Eenzame bejaarden hebben niks te doen. Toen bedachten deze studenten een manier om ze te helpen

Geen categorieapr 20 2015, 15:05
Bejaarden hoeven niet meer achter de geraniums te zitten.
Iedereen kent het beeld wel van de bejaarden die de hele dag achter de geraniums zitten om de buurt in de gaten te houden. Ruimt die hondeneigenaar wel de hondenpoep op? Waarom parkeert die autobestuurder altijd op de stoep als hij zijn familie komt opzoeken? Etc. Het beeld is er niet voor niets. Veel eenzame bejaarden vervelen zich gewoon ontzettend en hebben weinig beters te doen dan bij het raam zitten. Daar kunnen ze verder ook weinig aan doen.
Gelukkig is daar nu een groep Rotterdamse studenten van de studie commerciële economie, die het idee hadden om in ieder geval tijdelijk een speciaal restaurantje te openen waar alleen maar eenzame bejaarden het eten klaarmaken. De naam: Oma's Pop-up. Het Algemeen Dagblad schrijft over het initiatief dat de bejaarden zelf erg blij worden van het eten klaarmaken voor anderen, die er nog voor willen betalen ook:
De studenten richten zich - voorlopig op zaterdagen maar bij succes vaker en ook in andere steden - op ouderen met behoefte aan contact en die zijn er genoeg in een stad waar meer dan de helft van de 65-plussers zegt eenzaam te zijn. En hoewel oma's als geen ander weten hoe tuinbonen het best gedopt worden en snijbonen het snelst versneden, vergaat hun het plezier in koken als ze jarenlang naar een lege stoel aan tafel kijken.
De echtgenoot van An overleed 20 jaar geleden. "Sindsdien zit ik om kwart voor zes in mijn eentje met mijn prakkie op schoot voor de televisie. Na een paar happen zit ik vol, zonder dat ik er iets van heb geproefd."
Het liefst kookt ze voor anderen, zoals vanavond. "Ik ben een gezelschapsmens, maar wie moet ik uitnodigen? Alleen op woensdag komt mijn kleinzoon en dan vind ik het weer heerlijk om te koken."
Het mooie aan dit verhaal is dat de bejaarden niet alleen aan bezigheidstherapie doen. Ze maken wat ze het beste kunnen maken - bijvoorbeeld boerenkool of gehaktballetjes - en schotelen dat voor aan de restaurantbezoekers. En ze doen er nog contacten mee op ook, omdat ze met alle plezier een gesprek aanknopen met de klanten. Wie weet wat daar allemaal uit voortvloeit. Het is in ieder geval één mooie manier om eenzaamheid onder bejaarden te bestrijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten