Economische zon schijnt, maar donkere wolken blijven

Na jaren van recessie en een voorzichtig herstel eind 2014, lijkt het economische lentezonnetje nu toch echt door te breken. Is dat reden om kritische beschouwingen over de eurozone maar achterwege te laten?

Het IMF gaf vorige week een gunstige prognose voor Nederland: 1,6% groei in 2015 en ook in 2016, plus een geleidelijke daling van de werkloosheid van 7,4% in 2014 naar 7% in 2016. Ons Centraal Planbureau ziet het nog iets positiever in en voorziet 1,7% groei. Koning van de optimisten is werkgeversvoorzitter Hans de Boer: hij voorziet minstens 2% groei en verwacht dat er over anderhalf jaar 150.000 banen bijkomen.

Ik moet bekennen dat mijn geest enigszins gespleten op dit soort nieuws reageert. Behalve columnist ben ik ondernemer (eigenaar van een W&S/HR adviesbureau). De ondernemer in mij is blij met het herstel, zodat we eindelijk weer eens met z’n allen vooruit kunnen denken. Aanvallluhhh! Geen gezeur meer over de euro, het gaat eindelijk goed! Maar tegelijkertijd moet ik opmerken dat ik dat herstel in mijn dagelijkse ondernemerspraktijk nog maar mondjesmaat zie.

Bovendien komt de kritische columnist die in dezelfde hersenpan verblijft, meteen in opstand. De voorspelde economische opleving is vooral te danken aan de voor de eurozone gunstige lage olieprijs, de laag gehouden rente en de monetaire verruiming van de ECB. Daarmee wordt het risico genomen van een beurscrash. Als dat gebeurt zal het herstel verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Zoals DDS-collega Frank Verhoef ook schrijft zou de regering de economische wind in de rug moeten gebruiken om de lasten blijvend te verlagen, vooral de lasten op arbeid. Maar ook een verlaging van het BTW-tarief en een vlaktaks (zoals voorgesteld door VNL, of in een mildere vorm door het CDA) kan gunstig uitpakken. Daarvoor moet wel de collectieve sector aangepakt worden – het geld moet ergens vandaan komen – en dat zal lastig worden in een coalitie met de PvdA.

Verder pakt het ECB-beleid van monetaire verruiming en extreem lage rente, rampzalig uit voor ons pensioenstelsel. Vorige week werd in een artikel in het FD hierover de alarmbel geluid. Ook Elsevier liet zich niet onbetuigd. Het weekblad spreekt van een krakend pensioenstelsel en meldt dat hiermee de grootste angst van monetaire economen in 1999 waarheid dreigt te worden.

Euro-researcher André ten Dam hierover geraadpleegd, zegt het volgende:

“Door het waanzinnige rentebeleid van de ECB staat het Nederlandse pensioenstelsel op klappen. Volgens het FD kunnen algemene pensioenfondsen niet meer voldoen aan hun verplichtingen en hebben daarvoor dus volgens het FD in sommige gevallen geen geld meer in kas. Particuliere pensioenverzekeraars kunnen hun lopende pensioentoezeggingen/ periodieke uitkeringen, waarvan de hoogte is vastgesteld in tijden van fatsoenlijke (hogere) rente, binnenkort niet meer gestand doen. Algemene pensioenfondsen hebben nog de mogelijkheid pensioenuitkeringen te kunnen korten. Maar particuliere pensioenverzekeraars hebben die mogelijkheid echter veelal niet waardoor voor hen faillissement dreigt. De inkomens en de koopkracht van de huidige en toekomstige generaties gepensioneerden gaan hierdoor ‘naar de vaantjes’ met alle desastreuze gevolgen voor de Nederlandse economie en staatshuishouding van dien.”

De analyse van Ten Dam staat niet op zich zelf. Eerder in december 2014 in het vakblad ESB (Economisch Statistische Berichten) stelden DNB-beleidseconomen Jan Willem van den End en Marco Hoeberichts, met verwijzing naar eerdere in ervaringen in Japan, dat een langdurige lage rente het groeipotentieel kan schaden.

André ten Dam is van mening dat het parlement de regering hierover ten spoedigste ter verantwoording moet roepen en dat ook DNB op het matje moet komen. Het parlement moet regering en DNB tot adequate actie richting Eurogroep en ECB sommeren.

Overigens verkeert Nederland wat betreft rentestanden in een bijzondere spagaat: we hebben bij mijn weten de hoogste particuliere hypotheekschuld van de eurozone en ook het hoogste spaartegoed c.q. beste pensioenstelsel. Wat betreft het eerste kan een renteverhoging rampzalig uitpakken; wat betreft het tweede is juist de lage rentestand fnuikend. Mocht Nederland ooit weer een eigen rentebeleid kunnen voeren dan zal het niet zo eenvoudig zijn om de juiste rentekoers te bepalen. Duidelijk is in ieder geval wel, dat die rente hoger zal liggen dan nu het geval is.

Kortom: we moeten ons niet in slaap laten sussen door een grotendeels kunstmatig (monetaire verruiming en extreem lage rente ECB) en door externe oorzaak (lage olieprijs) gecreëerde opleving met ernstige bijwerkingen. Er is reden genoeg om kritisch te blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. carthago

  Het zgn economische herstel is een opgeklopt pr verhaal. Op de achtergrond spelen een veel te hoge belastingdruk, afdrachten, heffingen etc etc.Van alles wat er verdiend wordt kan maar 10 procent werkelijk besteed worden, daar kan je geen economie mee opbouwen. Als de rente ooit verhoogd wordt is er nog maar 5 procent bestedingsruimte of minder. Het krapuul in Den Haag heeft simpelweg geen enkele visie en schreeuwt dat het economische herstel door het mkb is gekomen, dat kan ook niet anders want het mkb is leeggeroofd en kan zichzelf niet eens meer herstellen.

