Een paar welgemeende adviezen voor de PvdA

Ooit, heel lang geleden, eind jaren zeventig, was ik nog nog links. Nou ja, een beetje links dan. Ik ben dan ook niet te beroerd om de PvdA enkele welgemeende adviezen te geven.

In de jaren zeventig was het nog bon ton om links te zijn. Rechtse mensen waren kakkers. Nu was ik zelf op school ook een kakker, maar in 1978 besloot ik het roer om te gooien. Waarschijnlijk had dat naast idealisme ook te maken met mijn vriendenkring, stamkroeg en aantrekkelijke dames, die in die tijd nog overwegend links waren. Een die-hard socialist of communist ben ik nooit geweest. Meer een progressief-anarchistisch tiepje. Individuele vrijheid bleef de hoeksteen van mijn bestaan.

Zo rond 1982 besloot ik dat het genoeg was geweest, want al die collectieve idealen leidden nergens toe, je werd er maar depressief van. Ik ging naar de kapper, trok een wat netter overhemd aan en stemde voor het eerst op de VVD. Dat zullen wel de verkiezingen van 1982 zijn geweest, waarbij de VVD met Ed ‘raket’ Nijpels het toenmalige record van 36 zetels haalde. Daarna heb ik zo’n beetje mijn hele leven liberaal gestemd (meestal VVD en soms D66). De laatste twee jaar stem ik eurokritisch.

Een PvdA’er ben ik dus nooit geweest, maar ik zat wel een beetje in die hoek. Nu is de PvdA al heel wat keren door de ideologische gehaktmolen gehaald. Van de ouderwets-degelijke jaren vijftig sociaal-democratie van vadertje Drees, naar het hitserige socialisme van de Nieuw Linksers in de jaren zeventig, die erfvermogens boven de ton met 99% wilden belasten. Piketty zou ervan smullen! Vanaf de jaren negentig was het de tijd van de zakelijke hervormingen van Wim Kok en later Wouter Bos. Sinds een paar jaar horen we het “linksom uit de crisis” van de huidige partijvoorzitter Spekman. Een ideaal dat hij eerst wilde uitdragen met de pragmatische bestuurder Job Cohen, die door Spekman als “sociaal-democraat in hart en nieren”  in de markt werd gezet. Toen dat niet werkte, mocht Samsom het proberen, maar die viel al snel terug op zijn “moeilijke, maar eerlijke verhaal”.

Ondertussen had Spekman bedacht om de grijze muis en über-bureaucraat Ad Melkert, die toch maar werkloos rondliep sinds 2011, te vragen voorzitter te worden van een commissie die Spekmans idee van “linksom uit de crisis” van een ideologische basis moest voorzien. Zo verscheen in 2013 het PvdA-rapport De bakens verzetten (pdf). Ik moet bekennen dat ik na de tweede bladzijde, waar wordt gesteld dat hoogontwikkelde collectieve voorzieningen en een relatief gelijke inkomensverdeling ons tot één van de meest welvarendste en concurrerende landen hebben gemaakt, bijna in slaap was gevallen. Uiteindelijk heb ik me er toch doorheen geworsteld. Erg inspirerend was het niet.

Sinds een jaar of twee loopt de PvdA helemaal leeg: het PvdA-electoraat wordt opgedeeld tussen de nog veel linksere SP, de PVV die de problemen in de wijken benoemt, en D66 als verzamelplek voor hoogopgeleiden en allochtonen, die steeds vaker overstappen van de PvdA naar D66.

Uit de ervaringen van de socialisten in Frankrijk blijkt dat er in het huidige economische systeem helemaal geen weg linksom uit de crisis bestaat. Hollandes beleid van hogere belastingen, meer nivellering en stijgende overheidsuitgaven, is hopeloos mislukt. François Hollande is nu de minst populaire Franse president aller tijden. Dat zou de kapiteins op de brug van de weer scherp naar links gestuurde, maar steeds leger wordende PvdA-boot toch te denken moeten geven.

Welnu, hier komen dan mijn adviezen:

1. Stel in plaats van Ad Melkert de onorthodoxe sociaal-democraat Paul Scheffer, schrijver van het baanbrekende essay Het multiculturele drama aan om de ideologische veren goed eens op te schudden, maar dan zonder de bureaucratische braaftaal van Melkert c.s. Vraag Scheffer om een stevig standpunt te formuleren over immigratie, asielbeleid en integratie, waar niet alleen de nieuwkomers, maar ook de oude aanhang van de PvdA in de volkswijken zich in kan vinden. Dan wordt het weer een beetje spannend bij de PvdA!

2. Breng de behoeftes van de nieuwe middenklasse beter in beeld en probeer daarop in te spelen in je programma. Misschien kom je tot de conclusie dat de overheid in sommige opzichten terug moet treden omdat moderne burgers veel zaken met behulp van ICT prima zelf kunnen regelen, terwijl in andere opzichten (veiligheid) juist een sterkere overheid gewenst is. Door de overheid op sommige vlakken terug te laten treden kunnen de belastingen over de hele linie omlaag. Iedereen blij (ook de VVD), is dat niet het progressieve ideaal? Zo kom je tot een nieuwe generaties aansprekend verhaal, in plaats van wollige jarenzeventigtaal zoals “linksom de crisis uit” of “de bakens verzetten”.

3. Het is bekend dat het huidige ECB-beleid van extreem lage rente vernietigend uitwerkt voor spaarders. Ik schat zo in dat de gemiddelde PvdA’er eerder een spaarder is dan een belegger. Hoera, nog een speerpunt! Laat Jeroen Dijsselbloem maar eens gehakt maken van Draghi en keihard hogere rente eisen voor de Nederlandse spaarders, in plaats van constant vruchteloos te overleggen met onwillige Grieken en graaiende bankiers. Overigens, door de rol van Dijsselbloem als voorzitter eurogroep is de PvdA nauwelijks in staat om een kritisch geluid te laten horen over de welvaartsvernietigende eenheidseuro. Een gemiste kans.

4. Breng dit artikel van de voormalige PvdA’er Ayaan Hirsi Ali, From Selma to Tunis: when will we march against the segregation of our own time? in als discussiestuk op alle PvdA-afdelingen. Zou het niet mooi zijn als de PvdA opkomt voor de multiculturele maatschappij, maar tegelijkertijd veel compromislozer vecht voor het ideaal van emancipatie waarvoor ze ooit is opgericht. ook in conservatieve allochtone milieus? Een spirituele verbinding tussen de oude en de nieuwe PvdA, is daar niet nog een wereld te winnen?

Nou, dit lijkt me genoeg om mee te beginnen. Ik zou zeggen, Diederik en Hans, zet ‘m op!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. carthago

  De pvda kan zichzelf beter afschaffen, dan schaft Nederland zichzelf ook niet meer af.
  Dijsselbloem is tot voorzitter van die eurogroup gekozen alleen maar om het anti europa sentiment te onderdrukken in onze bananenrepubliek,en de pvda en Vvd zagen dat het goed was.
  Millionairs van dam,melkert,bos, kok weten heel goed wat een zgn pvda oplevert

  1. Wachteres

   Precies @Carthago, nivelleren is een feest:

   “Alle mensen zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen”.

 2. halo1

  Dat pamperen van afwijkend gedrag door de PVDA lijkt me het grootste probleem… dwarsliggende asielfiguren die hun billen afvegen met de uitspraak van een NL-rechter, aso!s in de trein de hand boven het hoofd houden, tonnen uitgeven aan gehandicapten, er naief van uitgaan dat slappe straffen werken… dat naieve geloof dat de mens “”goed”is.. hoe kun je zo achterlijk zijn?!..vraag het de dieren in het slachthuis!….

 3. Sorensen

  De laatste twee jaar stem ik eurokritisch.

  Durf je niet te schrijven dat je op Geert stemt?
  De PVV is de enige eurokritische partij.

  Je hoeft nergens bang voor te zijn hoor.
  In artikel 1 van de grondwet staat dat je niet gediscrimineerd mag worden venwege politieke gezindheid.

  Misschien ook iets op de peveda nog even op te wijzen ?

  1. Sorensen

   Wisten jullie dat er sites bestaan, waar je je reacties kan verbeteren c.q. herstellen?

 4. W.H.J. Reiss

  Waar staat de PvdA voor:
  1. Bejaarden in hun Pis voor het raam laten zitten (bejaardentehuizen worden gesloten om er vervolgens immigranten in te huisvesten).
  2. Nivelleren is een Feest (Lachend wordt de middenklasse geld afgenomen voor te besteden aan Jihadisten).
  3. Kinderen krijgen geen Sociale huurwoning, want deze gaan bijna allemaal naar allochtone immigranten.
  4. PvdA pleegt GENOCIDE op de eigen bevolking, doordat ze autochtone kinderen geen huurwoningen meer geven.
  5. Het doden van de zwakkere in de Samenleving, de Bejaarden en de Kinderen, daar zijn de Socialen wel echt goed in.
  6. Bootvluchtelingen hierheen lokken. Afrikaanse mannen laten hierdoor huis en haard (gezin) in de steek. En vinden daarna een nutteloos leven in de EU of de verdrinkingsdood.
  7. Immigranten en alles wat met de Asielindustrie te maken heeft is voor de PvdA belangrijker als voor hen autochtoon vuilnis.
  .
  PvdAers moest men deporteren naar een eiland. Voornoemde Achterlijkheid krijg je bij dit Krapuul er niet uit !

