Deze VVD'ers willen niet dat de VVD een principiële zaak maakt van illegale asielzoekers

Geen categorieapr 18 2015, 9:00
De PvdA krijgt steun uit onverwachte hoek.
Niet iedereen gelooft het, maar de toekomst van het kabinet staat op het spel. Niet voor niets wordt er al dagen (en vooral: nachten) onderhandeld over een mogelijke oplossing voor de illegalenkwestie. De media beginnen het inmiddels ook door te hebben: het kabinet kan ieder moment vallen.
Maar niet iedereen heeft daar zin in. De PvdA bijvoorbeeld wil absoluut geen nieuwe verkiezingen, want dan wordt er bij de verkiezingen keihard met ze afgerekend. Het opvallende is dat de partij van Diederik Samsom nu wordt gesteund door een heuse linksige revolte binnen de VVD. De Volkskrant schrijft:
Ondertussen komt in de VVD een lobby op gang om bed, bad en brood toe te staan. VVD-burgemeesters als Van Aartsen (Den Haag), Van Zanen (Utrecht) en De Graaf (Enschede) pleiten voor een sobere opvang voor illegalen. Ze wijzen op de humanitaire kant en het veiligheidsaspect: liever tweehonderd illegalen 's nachts in een opvang dan rondzwervend door de binnenstad. Ook Tom Leijte, voorzitter van VVD-jongerenorganisatie JOVD, vindt het onderwerp geen crisis waard. Hij spreekt van symboolpolitiek.
Wat deze VVD'ers niet lijken te willen begrijpen, is dat het voor de partij echt een principiële kwestie is. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten gewoon worden uitgezet. Als we dat niet doen, komt er, zoals Paul Jansen gisteren in De Telegraaf stelde, snel wéér een generaal pardon. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Het is juist rechtvaardig als we streng zijn en niet iedereen lukraak accepteren als vluchteling. Door de media op te zoeken zorgen deze VVD'ers ervoor dat de partijtop minder sterk staat in de onderhandelingen met de PvdA. Die partij kan nu zeggen dat de liberalen verdeeld zijn. Dat kunnen ze helemaal uitventen. En reken maar dat ze dat gaan doen.
Het wordt er alleen maar spannender op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten