De grote verliezer van de verkiezingen: Diederik Samsom

Geen categoriemrt 19 2015, 5:54
Nog nooit deed de PvdA het zó slecht.
De Eerste Kamer gaat er heel anders uitzien na de verkiezingen van gisteren: de coalitie plus de drie gedoogpartners zijn hun meerderheid kwijt. Vooral de toch al kwakkelende PvdA is keihard afgestraft door de kiezer. Het CDA van Sybrand Buma is juist beloond en is straks de op één na grootste partij in de Eerste Kamer.
Dit is de uitslag, na 91,9 procent van de getelde stemmen (let op: er kan mogelijk nog een zetel verschuiven): VVD 13 (-3), CDA 12 (+1), D66 10 (+5), SP 9 (+1), PVV 9 (-1), PvdA 8 (-6), GroenLinks 4 (-1), ChristenUnie 3 (+1), SGP 2 (+1), Partij voor de Dieren 2 (+1), 50Plus 2 (+1). De partij van Samsom is van de tweede plek in de Eerste Kamer naar de zesde plek gezakt.
Zoals gisteren door analisten en journalisten werd opgemerkt op Twitter: het is de slechtste uitslag voor de PvdA ooit. Dat heeft de partij natuurlijk niet alleen te danken aan Samsom, maar hij is wel de hoofdverantwoordelijke voor de problemen binnen de PvdA. Het is gewoon wachten tot de partijtop en het partijkader beginnen te morren en hem uit zijn functie zetten.
https://twitter.com/Sywert/status/578298270558060544
https://twitter.com/RoelofBouwman/status/578298564054552576
Samsoms reactie op de slechte uitslagen was voorspelbaar: "We zijn er onvoldoende in geslaagd om het vertrouwen te herstellen. Dat doet pijn. Voor heel veel mensen gaat het nog niet goed genoeg. We moeten het beter doen. We hebben verloren, maar zijn niet verslagen. Onze strijd gaat door met dezelfde energie. Voor het Nederland van onze idealen." Iedereen binnen de PvdA herhaalde gisteren het mantra dat de uitslag is zoals ze hadden verwacht. Alsof dat het minder erg maakt.
De vraag is nu echt niet meer óf Samsom opstapt, maar wannéér hij opstapt. Als hij niet zelf zijn conclusies trekt na drie verloren verkiezingen op rij, dan zal er binnenkort naar de kranten worden gelekt hoe ontevreden men is binnen de partij. Zo doen PvdA'ers dat. Het enige wat ze nog leuker vinden dan nivelleren en de belastingen verhogen, is elkaar backstabben via bevriende journalisten. Het ga je goed, Samsom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten