Crisis of geen crisis? Pas vanavond laat weer onderhandelingen VVD, PvdA over illegale asielzoekers

Ze houden het nog even spannend.
“Zijn ze nog steeds bezig?” hoor ik je vragen. Ja, VVD en PvdA zijn nog steeds bezig met de onderhandelingen hoe ze de kwestie van de illegale asielzoekers nou moeten aanpakken. Wie geeft er het meest toe? Mark Rutte of Diederik Samsom? Wie houdt zijn hoofd koel en wie overschreeuwt zichzelf?

Het is in feite crisis in het kabinet, anders overleg je niet bijna een week over één enkel issue, maar premier Rutte probeerde in ieder geval uit te stralen dat daar echt heus serieus geen sprake van is door zich uitgebreid te laten fotograferen tijdens zijn wandeling door Den Haag.

Vanochtend was er een crisisberaad op het ministerie van Sociale Zaken, en nu hebben beide partijen weer even pauze om goed na te denken over de scenario’s. Want vanavond gaan ze weer verder. Om 21 uur om precies te zijn. Dat wordt dus weer nachtwerk. Zowel Rutte als Samsom hielden hun lippen stijf op elkaar na het beraad vanochtend. Ze hadden ieder slechts één voorbereid zinnetje te melden aan de media:

“Het gaat de goede kant op”, liet PvdA-leider Diederik Samsom weten. “We boeken stap voor stap vooruitgang”, zei premier Mark Rutte. Maandagavond om 21.00 uur gaat het overleg verder op het ministerie van Sociale Zaken.

Stel dat de partijen inderdaad werken naar een oplossing waar beide partijen zich wel in kunnen vinden – ook al is zo’n oplossing altijd een typische poldercompromis en zal geen van beide partijen er echt blij mee zijn, en zeker de achterban niet – dan nog kan er vanalles misgaan vanavond en vannacht. Het vertrouwen in elkaar is tot een dieptepunt gedaald.

Iedere misstap, ieder fundamenteel verschil van inzicht, iedere vorm van miscommunicatie kan nu fataal zijn. En wie zegt dat de VVD er ook echt uit wil komen? VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei vandaag in ieder geval het volgende:

“We hebben het hier over een heel belangrijk punt voor de VVD, namelijk een streng asielbeleid voor mensen die weigeren terug te keren en die weigeren om uitspraken van Nederlandse rechters uit te voeren. Dat beleid gaan wij niet wijzigen als VVD. Als Willem Holleeder net zo goed naar de rechter zou luisteren als deze mensen, zou hij nog geen dag in de gevangenis hebben gezeten.”

De liberalen kunnen prima breken met het kabinet als ze willen. Dan kunnen we misschien nog voor de zomer, maar waarschijnlijk erna, naar de stembus en heeft de VVD gebroken op een rechts thema. Daar trekt de VVD geheid kiezers mee. De vraag is of ze het aandurven, of dat ze liever doormodderen met de de steeds minder belangrijke en steeds linkser wordende PvdA in één kabinet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Anna

  Alle asielzoekers en zeker illegalen meteen terug naar eigen regio’s en oorspronkelijke landen. Laat ze daar hun handen uit de mouwen steken. Daar is meer dan genoeg te doen. Zo niet , dan richting VS. De Amerikanen hebben landen die ze aanvielen in chaos achtergelaten. Zij moeten nu ook al de “vluchtelingen” opvangen. De verantwoording ligt bij de asielzoeker zelf én de Amerikanen. Bijna allemaal jonge mannen die ze heel hard nodig hebben in oorspronkelijke landen. Dus illegaal en asielzoeker meteen terug of naar de VS.

 2. Gielah

  Waarom moet dat soort debatten altijd zo laat op de avond afgerond worden?
  Is dat omdat de dames en heren eerst nog uitgebreid moeten dineren?

  Hoe dan ook… ik denk dat vermoeide mensen slordig gaan beslissen.. niet meer alert zijn.. alles dan té snel klaar willen hebben… en dat is niet in het landsbelang.

  1. van Urk

   Gielah@ Zoals het hierboven al geschreven staat..Om het nog even voor ons spannend te gaan maken! Maar een nuchter mens weet natuurlijk wat de uitslag weer zal zijn waarbij het dus eigenlijk op neerkomt dat we blij gemaakt worden met een dooie mus!

   1. Willz

    Te snel op reactie plaatsen geklikt.
    In de eerste zin: dat=als.

  2. Willz

   Gielah, het zou me niets verbazen dat de beslissing, achter de schermen, al lang gemaakt is.
   Op internationaal niveau is dit al goedgekeurd.
   De islamitische mannen komen eraan. Het islamleger wordt opdeze manier versterkt.
   Totdat…

   Mvg

   1. Gielah

    De Opname?
    En dan dat teken op hand of voorhoofd.. voor de achterblijvers?
    En héél veel onthoofdingen?

    1. Willz

     @Gielah
     N.a.v. een ander thema heb ‘k vorig jaar eens uitgespit hoe dat met de NWO zit.
     Wie zit hier acher (vroeger en nu), waar ontstaan en wat is het doel.
     De grote lijnen zijn door die club allemaal al uitgezet. De uitvoerders zitten op hun plek en gaan stug door.
     Als er teveel protest is dan doen ze een pas op de plaats om het naderhand weer op te pakken en, evt. via de achterdeur, door te drukken. Intussen hebben ze tijd gehad om hun pionnen op strategische plaatsen te zetten. Regeringsleiders, media enz.
     Zo gaan ze constant een stapje of sprong vooruit.

     Gisteren werd voor de zoveelste keer geopperd dat de euro alleen te redden is als het contante geld opgedoekt wordt.
     Zweden heeft dit plan al in kannen en kruiken en een startdatum vastgesteld.

     In Op. staat telkens weer: ‘ze bekeerden zich niet van hun boze wegen en ook dat het weer wordt als in de dagen van Noach”.
     Dan denk ik ‘we staan er al met ,een been in’.
     ‘k Heb ook het gevoel dat alles versnelt.

     De Opname maak zal ik niet meemaken, denk ik. We weten tijd noch uur.
     Toch is alles in beweging daar naartoe.

     Hoe het ook zij, we leven in een kantelende tijd.
     Mvg willz

     1. Gielah

      Geachte Willz!

      U bent duidelijk heel goed op de hoogte!
      Ooit las ik een artikel, dat ik helaas niet bewaard hebt en dat in Het Zoeklicht, stond… een tijdschrift, waar eerst mijn grootouders, toen mijn ouders en nu ook ikzelf alweer jaren op geabonneerd zijn.
      Dat artikel zag de eerste stapjes in de richting van de NWO al vlak na de Franse Revolutie beginnen.
      Verder werd het via de Vrijmetselaars en het humanisme(!) verder ontwikkeld.
      Het humanisme is een veel groter vijand van de christenen dan velen waar willen hebben.
      Het staat vaak volkomen haaks op wat Gods Woord ons opdraagt… maar het huldt zich in nogal menslievende wolken… waardoor mensen geneigd zijn het te vertrouwen.

      Ik weet niet hoe oud en/of gezond u bent ( dat hoef ik ook niet te weten..), maar de kans, dat u de Opname meemaakt is redelijk groot, laat mij u dat vertellen.
      Natuurlijk weet ook ik geen datum… en ik zóek daar ook niet naar… maar toch krijg ik weleens info ‘binnen’.

      In elk geval moet de gemeente opgenomen zijn vóórdat het systeem met chips of iets anders onuitwisbaars bij mensen in handen en/of voorhoofd worden aangebracht…. om geld op te nemen of zich te identificeren.
      In Zweden gebeurt dat nú al incidenteel… hóe incidenteel of hoe frequent… dat weet ik niet… maar het gebeurt dus al.

      De ontwikkelingen gaan, zoals u terecht schrijft, steeds sneller.
      Ik geef de tijd tot de opname dus een jaar of tien.. of iets meer… maar niet veel langer dan dat.
      Daarna kan de antichrist ‘feest gaan vieren’… want elke belemmering, zowel die van de Heilige Geest als van alle door de Heilige Geest vervulde mensen… is dan voor hem uit de weg.

 3. van Urk

  Toch moeten ze wel met iets serieus aankomen want ik lees in de Telegraaf dat er al weer een miljoen vluchtelingen al paraat staan voor een oversteek naar Europa!

 4. Nog1

  ‘Dus illegaal en asielzoeker meteen terug’

  Wat de illegalen betreft is iedereen het met je eens. Het probleem is de uitvoer.

  Ten eerste verwacht Nederland dat ze dit zelf moeten doen. Heel principieel natuurlijk, maar niet erg praktisch.

  Ten tweede verwacht Nederland dat de ontvangende landen hieraan meewerken. En dat blijkt vaak precies omgekeerd.

  En dan is er nog een deel waarvan we niet weten waar ze vandaan komen (en dus ook niet waar we ze naar terug moeten sturen). En een ander deel die uit landen komen die inmiddels niet meer bestaan.

  Zo kende ik een jongen met de (toen niet meer bestaande) Joegoslavische nationaliteit, wiens vader een Russische jood was, zijn moeder was gemengd Kroatisch-Servisch, en zelf was hij geboren in Ljubljana (Slovenië). Uitgeprocedeerd want alle mogelijke terugkeerlanden waren (inmiddels) veilig. Maar geen enkel van die landen was bereid om hem als burger te accepteren.

  1. lauwebal

   Het voormalig Joegoslavië is een prachtig voorbeeld van waarom opvang in de regio nodig is. In Joegoslavië zijn vreselijke dingen gebeurd en dat veel mensen doen vluchten naar west-Europa. Feit is echter dat in het overgrote deel van het voormalig Joegoslavië geen oorlog is gevoerd. Grote delen van zowel Kroatië als Servië+Montenegro waren veilig, daar konden die mensen gewoon heen gaan. Hetzelfde geldt voor Macedonië, waar een korte strijd woedde die zich vooral in het noordelijk grensgebied afspeelde. Alleen de situatie in Bosnië was lastig, waar Bosniakken zowel de Serviërs als de Kroaten tegen zich kregen. Die hadden echter prima naar Albanië of Turkije kunnen vluchten, aangezien het hier om moslims gaat. Joegoslaven hadden nooit toegelaten moeten worden als vluchteling in west-Europa. Daar was ruimte zat voor vluchtelingenkampen.

 5. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=rT12WH4a92w

  NO WAY

  You will not make Australia home

  We kunnen veel van Australië leren.

  Minister Julia Gillard (and others) telling Muslim immigrants they must learn to speak the English language and adapt to Australian culture or leave the country.

  1. Nog1

   Mmm…Austalië had vorig jaar een bevolkingsgroei van 354.600 personen, waarvan 57% door migratie. Maw, het migratieoverschot was 202.122 personen. Het aantal immigranten licht dus (nog) hoger.

   Ter vergelijking, Nederland had in 2013 een migratiesaldo van 19.103, dat is dus minder dan 10% van het Australische saldo.

   Het enige wat we dus van Australië zouden kunnen leren, is hoe je 10 keer zoveel buitenlanders binnen laat….

   http://www.abs.gov.au/ausstats/abs%40.nsf/mf/3101.0
   http://www.abs.gov.au/AUSSTATS/abs%40.nsf/mf/3101.0
   http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=03742&D1=3-4&D2=0&D3=0&D4=0&D5=0&D6=18&VW=T

  2. keffelq

   Fijn dat u een sociaal democraat aanhaalt.

   1. Wachteres

    Ja, zij heeft tenminste nog goede dingen overgenomen van haar voorganger, onder andere de toespraak over …’or leave the country’.

    Ze is trouwens wel erg on-links in wat zij zegt.

    Misschien heeft de waanzin bij links in Australië nog niet zo toegeslagen als hier.

 6. Simon Brouwenstein

  Deze crisis is feitelijk al voorbij en beide partijen kunnen tevreden zijn over de toegenomen ideologische kleur op de wangen.

 7. Wachteres

  De illegale vluchtelingen zijn en godsgeschenk voor de EU.

  Onze regering kan discussiëren tot zij een ons weegt, maar er zullen geen strenge maatregelen worden genomen, omdat de EU dat helemaal niet van plan is.

  Al jaren laten de EU-leiders dit toe en dat zullen zij blijven doen, omdat zij het Midden-Oosten vrije instroom beloofd hebben en omdat ze zo gauw mogelijk een veranderde maatschappij willen.

  Een maatschappij waarin de oorspronkelijke bevolking bijwoners zullen worden en zijn en waarin de islam het voor het zeggen krijgt.

  Dat neemt de EU voor lief, omdat ze denkt dat het allemaal wel mee zal vallen en omdat dit de enige mogelijkheid is om de oorspronkelijke bewoners van hun omgeving te vervreemden.

  Onzin wat ik zeg?

  Vertel mij dan één reden waarom de EU doorgaat met de jaarlijkse immense instroom uit het Midden-Oosten terwijl zij in 2010 al bij monde van Angela Merkel heeft erkend dat de multiculturele samenleving VOLLEDIG is mislukt.

  1. Simon Brouwenstein

   Met de constatering dat de multiculturele samenleving is mislukt is hij niet verdwenen.

   1. Theo345

    Heel juist, Simon.
    Het is erger dan dat: ondanks die constatering wordt het beleid voortgezet dat de multiculturele instelling moet bevorderen.

    Een juiste consequentie van de constatering zou zijn dat de instroom van mensen uit andere culturen wordt ontmoedigd.

  2. Willz

   ‘k Ben het helemaal eens met uw reacties.
   Deze zgn discussie/beslissing vanavond is internationaal al lang voorgekookt. Op het hoogste niveau.
   Vorig jaar nog zei de de drankneus Juncker, dat ook al willen de EUburgers niet meegaan in de megalomane denkbeelden van de Eu, ze toch uitgevoerd zullen worden.
   Mvg

  3. Willz

   mijn reactie = @Wachteres

 8. Primo

  Nee, helaas niet…..

  1. Wachteres

   En men heeft niets gedaan om er verandering in aan te brengen, om bijvoorbeeld de instroom te stoppen.

   Dus waren alle woorden loze woorden, zeg maar rustig leugens.

   Doekjes voor het bloeden

 9. halo1

  Het “compromis” wordt natuurlijk : wel minimale opvang ( Hoe lang zullen ze dat “minimaal” volhouden?) + een harder uitzetbeleid : hoe lang zullen ze het volhouden?..die “zielige mensen” toch.. die de kluit zo mooi bedotten…

 10. Swieber

  “Herzie het asielbeleid. Doe als Australië en ga als Europese Unie met spoed over tot grootschalige, correcte opvang in de regio. Na screening komen alleen echte vluchtelingen volgens een verdeelsleutel in aanmerking voor een enkele reis naar de vleespotten van Europa.”

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2015/4/Niet-vluchteling-moet-bepalen-waar-hij-zich-kan-vestigen-maar-Europa-1749763W/?cmpid=NLC|elsevier_dagelijks|2015-04-20|Niet_vluchteling_moet_bepalen_waar_hij_zich_kan_vestigen,_maar_Europa

  1. lauwebal

   Dat is niet meer nodig, aangezien opvang in de regio die veiligheid al biedt. De enige vluchteling die je hier nog opvangt is wellicht een Noord-Koreaanse sporter die voor een wedstrijd in Nederland is en vervolgens asiel aanvraagt. Op die manier kom je op het aantal van maximaal 11 asielzoekers per jaar dat Japan opvangt.

 11. lauwebal

  Ik word kotmisselijk van dit gebeuren.

  Dit is geen discussie, want er is maar één optie: Er uit! In de cel en vanuit daar zsm. op het vliegtuig. Illegalen oppakken, opsluiten en uitzetten. Hoe moeilijk kan het zijn?

 12. Dennis_WSPK

  Het is zo simpel. Geen asiel=wegwezen. En wie niet wil wegwezen gaat in detentie, net zo lang tot je vrijwillig opkrast.

  Ons land zit al vol met onaangepaste woestijn- en junglefiguren. De problemen daardoor worden met de dag groter en treffen steeds meer mensen. Hoe kun je het dan in je kop halen om er nóg meer binnen te halen. En dan geen paar honderd maar tienduizenden !
  Pure zelfvernietiging die door laffe politici wordt gefaciliëerd.

  We hebben de huidige stroom te danken aan sukkels die het een goed idee vonden om Khadaffi af te zetten en de chaos in Syrië en Irak aan te wakkeren. Met dank aan Obama en al die idioten in het westen die om een Arabische “lente” schreeuwden. De gevolgen overspoelen nu letterlijk het continent.