  1. keffelq

   mocht je weer eventjes los Reiss? Voor straf zullen je computerminuten deze week wel weer op zijn.

   1. -Harry

    Die Q achter keffer staat zeker voor querulant ?

 5. Bulgaresse

  Ik heb ook een tip voor de PvdA: Afschaffen

 6. -Harry

  We zien dat wel vaker , zoals bij schrijver , dat ze ineens een netter pak aantrekken , naar de kapper gaan en hun leven gaan beteren door minder links te stemmen .
  Zo ook Diederik Samsom , alleen is er daar van enige verbetering geen sprake .
  Het staat hem ook niet trouwens , dat pak , het heeft iets opgepimpts .
  Het : ” vlag op een strontschuit ” verhaal .
  En zo’n geschoren kop , vind het net het uiteind van een mannetjesplasser in opgewonden toestand , bah !

  Maar dat men zich niet schaamt om te melden dat men ooit links gestemd heeft ……………
  Onbegrijpelijk !
  En dan ook nog op die smerige pechtold !!!

  Blij dat die linkse periode volledig ongezien aan mij voorbij getrokken is .

  Socialist zijn , is net als bij criminaliteit , daar ga je toch ook niet mee te koop lopen ?
  Ik zou me kapot schamen !

  En om die lui achteraf nog gratis advies te geven ?
  Zo zie je dat er van een aandoening altijd residuen achterblijven .

  To Hell , met het linkse tuig !

 7. jangajentaan

  Hr Sorensen, ik heb heel verschillend gestemd om mijn eurokritiek tot uiting te brengen.Onlangs idd op de VVD, een jaar geleden bij Europ. Verkiezingen op Artikel50 en twee jaar geleden nationaal op de ChristenUnie. Dat laatste mag raar klinken, maar CU had tegen ESM gestemd plus met het rapport van prof Graafland een onhoudelijke bijdrage geleverd aan de euro-discussie. Waarvan akte. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden…

 8. Nog1

  Minj advies aan de PvdA was (ik was lid en heb herhaaldelijk ongevraagd advies gegeven totdat ik begreep dat het zinloos was en mijn lidmaatschap beeindigde) bestond uit drie delen;

  1 Terug naar de basis; spreiding van kennis, macht en inkomen (in die volgorde, want gespreide kennis leidt vanzelf tot gespreide macht en gespreid inkomen).

  En natuurlijk terug naar het adagium van Marx; religie is opium voor het volk. Wat in de praktijk betekent dat we de islam net zo achterlijk moeten vinden als de andere sprookjes.

  2 Wees snoeihard voor leden die in hun persoonlijk leven zich niet aan de sociaaldemocratische kenwaarden houden. De hypocrisie van zakkenvullende PvdA-bestuurders is de doodsteek voor de geloofwaardigheid.

  3 Ga niet in je eentje een nieuwe visie bedenken, maar doe dit met de zusterpartijen uit het buitenland die met dezelfde inhoudelijke en personele problemen zitten.

  1. hendrikush

   “Gespreide kennis leidt vanzelf tot gespreide macht en gespreid inkomen”?
   Onbegrijpelijk dat je deze fantasie nog steeds serieus neemt. Kijk naar de slagvelden in het onderwijs. Denk aan de hardleersheid van mohammedanen. Bedenk dat voor niets de zon opgaat.

 9. jangajentaan

  P.s. sorry daar moest staan: onlangs op de PVV. Werd even afgeleid. Idd editor nodig!

 10. jangajentaan

  Ergo het is voor mij geen taboe meer om PVV te stemmen. Ook al is de boodschap voor mij wat te hard en/of ben ik het met delen niet eens, als de rest policor onzin verkoopt en de VVD mooie verhalen ophangt maar niets waarmaakt, dan komt er een punt dat je je onvrede anders wilt vertalen, ook als zwevende kiezer.
  Mijn hoop was eigenlijk dat VNL die invalshoek zou kunnen invullen, maar goed, zoals wellicht bekend, heb ik zo mijn bedenkingen bij de Bram-show en ook op de manier waarop dat voorgekookt is door een paar adviseurs.

 11. Viertel

  Het grootste manco van PvdA-ers is dat je geen afspraak met hen kunt maken. Als je op een dag na weken/maanden onderhandelen eindelijk denkt een deal met ze te hebben, dan willen ze de volgende dag (of soms al diezelfde avond) toch nog weer “op bepaalde puntjes terug komen”.

  Wat dat betreft kun je 1000x beter met SP-ers te maken hebben. Bij hen geldt tenminste wel: Afspraak = afspraak.

  1. keffelq

   helaas blijkt deze uit regering dat ze zich heel goed aan de afspraak houden.