  1. LantR.fant

   Dit jaar 20.000 extra woningen bouwen omdat we er zoveel nodig hebben om nieuwe asielzoekers die (voorlopig) mogen blijven te huisvesten. Met alle uitkeringen en subsidies bij elkaar kost zo een gezin de staat € 20.000, = Dat is dus € 400.000.000, = En de asielzoekers komen op dit moment in grote schaal in Europa.
   Dan kunt u wel nagaan hoe het gaat met het besteedbaar inkomen van de burgers. Over 5 jaar is daar nog maar weinig van over.

   1. anna67

    Ja, lanterfant, dat dacht ik ook toen ik Hans de Boer gister zijn verstand zgn “boven de emotie” zag gebruiken:

    Wat er van voren inkomt ((besteedbaar) geld, stroomt er straks van achteren 3 x zo hard weer uit. Ten bate van ons humanitairebeleid naar geen arme asielzoekers. Maar niet uit De Boer zijn zak.

    Je hebt korte termijn en korte termijn……

 2. Willie.F

  Er schijnt helemaal geen zonnetje maar een kunstmatig hoogtezonnetje uit een politiek stopcontact

  http://www.echtekrant.be/nieuws/staatsschuld.html

 3. -Harry

  Ik hoor in ondernemerskringen nogal uiteenlopende verhalen , maar verreweg de meesten merken niks van enige verbetering .

  Mensen en bedrijven hebben investeringen uitgesteld en in een aantal gevallen kan dat nu niet langer wachten omdat de oude producten te ver versleten raken of defect .
  Het elastiek is aan het eind van de rek , zeg maar .
  Maar om dat te vertalen naar herstel ???

  En dan hebben we dat zeker niet te danken aan het beleid van dat laffe linkse zootje in Den Haag , die zich net als Bokito nu wel weer op de borst zullen beginnen te roffelen .
  ” De maatregelen van het kabinet ” en zo , hoor je het Rutte al zeggen ?

  De gemiddelde leeftijd van de auto’s is ook al met enkele jaren verlengd , noodgedwongen !
  Aanschaf van een versere is lang uitgesteld !
  Maar op een gegeven moment moet je wel !

  Wie zal de volgende zijn die ons wijs komt maken , dat we weer op de rit omhoog zitten ?

 4. Lieftinck

  Hier een interessant interview met een econoom die een jaar of 10 geleden al voorspeldde dat we een lange periode van deflatie en laagconjuctuur in gaan:
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2015/04/mecking-en-hogervorst-adviseren-geen-huis-te-kopen-af-te-lossen-en-goud-te-kopen/

  Een Russische econoom geleerde maakte een model om de lange termijn voorspelling van de economie in kaart te brengen. Hierbij moet je denken aan op-en-neer gaande bewegingen over vele decennia, en het voorspellen daarvan. Volgens deze school verloopt de conjunctuur zich in seizoenen. In de zomer heb je te maken met hoogconjunctuur, maar ook met recessie door oververhitting, het andere uiterste is de winter. De laatste winter was in de jaren 30, en daar zitten we nu ook in.
  In een winter kan er toch sprake zijn van economische oplevingen, net zoals in de zomer er sprake kan zijn van recessie door oververhitting. Een winter kenmerkt zich door verkeerde deflatie (omdat deflatie niet perse verkeerd hoeft te zijn, ook al beweert de staatsomroep iets anders). Een slechte deflatie kenmerkt zich bijvoorbeeld dat de bezittingen, waartegenover schulden staan (hypotheken/collaterals) de bezittingen dalen, waardoor de schulden toenemen.
  Deze economen verwachten dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen, misschien niet vandaag wel morgen. Wat je het beste kunt doen is je huis verkopen, of aflossen. Je kunt ook overwegen goud te kopen.
  Verder zijn er manieren om deflatie tegen te gaan, maar dat is niet gratis. Het tegengaan van deflatie, zoals nu gebeurd, zorgt ervoor dat de pensioenen krimpen met de snelheid van het licht.
  De Euro maakt deze symptomen nog veel erger, maar je moet wat over hebben voor het redden van de Euro, want die wilden we toch allemaal zo graag hebben, kuch?

 5. anna67

  Ons bekeren tot de Islam, dat is het enige dat zal helpen, vrees ik!

 6. W.H.J. Reiss

  In het land der autochtone mongolen IS de Allochtone import niksnut Koning !
  Gratis HHH, Huis, Haard en Hoer voor de NiksNut. Het moet betaald worden. En de rekening wordt ieder jaar groter. En de rekening zal ook blijven. Ietsje meer inkomen zal dus naar deze import onzin gaan.
  Gajentaan heeft de extra export door verlaging van de Euro nog vergeten. Dit zal de doodsteek versnellen ! De recessie, waar weer niemand over praat, hij zal er eerst in de USA zijn. En als het in de USA druppelt, dan regent het in de EU ! Over 1 tot 6 mnd. gaat dit nivelleringsfeest beginnen. De duur hiervan IS meestal 15 mnd. Dus verkoop Uw aandeeltjes en kijk niet teveel naar de Staat T.V. !!!

 7. lauwebal

  Echte groei is momenteel onmogelijk. Er wordt nog steeds geld uitgegeven aan verkeerde dingen: EU, Afrika, asielzoekers, subsidies, en veel kapitaalvernietiging door onnodige sloop en nieuwbouw.
  Ondertussen zijn de belastingen nog nooit zo hoog geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.