VVD probeert bungelende Opstelten te redden met flitsdebat

Als het aan de VVD ligt, komt er vanavond al een debat over het functioneren van minister Opstelten. De megadeals die hij sloot met criminelen zouden de ‘crimefighter’-minister namelijk wel eens de das kunnen gaan omdoen.

Zoals we ook op DDS vanmorgen al rapporteerden hangt het politieke lot van minister Ivo Opstelten aan een zijden draadje. Hij sloot namelijk voor miljoenen euro’s deals met criminelen, en informeerde de Kamer daar onvolledig over.

Niet alleen op onze site zorgde dat voor veel commotie, maar ook in de Tweede Kamer:

Er staat niets minder dan het politieke voortbestaan van minister Opstelten op het spel, dus geen wonder dat de VVD dit debat snel wil voeren. Het heeft uiteindelijk natuurlijk niks te maken met de ‘vertrouwensvraag’ die nota bene door tweemansfractie VNL werd neergelegd (eerder haalde VVD-fractievoorzitter zijn neus nog op voor dit gezelschap en noemde de heren een ‘slechte kopie van hun voormalige leider’), maar alles met de verkiezingen. Elke dag dat Opstelten op het hakblok ligt, betekent dat slechte PR voor de VVD. De liberalen willen dus zo snel mogelijk hun bewindspersoon daar weghalen.

Maar of het de minister van justitie veel gaat helpen? Uiteindelijk zou het mogelijke aftreden van Opstelten – of dat nu vandaag plaatsvindt of morgen – de VVD veel schade berokkenen. De man was de afgelopen vijf jaar een icoon; hét symbool van de liberalen dat ze ‘orde op zaken’ wilden stellen en criminelen lik op stuk wilden geven. Straf voor wie straf verdient, en de tenor Opstelten ging daar voor zorgen. Dat imago stond al onder druk, en deze onthullingen maken het niet beter.

Hij was niet alleen minister van justitie, maar ook formateur van het eerste kabinet-Rutte, voormalig voorzitter van de VVD en gevierd burgemeester van Rotterdam. Als Opstelten valt, kan de VVD wel inpakken. Dan is de imagoschade te groot om de komende jaren nog enigszins ongeschonden door te komen.

De VVD probeert met een debat vanavond hun sterminister zo snel mogelijk uit het verdomhokje te krijgen. Maar of het allemaal veel uithaalt? We gaan het zien. Aan het eind van de middag valt de beslissing.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Jantje

  Misschien kan de kamer het ook nog even over Demmink hebben?
  Opstelten probeert dit (veel ergere dossier) ook onder het tapijt te vegen.

 2. -Harry

  Van ons hele “democratische rechtssysteem” deugt toch geen donder ?
  Een keer in de vier jaar , in principe , mag je gaan stemmen op iemand , die je dan straffeloos vier jaar voor mag liegen , dingen onthouden , verzwijgen , kwijt laten maken , etc, etc .

  Als de partij zelf niet op het idee komt dat iemand nodig op moet rotten , dan ettert dat gezwel gewoon door .
  Zeker in dit geval , wat een ramp !
  Het praat nog wel , maar zegt helemaal niks !

  ” Eh , eh , ik ehh , ik ga eh , eh , ik denk, eh ,eh , dat de regering , eh , eh , eh , zoals ik al zei , eh , eh ,
  we zijn er mee eh , eh , bezig en eh , eh ,………………

  Dat soort antwoorden krijg je van Optelten .

  Parkeer die dementerende in het bejaardenhuis en zet er een ondernemer die zich bewezen heeft voor in de plaats .

 3. Jasterke

  Het sprookje van de schnabbelaar…

  Er bungelde 1 oude prominent
  dat komt, hij had teveel geschnabbeld…
  nu was dat in zijn kringen doodgewoon,
  .
  maar doorgaans werd dat slimmer wég-gebabbeld
  maar deze koekebakker sprak wel mooi op lage toon,
  maar vergat té vaak de toch benodigde essenties !
  .
  dus wat móest een club met zo’n soort non-icoon ?
  Het Volk wou domweg brood en consekwenties,
  dus gaf geen mens nog voor die knurft 1 cent !
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.