   Dat cliché dat je met Sp’ers goede afspraken kunt maken is alleen door Wiegel verzonnen.

 12. jonathan

  Ik denk in principe enigszinds links. Maar ik heb nooit links gestemd. Nu heb ik een vreselijke hekel aan die hypocriete linkse mensen. Ik ben tegen bonuscultuur, tegen graaien. Wil mensen die zorg nodig hebben dat daar geld naar toe gaat. Dat er gezorgd wordt voor de zwakkeren enz. Maar ik ben zeer fel tegen de islam want di eis uit op segregatie en ONS te vernietigen of te minste ONS te laten onderwerpen tegen de kwaadaardige islamonazies. Waar alle vrijheden overboord wordt gegooid om ONS te domineren. Een nog meer hekel aan linsk heb ik omdat ze anti-kerk/-christen zijn. Linkse mensen zijn vaak zelfingenomen narcistische lui. Gespeend van hun eigen gelijk. Als je niet denkt als zij, lig je er uit. merk iedere keer hoe onsympatiek ze over de ander denken. Spelen op de persoon. Denken wel eens dat ik een van hen ben en kijken raar op als ik wel eens mijn kritiek op linkse zaken uit. Zeggen dan niets maar hun reactie is dan ook niet toegeven dat ze het wel eens op sommige punten het mis hebben. Typisch links. Zoals het pro-islamfascisme. Ergelijk zo’n instelling. Puur links is achterhaald en leidt tot niets.
  Ik denk gematigd links maar stem absoluut niet links.

 13. HenryJoseph

  Ik ben niet de enige die Samsom en Spekman al zo vaak van welgemeende adviezen heeft voorzien, maar ze zijn ziende blind en horende doof.

 14. Wachteres

  Ik heb in het verleden jarenlang links gestemd [PVDA]. Op AmsterdamPost heb ik daar destijds openlijk mijn excuses voor aangeboden. 🙂

  Gelukkig heeft Frik [Jaap Mollema] mij, voor hij verongelukte, van harte vergeven.

  Tony Blair en de misdadige land- en cultuurverraderlijke Labour partij hebben ervoor gezorgd dat ik rechtstreeks ben overgestapt naar de PVV.

  1. carthago

   Dat heb je goed gedaan! En vergeten doen we Frik ook niet.

   1. Wachteres

    Absoluut niet, @Carthago en hij was ook nog een Groninger.

    Als hij mij belde, dan begon hij meteen Gronings te praten.

   2. keffelq

    wie is Frik?

    1. Wachteres

     Hoef jij niet te weten, Arie

 15. W.H.J. Reiss

  Een speciale school voor PvdA zwakzinnigen moest er komen. Een bepaalde studie om de Achterlijkheid waar deze ‘nullen’ mee gespeend zijn eruit proberen te krijgen. En bij mislukking volgt internering, daar deze ‘wammo’s’ een gevaar zijn voor de samenleving. Een land dat zo ver is afgezakt door beter wetend krapuul !
  Op dit ogenblik worden Sociale huurwoningen voor een habbekrats verkocht ! En niet aan de bewoners. Nee aan partijen in het buitenland. Resultaat: Hogere Huren ! Dit land barst van het Politieke Krapuul. Ook bij de VVD, GL en D’66 !

  1. keffelq

   grapjas, je kunt wel zien dat je uit het door en door verrotte Limburg komt.

   Je hoeft jullie volksaard niet aan de PvdA op te hangen.

 16. Simon Brouwenstein

  Jan Gajentaan (tot voor kort nog lid van het ultra-rechtse VNL) adviseert de PvdA een rechts programma te presenteren.
  Met dat advies zullen ze vast in hun schik zijn.

  1. keffelq

   Ach Jan was ooit links en ergens brandt er nog een links vuurtje…

   Je kan dan ook weer zien dat hij rechts denkt en met populistische oplossingen komt.

   Alsof er PVV-tuig naar de PvdA zou overstappen omdat Paul Scheffer (geweldige vent overigens) een stukje schrijft.

   1. W.H.J. Reiss

    Die school voor Achterlijkheid uit te bannen zou goed uitkomen bij jouw ! Hij die krapuul als vriend heeft is zelf ook een Allochtonenmalloot !

    1. Simon Brouwenstein

     U maakt helemaal geen achterlijke indruk hoor.

 17. Marion

  Waarom advies geven aan zo’n achterlijke partij? Steun liever partijen die het gevaar zien van de EU en het moslim gevaar.

  Zoals nu weer, een “crisis” die al van te voren is bekokstoofd tussen Rutte en Samsung.

  Het grenzeloos verspillen van ons belasting geld
  gaat dus weer gewoon door, de zielige illegalen blijven lekker hier en wij onderhouden ze gewoon weer….

  En het PVV tuig heeft het weer gedaan…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.