club van je met Ukip of FN en je ziet dat het wel degelijk kan.

      Maar uiteraard, ik gun je je spek-en-bonen spel. Geen kritiek op je leider helpt die leider natuurlijk geen biet maar ach.. als dat je geweten sust dan is het goed, tenminste… als het je alleen daar om gaat.

   2. JanvanEechoud

    “Ik vind juist dat de PVV geen gelijk heeft. ”
    Dan mag je wel eens zélf na gaan denken, Nico….

 35. Nicky

  In Groningen en Leeuwarden wonen volgens mij de mensen met het laagste voorhoofd gemiddeld, maar ook een kei- en keiharde kop hebben ze!
  Hoe is het mogelijk – ondanks grote verliezen – dat de PvdArrogantie nog steeds dar de grootste apparatsjik is??!

  Ook Roermond, die gewoon die de totaal corrupte VVDjer Jos daar nog steeds omarmen en zo voor de grootste (corrupte) Josband kiezen?

  Nou mensen, ga er maar aan staan bij zoveel dommigheid. Maar dan starks ook niet klagen huh?

  Hoewel ik niet kon kiezen (zit in buitenland) heeft de PVV nog steeds mijn sterke voorkeur. Maar als ik nu het stemgedrag van vele PVV nalopers zie, ben ik best wat teleurgesteld door de opkomst van die labbekakken die zo voor de PPV ‘gaan’.

  1. toetssteen

   @Nicky
   Zit ook in het buitenland, heb een volmacht aan mijn zoon gegeven (twee, die van mijn vrouw erbij). Dat waren drie PVV stemmen.

  2. Nog1

   Tja…als Leeuwarder moet ik hier wel even op reageren.

   In deze stad wonen veel mensen op of onder het bestaansminimum die weinig op hebben met partijen die net doen of werkloosheid veroorzaakt wordt door de werklozen. Dat is dus niet dom, maar juist slim van deze stemmers…Althans vanuit financieel eigenbelang en eigenwaarde bekeken.

   Zelf stem ik niet (meer) PvdA maar de FNP.

 36. NemTudom

  Danny de Munk hekelt NLse politiek
  glamora.ma

  ‘Stemmen is net als naar de hoeren gaan; je wordt hoe dan ook genaaid.’

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.