  Men denkt kennelijk dat al die vluchtelingen keurige, nette, zielige mensen zijn die hier willen werken en integreren. Forget it. Ze zijn onaangepast, het stikt van de criminelen, geweldplegers, salafisten, terroristen en ander gespuis. Het efteling-beeld dat veel geconditioneerde Nederlanders van deze lieden hebben is levensgevaarlijk en strookt niet met de werkelijkheid.

  Wat doen we onze kinderen en kleinkinderen in godsnaam aan ? Die zitten straks met een enorm lompenproletariaat dat de islam aanhangt, normen en waarden in alle opzichten ontbeert en west-Europa op zijn grondvesten zal doen trillen. Afrikanisering is het allerdomste wat je kunt bedenken en we zitten er thans midden in !
  Het land vullen met psychisch gemankeerde niksnutten. Goed plan hoor.

  Nooit gedacht dat de vernietiging van Europa zó snel en makkelijk zou gaan.

  1. zomaar

   deze vluchtelingen komen ergens vandaan !!, zoals wij zien en lezen boten vol uit landen ten noorden van Afrika.

   boten vol moslims , (immers zitten er christen of anders gelovigen tussen de moslims op een boot, verzuipen zij deze ), dus iedere vluchteling en of illegalen kan terug , naar elk islamitisch land of samenleving.

   zij handelen en denken immers allemaal het zelfde!!, en dat is een wereld overheersing van de islam , een ieder die niet in de islam geloofd , moet uitgeroeid worden is hun strekking .

   dus in detentie zetten is geheel niet nodig !!, een zelfde soort boot richting het door hen beoogde en bejubelde samenleving is voldoende , en kan meteen een aanvang nemen .

   1. van Urk

    Het was uiteindelijk begonnen tijdens de Arabische lente en de oorlog in Libie dat islamitische vluchtelingen de boot gingen nemen naar Europa! Nu zien de mensensmokkelaars hier uiteindelijk nog brood in ook, vanwege de verder oplaaiende conflicten door de IS strijders die elk slachtoffer richting de middellandse zee opdrijft.

 13. zomaar

  de spanning stijgt ten op !!, hoe zij denken de ouderen en chronische zieken , een extra poot uit te draaien .

  dat gebeurd immers , als ZIJ besluiten om de illegalen niet uit te gaan zetten , (en wel meteen!!, te beginnen), kosten per illegaal ruim 26 duizend euro per jaar , en tja iets of iemand moet bloeden , voor deze gulle regeling van de linkse valse humanisten .

  begrijp nog steeds niet , wat er moeilijk is aan het woord en daad illegaal , iets illegaal (illegaal verblijven), ondernemen is tegen de wettelijke afspraken die genomen zijn .

  voorbeeld bezit ik een wietkwekerij , dan ben ik bezig tegen de wetgeving, dus illegaal !!, toch word ik dan gestraft , en een vreemde die kansen ten over heeft gekregen word beloond , met 26 duizend euro per jaar om zijn/haar illegale activiteit .

  hoe krom willen wij het nog ?.

 14. _Mediaevist_

  Waarschijnlijk heeft Brussel expres duizenden mensen laten verdrinken, want om mensenlevens geven de keuzeheren en -dames van deze Moloch niet. De vox populi laat dan vervolgens van zich horen: “Zo kan het niet langer!” En de EU past het beleid aan om de zo gewenste massa-immigratie te faciliteren. Dat het probleem beter door opvang in de regio opgelost zou kunnen worden, daar heeft Brussel geen boodschap aan. Immers massa-immigratie is een welkom instrument om de gewenste demografische verschuiving te bewerkstelligen, op een grote schaal.

 15. van Urk

  Een oplossing vinden is niet moeilijk want dat kan trouwens iedere politici wel verzinnen, alleen de uitwerking ervan daar zit meestal het probleem omdat we gewend zijn dat onze politici behoorlijk laks kunnen zijn in wetsvoorstellen! Illegalen eruit zetten zoals het geschreven staat in de wet okee, maar als het puntje bij paaltje komt om een razzia te gaan houden en de gasten in het vliegtuig te willen gaan proppen dan wordt er weer over gemekkerd door linkse politici,jankende christenen en snotterende linkse guthmensen omdat dat niet humaan is waar weer over gepraat en vergaderd moet gaan worden en uiteindelijk blijft alles weer zoals het was!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.