Conducteurs kiezen terecht voor hun eigen veiligheid

Als de NS niet voor ze zorgt doen ze het zelf maar.

Een bijzonder begrijpelijke actie van treinconducteurs (of, beter gezegd, van de bonden):

“Mensen moeten wat ons betreft maar eens kiezen voor hun eigen veiligheid”, zegt Wim Eilert van de VVMC, de vakbond voor het rijdend personeel. Hij bedoelt daarmee dat het personeel geen vervoersbewijzen meer controleert. “Alleen deur open, deur dicht bij vertrek”, zegt Eilert. “Veel rijdend personeel is bereid om nu een signaal af te geven.”

De vakbonden overleggen vanmiddag met de NS over te nemen veiligheidsmaatregelen. Eerder werd al afgesproken om één agent neer te zetten op twintig grote stations, meer camerabewaking op te zetten en om de toegangspoortjes eerder te sluiten. Ook zouden er extra conducteurs bijkomen waardoor ze met “dubbele bemensing” konden werken.

Dat klinkt natuurlijk heel aardig allemaal, maar het probleem is dat het blijkbaar erg lang duurt voordat die veranderingen zijn doorgevoerd. In de tussentijd moeten conducteurs het helaas nog steeds ontgelden. Daar komt bij dat je je kunt afvragen of de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk in minder geweld tegen NS-personeel resulteert. Het kan zomaar zijn dat geweldsplegers weliswaar gemakkelijker kunnen worden aangehouden, maar dat ze er tóch gewoon mee doorgaan.

Ze hebben gelijk dat dáár iets aan moet gebeuren. De vakbondsleider zegt daarover dat hij eerst met de conducteurs wil overleggen over de vraag of ze wapens willen krijgen – denk daarbij aan pepperspray en een wapenstok. Zelf durft hij daar niets over te zeggen, wat enigszins onzinnig is. Conducteurs moeten zich kunnen verweren. Op dit moment staan ze machteloos als ze geconfronteerd worden met een agressieve passagier. Daar moet onmiddellijk iets aan worden gedaan; we kunnen het ons niet veroorloven om te wachten tot een conducteur letterlijk wordt doodgeslagen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Ik ben eigenlijk zo goed als altijd tegen het ultra wapen Staken maar ditmaal zou ik een uitzondering maken als ik de conducteurs en machinisten was.
  Ik zou net zolang collectief het werk neerleggen voordat onze misdadigers-geile overheid ze bewapent en de door en door verrotte D’66-magistraten (die imo mededaders zijn) eindelijk eens het gore tuig fatsoenlijk gaat bestraffen.

 2. Dennis_WSPK

  Een agent op 20 grote stations…..is dat serieus bedoeld of een zeer flauwe grap ?
  Als er in de trein iets gebeurt, is die agent nooit in staat er tijdig bij te zijn. Of gaat ie met zo’n pompkarretje achter de trein aan ?

  Camera’s zijn leuk, maar alleen voor het achteraf kunnen bekijken van wat er gebeurt is. En als de kwaliteit net zo beroerd is als de gemiddelde bewakingscamera, dan is er niets nuttigs op te zien.

  Poortjes dicht ? De echte zwartrijders beuken ze gewoon open, net als in de metro’s.
  Bovendien is niet gezegd dat iedere geweldpleger ook een zwartrijder is.

  Lapmiddelen derhalve. Zinloze lapmiddelen. De enige optie is het weer optuigen van de spoorwegpolitie en deze massaal op treinen en stations aanwezig laten zijn. Even de afdracht aan Brussel wat terugdraaien en een complete spoorwegpolitie is weer op te tuigen.
  Laat desnoods militairen of de marechaussee voorlopig het spoor bewaken. Vanaf vandaag en niet pas 10 overlegrondes later graag.

  Daarnaast blijft natuurlijk het feit dat het hier om een veel breder probleem gaat. De samenleving is de afgelopen 40 jaar overspoeld met tuig, uitvreters, niksnutten en psychoten uit andere landen. Dat leidt tot extreem veel geweld. In het OV, op scholen, werk, sociale diensten, ziekenhuizen en gewoon op straat.
  Die paar lapmiddeltjes van de overheid helpen daar helemaal niets tegen. Daar is toch wat meer lef en visie voor nodig.

  1. nogmaals

   @dennis 11:57
   De overheid vindt het helemaal niet erg.
   Met name de policor-elite heeft er totaal geen last van; ze gaan immers (op kosten van het hardwerkende, belasting betalende gepeupel dat met het OV reist) van A naar B in een auto met chauffeur.
   Een landelijke staking of megapubliciteit zou kunnen helpen, maar dan wel als er verkiezingen in zicht zijn, want alleen in die periode willen politici iets doen voor het volk/stemvee.

  2. Yato

   Klopt inderdaad dat de samenleving nogal verrot is met de soorten mensen die je genoemd hebt. Normen en waarden zijn er tegenwoordig niet meer en in dit tempo zal menig ouder ook niet meer zin hebben om hun kind netjes op te voeden. Helaas zien de meeste niet-conservatieve partijen in Den Haag niet in dat er wel eens een correlatie zou kunnen zijn tussen goede opvoeding en (non-)criminaliteit. Dan zou je al een hoop problemen oplossen.

 3. van Urk

  Dit land is verdoemd! En maar praten,praten en nog eens praten terwijl er tussendoor de incidenten op hardwerkende keurige burgers gewoon door blijven gaan! Is het soms zo moeilijk de wensen aan de conducteurs te behartigen voor hun veiligheid? Nee, politici zijn natuurlijk weer bang voor de veiligheid van die criminelen als conducteurs net als de politie hun boekje te ver zouden gaan!

 4. Antidotum

  Van Urk,

  Met dank aan de zwakzinnige socialstische ambtenaren die nog nooit hebben begrepen wat er in de maatschappij speelt.

  Zolang het socialisme de scepter zwaait zal onrecht ons deel zijn en blijven.

 5. Dinkydau

  Uitstekend idee voor een actie, dit
  Hopelijk slaagt de actie en doen alle conducteurs mee.

 6. Ruud562

  Dennis WSPK: chapeu!!
  Antidotum: vlak ook het rechtse vlak in dezen niet uit. Zo wil onder andere de VVD minder ambtenaren (en heeft dat ook hier bewerkstelligd, met dit als één van de resultaten.)

 7. Gielah

  Conducteurs moeten op zijn MINST een busje haarlak bij zich hebben… om in de ogen van beroerlingen te spuiten… indien die hen belagen.
  En verder zou een flink hard alarm.. dat door de hele trein te horen is… ook goede diensten kunnen doen.

  En als er mensen beginnen te miepen over ‘eigen rechter spelen’ ( terwijl deze conducteurs natuurlijk alleen maar eigen verdédiger spelen…)
  dan moeten ze maar aangifte doen… en dan moet een en ander maar voor de rechter komen.

  Dat genereert véél ophef en aandacht in de samenleving… en dat is ook heel hard nodig.

 8. RS

  Dat zal helpen, een stationsagent……………….. f
  Gewoon ALLE treinverkeer stilleggen, sorry voor de reizigers dan maar, maar het MOET NU!!!!!!!!
  NIKS meer “overleggen”!!!!!!!!!!!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.