De grote verliezer van de verkiezingen: Diederik Samsom

De grote verliezer van de verkiezingen: Diederik Samsom

Nog nooit deed de PvdA het zó slecht.

De Eerste Kamer gaat er heel anders uitzien na de verkiezingen van gisteren: de coalitie plus de drie gedoogpartners zijn hun meerderheid kwijt. Vooral de toch al kwakkelende PvdA is keihard afgestraft door de kiezer. Het CDA van Sybrand Buma is juist beloond en is straks de op één na grootste partij in de Eerste Kamer.

Dit is de uitslag, na 91,9 procent van de getelde stemmen (let op: er kan mogelijk nog een zetel verschuiven): VVD 13 (-3), CDA 12 (+1), D66 10 (+5), SP 9 (+1), PVV 9 (-1), PvdA 8 (-6), GroenLinks 4 (-1), ChristenUnie 3 (+1), SGP 2 (+1), Partij voor de Dieren 2 (+1), 50Plus 2 (+1). De partij van Samsom is van de tweede plek in de Eerste Kamer naar de zesde plek gezakt.

Zoals gisteren door analisten en journalisten werd opgemerkt op Twitter: het is de slechtste uitslag voor de PvdA ooit. Dat heeft de partij natuurlijk niet alleen te danken aan Samsom, maar hij is wel de hoofdverantwoordelijke voor de problemen binnen de PvdA. Het is gewoon wachten tot de partijtop en het partijkader beginnen te morren en hem uit zijn functie zetten.

Samsoms reactie op de slechte uitslagen was voorspelbaar: "We zijn er onvoldoende in geslaagd om het vertrouwen te herstellen. Dat doet pijn. Voor heel veel mensen gaat het nog niet goed genoeg. We moeten het beter doen. We hebben verloren, maar zijn niet verslagen. Onze strijd gaat door met dezelfde energie. Voor het Nederland van onze idealen." Iedereen binnen de PvdA herhaalde gisteren het mantra dat de uitslag is zoals ze hadden verwacht. Alsof dat het minder erg maakt.

De vraag is nu echt niet meer óf Samsom opstapt, maar wannéér hij opstapt. Als hij niet zelf zijn conclusies trekt na drie verloren verkiezingen op rij, dan zal er binnenkort naar de kranten worden gelekt hoe ontevreden men is binnen de partij. Zo doen PvdA'ers dat. Het enige wat ze nog leuker vinden dan nivelleren en de belastingen verhogen, is elkaar backstabben via bevriende journalisten. Het ga je goed, Samsom.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties